Balltramp

Vilken vinter! Ännu mera snö! Pulsade iväg till ridhuset i skymmningen, halvägs dit insåg jag att jag glömt reflex-västen! Oups! Som tur var är vägen knappt trafikerad och vi mötte inga bilar (då hade vi nog blivit påkörda!).

Upptäckte att Zinnia såg ut ungefär som en ovårdad nordsvensk men en man som påminde om sagolika Braveheart, men utan att vara så sagolik. Får ta tag i det där inom kort, men tänkte att jag minsann sett andra skogsmullar i ridhuset, hihi. (Denna dag var det förstås bara prydliga & välklippta hästar där).

Provade att trava en bit eftersom jag tänkte att det skulle bli mindre snöstyltor i skorna då, märkte direkt att Zinnia inte var ren! Hoppade av och såg att hon redan hade styltor & inbillade mig att det kanske berodde på dessa?
Fortsatte iallfall till ridhuset för att kunna kolla hur hon såg ut utan styltor & mjuk underlag.
Kände absolut ingenting i skritt, men så fort jag började trava kändes det DIREKT att hon nästan tygelhaltade. Anki kollade och såg att hon markerade på v. fram,  jag travade på ett tag för att se om ojämnheten försvann och att den kanske berodde på att hon var stel efter vilan. Men Zinnia är ju aldrig stel?! Iallafall, efter ca 15-20 min tyckte jag det kändes lite mindre, och skrittade tillbaks till stallet.
Väl där kollade jag upp balltrampet ordentligt. Det sitter på insidan på vänster fram och är lite knixigt att se ordentligt, men när jag tvättat rent kunde jag konstatera att hon var varm och ömmade och att där var en glipa på ca 4-5cm mellan kronrand och balle, ungefär som efter en hovböld som spruckit upp  :-O
Inte undra på att stackaren hade ont! 

Lade på sockatyl och funderade på vilken sårvård som är bäst? Hålla det rent & tvätta med jodopax och lägga galopp-bandage med förhoppningen att det sitter kvar några timmar? Eller låta det lufta? Penicilin-salva eller socatyl?
Fasan vad tråkigt att 'aldrig' komma igång, grrr!


Zinnia i Askersund sommaren -09, ganska långt ifrån hur hon ser ut just nu :-)



Vardagslyx

Igår bar det iväg till hovlsgaren. Sambon tycket det var lite märkligt att vi skulle lasta och åka dit. Varför åkte vi inte bara och hämtade hovslagaren? Ha ha Det är ju ganska långt till Kedjeåsen så allt som allt tog denna procedur närmre 1½-2 h. Men nu är skon på iallafall!

Åkte till Valsåsen efteråt och sadlade och tränsade Anjou som var inne, borstad och hovkratsad. Lyxigt! Ännu mera lyx är det när hon kommer ner, sadlad och klar till ridhuset, men nästan ett måste om jag ska hinna med två hästar/stall och att rida. Så speciellt mycket tid över till annat blir det ju inte (som ni nog vet).

Belöningen är, precis som igår, när man märker framsteg och hästen verkligen sköter sig BRA! Som Ellinor sa så var hon ända från början väldigt avspänd och tiilfreds (hon gillade kanske hoppsadel istället för dressyrsadel ;-)  ). Jättehärligt! Fortsatte samma jobb som på Anna träningen och eftersom hon var så avslappnad så koncentrerade jag mig på galoppen. 
Även här var hon mycket mer sansad och inte alls lika springig och inte heller lika stark. Galopperade på volt och så avbrott till trav direkt när hon börjar 'ila' iväg. Avbrotten är ju väldigt långt ifrån 'fina' avbrott MEN äntligen börjar jag få lite effekt i tygeltagen OCH det dröjer bara några steg innan traven är avspänd. När hon travade lugnt och ej låg på i handen, ny fattning. Efter några varv på detta sätt kunde vi galoppera nått varv på volten i lugnare/bärigare galopp!

Jag var väldigt nöjd efter gårdagens ridpass och Anjou är alltid nöjd efter att blivit lite rastad/trimmad. En väldigt positiv häst!

