Markebäck uppladdning

Uteritt även i tisdags, igår fick det bli vilodag, för då stack matte iväg och fick en välbehövlig massage.
Fick veta att Johan var inställt idag, hade annars tänkt att rida ut en sväng i det fortsatt vackra vädret, men nu funderar jag på ett par varv i ridhuset. Det var ju ett tag sen och det kanske är bra att trimma liiite inför Markebäck i helgen...

Enligt väderleksprognosen kommer vi få härligt vårväder på Markebäck, så underbart! Ska bli kul att träffa alla klubbkamrater också, god mat och kanske nått glas vin. Det ryktas även om att fina hästgrejer kommer att lottas ut igen!

Det ska, som sagt var bli riktigt kul att komma iväg på 2-dagars kurs och trimma inför första omgången av div 3, helgen därpå i Gyttorp. Efter lite omändringar i laguppställningen så kommer jag och Ida Eriksson att rida LB:0 och Märi går in och rider LC på sin Zonic. Gyrttorp är förövrigt Zinnias och min favorit-tävling eftersom vi har placerat oss där, 2 år i rad, hihi.


Shop til u drop

Vårkänslorna gör sitt till och jag fick igår ett par paket levererade. Kunde inte motstå MH:s mörkblå/jeansfärgade ridbyxor , som faktiskt inte var så tokiga i modellen, trots allt, utan som faktiskt passade ganska bra.



Beställde även en knallrosa t-shirt. Kul med lite färg!



Sen beställde jag även hagskydd till Zinnia. Caspian, den ligisten, drar av dem och jag har tappat bort otaliga skydd. Några kommer förhoppningsvis fram i tö :-)


Fram- och bakbensskydd från Börjes och  jag blev faktiskt mycket positivt överaskad!  Förvånansvärt fina kopior av Eskadron, som ser ut att vara i bra kvalitet och hade bra passform och dessutom bra pris för att användas i hagen :-)




Boots som det också 'gått åt' ett gäng av:



Strumpor kan man aldrig få för många av:





Uteritt x2

Z fick vilodag i söndags pga snöoväder. Det snöade på tvären och blåste storm när jag åkte upp för att ta in hästarna på eftermiddagen.
I går däremot var det härligt vårväder och strålande sol så jag passade då på att upprepa lördagens härliga uteritt. Tack vare sommartiden hann jag ta in hästarna, fodra em-mat, mocka, packa hösäckarna, göra iordning kraftfodret och fylla på vatten inne och ute i hagen och trots det började det inte ens skymma när vi kom tillbaks. Underbart!

Vi red samma runda som i lördags och då tycker man ju att Z skulle spänna av lite grann? Men hon skrittade på i teleskop skritt och när vi skulle passera där en massa smältvatten rann under vägen då blev det tvärstopp, ha ha. Fick tillbringa några minuter med att övertyga damen om att vi visst skulle gå över, när jag la till skänkel hände...ingenting och när jag la till spöet backade hon. Provade även vår vanliga taktik, nämligen att låta henne stå på helspänn och begrunda faran och vanligtvis brukar hon då gå förbi det farliga. Men inte denna gång! 

Började om och la till spöet igen, och återigen backade hon. Så där höll vi som sagt på en bra stund och jag fick tillslut bli ordentligt bestämd på henne och ge ganska skarp tillsägelse med spöet innan vi kastade oss över farligheterna.
Turen fortsatte ut mot Ölsdalsvägen och soptunnan 'from death', återigen tvärnit. Efter att noga ha verifierat att soptunnan nog trots allt inte skulle anfalla kunde vi ta oss förbi även detta hinder. Nästkommande soptunnor kunde vi passera i frisk trav med en härlig bjudning och gisses som hon travade! Jag hade tom problem att rida lätt! Riktig grand prix trav tror jag minsann :-)
Hon var lika fin i galoppen på hemvägen, stora runda galoppsprång och lagom kontakt i handen och hon ville hela tiden öka utan att för den skull bli stark. Ja, riktigt härligt, som Johan skulle ha sagt, att få känna kraften!
Efter detta skrittade vi hemåt i en fart som aldrig förr och så fort tillfälle gavs ville hon öka till trav. Härligt att hon tycker att det var så kul att komma ut på tur!


