Skrittur x 2

Tog först en skrittur på Zinnia i solskenet. Det blev vår favorit-tur runt udden där underlaget är mjukt o bra o där Z tycker det är lite spännande att gå :-)
Hon fick sista dosen av buttan i tisdags och jag kunde inte känna av minsta orenhet, så om det håller i sig kommer jag bara skritta några dagar ytterligare innan jag sätter igång att rida som vanligt. Ska bli så skönt!

Åkte sen upp och tog in Cinderella o Cherry-Berry oh gjorde iordning Cherry för en ridtur. Hon är så omkomplicerad o snäll! Skrittade på med spetsade öron och går fram överallt. Hon var mjuk o fin i munnen och käsnlig för hjälperna, precis som vanligt. Vi skrittade en rund och red sen tre varv på ridanan, där underlaget var lite väl mjukt. Gjorde många avbrott och ställde igenom sidorna i skritt. Lite studs-studs när jag sedan provade övergång skritt - trav o var noga med att hon ej fick länga ut halsen. Gjorde dessa övergångar skritt-trav på ridbanan, för att checka av lite och vid 4 försöket var det slut på diskussionerna och studset :-)
Cherry är under långsam igångsättning, det är över 2 år sedan hon var i full gång :-)

Cherry & Caspian på bete -09.

Fler bilder på prinsen

Idag har jag tänkt att ta en ridtur på Cherry, det var längesen!
Skrittar nog ut en sväng med Z också. Sista dagen på butta för henne. hade morgonfodring i morse och hon klev ut i hagen helt obehindrat.

Lite fler bilder på El Caspian, nyinpackad med 'switch' (flugmedel).

matte kliar gumpen = Tapir-underläpp





Back in business

Jippi! I kväll efter att ha varit i stallet kan jag konstatera att Z går riktigt bra! Såg faktiskt ren ut i skritten. Underbart! Det är några dagar kvar av butta-kuren men efter det är det dags att sätta igång igen.

Var som sagt i Skara och tittade på unghästar igår, nu var det inte jag själv som skulle provrida, utan jag var bara med som sällskap. Ändå blir man nästan sugen på att skaffa en till :-) Å andra sidan är det MYCKET jobb med unghästar och jag har ju faktiskt Caspian på återväxt. Nej, hästar har jag så det räcker o blir över :-)))

Provridning i Skara

Häst hela dagen :-)
Hade stallet på morgon och fodrade och släppte ut alla. Åkte hem och käkade frukost. Tillbaks till stallet vid 12 och den efterlängtade hovslagaren som kom ut och slog på en ny sko.
Jag tyckte Z gick bättre ut i hagen på morgonen och sen snäppet bättre med nya skon på plats, fortfarande oren men ändå. Hovslagaren trodde inte på en hovböld utan snarare att hon var sulöm, så vi får se vad som händer.
Skönt att skon är på plats iallfall!

Mockde alla boxar och åkte sen till Skara och tittade på två fina hästar från samma stall där jag köpte Zinnia. En 3-åring och en 5-åring. Fina!


Skadade/sjuka hästar

I torsdags kväll när jag kom upp till stallet för att skritta ut en sväng upptäckte jag att Z lyckats dra ur två söm på insidan på vänster framsko. Gah! Ena sömmen satt dressutom kvar under skon, men med hjälp av en avbitartång kunde jag iallfall knipsa av den. På med boots och senskydd innan skritturen och så höll jag tummarna för att skon skulle sitta så länge att jag skulle hinna få tag i hovslagare.
Z fick gå med skydd och boots i hagen också eftersom jag var rädd att hon skulle kunna rispa upp sig på den kvarvarande sömmen.

I fredags kväll fick jag rapport om att hon lyckats dra av sig skon och var halt. Suck.

I dag, lördags morgon fick jag ny rapport om att hon var halt tom i boxen. Dubbel-suck. Min erfarenhet säger direkt att det då är en hovböld (ja, alt. fraktur då ;-)  ). Åkte upp till stallet och tryckte i den stackars hästen en dubbel dos smärtstillande butta och visiterade henne. Inga söm kvar, hoven har ej gått sönder mer, varm & gallig & puls = hovböld.

Hon får fotsätta gå ute, stackaren och så ger jag dubbel dos smärtsillande över helgen och så har jag ringt hovslagare och hoppas att han kan komma så fort som möjligt. Tur i oturen att jag ahr tillgång till smärtsillande, för även om hovböld ej är farligt så har de djävulskt ont av dem.

Igår var vi även och hälsade på prinsen-him-self: Caspian <3
Han är helt underbar, hur tillgiven och kelig som helst, ska bli underbart att få hem honom igen i höst.

