Hoppträningen i efterhand

I torsdags åkte jag och hopptränade, lite oplanerat, eftersom vi ursprungligen hade tänkt åka till Västkiusten. Men eftersom vädret såg ut att bli ganska mediokert så beslöt vi att skjuta lite på trippen dit. 

Framridningen blev inte bra, jag försökte att göra samma jobb som dagen innan, dvs att få henne alert för skänkeln och om hon inte svarade direkt så la jag till spöet. Jag fick inte alls en reaktion och effekt som jag eftersträvade, istället blev hon seg och okänslig. Jag tror att hon helt enkelt spände sig och blev stressad av att jag gick blev lite irriterad och gick på henne.
Galopperade på ganska ordentligt och det fick jag iallfall lite bjudning av.

Vi började att hoppa fram snett igenom på ett litet räcke, för att sen övergå till ett räcke på diagonalen och vidare på en liten oxer på långsidan och sedan vidare på volten. Det var en jättebra övning eftersom jag kunde galoppera på lite och få lite 'framåläge'. Vi gjorde samma sak på nedre delen av volten och i andra varvet.
Som Niklas sa så 'när det blir bra' så blir det riktigt bra', och jag hade också stundtals en bra känsla, men det är riktigt jobbigt att få henne att galoppera bärigt i vänster varv.

När det sen var dags att hoppa en bana på 8-9 språng, där vi använde samma övning men lade till några hinder, så fick jag en RIKTIGT bra känsla. Genom att bara använda galoppen så kunde jag styra runt ganska enkelt i ett jämt och bra tempo.
Till andra avarvet hade vi kallnat till lite och tyvärr missade jag att väcka igång henne ordentligt innan det blev vår tur, men när jag lade till spöet över ett av de första hindren, så fick jag äntligen lite tryck i galoppen och då blev det kanske lite mera 'av och på', men det känns mer som detaljer, för när galoppen är sådär så är det återigen KUL att hoppa!



Hästäventyr

I onsdags blev det en lite annorlunda 'hästtripp'. Gunilla och Linn skulle nämligen iväg till Örebro-travet för att hämta deras nya 3-åring som kom på hästbuss från Holland.

När de frågade om jag hade lust att följa med så tvekade jag inte. Jag tycker det är kul att kolla in nya hästar och hur spännande var det inte när det dessutom är Gunillas allra första häst och som dessutom är köpt 'osedd' via endast video och bilder.

Vid 21-tiden bar det iväg, färden hade tagit betydligt längre tid än beräknat och därför var chauffören ganska ordentligt försenad.
Spända väntade vi på att han skulle lasta ur Serenad som fuxstoet hette, mest spänd var förståss Gunilla :-)

När hon blivit urlastad kunde vi konstatera att det verkade vara en känslig dam med mjukt psyke och hon verkade direkt ty sig till oss människor och var inte speciellt upprörd över att behöva lämna de 9 hästarna i bussen. Det var en väldigt ädel häst med fin typ och litet vackert huvud. Jättefin!

Även lastningen gick superbra (jag hade föreställt mig linor och krångel) men hon var hur snäll som helst och väldigt förtroendefull och stod sen väldigt snällt i transporten hela vägen till Karlskoga.

Sammantaget kan jag konstatera att Gunilla nog gjort ett väldigt bra köp och om hon nån gång skulle ångra sig så skulle jag inte tacka nej, eftersom jag faktiskt blev lite småkär i denna trevliga tjej :-D








Inspirationen är tillbaks!

Efter två pass på min 'ridbana', dvs fotbollsplanen så är jag återigen taggad inför ridningen. Tack o lov att det vänder så snabbt. 

I måndags var Zinnia ganska 'på' och energisk medans hon idag var lite 'mattare' och det gäller då att variera ridningen därefter.
I måndags blev det därför ett vanligt pass, med grunsridning, mycket skritt, halter och sedan skippade jag traven helt och började med galoppen direkt. Eftersom hon hade så bra energi från början blev galoppen också bättre och mer i uppförsbacke. Vi avslutade med tre varv i förvänd i bägge varven, på volten.

