Tiden räcker inte till!
Jämfört med att ha tre hästar så är det rena rama semestern att bara ha Zinnia att ta hand om, ändå räcker inte tiden till allt man har tänkt! När jag var yngre hade jag högre krav på mig själv och ridningen och mer eller mindre tvingade mig själv att rida även om det var ont om tid. Nu har jag blivit äldre och klokare och inser att jag inte kommer rida Grand Prix, ja knappast medelsvår, utan att jag bara är en glad amatör och hobbyryttare.
I fredags blev det därför bara ett tag med klippmaskinen, Zinnia har visserligen inte satt så jättemycket, men tillräckligt för att bli ganska rejält svettig på Anna-träningarna. Dessutom är hon en ängel att klippa! Står som ett ljus, en skön kontrast jämfört med Cherry som inte står still ens när hon fått lugnande :-)
I lördags var det kalas och jag gjorde bara det mest nödvändiga i stallet och slutligen i söndags fick Zinnia agera ridskolehäst till en liten tjej. Först en skrittur ut i skogen och sedan skritt och lite trav i ridhuset. Zinnia knatar snällt på och gör som hon blir tillsagd, duktig häst och duktiga lilla tjej!
Inställd träning
När jag kom upp till stallet hade gulliga Ullis redan mockat, stort tack!
Linn hade byggt studs i ridhuset så det blev lite hoppning ändå ! :-)
Zinnia fick sträcka ut rejält för att nå över studsen, trots 3m emellan, men kom igång bättre i galoppen på slutet och så stämde såklart även avståndet.
Jag har upptäckt att jag har en tendens att börja hoppa i ett litet för lågt temp, tror det beror på att hon lätt blir lite lång de första minutrarna, men för att få 'igång' bakkärran krävs ett lite högre tempo.
Jobbade även mycket med att ställa igenom sidorna, för även om jag tycker hon är mjuk, så är det dags att börja kräva lite mera.
Hur som helst: för 6 mån sen hade vi nog aldriog tagit oss över en studs i det lilla ridhuset!
Ryttargala
Massor av pris och utmärkelser delades ut, tror ingen blev utan :-)
Stallet hanns därför ej med igår, men i tisdags red jag ett pass på banan och bland vattenpölarna. Vet ej vad som hänt med ridbanan, den brukade vara mycket bättre, men nu samlas det vattenpölar överallt, trots att vi denna höst varit väldigt förskonade från dåligt väder. Vi sicksackade mellan vattenpölarna och försökte få till övergångarna mellan trav och galopp, här finns endel för mig att jobba på! Eftersom hon ej är helt framme för skänkeln, blir fattningarna lite långsamma och hon gör sig rak och går ur form. Jag måste bli starkare i sits och mellangärde, måste vara nogrann med ställningen och bli mer följsam. Det positiva är iallfall att Z fortsätter vara väldigt mjuk och fin i sidorna och galoppen blev mycket bättre och bärigare efter detta arbete på volt.
Ikväll är det dags för hoppträning för Anna Edlund igen!
Helgen
I lördags hade jag morgonjour i stallet, fodrade och släppte ut hästarna och åkte hem och käkade frukost innan jag drog vidare till Botorp och kollade på DM dressyr. Första klassen var en LA:5 och jag måste säga att jag hade förväntat mig lite finare hästar? Nu såg jag långt ifrån alla ekipage, men jag trodde nog att hästar på denna nivån skulle hålla lite högre klass? Givetvis fanns det några undantag. Det kan ju även bero på att jag har världens finaste häst hemma i stallet, ha ha. Träffade några KRT:are och det var som vanligt trevligt.
Sedan blev det en bustur ut i skogen, mycket trav & galopp på HÅRT underlag, som tur är har jag en häst som är otroligt fin i sina ben OAVSETT på vilket underlag hon går. Hon är allltid torr och fin i benen. Som vanligt var hon lite spökig påväg bort från stallet, bla trodde hon att hon skulle bli uppäten av en familj som var ute och stal julgran (redan?), men på hemvägen är hon hur fin som helst.
Ridning och träning
Zinnia var iallfall jättemjuk och fin i sidorna och stundtals får jag till det tom i vänster varv. Vad gäller skänkelvikningar och förvänd galopp så är det mer att jag själv måste hitta knapparna. Förvänd från höger till vänster genom två hörn fungerade ok, men däremot fick vi (jag) lite mer problem från vänster till höger, redan långsidan innan snett igenom bar det iväg i ett betydligt högre tempo och sedan fungerade första hörnet efter snett igenom, men sen hann jag inte med utan det blev avbrott. Provade 4-5 ggr och fick bara till det en gång utan avbrott. Jag är inte så nervös över det, för jag känner tydligt vart det brister, sen gäller det bara att hinna parera!