Uteritt

I fredags kväll tog vi med hästarna på en promenad. Det är så skönt att det bnlivit ljusare på kvällarna! Underbart!
För omväxlingsskull tog vi vägen förbi Österviks byalagstuga och ner över fälten. Jag tror det var första gången Caspian gick där, men han klev på med öronen framåtspetsade och driv i steget. Han blåste allt ibland  när han tyckte något var otäckt, men han tvekar inte att gå fram och titta på det 'otäcka'. Sen mötte vi en traktor och inte heller det bekymrar honom det minsta. Duktig kille :-)

På lördagen sadlade jag och gav mig ut på en ny tur i solskenet, man kan rida bort till Ölsdalsvägen, och det tänklte vi prova på för första gången. Z var spänd som en fiolsträng när vi gav oss iväg, trots att vi gått samma väg dagen innan. Hon frös till is ett par gånger, men om hon bara får titta lite i lugn och ro, så går det att övertala henne att gå förbi. När vi väl kommit in på Ölsdalsvägen så hade hon slappnat av något och travade på med bra bjudning, men med lite solvalla- känsla efetrsom huvudet stack rakt upp. Vid alla soptunnor fick vi stanna och kolla innan damen behagade att gå förbi. När vi sen vände hemåt däremot hade jag samma fina bjudning och huvudet på rätt plats, så då kunde vi tom ta en galopp i friskt tempo. Härligt! Underlagte var helt ok och hyffsat mjukt.

Denna vecka sk Z få gå ut i skogen och ladda inför Markebäck på lördag-söndag.

Zinnia i lördags, träns Kings, sadel Isabelle Werth, schabrak Granngården,
skrittäcke Back on Track, Senkydd & strykkappor Eskadron Flexisoft

Ingen tävling!

Fick mail från tävlingsledningen i Filipstad i fredags och jag har blev 'bortlottad' från söndagens tävling. Typiskt!
Jag var sen att anmäla mig och då lagmedlemmar har förtur och de som anmält sig efter mig, hör till den kategorin, så blev jag alltså struken.
Funderade först på att kolla om det fanns möjlighet att byta klass, men eftersom LB:1 ska gå i deras ridtält 18x36 och då det programmet innehåller mycket skritt så struntade jag i det. Känns lite trist, men har iallfall Markebäck och sen div 3 att se fram emot. För att se det positiva i det hela, så innebär det ju även att vi kan trimma lite ytterligare inför året tävlingsdebut :-)))


Hoppträning

Igår var det dags för hoppträning igen. Dagen till ära krängde jga på mig Domani-ridbyxorna som hängt oanvända ett bra tag. Och jag fick plats i dem! Wii! Nu återstår bara att seom jag kommer i ridkavajen också, eller om jag får backa tillbaka till den inte alltför tighta varianten. Ja, det finns mer att ta av :-)))

Träningen igår var helt ok. Fortsatte mitt upplägg med framridning i friskt tempo och mjuk hand och det verkar ge resultat för hon var faktiskt snäppet bättre i går! Efter att ha varit på henne och duttat med spöet för att väcka uppp den långsamma bakdelen blev hon riktigt fin i traven när vi väl började hoppa. Hade ett väldigt mjukt stöd i handen men samtidigt sug fram till bettet.

Vi hoppade fram på ett litet räcke med trav bom, landa och lägga en volt till (ve och fasa) vänster varv. Otroligt nyttig övning för oss. Hela passet bjöd faktiskt på mycket vänstersvängar. Därefter la vi till vänstersväng och ett räcke på volten
och avslutade sen med hela linjen plus en trippelbarr snett igenom, långsida oxer-räcke relaterat avstånd 6 galoppsprång, in på volten och över räcket, lång anridning och en kombination på andra långsidan.
Vi fick väl inte till det riktigt lika bra i galoppen som i traven, men det var ganska ok. När hindren kom upp lite började jag direkt att ratta lite för mycket, men som tur är så är ju Z en klippa och reder ut situationen ändå. Jag har helt klart mycket att jobba på, som min balans tex, men det var helt klart bättre i den mån att Z var betydligt snärtigare (om man nu kan säga det om henne) och därmed mjukare.