Idag var hon som sagt var lite mattare och därför red jag mer övergångar och var noga med att peta på med spöet om hon inte svarade direkt. Johan brukar säga att jag ska tänka att 'min ande ska vila över' henne och det ligger endel i det. Jag måste vara ganska aktiv och inte acceptera att hon går och såsar. Efter dessa övergångar skritt-halt, skritt-trav och slutligen skritt galopp så hade jag till slut en energisk häst som sög tag ordentligt på båda tyglarna. Härligt!


Lite oinspirerad...

Nu när jag inte har några träningar elelr tävlingar inplanerade har jag blivit lite oinspirerad och Z har fått några extra vilodagar.
Häromdagen stack vi ut en tur i skogen iallfall och hade tur som slapp rergnet :-)

Igår var vi även nere och hälsade på Caspian och Flurre. De hade det hur bra som helst. Vi hittade dem längst upp i hagen under ett par stora granar. Där har de skydd både från solen, ev. oväder och insekter. Fast det var ganska soligt när vi var där, så var det inte speciellt mycket inseketr. Skönt, för det har jag oroat mig lite över.

Vi sprejjade insektsmedel och smörjde småsår och kollade så att de hade det bra. Caspian hde som tur var, kvar sin grimma och flyweil på, Flurre däremot, hade tappat sin. Lycka till att leta reda på den ;-)

Om man tittar riktigt noga, så kan man se en häst bland allt gräs :-D
 

Flurre


Caspian och Flurre

Flugmedel och BromsBroms

Det finns ordentligt med jobbiga insekter på betet och mitt flugmedel (Renons) funkar tyvärr inte speciellet bra.

Därför har jag surfat runt på nätet och hittade ganska snabbt Näckens BromsBroms. Jag använde det när Caspian var liten och gick tillsammans med sin mamma på samma bete. Det var det enda som jag tyckte hjälpte nämvärt och faktiskt höll bromsar borta. Jag betäller det härifrån.

Etersom det är några dagars leveranstid, så passade jag på att koka ihop ett eget flugmedel, efter ett recept i ridport.

Koka upp 1 l vatten tillsammans med 20g (en liten burk) Rosmarin. Sila ur Rosmarinet och tillsätt 2 msk vinäger 2-3 msk matolja.
Jag tillsatte även lite Citronella och Tee tee olja.

Det ska bli spännande och se om det hjälper!

Fredagsbete

I fredags fick Caspian åka iväg på bete. Betet är i stort sett slut i stallet och jag har börjat tillskottsfodra hö. 
Caspian som fortfarande växer behöver mera protein och när jag fick en förfrågan från en kompis som också behövde bete till sin häst, så tvekade jag inte att köra iväg Caspian.   

Caspian gick i stort sett direkt in i transporten när jag mutade med kraftfoder och sedan stod han snällt och mimsade på sitt kraftfoder när vi stängde baklämmen. Än så länge åker han fastbunden, men utan mellanvägg.

Sen stod han snällt hela resan ner till min pappa, där vi lastade ur.
Det var första gången han fick backa ur transporten, i våras när vi åkte var han fortfrande liten nog att kunna vända sig inne i transporten.
Sen gick han obekymrat först vägen ner till hagen. Väl inne i hagen släppte vi båda hästarna samtidigt och de gick direkt fram till varandra och nosade på varandra utan att ens skrika. Men så är Caspians nya kompis Flurre en 19-årig gentleman som antagligen inte tyckte att en liten pojkspoling på 2 år är så mycket att hänga upp sig på :-)

Sen gick vi ett varv runt hela hagen, för att kolla stängslet. Vi fick vada i gräs upp till midjan och eftersom betet dessutom är ca 3,5 ha stort, så lär de ha att göra ett bra tag! 

När vi gick iväg för att ta en fika, så blev det fart på Caspian, han undrade nog varför han blev lämnad 'själv' med en främmande häst i världens störstra hage. Han skrek och gnäggade och drog flera repor i full fart, vi kunde höra hur de dundrade omkring. Men efter en stund lugnade de ner sig och när vi tillslut åkte därifrån var allt lugnt.


 

Shopping

Häromdagen kom grejerna jag beställt: två grimmor och ett tunt täckte från Horseware.

Jag är noga med att använda mjuka grimmor eftersom jag har haft ett par hästar som lätt får skav. Dessa grimmor från Källkvist kan jag varmt rekommendera. De liknar Bucas grimmor, men kostar mindre än halva priset.