Filmsnutt på Anjous pappa Ad Hoc. Tycker hon har ärvt mycket av hans utryck och exteriör!

http://www.horse-flirt.de/video/mov1285.m1v

Skritt

Det blev en skritt-tur ut med Anjou i söndags. Vi hade Ellinor och Estrello med oss som sällskap och skrittade runt Tallberget. Trots fyrhjuling com plogade och skidåkare som swischade förbi skötte hon sig jättebra och knatade på först med spetsade öron. Hon tyckte nog att det var härligt att komma ut efter all ridhus-ridning!

Sedan vidare till Knustbol och Zinnia. Tänkte skritta till ridhuset och rida lite där, trots att hon är skolös på ena fram. Hade även med en liten extra ryttare, Hennas brorsdotter ville också rida!
På med sadel, träns, skydd och skritttäcke och upp med brorsdottern i sadeln. Väl framme i ridhuset hoppade jag upp i sadeln istället och skrittade något varv innan jag tänkte börja trava. Zinnia som inte är riden på 4½ vecka skrittade på med ordentligt övertramp och ville iväg och kändes superfräsch! Men märkte direkt i de första travstegen att hon inte var jämn! Ömmar hon eller blir hon 'låghalt' utan sko och med broddar på de andra fötterna? Bara att hoppa av igen. Suck!

I stället fick brorsdottern skritta några varv ytterligare, hon fick rida själv några varav och gjorde halter, volter, bytte volt och snett igenom och Zinnia lyssnade så snällt och gjorde som ryttarinnan begärde. Hi hi, en riktig ridskolehäst som tom böjde på nacken.

Idag bär det av till hovslagaren för att slå på den där skon! Nu MÅSTE hon komma igång!

Träning!

I lördags bar det först ut till Knutsbol och fixa iordning allt där, mocka, mat och fylla på vatten och fodra lunch. Sedan vidare till Valåsen och lasta Anjou, som är hur smidig som helst.
Hon skötte sig bra framme i Nysäter också och jag kunde sitta upp utan hjälp. Anna tyckte hon gav ett ganska spänt intryck inledningsvis men att det var en fin häst när hon väl slappnade av!

Vi fick börja i trav på volt och sakta ner tempot ganska rejält, för att hitta takt och balans. Hon har ju väldigt lätt att ila iväg och förändrar tempo och steglängd. jag måste även tänka på min sits eftersom jag hamnar framåtlutad med skänkeln långt bak. Jag såg detta när jag blev fotad och har väl jobbat lite halvhjärtat med att försöka ändra på det, men nu blev det andra bullar :-)
Det är också viktigt att jag ramar in Anjou ordentligt och är tydlig i hjälpgivningen, så att hon vet hur hon ska göra, hon blir också tryggare och avslappnad då. Vi jobbade på med tydliga halvhalter så fort hon ville öka tempot och detta gav verkligen effekt. Sen var det dags för galoppen och som vanligt började hon att rusa iväg och öka farten, och så stressar hon sig själv genom att ligga på för mycket i handen och skovla på med bakbenen.
Efter några varv med väldigt tydliga avbrott, men ö.t ha ha,  lugnade hon ner sig och jag kunde galoppera något varv utan att det 'bar iväg'. 
Sammanfattningsvis kan man säga att vi fick jobba på på samma sätt som jag ridit tidigare, men mer konsekvent och med lite nya 'verktyg' att använda.

Efter att vi kört hem och lastat ur Anjou blev det en ny tur till Knutsbol och ta in hästarna där. Brr vad kallt det var då, frös tom om fingrarna! Skönt att komma hem och hoppa in i en varm dusch!