På onsdagen skrittade vi ut i snöstormen, jag hade pannlampa, men eftersom det snöade så mycket valde jag att stänga av den, blev samma känsla som när man kör bil och har heljus på när det snöar kraftigt. Sen höll jag på att skrämma vettet ur stackars Zinnia när jag efter halva turen provade att slå på den igen, ha ha.
Igår var det dags för träning för Anna igen, Zinnia bjöd på sin bästa svävtrav de första 10 minutrarna i nytt ridhus. Henna tyckte att även min gamla häst Classe låg i lä och han kunde svävtrava han :-)
Anna tyckte att Zinnia blivit mer liksidig och att hon var mer igång och genom kroppen. Fortfarande måste jag vara noga med att hon inte blir för hög i nacken och släpper ryggen. Vi trimmade lite på galoppfattningar och trav avbrott och jag fick galoppera på ordentligt och ta igenom vänster sidan. FFa i vänster varv slarvar jag i avbrott och fattningar och låter henne göra sig rak, hem och träna på!
Sedan red vi öppnor i trav på långsidorna och jäklar vad jag kunde få henne att ställa igenom i höger varv!
(Måste se till att få henne lika loss i vänster.) Red några skänkelvikningar i trav och sedan galopp, öka och minska och lite förvänd. Fick en riktigt bra känsla i galoppen; hon är så otroligt lätt att 'ta tillbaka', blir inte framtung utan är hela tiden mjuk och fin i munnen.
Den förvända red vi halvt igenom och sedan två hörn innan avbrott. Detta är nog en bättre väg att rida, för jag har då lite längre tid på mig innan hörnen och fick det då att fungera i båda varven.
Zinnia var genomsvettig, dax att klippa nu!
Nya flockar
Det känns toppenbra att ha dem på lösdrift där man vet att det är kunniga människaor som hanterar dem, de har massor av kompisar, stora strövytor, fri tillgång på mat och ligghall. Jag är helt övertygad om att det är bästa sättet för unghästar att växa upp på! Att stänga in dem i boxar, i små hagar och sätta täcke på det gör vi nog mest för vår egen skull ;-)
Zinnia har okså fått nya hagkompisar, provade först med en valack för att hon skulle slippa gå själv eftersom hon är SÅ beroende av andra hästar, tyvärr fungerade det inte utan valacken började klättra på henne.
Vi har nu en gång för alla bestämt oss för att ha en sto och en valack-hage. Då slipper man problemet med valacker som ska klättra eller vakta på 'sina ston'.
Därför går Zinnia nu med två tjejkompisar och ihopsläppet igår kväll var hyffsat lugnt. Någon spark och lite tjut innan de hade fastställt rangen. Jag upplever att det blir sparkar när medel-rang-höga hästar försöker sätta sig upp mot rang-högre.
Vi kallar dessa som är lite medel-rang-höga för 'wanna-bees' uppe i stallet, eftersom det då och då inträffar att dessa råkar vara högst i rang i en hage, men inte riktigt fungerar som en riktig flock-ledare utan tjivas & bråkar med de andra hästarna. Min upplevelse är nämligen att de hästar som är riktigt rang-höga inte beteer sig riktigt så.
Hann ej rids söndag (Hjelmskyl) & måndag (bugg), men gymnastikhoppade lite i lördags. Zinnia börjar bli riktigt mjuk och fin i vänster sida och jag själv börjar känna mig lite mindre ringrostig i hoppningen.
Ikväll ska jag däremot kanske fundera på att träna lite förvänd galopp inför torsdagens dressyrträning
, hi hi.
Hjelmskyl
Vi fick en rundtur bland alla lösdrifterna: en för dräktiga ston med föl, en för ungston 1-3 år & en för unghingstar 1-3 år. Sambon var tuff och stod lugnt kvar när ett 10-tal unghingstar kom fram och snusade, men så har han ju fått 10 års träning ;-)
Sammantaget var det STORA marker och MYCKET hästar, ca 70 stycken på gården och förutom att ta emot hästar på lösdrift utbildar de även unghästar för allt från inridning, 3-årstest, kvalitet, Falsterbo, Breeders och rådgidvande.
Ernst som tog emot oss tyckte att Caspian var stor och i ärlighetens namn var han nog även lite rundare än övriga fölungar, ha ha. Men det ör nog bara bra, att det finns lite att 'ta av' eftersom det ju blir ganska stor omställning för dem att gå ut på lösdrift.
Det är med lite blandade känslor man lämnat iväg honom, tråkigt för min skull, men helt klart mycket bättre för honom att få växa upp och stärkas i stora hagar och med lekkamrater.