Dressyrträning på Eklunda

Tidsoptiminst som jag är, så beräknade jag tidsåtgången lite snålt och detta i kombination med att vi blev lite sena iväg, gjorde att jag knappt hann rida fram något innan dressyrpasset skulle börja.
Hann bara skritta & trava nått varv innan vi började och Zinnia var dessutom spänd och tittig. Jag själv var stressad och irriterad över bristen på framridning och det dröjde npg till halva passet innan vi slappnade av och JAG kom till ridning.
Vi fortsatte samma jobb som på Markebäck, övergångar på voltspår, vara noga med ställningen och slutligen lite öppna på 4-kantspåret och lite mellantrav.
Känslan jag hade var lite sisådär, hon är fortfarande inte helt framme för skänkeln och det gör att övergångarna blir sisådär. Men som Anna sa så är det bara att traggla på med detta plus att jag måste bli mer korrekt i min hjälpgivning, ffa skänklarna då.
Efter passet hade jag mest lust att stryka mig från tävlingen, men efter lite analyserande så ska jag försöka tänka på de saker som faktiskt blivit bättre och istället för att bli frustrerad över min okordinerade ridning och istället bara traggla på!

Efter att ha tittat på filmsnuttar från träningen är jag inte riktigt lika missnöjd, för Zinnia är ju faktisk fin :-), även om jag själv ridmässigt är inne i en liten svacka.

Film från träningen och här

Gummistövlarna på...

Det duggade när jag kom till stallet igår kväll och efter att ha tagit in hästarna, bytt täcken, mockat till mina, gjort maten, fyllt på vatten, borstat och sadlat, ja då öste det ner. La på ett täcke och promenerade iväg till ridhuset. Z undrade nog vad vi gjorde ut i detta busvädret. Dumt nog satte jag på dressyrtränset med lädertyglarna, men i positiv anda tänkte jag att då får jag träna på att rida med hala lädertyglar :-)

Vi var helt själva i ridhuset (ingen annan som vågade sig ut ;-)  ) och jag började skritta serpentiner för att ställa igenom sidorna ordentligt och red lite övergångar och sedan lite linjer liknande LC-programmet.
Slutligen red jag igenom LC-programmet ett par gånger. Skulle verkligen behöva rida igenom det mer innan tävling, men det får gå som det går!

Vila hästen i form

Hade egentligen tänkt skritta ut en sväng i det vackra vädret, men efter en stressig dag på jobbet reviderade jag planen och det blev vilodag för Z. Kanske man kan vila hästen i form?

Stora blodtörstande mygg svärmade runt hästarna när jag tog in dem runt 18:30, så idag ska jag åka förbi min nya favvo-affär (brevis Ceved) och köpa flugmedel & lite annat smått & gott. Skulle även behöva en ny tävlins-top, men det vore nog att hoppas på för mycket.

Hööks öppnar ny butik i Örebro i morgon, men då ska jag träna på Eklunda. Dessutom är inte Hööks nån direkt favorit, hittar sällan saker där, av nån anledning.

 

Zinnia har lång ovårdad man och skulle behöva friseras & alla grejer behöver en puts, men jag la även det på hyllan. Skalade av ytterligare ett lager Cherry istället och hon tycker det är SÅ skönt. På fredag åker hon och det kommer bli TOMT även om jag vet att hon kommer få det toppenbra hos Amalia.

 

I mitten av maj åker vi och hämtar Caspian och kör honom till hingstbete utanför Örebro. DET kan bli intressant att spännande. Får nog läsa på för att få  tips om hur man ska lasta ohanterade 1-åringar…! Tips nån?

Dessutom ska det bli kul att se hur han utvecklats!

Årets första dusch

Jag har haft en häst med kort fin hårrem och blank päls: Zinnia och så har jag haft en häst med raggig hårrem & shettispäls: Cherry. Inte så konstigt kanske eftersom Cherry gått på lösdrift från november till mars och därefter gått helt otäckad, men en ganska stor kontrast :-)
Fick tag på en ryktsten på nya foderleverantören vid fd. Ceved. Måste säga att jag blev positivt överaskad av deras sortiment, de hade förutom foder en hel del grejer!
I allafall så har jag med rysktstenens hjälp skalat av lager för lager av päls på Cherry-björnen och faktiskt började det komma fram en häst under all päls.
I går kväll när termomentern visade på behagliga 17 grader (!!!) drog jag fram slangen och schamponerade henne. Hon verkade tycka det var ganska skönt trots att hon inledningsvis blev LIVRÄDD för slangen, ha ha. Men så var det ju ett tag sedan hon blev schamponerad också. Efteråt såg hon så nöjd ut när hon fått ett nytt täcke på sig för att torka och stog i boxen och mumsade på sitt hö.
Jag gillar verkligen den hästen för hon har ett SÅ trevligt temperament och är så himla lätt att ha att göra med!