Hårdträning

Det blev ett ganska rejält ridpass för Anjou i fredags. Hade egentligen tänkt rida lite lugnt och bara jogga henne lite så att hon skulle ha ork kvar till Anna-träningen, men det var en lite spänd dam som kom ner till ridhuset.
Det blev lite miljöträning med ett hinder i ridhuset, småbarn som tjoade lite och så hade hon ju inte följeslagaren Estrello med sig.
Hon var ganska 'på' i traven, vilken innebär att formen blir kort & spänd, men ganska snabbt kommer hon till ett bra jobb där hon går mer avspänt och med ett bra, lätt stöd i handen.
Vi fick till galoppen hyffsat i vänster varv men jag tragglade ganska länge utan att lyckas lika bra i höger varv, somm egentligen inte är ett svårare varv. Med 10 minuters ridning ytterligare hade det kanske gått, men eftersom jag redan ridit nästan en timme så avslutade. Jag var ändå väldigt nöjd med hur hon var i traven.

Hade tänkt rida Zinnia, men hon hade lyckats dra av sig en framsko och hade ett balltramp på andra fram. Gav upp planen på att rida och tog en promenad till ridhuset tillsammans med Jenny och 'Piggen'. Vi träffade även på en fin åring, dvs lika gammal som Caspian, men den här hade hälften så lång päls och var mindre och lite ädlare i modellen.
Träffade 'gänget' i ridhuset (gäng och gäng) hihi och kollade lite på bra ridning. Inspirerande!

Ska rapportera från Anna-träningen idag vid ett annat tillfälle, men an berätta att vi fick många bra tips och att Anjou gick riktigt bra!

Galopp - full fart

Min bra vana att ta stallet innan jobbet håller sig. Jag är lite tröttare eftersom jag förlorar nån timmes sömn på detta sätt, men det är skönt att ha allt klart och inte behöva åka ut igen, efter jobbet!

En tripp till andra stallet och rida Anjou blev det istället. Hon var väldigt avspänd redan från början, trots att hon haft en vilodag. Travade fram på fyrkant och voltspåret och bogarna följer med mycket bättre nu. Flyttade lite på henne i skritt och sedan mer travjobb i nersittning på volten. Fungerade redan mycket bättre och hon var fortsatt ganska avspänd och låg inte på så mycket i handen. Men när jag gick över till att försöka galoppera i nersittning på volt, så bar det iväg! Hundra kilo i handen och lång häst och seeega förhållningar!
Fick inte riktigt ordning på den där galoppen igår men efter att ha analyserat lite :-) så tror jag att jag kanske begärde lite för mycket lite för snabbt av henne. Ska försöka med ett litet annat upplägg idag, så får vi ser! Plus på gårdagens ridpass var att hon var väldigt avspänd hela passet.

Ikväll blir det en tur på Zinnia också, premiärtur efter 4v vila! Härligt!
 


Sagolik promenad

Vid 20-tiden igår kväll tog jag en promenad med Zinnia till ridhuset. Jag
ille se hur lång tid det tar och prova Zinnias nya vinterskor. Det var alldeles vindstilla ute, snöiga vyer, upplysta hus och utsikt över vattnet och stan. Sagolikt!
Hade mer eller mindre räknat med att vara själv men stötte på flera nattugglor i ridhuset, så lite skvaller blev det.

Innan detta red jag Anjou igen. Hon kändes fin redan från början och hade visst (ofrivilligt) busat av sig ordentligt på ridbanan dagen innan.Gjorde ett litet annat upplägg denna gång. Red inte lika mycket övergångar utan började istället flytta lite så smått på henne. Mest för att indtroducera att skänkeln inte bara är framåtdrivande utan också kan vara sidförande. Reaktionen var inte blixtsnabb men hon trampade undan inner bak ganska bra. Efter detta blev hon rund och fin i formen i traven.

Travade ganska mycket på volten och nersittning i traven. Anjou är ganska ’lätt’ och mjuk att sitta på, trots att hon har ganska stora rörelser, så det är bara att bita ihop. Inledningsvis var det lite svårare att parera henne, men det berodde mest på in egen ’timing’, hon ilar iväg ibland och då gäller det att INTE bli kvar i handen utan att parera med snabba och täta förhållningar så det inte bär iväg. Men efter hand blev hon RIKTIGT fin och jobbade på avspänt och i bra form. Efter det fungerade galoppen nästan lika bra, rund och avspänd. Det är samma sak här, det gäller att rida med mycket mjuk och stadig hand så att man inte ger henne något att hänga fast i.
Tror detta var det bästa passet hittills!