Jag kan säga att jag var helt slut efteråt! ha ha

Zinnia på hoppträning för Anna Danielsson dec -09.

Storm!

Jag fick revidera min plan för uteridning igår. Det blåste STORM!
Istället skrittade vi ner till ridhuset precis när det började skymma. Det friskade i så att jag nästan trodde att hela ekipaget skulle blåsa bort. Just detta kan vara enda nackdelen med mitt nuvarande stall, det blåser ofta ganska friskt, eftersom det ligger så nära sjön. Men å andra sidan så har fälten blivit snöfria på bara ett par dagar och det är skönt!

Nere i ridhuset fick vi sällskap av fyra andra ekipage, och det hör till ovanligheten att så många rider samtidigt! Så det är bara trevligt med fler ryttare :-)
Just i går var jag ganska fokuserad och hade tänkt att bara rida ett kortare pass. Z kändes från start ganska pigg och fortsatt självbärig, så problemet denna dag var att jag hade vääääldigt svårt att sitta ner, ha ha. Tror jag koncentrerade mig för mycket på sitsen istället för att rida!
Red enbart travarbete och tvingade mig periodvis till nersittning, vilket inte kändes bra alls, dessutom hamnade min skänkel hela tiden för långt bak och det var omöjligt att få fram den.
Red lite övergångar som faktiskt funkade ganska bra och på slutet red jag även lite embryon till mellantrav på  långsidorna. I det stora hela kändes passet ganska bra eftersom hon jobbade på och faktiskt kändes ganska stadig i formen, men jag måste tänka på att runda till henne mera i formen då hon annars blir för hög.

I kväll är det dags för hoppträning igen, så det är bara att slänga på hoppsadeln och förstöra sitsen ytterligare, ha ha.

Dressyrsadeln Wintec Isabelle Werth


Hoppsadeln Prestige Versailles

Klubbjackor & starttider

Nu har våra nya snygga (vår) klubbjackor kommit. Tunna skaljackor som passar bra nu när det vankas vårväder. Dessutom matchar de såklart våra mössor!


Ryggen



Annars inväntar jag startider till tävlingen på söndag. Räknar med en tidig morgon eftersom det var mycket starter och de tidigarelägger första start till 08:00. Dessutom ska ju klockorna ställas om till sommartid zzzzzz
Klasserna går på parallella banor och som tur går min klass på normalstor bana i ridhus istället för ridtältet som ej är fullstort. (Har mycket häst att svänga runt... :-)

Genomkörare

Igår var jag lite trött innan jag åkte upp till stallet, men som tur var piggnade jag till när jag väl kom dit. Jag tänkte först rida ut en sväng och trimma lite ute, men det blåste halv storm. På med dressyrgrejerna och ner till ridhuset i stället. Där fick jag lite läktarhjälp och vips glömde jag bort tiden och när jag väl gett lång tygel och började att skritta av hade nästan en timme gått :-O Men ibland kan det nog vara bra att inte rida efter klockan, utan att rida tills man tagit egenom det som behövs.

Vi fortsatte att jobba med ren och skär grundridning. Stadig form och jämn kontakt på båda tyglarna är målet, som ni nog vet vid det häs laget :-) Jag red fram i ett friskt tempo och struntade i formen, Z blir då lite för lång och hög och när jag lägger till skänkel/spö, så skjuter hela hästen framåt istället för att trampa till lite extra. Jag valde ända att bortse från det. När jag efter några minuters framforsande i (för) högt tempo, började ställa mer krav på forn och tog en stadigare kontakt med munnen, ja då hade jag mycket häst framför mig och framförallt en självbärigare häst. Härligt!
Fortsatte sen med arbete mestadels på volt i trav och galopp och precis som på träningarna så fick jag rida ordentligt för det, men galoppen blev bärigare och hon jobbade på bra med bakkärrran. Efter denna rejäla, genomskörare är planen att trimma vidare med lite programlinjer framåt onsdag. På torsdag är det hoppträning och på lördag fortsatt trimmning inför tävlingen.