Amigo Jersey cooler


Källvist Protector grimmor






Tävlingspriser

Som jag nämt tidigare hade Odensbackens ridklubb väldigt fina priser på sii resp klass.n lokal dressyrtävling i söndags.
Pristagarna fick välja från ett prisbord och i varje klass fanns två (!) schabrak, dvs både 1:an och 2:an norpade åt sig dessa i resp. klass.

Som 5:e pristagare i LC fick jag fyra fleecelindor och i LB:1 nån typ av liniment som ska blandas ut i vatten.
Måste ha fått hjärnsläpp där i LB:1 förresten!
Där fanns nämligen en stor hink med en massa gottigheter i, som morötter och knäckebröd, och det hade ju passat ganska bra som belöning till duktiga Z, men nej, matte slet åt sig liniment istället?! Jaja, jag får helt enkelt lätta mitt samvete genom att köpa hem lite av Zinnias favoritgodis :-)

Liniment och fleecelinor



Skogsridning

Zinnia fick följa med på en tur ut i skogen igår, efter söndagens tävling passar det bra att rida lite kravlöst. Vi har heller inga nya tävlingar inplanerade än.

Vi skrittade ner över de slagna gärdena och fick hoppa över ett litet dike för att ta oss vidare. Jag var rädd att Z skulle ta ett jättesprång över eftersom hon tyckte det var lite otäckt, men efter endel övertalning skuttade hon över.
(Vi hade ju en incident förra året, med jordgetingar som antagligen hade ett jordgetingbo i ett dike vi tänkte passera. Det innebar att jag själv fick två sting och att Zinnia betede sig minst sagt konstigt. )

Som vanligt var hon rädd för soptunnorna vid vägkanten, men efter övertalning passerade vi det hindret också. Sen stötte vi inte på några merkonstigheter utan kunde fortsätta i trav och galopp ganska obehindrat.




Promenix

Zinnia och Caspian fick gå på långpromenad igår. Härligt att inte ha några tider att passa, för nu är det semester! 
Hästarna njöt nog lika mycket som vi och sen fick de komma in och äta kraftfoder innan vi släppte ut dem i hagen igen. Speciellt Caspian behöver kraftfodret, för han har tyvärr tunnat ur ännu mera.

Eftersom betet är nästan slut har vi börjat fodra hö ute igen.


Flughuvor

Jag rensade lite i miona gömmor och hittade en massa flughuvor som jag knappt använt :-D
Anledningen är en bitsk 2-åring com inte riktigt kan låta huvorna vara i fred.

Definitivt inte en egen och knappt nån annans, men eftersom Zinnia har fått skav av sin mjuka (!) grimma och flyweil, så ska jag prova igen. Håll tummarna för att det funkar och om det inte gör det, så har jag ett gäng på lager :-D

Dart Vader-huvan för att skydda vita nosar



Catago-huva


Jacson


En till Catago-huva

Segersjö-tävlingen

Odensbackens ridklubb använde Segersjö som tävlingsplats.
Framridningsmöjligheterna var toppen, ett gigantiskt gärde och mitt på fanns dressyrstaket uppsatta på 20 x 40.
Där var det väldigt ojämt, men som sagt eftersom gärdet var så stort var det inga problem att hitta plant och bra underlag.
Arrangören rekomenderade gräsbrodd, så Z gick med två brodd i varje fot och halkade inte en enda gång.

Tyvärr hade jag sett fel på starttiden, eller så blev den ändrad för jag startade 15:05 istället för 15:15 som jag trodde. Det gjorde att framridningen till LC (återigen) blev för kort.

Jag hade ingen bra känsla alls i det första programmet, det kändes KATAROF! Z var seg och ej ärligt på hjälpen.
Dessutom red jag fel väg och missade en volt och hade några småmissar, bl.a galoppinslag i första travolten. Trots det fick vi hela 177p och 65,56%. Otroligt! Jag låg 3:a efter min start men blev tillslut nerpetad till en 5:e plats.

Domarens kommentar: En blandad uppvisning med många förtjänster. speciellt en bärig trav med bra påskjut. Föll dock isär imellanåt så man saknade ett riktigt jämt flyt.

Bl.a fick vi 8:a på en uppridning och mellantraven.