Premiär i ridhuset!

I lördags lastade vi Anjou och åkte till ridhuset, det var ett litet genrep inför nästa lördag då vi ska träna för Anna B. Måste säga att Anjou skötte sig prickfritt! Hon gick snällt på släpet, stod snällt, gick ur snällt och brydde sig inte nämnvärt om nytt ridhus. Inte ens när hon blev lämnad ensam, och ponnyn som varit där samtidigt gick hem, brydde hon sig om det. Skönt!

Jag fortsatte samma jobb som hemma och passade på att utnyttja ridhusets storlek. Red på volt, snett igenom och serpentiner. På voltens öoona del märker man hur mycket hjälp man har av väggarna, för där blev det lite 'banan-varning', dvs häst som nästan vek sig i sidan och körde ut ytterbog. Måste få med yttersidan mycket bättre! Får nog tänka nästan lite utåtställd för att få med den där bogen.
I galopp märks ju detta allra mest och här blev det tom nån bakutspark när hon fick sätta under sig inner bak och samtidigt skjuter ut bogen. Fattningarna fortsätter annars att bli bättre, däremot blir hon väldigt lång och jag får mycket i handen i avbrotten. Jag måste nog försöka bli ännu mera rörlig i handen tror jag.
Annars är hon riktigt bra i både traven och galoppen och 'älgar' inte på och ökar farten såfort man ger en eftergift.

Annars har Zinnia fått nya skor med fyra broddar och den här veckan är det dags att rida igång henne efterv vila! KUL!

Var och hälsade på berg-getterna i Flen i går. Jäklar var lurviga de var! Caspian hade dessutom blivit en riktig bit, ser faktiskt ganska rejäl ut! Hoppas det försvinner när pälsen faller av ;-)
Det är ju inte den vackraste synen, en långhårig och raggig 7 månaders hingstunge, men mattes älskling och kelgris är han fortfarande! Noden såg ut som en tapir när jag kliade på favoritställena, hihi.


Vackra Anjou i ridhuset: 





El Caspian 7 månader på Hjelmskyl:






Mamma Cherry:

Duktiga Anjou

Det blev ett nytt pass med Anjou i ridhuset igår. Hon blir rejält frustrerad, när jag efter uppsittning kräver att hon ska stå still, och dessutom lyste det på läktaren och en fläck på sargen var superläskig och resultatet blev att hon kastade sig iväg över halva ridhuset.
Nått mer skutt blev det när det kom in nya personer i ridhuset. Det läskigaste är när det knackar på ridhusdörren och man råkar skritta förbi på lång tygel, så givetvis hände precis det, ha ha.

Men efter det var hon riktigt fin! Jag var noga med att hon skulle gå fram ordentligt för skänkeln och förstärkte med spö när det behövdes. Det som hänt tidigare är att hon älgat iväg och blivit stark i handen när jag lagt till spö, men igår gick förhållningarna igenom mycket bättre och utan att hon hänger i handen i flera varv efteråt. Hela hästen blev mer bärig och uppmärksam. Krävde även mer effekt av förhållningarna i galoppen genom att fatta galopp i hörnet och sedan halt efter en långsida, här hjälper sargen till.
Det är verkligen grunden att en häst går fram för skänkeln och lyssnar på förhållning, när de gör det ärligt så funkar det andra oftast också och lite av den känslan fick jag igår.

På söndag åker vi och hälsar på Caspian och Cherry, wii!

Uppe i ottan

Det är tredje morgonen jag är i stallet denna veckan! Gäsp! I morse ställde jag klockan TIDIGT och hann byta täcken, fodra, släppa ut, mocka och göra mat innan jobbet. En bra vana, för då nu när Zinnia vilar, så innebär att det att jag är klar med stallet innan jobbet och inte behöver åka ut igen.