Z mumsar morgonhö i hagen. Om nån undrar varför hon bara har ett skydd fram så beror det på att det finns en skyddligist i hagen :-)



Hästdag med lite hoppning

Jag hade stalljouren i söndagsmorse och efter att jag slängt ut hästarna i det soliga, men lite kallare vädret, stannade jag till en sväng vid Valåsen, där en häst fått en (brodd)spark. Hästen var svullen och tjock i benet, men eftersom den inte hade feber och allmnäntillståndet var bra, så ringde vi aldrig ut veterinär, utan avaktar till måndag.

På em blev det tur nr 2 till stallet. Jag hade trevligt sällskap och vi tog med oss Caspian på en promenad och släppte honom lös i ridhuset för lite bus. Det börjar bli dags att börja lite mer med träns och att longera i kapson. Han skötte sig helt ok och för första gången fick han gå in i ridhuset när det var en annan häst där. Det var lite spännande tyckte han, men han höll sig på amttan :-)

På kvällskvisten blev det stallet för tredje gången, lite dålig planering, men så kan det bli ibland. Jag hade bokat ridhuset för lite hoppning, eller rättare sagt för lite bomövning. Red fram och var noga med att rida med mjuk hand och att rida mycket framåt. Hon var ganska framåt och hade helt ok bjudning när jag sedan jobbade lie på volten i trav och skritt. Var noga med att hon inte skulle bli varm eller ansträngd, med tanke på vaccineringen, så jag gav många små skrittpauser.

Skullade sen över ett räcken och en liten oxer på långsidan i bågge varv och avslutade med att hoppa över enbart oxern på volt. Fick till riktigt bra anridningar i höger varv och med bra 'stuns' i galoppen, i vänstervarvet har jag en förmåga att bara släppa iväg henne och bli lite passiv. Galoppen var ändå ganska bra i vänster varv, bortsett från att hon gör sig rak på långsidorna.

Ikväll blir det ytterligare ett kortare pass i ridhuset. Ska då försöka få med lite programlinjer. Som tur är rider jag en LC:2 på söndag, som var mitt' favvoprogram' och som jag ridit såpass många gånger så det ka gå ganska snabgbt att plugga in.

Vaccination & Cherry-funderingar

I fredags kom veterinären på besök och det var dags för vaccination. Jag tror inte det tog ens 5 min innan både Z och C var vaccinerade och ingen av dem reagerade det minsta. Så smidigt och så smidig veterinär!
Därför blev det bara en skrittur ut på Z, ville inte att hon skulle vila helt dagen efter träning.

Har börjat fundera på vad jag ska göra med Cherry. Betäcka? ? Sälja som avelsto? Triangelmärka? Funderingarna är många... Det vore faktiskt kul att ta ytterligare föl, och hon är lätt att få dräktig och fölade hur smidigt som helst och är en bra mamma. Skulle faktiskt även kunna tänka mig att låna ut henne till någon som vill ta föl. Ja vi får se vad som händer!

El Cheerio f.99 Chess-Electro-Maraton





En riktig genomkörare

Jag hade gjort klart stallet och fixat hästen och i precis lagom tid skrittade vi ner till ridhuset. Dagen till ära fick Zinnia inviga sina nya 'noname' fleecelindor och schockemöhle-shabraket. Jag matchade lite extra med ett blått ylletäcke med röd/vita kantband. Ska man vara fin så ska man :-)))
Jag var i valet och kvalet över de där lindorna, inköpa på Skandinavium, och ångrade halvt som halvt att jag inte investerat i ett par schockemöhle istället. Men dessa till var faktiskt helt ok (och hälften så dyra).




Började rida fram och koncentrerade mig enbart på att hon skulle gå fram. Z kändes ganska pigg, men lång och lite långsam. Dessutom skovlade ytterbogen på någonstans långt utanför hästkroppen. Speciellt i höger varv har jag ridit henne allldesles för förböjd ett tag och nu när hon inte gått ordentligt på ett tag, så framkom detta ändå mer.

När det blev vår tur berättade jag för Johan att Z haft tappsko och varit lite öm/varm, men att det blivit succesivt bättre
men att jag pga detta ej kunnat rida ordentligt på ett tag.
Vi började på samma sätt som förra träningen, i skritt och med långpisken :-))) för att kvicka upp bakbenen och få bort de passartade tendenserna. Hon tar ju detta riktigt bra och Johan behövde inte fösa med långpisken så länge, i stället fick jag vara på med spöet för att kvicka på henne.