Till LB:1 hade jag bättre tid och fick igenom det jag ville på framridningen, bl.a fick jag Z bättre framme för skänkeln och hon var SUPERFIN programet igenom. Helt klart en av våra bästa ritter.
Men domaren verkade inte riktigt hålla med utan satte oss på 'bara' 63,10% (177p) vilket återigen lade oss på en 3:e plats efter min ritt. 
Allt efter vad klassen fortskred så visade det sig att domaren nog (?) låg lite lågt, för detta höll i sig och räckte till placering och vi delade 5:e placeringen med segraren i LC:1 ;- )

Domarens kommentar: Fin uppvisning på trevlig häst.

Domaren var även prisutdelare och tog sig tid att ge mig lite tips om vad jag borde ta hjälp att träna på, vilket var lite kul!

Sammantaget så kan jag konstatera att det inte är alltid 'känslan' i en ritt överenstämmer med vad domarna ser, men att Z skötte sig jättebra och att det var en trevlig tävlingsarrangör och jättefina priser. 





Lyckad tävling

Det blv en lyckad tävlingsdag. Fina fin Zinnia! Mer utförlig rapport senare.


Torsdagens ridning

För att variera underlaget lite, så skrittade vi ner till ridbanan. Z brukar kunna vara VÄLDIGT spänd där och det i kombination med mycket energi, har ibland gjort det lite svårt att få bl.a galoppjobbet att fungera där.
(Där får jag för att jag tjatar om hur seg hon är hela tiden :-)  )

I går var hon helt rätt tempererad, eller rättare sagt, hon var mer loss och därmed mer lydig och det gjorde det enklare att parera henne när hon såg något otäckt.
Jag började återigen jobba mycket i skritten, för det har jag mycket hjälp av när jag sen lägger i en högre växel. Det var dags för galoppjobb, så jag travade inte speciellt länge innan jag fattade galopp.

Galoppen var från början mycket mer i uppförsbacke, än om jag jämför med onsdagens pass. Vi jobbade på med rakriktning på 4-kanten och lade en volt per kortsida/långsida. När detta funkade lade jag även in lite längningar.
Sen gick vi över i vänstervarvet och gjorde samma sak. Jag fick vara ganska tuff på henne, men tillslut svarade hon bra fram för skänkeln och det är det som är nyckeln till att även vänstersidan ska fungera.

Som avslutning red jag igenom LC:1-programmet och det kändes helt ok. Framför allt så känns hon mycket stadigare och jämnare i formen. Till skillnad från när vi gjorde våra starter 2009 och 2010 så kan jag nu även känna att hon faktiskt är 'klar' för dressyrtävlingar.
Hon har en helt annan styrka och orkar nu med mellangångarterna och 10-15m volter i galopp.

Däremot borde piloten helt klart förbättra sin sits ;-)


Starttiderna till Odensbacken...

...har kommit.

Jag startar 15:05 i LC:1-klassen som börjar 13:37. Det är Lina Hägg som dömmer denna klass.

I LB:1 fick jag starttid 18:24 och klassen döms av Ingrid Tivesjö. Denna klass slutar inte förrän 20:15, så det blir en lång dag för arrangören, eftersom de startar dagen kl 08:00 med LC:1 och LB:1 för ponny.

Dömer domare dåligt?

På senaste tiden har jag hört kommentarer från olika ryttare angående vilken domare som dömer på tävling. Dessa ekipage har helt enkelt valt att strunta att åka till en specifik tävling pågrund av att 'den eller 'den' domaren dömer.
De menar att det inte är någon idé att tävla eftersom 'den domaren tycker ändå inte om mig och/eller min häst' så det är ingen idè att åka och tävla för 'man kommer ändå att få dåliga poäng'. 

Då måste jag i mitt stilla sinne undra om det verkligen stämmer?!

Man kan ju enkelt konstatera, när det arrangeras tex en konståkningstävling där 5-6 olika (proffessionella) domare dömer, så sätter de olika poäng på samma uppvisning.

Alla bedömningsporter är ju såklart inte helt objektiva, men från att poängen kan variera litegrann till att en eller flera domare skulle sätta poäng baserat på att de inte gillar häst eller ryttare låter för mig ganska långsökt?

Jag vet själv, i begynnelsen av mitt dressyrtävlande för 2-3 år sedan, att jag 'ondgjorde' mig över en domares bedämning efter att ha fått lite lägre poäng än tävlingen innan.
Jag kunde även konstaera att några ekipage, som jag själv inte tyckte red så bra fick bättre resultat än mitt, på just denna tävling.