Piggen stod med linda runt hasen och såg även halt ut när jag släppte in dem igår. Zinnia hade också blodvite i form av en skråma på ena bak men inget alvarligt.
Passade på att få Zinnia vaccinerad igår när Karin Simonsson var i Karlskoga, passar bra att få det gjort nu när hon vilar.

I kväll ska jag rida Anjou igen, det gäller att trimma nu för om 1 ½ vecka ska hon få vara med på träning för Anna Björkman. Spännande!


 

 




Ridning x 2

Red Anjou igår efter några dagars uppehåll pga kyla etc. Ellinor har verkligen rätt i att hennes temperament skiftar efter temperatur! När det varit uppemot 15-17 minus så har hon varit på tårna och lite spökig, men i takt med att vårvärmen infunnit sig (nåväl -10 :-)  ) så sansar hon sig. Det gör att man kommer till bättre ridning snabbare. Lade även fram lite cavalettibommar och denna gång blev det faktiskt inga hopp över, däremot tvärnitade hon första gången jag red mot de tre cavaletti jag lagt på rad, men skrittade sedan över, ha ha. Resten av passet travade hon över dessa som ingenting. Hon blev lite lång över bommarna men jag brydde mig inte så mycket om detta utan ville bara få henne att bjuda bra över.

Jobbade mest med bjudningen, att hon ska vara jämn på båda tyglarna och jämn i tempot och att hon inte ska springa utan jobba i traven. Använde även lite spö för att påminna om reaktionen för skänkeln som ibland blir lite seg. Det gjorde nytta och hon gjorde de bästa fattningarna hittills i galoppen, galoppen var också fin, mjuk rund och bärig och när hon ilar iväg några steg kunden jag ganska enkelt få tillbaks henne.

Hon blev faktiskt svettig av jobbet men som vanligt är hon så nöjd över att få jobba!

Efter det ville Linn att jag skulle sitta upp på Braven så då hjorde jag det. Han var riktigt roplig att rida, bärig och lydig och här känner mna verkligen att förhållningarna går genom kroppen och att han 'sätter' sig i avbrotten.  Linn tyckte han var otrimmad efter att ha haft en viloperiod och det är han kanske, men styrkan & lydigheten finns där på ett helt annat sätt än på tex Zinnia och Anjou.


Täckeshysteri

Ihopsläppet med Zinnia och nya kompisen 'Piggen' gick ganska bra. De gick i hagarna brevid varandra nån timme på söndagskvällen och sedan släpptes de ihop direkt på måndag morgon. Det blev endel skrik och tjut (från piggen :-)  ) och de vände upp rumporna och 'matade på' ganska rejält några gånger innan Piggen vek undan, han såg ganska chockad ut! Zinnia är ranghög och backar inte undan när någon sparkar men utdelar inte heller första sparken.

Egentligen är jag emot att släppa ihop nya hästar så snabbt utan tycker det är bättre att låta dem gå i hagarna brevid varandra någon vecka, då blir det sällan något bråk alls. Hur som helst så har allt gått bra och dag två åt de ur samma hö-hög när jag åkte från stallet.

Jag hoppas att jag inte glömt någonting nu när jag hade min fösrta stalljour i morse, jag är ju tyvärr ganska vimsig av mig, men hästarna kom ut, förhoppningvis med rätt täcken, och fick mat iallfall :-) .

Påtal om täcken så har jag märkt att det råder en viss täckeshysteri. Blir det verkligen varmare om en häst står med 4 eller 5 (!!!) vinteräcken på sig? Eller klär man hästen efter hur man klär sig själv?

Zinnia har ett täcke på sig ut, men då har jag istället satsat på ett rejält
täcke med 380g foder & som står emot snö/regn en hel dag och som jag vet ej ger bogskav

Bl.a på Strömsholm har man gjort studier angående hur hästar reglerar temperaturer, vilket tex gör det meningslöst att ändra täcken när det är 5 graders skillnad i temperaturen (tex -5 mot -10).

En sammanfattning av studien hittar ni här http://www.hippson.se/cldoc/12680.htm

Ganska tänkvärt!