Vi arbetade i hela passet med ren grundridning, dvs stadig form, jämn på båda tyglarna, nosev vid lodplan, låg hand, bettet på lanerna och så fick jag hela tiden tänka 'samla' och sen peta på med spöet för att kvicka upp bakdelen.
Det är helt otroligt vilken skillnad det blir när hon blir kvickare i de där, vanligtvis lite långsamma bakbenen!

Vi behöver båda två, mest jag antagligen, mala på med sånt här jobb för att hitta rätt. Z fick en hel del beröm och Johan tycker hon är väldigt trevlig och det är hon ju verkligen. Han tyckte att hon tog ridningen (& långpisken) på helt rätt sätt, dvs trots att hon spänner till först så slappnar hon av väldigt fort och är påverkbar på ett bra sätt och att hon är arbetsvillig och ställer upp och vill jobba. Men att jag måste vara på henne och verkligen visa hur jag vill ha det.

Så nu är det bara att trimma på inför tävling nästa helg, synd bara att det inte är ett Johan-pass nästa torsdag igen ;-)
Kollade av tappsko-frambenet efter passet och faktum var att jag tyckte att värmen fatiskt hade lagt sig lite till, så det verkar gå åt helt rätt håll. Skönt!

Det är ljust!

Gud så härligt att det äntligen börjar bli vår! I går la jag om schemat och istället för att mocka och fixa maten innan ridning, så slängde jag på grejerna och hann rida ut en sväng innan det blev mörkt. Härligt!

Z var fortfarande varm (i båda frambenen?!) och hade puls, men hon kändes iallfall ohalt. Skrittade ut ett pass på 30 min för att känna hur det kändes efteråt och det blev inte värre iallfall. Har inte så stor erfarenhet av ömma hovar, men tycker ju att pulsen borde försvinna ganska snart? Ja, får se hur hon ser ut i kväll.
Provar iallfall att vara med på Johan-träningen.
Passade även på att jämna till manen lite, fast jag precis klippt den, så är den fortfarande väldigt lång och 'ponnyaktig', ha ha.

Jag har ju även anmält mig till lokal dressyr i Filipstad den 27 mars. Uppladdningarna inför det, blir väl inte de bästa, med tanke på tappskor och imorgon ska alla hästarna vaccineras. Är man tävlingsugen så är man :-)
Har även börjat ladda inför KRT:s årliga träningsheög på Markebäck. Ska bli så kul!

Tappsko, igen!

I söndags kom Zinnia in utan framsko.
Bah! Jag hade bokat ridhuset och skulle hoppa lite småhinder. Fick dock lägga den planen på hyllan och ställde ut Z i hagen igen.
I väntan på att Z skulle få skon påslagen igen fick jag en släng av magsjulan. Inte kul!!

Min toppen-hovslagare fixade iallfall så en annan hovslagare kom och slog på skon idag. Bra, fö Z var rejält om och halt och hade puls. Hon är verkligen känslig och kan inte gå/ridas utan skor. Hur som helst sitter ny sko, sula och 4 broddar i igen och imorgon hoppas jag kunna rida igen.
Återstår att se hur läget är inför Johan-träningen på torsdag, men jag hoppas såklart att ömheten försvinner.

Efter att ha piggnat till  efter kräksjukan, passade jag även på att gå ett varv runt hagen med en burk Crib-halt i högsta hugg, mina hästar älskar nämligen att gnaga på precis alla stolp som finns. Drog även in lite sly, så de har nått annat att gnaga på istället.

Förresten! Har nu anmält mig till årets fölrsta tävking. Tada!


Dåligt med inspiration

ggr av Kanske pga det dåliga vädret, isgata och snöstorm har jag kännt mig lite oengagerad och ärligt talat inte haft någon större ridlust.
Det har resulterat i en powerwalk, en skrittur, en vilodag och en hästhjälpardag för Zinnias del.
När jag var yngre hade jag nog ridit ändå, bara för 'att jag måste' vilket med största sannolikhet hade blivit ett ganska dåligt ridpass. Numera tillåter jag mig själv att skolka från ridningen, eller åtminstone göra något som inte är så krävande och igengäld kommer inspirationen tillbaka ganska fort!
Idag skiner dessutom solen och det är fredag, kan inte bli bättre :-)


Mera Zinnia

Zinnias pappa Zackarias är efter den välkände Zeus. I Sverige har två godkända hingstar efter Zeus verkat, Swift och Beach Boy.