Nu i efterhand, när jag tittar på videon från denna tävling, så kan jag ju konstatera att det inte var en bra ritt och att jag nog inte skulle ha bättre poäng än de jag fick.
Däremot, inser jag att det nog inte blir riktigt 'rätt' att jämföra sig med andra ekipage som även de hamnat i mittenskiktet, eftersom skillnaden mellan en stark 6:a och en svag 7:a är hårfin.

De bästa ekipagen, tror och hoppas jag hamnar i toppen och de sämre i botten, oavsett domare. Eller har jag fel?



Hoppningen ger resultat!

Måndag: Hoppträning för Anna
 
Tisdag:  30 min powerwalk med käraste Z .

I går (tisdag) var det dags för ett dressyrpass igen.
Det var en sån där underbar sommarkväll när vi äntrade gräsplanen. Alldeles lugnt och vinstilla och eftersom jag red vid 20-tiden så slapp vi även alla insekter.

Jag jobbade länge i skritt och försökte få skritten ren och var noga med att ha en jämnkontakt på både tyglar. Red serpentiner och på voltspåret och gjorde många avsaktningar/igångsättningar. När jag tyckte att detta kändes ok övergick jag till trav och fortsatte att jobba med övergångar.

I traven fick jag bra känsla nästan omgående och fortsatte jobbet med övergångarna på böjt spår. Provade även att göra lite längningar i traven och när hon är loss och 'igenom' har hon ganska lätt för det.
Däremot har jag mycket svårare att sitta ner:-D

När vi kom till galoppen däremot så kändes hon kanska 'träig' och stum i vårt paradvarav, höger. I vänster varv märkte jag att hon är ganska sen med att svara för min skänkel, så jag återgick till lite trav på volten och gjorde lite avsaktningar/igångsättningar för att få henne lite kvickare för hjälpen.
Det gav resultat!
När jag sen fattade galopp i det dåliga vänstervarvet så var hon faktiskt finare i det varvet än i höger!

Johan har ju sagt att det är precis såhär det kommer bli, att vänster varv som är hennes mjuka (svaga) sida kommer att bli bättre än det andra varvet.
Häftigt att vi nu verkar vara påväg mot den milstoplen!

Slutsatsen är att hoppningen i måndags har gett bra resulatat även i 'dressyrandet' :-)

Ikväll ska jag försöka jobba lite mera med galoppen och sedan hinna rida igenom programmen.









Allmänt stallpyssel

Ikväll ska jag bara 'ta det lugnt' i stallet. Det innebär en promenad ut med Zinnia, ta reda på alla grejer efter träningen igår, mocka eftersom Zinnia och Caspian fick stå inne i natt och sen såklart lite pyssel med lilleman (Caspian).
Vi ska även byta hagar på hästarna och flytta badkaret och fylla vatten.


Anna-träning i Kristinehamn

Vi lastade in häst och packade in alla grejer i transporten och sedan bar det iväg på träning i Kristinehamn, för Anna Emanuelsson. Det var 2-dagars träningar måndag och tisdag, men pga jobb blev det bara träning på måndagskvällen, för min del.

Gruppen innan var lite försenad så Zinnia som var påklädd stod blicktstilla i skuggan och halvsov innan det blev vår tur. Jag tyckte ändå att hon kändes helt ok (inte för seg) när vi skrittade och travade fram. Jag var noga med att hon skulle gå fram för skänkeln och att rida med mjuk hand.
Efter en muntlig genomgång om vad vi gjort sen sist, så var det dags för lite gemensam framridning. Öppna, baken in, ställa ut, ställa in, minska volten osv i både trav och galopp. Vi var ordentligt varma innan det blev dags för hoppningen, men vid det laget kändes Z riktigt fin.

Vi började med att trava över 3 upphöjda cavaletti innan travbom och oxer. Sen fortsatte vi med 4 galloppbommar på böjt spår, snett igenom över en studsserie och sedan galoppbom räcke på böjt spår och lade sedan till en oxer, även den med galoppbom framför.
Sedan lade vi ihop alltihopa och lade till cavalettiserien och oxern som avslutning.

Jag fick bl.a två användbara tips med mig: att ställa lite utåt på galoppbommarna (i vänstervarvet) för att få med kroppen bättre och att galoppera på lite mera. Z är ju av naturen en flegmatisk häst och behöver lite bättre tryck i galoppen.
Fick en riktigt bra känsla när jag galopperade på lite mera och då blev hon även riktigt taggad, på köpet blev hon även mjuk och fin vänstersidan!