Vi passade på att avmaska honom, switcha och spraya flugmedel. Han var inte speciellt biten men vi fick veta att hingstarna nästan inte lämnade lösdriften för att undvika värme/insekter. Antagligen är det anledningen till att alla 1-åringarna var något i underhull. De hade börjat tillskottsfodra några av dem och jag satte upp även caspian på de listan, så nu hoppas jag att han inte fortsätter att falla ur.
Dessutom hade de drabbats av nån typ av förkylning, för några hostade och nån var väldigt varig/rinnig i ögonen. Därför var vi noga med att byta kläder och inte hälsa på de andra hästarna på gården.

Mys




 

Shopaholic

Har jag sagt att jag är shopaholic, eller kanske jag skulle säga schabrako-holic? ;-) Har nämligen dille på att köpa schabrak. Här är lite av shopping-skörden från bl.a Falsterbo:

(Observera att jag tydligen har tänkt att tävla väldigt mycket, med tanke på alla vita schabrak ;-)  )

Flugmedel & glansspray


Flughuva


dressyrschabrak


Hansbo-allround:


& ett till Hansbo-allround


Allround (Hööks)


Fårskinnspadd:


Kolla masken

Har jagat flugtäcke i alla (?) ridsportaffärerna i Karlskoga och Degerfors, en hade bara täcken utan hals, en hade bara udda storlekar och den sista butiken var stäng. Butiken i Degerfors var lite småtrevlig och med Schockemöle-tema. DET gillar jag! Det fanns inget flugtäcke, men en massa snygga schabrak. Inte helt omöjligt att det ka bli en titt tillbaks inom en snar framtid! :-)

Har förresten provat 'kollamasken' för första gången under mina sisådär 25 hästmånnisko-år.
Jag beställde ett kit från www.maskkontroll.se efter tips från en annan hästblogg. Det var förhållandevis bra pris och oerhört smidigt! Jag ville maska för att säkerställa att Caspian ej hade mask kvar. Han fällde ju ganska sent och var ganska smal. Så trots dubbeldos Banminth innan han flyttade från lösdriften på Hjelmskyl, så passade jag på att ta träckprov när vi hälsade på honom sist. Kollasw Z samtidigt, när jag ändå var i farten.
Provsvaren kom inom ett par dagar:

Caspian ´Avmaskning kan ske för att minska betessmittan´
Zinnia ´Behöver inte avmaskas´
Testet var för blodmask, så ska ta o ringa veterinär och be dem skriva ut maskmedel och så blir det ett nytt besök till unge herrn :-)


Otäcka flugfän

Har promenaerat för hand ett par dagar och skrittat uppsuttet ett par dagar och hon känns fräsch och pigg iallfall!
Har grejat och fixat lite i stallet och öste ur hela spånbädden i boxen och kalkade och öste in 3 torvbalar. Kommer använda spån sen, men tror det blir bättre att få en bra bädd genom att börja med torv.

Har kört två vändor till Kristinehamn för att sko mina två damer. Igår fick Z skor runt om och i dag var det Cherrys tur. Denna hovslagare gör verkligen ett super jobb och de är jättefina i fötterna bägge två!

Fick brottas endel med broms och en miljard andra illasinnade, bitande flugfän när jag hämtade Cherry. Fy!!!!! Stackars hästarna sprang för att undkomma bromsarna som var överallt! Lät sedan både Cherry och Cinderella stå inne till 21-tiden innan jag preparerade med switch, Cherry fick sin Darth Vader-flughuva, duschade med ett lager flugspray och smörjde in alla bett.

Mina hästar har varit gansk förskonade från bromsar genom åren, i Valåsen var det inte speciellt mycket flugfän och inte heller i nuvarande stallet. Däremot brottades jag ganska rejält mot alla otäckingar förra året, när Cherry och Caspian gick på sommarbete nere hos min pappa. Fy, som sagt! Köpte då ett ganska effektivt medel som hette broms-broms, minns jag. Kanske dax att infförskaffa igen? 
Imorgon blir det ett varv genom hästaffärerna här i stan för att införskaffa ett flygtäcke.
Tips nån?