Zackarias


'Zeus is a 16.3 hand stallion with many offspring competing overseas in show jumping. Their winnings maintain him as one of the Top Ten Jumping Sires in Europe.'

Man får väl säga att Zinnia är ganska lik sin pappa :-)

 

Zackarias morfar Pik Bube är även morfar till Don Primero, Don Schuffro, Davignon, Donatelli, Dream of Glory, Donnerbube och Duntroon.

'Pik Bube I was a multiple winner at the advanced dressage level under Herbert Rehbein and is currently a paragon for versatile heritability for Hanoverian breeding: both in dressage and show jumping, Pik Bube I offspring are internationally successful.'


Zinnias morfar Freiherr är efter avelsgiganten Furioso II 
'Furioso II is one of the most influemtial sires in the sport horse history. His offspring have perfomed well in all disciplines of showjumping including at the Barcelona and Sydney Olympics'.

Freiherr



Presentation av mina hästar del 3

Då är det dags att presentera Zinnia!
Zinnia är ett hannoveranersto f.2004 och importerad från Tyskland 2008. När jag fick henne i maj/juni 2008, hade hon stått i Sverige i ca 3 månader och var riden i samtliga gångarter och hoppad småhinder.

Zinnia är e. Zackarias (e.Zeus ue.Pike Bube) ue.Freiherr (e.Furioso II), så det finns både hopp och lite dressyrblod.
Hon är en riktig allroundhäst som passar till både hoppning och dressyr.
Hon har 3 jämna gångarter och har bra ridbarhet. Hon är otroligt arbetsvillig och vill vara till lags, det finns inget 'stoigt' i henne utan hon är mer som en valack i temperamentet.

Hittills har vi bara gjort ett fåtal starter i hoppning, som 4- och 5-åring och några starter upp till LB dressyr. Tyvärr var hon drabbad av endel hagskador förra året. Numera går hon med lugnare hagsällskap och skydd + boots, så peppar, peppar hoppas vi på ett mindre skadedrabbat år!

Knutsbol 2009, foto Linn Ingvarsson www.dressyrmupparna.se


foto Linn Ingvarsson www.dressyrmupparna.se


Askersund 2009


Latorp 2010


Markebäck 2010 foto Linn Ingvarsson www.dressyrmupparna.se



foto Linn Ingvarsson www.dressyrmupparna.se



Back to basic

Har funderat lite på hur jag ska lägga upp ridningen eftersom Z har saknat lite framåtbjudning, rent generellt. Efter lite analyserande kom jag fram till att jag inför måndagens hoppträning skulle koncentrera mig på att rida framåt och strunta i formen.

Sagt och gjort, red fram i friskt tempo i både trav och galopp, fattade galopp ganska snart och lätt henne sträcka ut ganska ordentligt på långsidorna. Efter uppvärmingen fortsatte jag att fokusera på att rida framåt men krävde succesivt lite mera form och men fortfarande ganska mjuk kontakt med bettet.

Vi fick börja hoppa fram på en en långsida med räcke - oxer, 24 m och 7 galoppsprång. Vi hoppade detta i båda varven och det är verkligen nyttigt att sitta och nöta lite. Z var ganska stark och förhållningarna gick inte helt igenom kroppen, så det krävs lite finlir för att få till det bra. Därefter hoppade vi kringelkrokar över 4 hinder palcerade på rad i övre delen av ridhuset, även detta mycket nyttigt, eftersom man får koncentrera sig mera på vä'garna och ridningen mellan hindren, än själva hindret.
Avslutningsvis hoppade vi detta som en liten bana, och la till två relaterade avstånf på långsidorna med 6 resp. 7 galoppsprång. Känslan var helt ok, stundtals riktigt bra även om det fortfarande är lite kämpigt att svänga och runda till henne i vänster varv, stundtals var hon faktiskt ändå riktigt mjuk även i vänster varv.