Tävling - Odensbackens ridklubb

Äntligen en klubb som är snabba med sina startlistor!
De preliminära startlistorna ligger redan ute inför söndagens tävling.

Det kommer nog bli en ganska sen dag eftersom två ponnyklasser rids på förmiddagen innan LC:1 och LB:1 för häst.
Arrangören har valt att tidigarelagt tävlingsdagens första start och startar redan kl. 08:00 pga många starter.

Jag har startnr 12 i LC:1 och startnr 13 i LB.

Nu håller vi tummarna för att det inte blir regn, eftersom tävlingarna går på gräsbana!


Solig söndag

I söndags åkte jag upp till stallet på eftermiddagen för ett ridpass. Det var ganska varmt och soligt men fläktade som tur var lite. Jag bestämde mig för ett pass på gräsplanen, Zinnia trivs verkligen där och det är smidigt eftersom det ligger så nära stallet (5 min skritt).

Efter två lediga dagar och en terrängträning före det var Z riktigt på hugget. Hon for i luften när det kom ett par cyklister och brände iväg i full galopp över halva ridbanan, ha ha, det tror jag aldrig kjag varit med om att hon gjort?! Men kul att även hon kan få överskottsenergi :-)
Man märker att hon verkligen gillar att jobba och hon frustade halva ridpasset igenom. Jag fortsatte att traggla med grundridningen: låg och rund form först i skritt på och sedan fortsatte jag med traven och övergångar trav-skritt-trav.

Som avslutning galopp, fattningar från skritt (funkade jättebra eftersom hon hade sån himla energi) och sedan övergångar galopp-trav-galopp vilket också fungerar ok. Det mesta av gårdagens jobb gjorde jag på voltspåret.

Sen skrittade vi hemmåt och jag svampade av damen och hon fick sin sedvanliga havre innan det var dags att släppa ut henne i hagen igen.


Utrustning

Träns: Gold Medal - Hööks
Sadel - Prestige Versailles
Fårskinnspad - Ullared
Stigläder - Prestige nylonförstärkta
Stigbyglar - Sprenger
Schabrak - Hansbo
Benskydd - Börjes


Terräng

Terräng är verkligen superkul! Jag kom på mig med att rida omkring med ett fånigt flin på läppara mest hela tiden :-D

Zinnai skötte sig bra, till en början var hon spänd och lite slingrig mot hindren, hon stannade även och tittade på ett par hinder innan hon vågade hoppa över, inga tvärnitar, utan mer soppatorsk 5-6 meter innan hindren.
Andra gången vi styrde på så var det inga tveksamheter.

Man tycker ju att hon borde känna igen dem sedan tidigare tillfällen, men nu blev det lite som att börja om igen, även om hon hittade bjudningen lite snabbare.
I slutet däremot så var hon riktigt taggad och hoppade endel nya hinder utan att blinka, så det var ingen tvekan om att hon tyckte det var kul!








På promenad med Caspian

Efter alla slappa dagar i hagen, fick Caspian följa med på en promenad. Det var ganska länge sedan sen sist och man 
märker att han tycker det är jättekul.
Han går hela tiden med spetsade öron och precis som sin mamma (Cherry) så har han mycket energi.

Det är verkligen en vacker miljö att bara promenera i. Vågorna som kluckar och solen som letar sig ner genom lövverket. Jag stormtrivs med sommaren!





Hö för hela slanten

Igår var det åter dags för hökörning. Vi var 6 tappra själar som körde in 3 hökärror med hö. Det var varmt och svettigt, men nu är det gjort!

Jag är verkligen riktigt höjdrädd, så extra nöjd över mig själv, var jag när jag (tillfälligt) övervann min höjdskräck och vågade klättrade upp på höloftet via hötransportören.
Nästa fråga var hur jag skulle våga klättra ner, men det gick faktiskt bra det med!
(Att jag förstörde ett av mina par Pikeur-ridbyxor med rostfläckar får jag leva med antar jag :-/  )

I kväll bär det av till Trossnäs för lite mer terrängträning, det var ju ett tag sedan, så det ska bli riktigt kul!


Bildbevis

Caspian har fått prova sadel för första gången!

