Täckeshysteri

Ihopsläppet med Zinnia och nya kompisen 'Piggen' gick ganska bra. De gick i hagarna brevid varandra nån timme på söndagskvällen och sedan släpptes de ihop direkt på måndag morgon. Det blev endel skrik och tjut (från piggen :-)  ) och de vände upp rumporna och 'matade på' ganska rejält några gånger innan Piggen vek undan, han såg ganska chockad ut! Zinnia är ranghög och backar inte undan när någon sparkar men utdelar inte heller första sparken.

Egentligen är jag emot att släppa ihop nya hästar så snabbt utan tycker det är bättre att låta dem gå i hagarna brevid varandra någon vecka, då blir det sällan något bråk alls. Hur som helst så har allt gått bra och dag två åt de ur samma hö-hög när jag åkte från stallet.

Jag hoppas att jag inte glömt någonting nu när jag hade min fösrta stalljour i morse, jag är ju tyvärr ganska vimsig av mig, men hästarna kom ut, förhoppningvis med rätt täcken, och fick mat iallfall :-) .

Påtal om täcken så har jag märkt att det råder en viss täckeshysteri. Blir det verkligen varmare om en häst står med 4 eller 5 (!!!) vinteräcken på sig? Eller klär man hästen efter hur man klär sig själv?

Zinnia har ett täcke på sig ut, men då har jag istället satsat på ett rejält
täcke med 380g foder & som står emot snö/regn en hel dag och som jag vet ej ger bogskav

Bl.a på Strömsholm har man gjort studier angående hur hästar reglerar temperaturer, vilket tex gör det meningslöst att ändra täcken när det är 5 graders skillnad i temperaturen (tex -5 mot -10).

En sammanfattning av studien hittar ni här http://www.hippson.se/cldoc/12680.htm

Ganska tänkvärt!

 


Kommentarer
Postat av: Anki

Jag kör efter: +grader stalltäcke och tunnt regntäcke ovanpå, från -8 stalltäcke och vintertäcke ovanpå, från -17 byter dom till tjockare (400g)stalltäcke och vintertäcke ovanpå. Tror inte att det gör skillnad att ha fler än 2 täcken mer än att det blir ganska tungt och begränsar rörelsefriheten.

2010-01-13 @ 06:30:57
Postat av: Kina

Visst är det så att vi tvåbenta tror att våra fyrfota vänner uppfattar kylan (och dess variationer) på samma sätt som vi - vilket såklart är feeel.

Jag har precis som du ETT rejält vintertäcke utomhus, och det funkar alldeles utmärkt, även på min klippta pålle. Problemet när man lägger på fler täcken ovanpå varandra är ju att funktionen med de ofta försvinner. Täckena andas inte längre och dessutom blir det dötungt för de stackars krakarna = mkt onödig belastning för rygg & leder hela dagen.

2010-01-13 @ 12:03:47
URL: http://kina-valasen.blogspot.com
Postat av: Anonym

Håller med er! Mer än 2 täcken blir bara tungt & funktionen försvinner. Amen! :-)

2010-01-13 @ 12:50:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0