Fick även lite extra hjälp på slutet eftersom Niklas tyckte att jag tappade balansen i sprången, så jag fick börja med att korta stiglädrena 1 hål (jag har fuskat och ridit i lite för långa läder - dressykärringvarning :-))) ) och sedan rullade jag på en liten oxer i höger varv och försökte koncentrera mig min egen balans. Nyttigt!
Tillslut fick jag beröm för att jag var mycket mer aktiv i min ridning och det var skönt att få bekräftelse på att jag tänkte rätt när det gällde hur jag ska rida henne!

En bild från hoppträning september-08




Tredje gången gillt

Sammanfattning av helgen: I fredags bar det av till Kungsör (inte Köping som jag trodde :-) där skrevs det köpekontrakt på en hbl 2001. En rejäl gosse som vi utan speciellt mkt övertalning fick in i transporten och sen stod han som ett ljus hela vägen till Karlskoga. Ska bli mkt spännande att se vad det blir av denna kille! Obs: det är inte jag som köpt fler hästar, jag har så det räcker ;-)
Det blev därför lite väl sent för en ridtur, även om Z hade mått bäst av en skrittur ut, efter torsdagens genomkörare.

I lördags var jag i stallet 3ggr :-) Först morgonjour då jag även passade på att pensla stolparna i hagen med 'cribhalt', gnagarna har varit framme! Passade även på att dra in lite mera sly hagen, allt för att avlasta de utsatta stolparna.
Sen bar det iväg för att hämta halm och därefter blev det en tur, i trevligt sällskap, till Botorp för att spana in dressyrtävlingarna. Det var de närmast sörjande som var där, kanske pga det strålande vackra vädret. Hann iallfall se Anki och Peach som red hem en fjärdeplats till KRT. Snyggt jobbat! Anki var inte helt nöjd, men jag tror jag lyckades övertyga henne om att en rosett aldrig är fel :-)
Sen tillbaks till stallet och en skrittur ut. Tredje gången gillt så att säga!

I söndags var jag ambitiös och plockade fram lite hinder för lite markarbete. Det gick ganska ok. Var på Z ganska ordentligt och i slutet var hon ganska fin och hyffsat fram för hjälperna och ganska ok även i vänster varv.

I kväll hoppträning! 

zinnia utanför ridhuset feb (?)-2011


Långpisken

Igår fick vi verkligen våra fiskar varma! Johan plockade fram den beryktade långpisken och jagade oss med, eller som han själv sa: 'nu har jag terroriserat er ganska ordentligt'.
Jag får dock skylla mig själv eftersom vi innan passet pratade om att Z ibland har lite dålig bjudning och att hon bli passartad i skritten och att hon är lite 'entaktig'.
Z är ju dock av den mellankoliska typen och tog inte så illa vid sig och VILKEN BJUDNING! WOW! Hon kom verkligen igång i kroppen och bakbenen tryckte på ORDENTLIGT, en riktigt mäktig känsla!

Vi började i trav på volten och sen fick jag korta steglängden så mycket jag kunde innan övergång till skritt och så snabbt igång till trav. Sen några galoppfattningar och samma korta steglängd innan avbrott till trav.
Ganska snabbt kom långpisken, som sagt, fram och vi gick tillbaks till skritt. Här fick jag bara hålla ihop henne och tänka på att inte förböja i höger varv, utan hela tiden rakrikta fast ändå rida på volt. Såfort hon visade antydan till pass skjutsade Johan på henne lite.
Sen samma sak i trav och galopp, som jag ofta upplevt så blir allt så mycket enklare av att bara få rätt bjudning, och det var oerhört mycket lättare att koncentrera sig på att ha bettet på lanerna, att huvudet är mellan frambenen och att båda bakbenen är palcerade under kroppen. Ja, verkligen riktigt häftigt!
I vänstervarvet fick vi kämpa på lite mer, som vanligt och jag måste tänka på att rida med låg hand här och i detta varvet ska jag ställa igenom mera.

Focus till nästa träning är alltså:

-Rida rakare i högersidan
-Bettet på lanerna  -låg hand
-Jämt stöd på båda tyglarna
-Galoppera på i vänstervarv och ställa igenom sidan ordentligt
-Sjunka ner i sadeln i fattningarna
-Ge Z känslan av att jag är nöjd och att hon gör rätt, när jag är nöjd

Z var genomsvettig och nöjd efter passet och matte var mer än nöjd! Och så återstår frågan, KAN man hyra in en piskförare på tävling?