Han tyckte inte det var något märkvärdigt alls, utan var helt obekymrad när jag först la på schabraket och sedan sadeln.
Då provade jag att sätta på sadelgjorden och så spände jag den löst runt magen innan jag ledde ut honom på gången där han fick stå uppställd några minuter. Inte en reaktion nu heller.

Jag är väldigt partisk, men är han inte världens duktigaste :-D ha ha

Caspian med sadeln på ryggen för första gången juli-11



Offroad

Igår stack jag och min (ährm) ädla springare ut på en tur i skogen.
Lite spänt var det som vanligt när vi passerade 'bostadsområdet' med hus, garage och skjul. Ett par 'freeze' kunde inte heller undvikas, trots att jag är ganska tuff mot henne och manar på/använder spö  när jag märker tendenserna till att stanna. 
Men hon är som sagt en introvert häst och det jag upplever funkar bäst är en balans mellan att använda spöet kontra att låta henne titta några sekunder.

När vi väl kommer in på skogstigarna så är hon är ett riktigt terrängfordon och kliver obekymrat fram över stock och sten. Vi passade på att prova en ny stig genom skogen men tyvärr hade det avverkats en massa träd och vi kunde inte forcera all sly utan fick vända, istället följde vi en mindre stig som blev...mindre och mindre. Tillslut försvann den helt, vilket inte bekymrde Zinnia som glatt fortsatte ändå.
Ha ha undrar just vart vi hade hamnat om hon hade fått fortsätta?

Vi vände tillbaks igen och fortsatte vår välkända stig. Där finns en massa skogsvägar som verkar fortsätta hur långt som helst och vi passade på att rejsa lite. Eller iallfall på hemvägen, bortåt  blev det sedvanligt solvallatrav och passgång i skritten. Men på hemvägen kunde vi som sagt galoppera på ganska ordentligt, även om man måste vara lite beredd, eftersom alla stora stenbumlingar och vedtravar fortfarande är läskiga :-)

Zinnia klädd för en skogstur

Falsterbo

Falsterbo pågår förfullt. Vi hade ju eventuellt tänkt åka ner fre-sön, men som det ser ut just nu, så blir det nog inte så. Tråkigt, men jag får nöja mig med att följa online-resultaten och titta på tv, Eurosport sänder som tur är en massa ridsport.

Från Tidningen ridsports sida:

Onsdag 6 juli kl 20:00
FALSTERBO HORSE SHOW: Hagahill ponnyfinal, ponnydressyrkür, Falsterbo Hunting.

Torsdag 7 juli kl 20:20 FALSTERBO HORSE SHOW: Derbykval hoppning, omhoppning Ponny Grand Prix, fem främsta från kval till Longines Grand Prix.

Fredag 8 juli kl 20:00 FALSTERBO HORSE SHOW: FEI Nations Cup Top Level League med bland andra Sverige och Danmark. Sammandrag omgång 1, 14 ryttare från omgång 2.

Lördag 9 juli kl 20:00 FALSTERBO HORSE SHOW: JMS Falsterbo Derby

Söndag 10 juli kl 19:15 FALSTERBO HORSE SHOW: Longines Falsterbo Grand Prix, grundomgång och winning round. Barbackahoppning. Höjdpunkter från hela veckan.


Caspian busar i ridhsuet, juni-2011

Först lite följa Johan:



Å sen lite bus:


Powerwalk

Efter ett par dagars trimmande passade det bra med en powerwalk ute med Zinnia. Vi tog 'asfaltrundan' och damen skrittade på ganska faktiskt! 'Turen' tar ca 30 min vilket jag tycker är precis lagom för en skrittur.

Under tiden fick Caspian komma in och äta lite kraftfoder. Jag slängde även in en lönn-gren som han kunde sysselsätta sig med när han stod själv inne.
Det nya betet visade sig inte heller vara så kraftigt, så nu gör jag slag i saken och börjar tillskottsfodra kraftfoder. Trots en liten kula på magen så har han inte fyllt ut överlinje och rumpa än, vilket för mig är tydliga tecken på att han behöver lite mer protein.
Innan sommarbetet köpte jag en säck kraft grund som det fortfarande finns lite kvar i, men lägger han inte på sig återgår jag nog till hippo alfa (=högre proteinhalt).
Jag ska även ta och kolla maska på både honom och Zinnia.