List

Det blev en promenix i går kväll, lagom efter att hellregnandet hade upphört. Zinnia var faktiskt lite på g och klev på bra, vi fick sick-sacka mellan en miljon ytte-pytte tum-nagel-stora grodor hoppade över vägen :-)

Sen försökte jag bjuda på butta & betfor. Glöm det! Allt fanns kvar när jag kom upp till stallet vid 7:30 i morse. Hittade två små 'sprutor' som jag fyllde med vatten och butta och det gick bra att spruta direkt i munnen.
Släppte ut alla pållarna och mockade sen.
Kom på att jag ju kunde diska ur en gammal socatylspruta i storlek med en avmaskningspruta och använda i stället. Sagt och gjort! Med lite list ska jag nog lyckas medicinera donnan i ett par veckor :-)

Lite filmer från vår fälttävlandsträning :-)

Stockar

Vatten

Grav

Små hinder


ATG

I onsdags var det dags för vet-check med Zinnia på ATG i Karlstad. Jag har ju tyckt att hon varit lite matt i sin bakdel/bakben.
Böjprovet bak visade ingenting, däremot nickade hon lite fram vid longering i båda varven. Inte myket, men vet tyckte att vi ialfall skulle ge antiinflammatorikst och skritta i 2v. Sen sätter vi igång som vanligt efter det. Nickandet kan även bero på att ena traktarmen på ena framskon vridit sig lite och ligger an mot trakten, hur som helst ska hon skos på måndag, så då är vi av med det problemet.
Det  kan också ha berott på att hon slog på sig i benhinnan och fått ont av det och därför avlastat bakbenen, detta kan även va förklaringen till snubblandet med bakbenen.
Skönt att det inte var något alvarligt iaf!

Nu ska jag iväg till stallet o gå rn promenad och se om det går att lura i Zinnia fenylbutazon :-) Håll tummarna!


Film

El Caspian 1 år Cartier-Chess ute på promenad

Alla 1 års-hingstarna på hingstbete på Vindtungla
  

Kontraster

Kontraster till glamouren i Falsterbo:

-På hemvägen från Falsterbo gjorde vi ett pit-stop i Ullared, vi bodde på B&Breakfast och trängdes med white trash. Jag vet inte om man fyndar, eftersom en hel del onödiga grejer får följa med hem.

-Dagen efter hemkomst lassade vi in 3 ytterligare hölass (3 lass avverkades innan Falsterbo-tripp). Det var varmt, men med många hjälpsamma som hjälpte till (och en och annan ohjälpsam som fått plötsliga & mystiska krämpor) var det avklarat på några timmar.

-Lokal dressyr i Knutsbol. KRT arrangerade och vi hade fulla klasser och termometern visade 30 grader :-O
MYCKET varierad nivå på ekipagen, jag är inte domare så jag kan skriva vad jag egentligen tycker ;-)
En och annan fin men också några sämre. Men nånstans ska man ju börja och det var 2 x LC.
Vi hade STORA problem med underlaget som blev halt efter vattning, men efter åtskilliga extrainsatta pauser för att gräva, fixa och kratta och harva så bev det helt ok.
De startande verkade ganska nöjda ändå och som vanligt stod funktionärerna i kö för att hjälpa till.Det mesta är annars verkligen otroligt välordnat med startlistor ute i god tid, snabb resultatrapportering etc. Sånt gillar jag! 


Hästledigt och Falsterbo

Efter terrängträningen för snart två veckor sedan har jag haft ett ofrivilligt riduppehåll. Jag har bara skrittat Z vid hand vid några tillfällen, och då mest för att få se hur hon rör sig.

Jag upptäckte nämligen några dagar innan terrängträningen att hon kändes lite trött och nästan vinglig i bakdelen/bakbenen (?). Med facit i hand var det kanske inte så bra att åka och hoppa fättävlandshinder. Jag valde iallfall att hoppa över (!) hoppträningen på onsdagen och har som sagt var, låtit henne vila. På onsdag åker vi till klinik och kollar upp det hela. Ska även passa på att kolla tänderna då.

Vi har även tillbringat några härliga dagar nere i Falsterbo. Vi bodde hos ett min kompis som lånat hus precis mittemot och infarten till tävlingsplatsen - smidigt! Vi har sett på tävlingarna och tycker unghästarna och hingstarna är roligast, såg bl.a Cabachon, Colmar, Corlensky G, Baltimore, Tornesh, Emmerton, Crelido och man börjar genast planera betäckning :-)

Vi shoppade, åt god mat (bl.a fancy värre på Kaptens gården i sällskap med Östermalm-bor, notan stannade på strax under tusenlappen för Henna och mig, men gott vin & trevligt var det :-)  )

En dag tillbringade vi på stranden och vilken strand!!! Vit sand, blått hav och strålande sol. Nära nog att man trodde man var utomlands!

Det var även kul att få se Camillas nya häst Donna van het Gravenhof (Oklund-Nahab de Reve-Ahorn Z).

Ja, sammantaget hade vi det hur bra som helst!

RSS 2.0