 


Nya stallet

I söndags kväll gick flyttlasset till nya stallet. Det är inte klokt vad grejer man samlat på sig! Tog med det mest nödvändiga i första lasset och kommer sedan succesivt att ta med mig resten under januari månad.
Zinnia tog flytten med ro, kollade in läget och drog en repa i hagen. När hon fick komma in i sin nya box nosade hon på grannen i boxen brevid innan hon började äta sin mat. Ingen 'big deal' alltså! Hon har verkligen mognat under det dryga 1½ året jag haft henne!

En omställning för matte blir att de använder spån istället för torv, men det är ju ett ganska värdsligt problem!
Förutom det och att det inte finns obegränsat med förvaringsutrymme (missförstå mig rätt: när man haft häst sedan 14-års ålder så har man samlat på sig endel prylar) så finns det bara en massa positiva saker att säga!
Jättefina hagar, ridhuset(!!!), färre hästar -> smidigare fodringar, färre människor -> färre viljor och förhoppningsvis mindre diskussioner och en vilja att lösa problem istället för att tjaffsa om dem. Ja, jag skulle nog kunna räkna upp ännu mera bra saker med att flytta.

Som jag skrivit tidigare så ser jag verkligen fram mot häståret 2010!

Fegisar

Hade tänkt åka och hälsa på Cherry och Caspian, men vi backade när temperaturen kröp ner mot minus 25. Lite fegt kanske ;-)
Pratade med Erland på hjelmskyl (www.hjelmskyl.se) som istället var jättenöjd med vädret, torrt och fint och hästarna mådde jättebra. Mycket mat gick det år såklart! De hade släppt in alla ungstona (1-3 år) till de dräktiga stona och ston med föl, så nu gick 37 hästar ihop! Snacka om att Caspian har lekkamrater! Annars fortsätter han att växa och ser stor och rejäl ut.
Ny tripp planeras när det blir lite mildare!

Här har det hänt en del

Har varit i nya stallet och hälsat på och det kommer bli toppenbra! Vi kollade på hagar, box och jag pratade med mina nya stallkamrater som verkar hur bra som helst & så är det ju ridhuset! Knutsbols nya fräscha STORA ridhus. Underbart!

Jag har lyckats få hela Valåsen stallet att förfrysa, ibland blir man ju rädd för sig själv! Klantfia! Resultatet var att hela stallet förfrös, allt vatten frös, boxdörr & hästar frös. Hyresvärden var rädd att alla kopplingar skulle sprängas när vattnet tinat upp, men med långsam upptining, vi väntade 1 dygn innan vattnet slogs på & värmefläktar & hästar inne lyckades vi ganska omgående få upp temperaturen till ett par plusgrader och sedan steg tempen gradvis.
Min händiga sambo bytte ut någon dålig koppling och skruvade åt endel andra så efter ett dygn var ordningen återställt och vattnet fungerande. Phew!!!

Jag har även passat på att åka på SPA och njuta tillsammans med en kompis. Mycket avslappnade och skönt!

Idag red jag Anjou som vilat 3 dagar pga kylan. Som väntat var det därför lite energi i damen, men jag tyckte hon skötte sig bra! Några skutt hit och dit när hon hör saker eller när någon knackar på ridhusdörren, trodde nästan vi skulle krascha in i en stolpe vid ett tillfälle, men det gick bra. 
Och  på det hela taget tyckte jag ändå hon skötte sig! Väldigt fin i traven nästan direkt och lite överilad i de första galopperna, men efter att ha tagit tag ganska ordentligt i henne, så blev det STOR skillnad och hon blev lätt och fin i handen även i galopp. Nu funkar även fattningarna bättre, inte lika mycket 'spring trav' in i galoppen-> faktiskt tycker jag hon lyssnar lite bättre på skänkeln nu, eller idag iallfall ;-)

Just det, vi hade lite diskusioner vid uppsittningen, då är hon alltid väldigt otålig och vill iväg och när jag inte lät henne göra det, blev det små skutt som protest, men det positiva var att hon inte svarade tillbaks när jag sparkade till ganska ordentligt med skänkeln, det innebär att hon tar korrigering utan att tjura till. Inte helt ovanligt att ston sparkar tillbaks!