Hästarna på sommarbete
 

Uppdatering Caspi

Caspian går mest i hagen och latar sig men häromdagen tog vi in och mätte  honom, och han är ca 164 cm fram och 165 bak :-O
Kommer jag att få en jättehäst?!

Caspian e.Cartier juni-11



Äntligen lite ridning!

Efter vår 'halvvila' i 3 dagar så var det dags att köra igång igen :-)

I lördags red jag för omväxlingskull på ridbanan och oj vad taggad Zinnia var! Hon var verkligen på hugget och det är kul, men kräver också en helt annan ridning. Det blev ett ganska långt pass, men med mycket skritt.

Tillslut var hon riktigt ok: låg inte på så mycket i handen och fin för skänkeln. Efter att ha läst lite i Kyras bok blev jag lite inspirerad och provade att rida skänkelvikningar på ett litet annat sätt. Det var väldigt effektivt för mig, eftersom jag då kunde koordinera mycket bättre. Skänkelvikningarna undan för höger skänkel funkar ganska bra, men åt vänster har jag det svårt, men detta hjälpte mig mycket.
Det är alltid kul när man får lite 'aha'-uppleveleser i ett ridpass!

I söndags fortsatte vi att trimma, men denna gång på fotbollsplanen. Tanken var att jag skulle fortsätta med skänkelvikningarna och den förvända galoppen, men vi kom inte riktigt så långt, hehe.
Z var lika taggad denna dag och jag hade fullt sjå med att få henne lugn i takten och låg i formen.
I slutet fick vi till den rättvända galoppen någorlunda, men då hade jag redan ridit såpass länge, att jag inte gav mig på den förvända galoppen.

På torsdag är det åter dags för Johhan-träning och det känns ganska välbehövligt måste jag säga! Få se då om Z tar med sig lite energi in i ridhuset eller om hon 'dör' som vanligt :-)

Slarv-majja

Nu har jag verkligen slarvat och inte ridit på 3 dagar!!!

I onsdags kunde jag skylla på hökörningen, och i torsdags var jag så trött när jag kom hem från jobbet att jag tog en eftermiddagslur vilket resulterade i att jag var ÄNNU tröttare när det blev dags för avfärd mot stallet. Ingen ridning denna dag heller!

I fredags var det kaos på jobbet och jag hann inte mer än hem och vända innan vi skulle fixa iordning inför lördagens tävling. Trots att jag hade packat med ridkläder så blev det ingen ridning! Fy skäms på mig!

3 dagar är verkligen för många dagar utan ridning, men tur att iallfall att man har nått att skylla på ;-)

Ikväll blir det DEFINITIVT ridning! Är riktigt taggad efter att ha kollat på fina ponnyekipage halva dan :-)




Lokal dressyr i Knutsbol

Jag är precis hemkommem från vår lokala ponnydressyr i Knutsbol. Ganska få starter och en smidig organisation gjorde att hela tävlingen var klar och allting undanplockat till kl 12,  det kan man kalla en kort tävlingsdag!

Många av våra hemmaekipage fanns på plats och skördade fina framgångar.

Dagens inledande klass,  LC:1 kat C vanns av Terese Larsson och Jipe Satay. Therese tävlar för Gyttorps ridklubb. 

I kat D, tog välridande Nathalie Busk(KRT) och ponnyn San Ziro, hem segern på hela 71%.  Sofia Bergström(KRT) inkasserade 2:a plats efter en fin ritt på alltid lika jämna Norrhaga Hampus. 

Även I LB:0, blev det prisutdelning för Sofia Bergström. Denna gång på kat C-ponnyn Charlie där 63,xx % räckte hela vägen till seger.

I samma klass, kategori D, blev det Linn Sannfridsson (KRT) på Pegaus som toppade klassen med 67 (?)% och vinst efter en fin ritt.

Även hemmaekipaget Lovisa Larsson och Trestena Zquasch fanns på plats, men deras resultat räckte ej till placering denna dag.

Fina priser i form av bl.a schabrak till alla vinnare delades ut. Domare var Lina Hägg och såväl ryttare och hästar som arrangör verkade nöjda över dagens tävlingar.

Från v. Linn Sanfridsson-Pegasus, Sofia Bergström-Norrhaga Hampus och Nathalie Busk/San Ziro 

RSS 2.0