Idag bär det iväg till Köping för att hämta en häst till en kompis! MYCKET spännande!

Zinnia - Winnia




Sko på sniskan

Igår klädde jag mig tunt när jag åkte till stallet, rustad för en power-walk med vackraste Z. Jag blev välkomnad med ett gnägg när jag parkerade vid stallet, hästarna stod redan parkerade vid insläppet.

Jag klev direkt in i  hagen, tanken var att slänga in lite sly, som behändigt nog blivit averkat sisåsär 10 meter från hagen. MEN! Vad skådar mina ögon?! Zinnias ena framsko sitter på tre kvart! Halva skon satt utanför hoven och halva skon innaför. Efter några telefonsamtal och sms hittade jag både hjälp att dra av skon och att få den ditslagen igen. Härligt med hjälpsamma människor!

Powe-walken för Z blev inställd och istället tog jag med mig unge herr Vilde Bill. Han följde med sin matte med spetsade öron och raska steg. Lite spring i benen fanns det allt, men han är ganska lätt att tukta och efter lite 'backa-och-gå-fram' så var det matte som bestämde igen :-)
Väl nere i ridhuset fick han vänta i en box tills ridskolehästarna skrittat klart och såsmånigom lämnade ridhuset. Det var MYCKET frustrerande att bli lämnad 'själv' i en box och att det dessutom var hästar i ridhuset, tyckte unge herrn. Fast han blev ganska uppjagad så följde han med mig ganska snällt runt  ett varv i ridhuset.
När jag sen släppte blir det förståss rally-kalle som vanligt och jag kan säga att det är inga som helt fel på underlaget i ridhuset!!! ha ha

När han sprungit klart kommer han alltid fram till matte igen och sen skrittar vi av, utam grimskaft, nått nått varv innan det blir rask pronmenad tillbaks till stallet.

I kväll laddar jag inför Johan-träning. Wiii!

Kolla vad rund han äntligen blivit! Caspian i ridhuset feb-2011


Fullt hus

Igår var det fullt ös i ridhuset! 4 transporter stod parkerade utanför när Z och jag begav oss hem efter avslutat pass.
Trots det så kunde jag få till riktigt bra ridning.
Z kändes riktigt fin, pigg och mjuk i kroppen. Vi fick lite extra hjälp på traven eftersom en av hästarna, en 4-åring, tömkördes och den där långpisken var lite otäck tyckte nog Z. Matte däremot har bestämt fler träffar med piskföraren :-)))
Red mest lösgörande och var noga med att få svar på skänkeln och att Z skulle skritta på i lite snabbare takt, tyckte faktiskt inte att det blev fullt lika mycket pass som vanligt (?). Hur som helst så lev hon fin ganska omgående i traven, efter detta jobb. Gjorde samma sak där och flyttade bakdelen litegranna. Vågade mig tom på lite nersittning och visst skumpar jag enhel del, men det känndes ändå helt ok!
Avslutade med galopp på volten och minskade volten, för att få henne att trampa under bakdelen ordentligt och vi får in snitsen på detta mer och mer!

När vi kom tillbaks till stallet så möttes vi av den här grisen :-)

Caspian tar en tupplur på kvällskvisten


När matte smugit tyst tyst i stallet, trynade grisen in totalt. Zzzzz




Shopping

I går kväll skvallrade jag bort en timme, så därför blev det bara en snabb tur ut. Z var på g och tyckte det var skoj. Passade på att trimma lite inför Johan-träningen på torsdag. Ställde igenom båda sidorna och flyttade lite, så gott det nu går utomhus i mörkret.
Z var alldeles löddrig och skummig, även på benen, när vi kom tillbaka så lite nytta kanske det gjorde :-)

Imorse hade jag stalljour igen och ikväll blir det ridhus. Skulle ävn vilja klippa och frisera lite, men det får nog vänta till helgen!

Så här snygg var jag igårkväll påväg till stallet i MH fleece tröja och matchande rosa (!) strumpor :-)


ridstrumpor är ett måste


fleecelindor


grimskaft

RSS 2.0