Efteråt åkte jag och kollade på Johan-träning och fick lite inspiration. Det var Linn som red Philiac och han såg riktigt fin ut! 



Galopp på volt & galoppbandage

Det har inte varit riktigt lika kallt de senaste dagarna, bara runt 10-15 grader. Rena vårvärmen ;-) Anjou har gått i ridhuset två dagar till och blir bättre o bättre & mer & mer avspänd. Förhållningarna börjar gå igenom kroppen i traven och hon blir därmed inte lika överilad utan vilar bättre på steget. Galoppen är stundtals lite rundare, men här dyker hon ner och viker in huvudet bakom hand och då visar det sig också att hon ej går fram riktigt ärligt för skänkeln än. Red ett pass med sporrar och fick då bättre gensvar, så det är bara att trimma vidare. Det positiva är att hon ändå blivit mer reglerbar även på galopp på volt.
Vi plockade även fram lite cavalettibommar och efter att ha vrit lite tveksam första varvet över, travade hon glatt på och hoppade (!) över den ensamma bommen, med två bommar gick det bättre, andra bommen blev väl lite broms och då blev det trav över.
Emila satt även upp häromdagen och jag måste säga att de passar ihop som handen i handsken, det är en riktig juniorhäst både vad gäller modell och storlek! Emila fortsatte samma jobb med övergångar och avbrott, just för att få en bra kontroll och trots lite skutt kunde Emilia bibehålla en bra kontroll. Jättebra jobbat!

Idag var det vilodag så istället passade jag på att ta en fika med en kär gammal vän som jag inte träffat på läääänge. Det hör inte till vanligheterna att jag fikar, någon hästmänniska som känner igen sig ;-).
Det var iallafall ett kärt återseende och jag fick pånytt bekräftat att man ska omge sig med och umgås med människor som ger en bra energi!

Zinnia fortsätter att vila & hon känner sig nog lite bortglömd för hon är otroligt kärvänlig när man kommer upp till stallet. Tråkigt nog hade hon stått inne hela dagen, så hon blev förstås extra glad över att få gå en stund i ridhuset. Kunde ganska snart konstatera att hon var rejält halt, igen! Men det hindrade inte diverse luftsprång & caprioler.
Det är samma hov som hovbölden & samma hovböld (eller en ny?) och hon hade 'puls' när jag tog in henne.
La ett nytt jodopax-omslag, är ingen expert på galoppbandage (Karin: miss u ;-)   ), men det sitter förhoppningsvis till morgonen iaf.
 


2010

Det är osannolikt vasd tiden går fort! Nytt år och nytt decennium. Ser verkligen fram mot häståret 2010, speciellt som det igår blev bestämt att jag ska flytta till nytt stall! Det kommer bli toppen med nytt STORT ridhus och fina hagar. Redan i mitten av januari bär flyttlasset iväg.
Självklart kommer jag sakna Valåsen, eller i allfall människorna i stallet, men nu har jag stått där så länge, sen 2004(?), och ibland är det bra med ombyte.

Zinnia fortsätter vila och det är tur att jag har Anjou att rida istället, för jag är riktigt rid- och träningsugen. Vargavintern har satt stopp för ridningen några dagar (mer än -20) och dessutom firade jag nyår med kräksjukan - INTE kul!
Trodde därför att det skulla vara en laddad Anjou idag, men Ellinor och Emilia hade bl.a låtit henne springa av sig ordentligt i ridhuset igår, så istället för att rasta av överskottsenergi kunde vi komma till riktigt bra ridning trots vila några dagar.
Hon var ganska uppmärksam redan från början och överlag blir hon mer och mer avspänd. Lite stark i handen de första minutrarna, men efter de sedvanliga avsakningarna blir hon bättre och bättre. Idag var hon dessutom ganska avspänd och mer lyhörd även i galoppen och svarade även bättre fram för skänkeln. Det är en riktigt trevlig häst som verkligen trivs med att jobba!

RSS 2.0