Den andra blanka och fina hästen har INTE legat på plus-sidan i hanteringen, de senaste dagarna. Jag har nämligen tagit in henne själv från hagen och gjort iordning henne inför ridning. Eftersom våra hästar går in mellan 17-19:30 och äter em mat, så har hon blivit ganska bortskämd med att ha andra hästar i stallet hela tiden och det märktes! Så nu är det bara att bita i det sura äpplet och låta henen vara inne så mkt som möjligt själv, med allt vad det innebär av skrikande häst som trampar fram och tillbaka, snurrar omkring i boxen och lägger 10 högar. Suck!

Som tur var gick ridningen jättebra. Vi blev jagade av stora monster till blodugande myggor, men det var ändå härligt att vara på utebanan och rida. Z hade jättebra bjudning och travade på med stora steg. Jag började med att rida lätt en halvmeter innanför på 4-kanstpåret, om vi ska rida innanför dressyrstaket på lördag, så är det god tid att sluta 'hänga upp sig' på staketet. Gick ganska vingligt i början, men bättre efterhand. Därefter jobbade jag mycket med ställningen i vänstervarvet och jag tyckte att jag fick igenom den bra. Det gäller bara att jag är konsekvent och inte slarvar med detta! Satte mig sedan ner och jobbade lite övergångar trav-skritt-trav som de ligger i LC:2 programmet. Avslutade sen med galopp på volten i båda varv och hon var JÄTTEFIN! Jag kunde galoppera steg för steg med bibehållen bjudning och faktiskt även bibehållen ställning i vänster. Faktiskt var det ingen större skillnad i varven!
Så nu kan jag bara hålla tummarna för att hon tycker det är lite extra häftigt att komma bort på tävling och har denna bjudning även då!
När vi sen skrittade hemåt var Z ganska trött, men nöjd tror jag!

Long time no seen

I söndags hade vi programridning inför premiären i div 3. Det är inte klokt vad fort tiden går! När man anmäler till tävling tycker man att man har sååå god tid på sig att trimma och komma i tävlingsform och så vips är det mindre än en vecka kvar till start! Gulp!
Programridningen gick sådär, det var mycket nyttigt att träna på att rida programmet, men vi hade lixom inte alla bitar på plats när vi började. Galopperade tex inte speciellt mkt innan vi började, bara för att spara på orken.
Med tanke på veckans uppladdning, eller rättare sagt brist på uppladdning (jag har varit sjuk och Zinnia har i stort sett vilat hela veckan) så var det väl inte direkt katastrof, men 55 % när vi red först rundan LC:2 är inte godkänt vare sig ur mitt perspektiv eller TR:s. Till andra varvet hostade vi upp oss till 63 %, egentligen bara för att jag då kunde planera vägarna bättre. Anki gav mig några bra tips angående halterna och ställningen i vänster varv. Så nu har jag mindre än en vecka på mig att trimma till de här bitarna!

Charlotte och Dompan var också på plats och de ser riktigt samspelta ut!

Hingsten Zinnia

På söndagen fortsatte vi med att jobba på en stadigare form och placeringen av min underskänkel. Avslutade sen med lite öppna på långsidorna, lite skänkelvikningar, lite längning och lite förvänd galopp.
Efteråt gick jag en sväng med henne och vi var nog lika trötta båda två, men nöjda!  Zinnia släpade sig fram (och jag med) :-)  .
Sen styrde vi kosan tillbaks till Karlskoga och jag hann hem precis för att se WC finalen i hoppning.

På kvällen åkte jag tillbaks till stallet för att ta in hästarna och Zinnia, som fått gå utan täcke ömmade endel på ryggen ovanför virveln på vänster sida, när jag borstade av henne. Kanske lite överansträngd i kombination med att hon blivit lite kall? Hon fick fleecetäcke och lindor på sig innan jag åkte därifrån.

I går tog jag Zinnia i grimma och långt grimskaft och gick på promenad istället för att skritta uppsuttet. Vi hade inte kommit långt när det dök upp en annan häst på promenad, på en sidoväg. Zinnia blåste upp sig och blev ca 1 dm högre. När jag försökte korrigera henne reste hon sig på bakbenen och försökte kasta sig om hemmåt. Jag blev så förvånad! Istället för den lugna snälla hästen hade jag en hingstliknande varelse i andra sidan grimskaftet. Det var TUR att jag hade det jättelånga grimskaftet, för annars hade jag aldrig kunnat hålla kvar henne. Till slut lugnade hon ner sig och vi kunde fortsatta vår 'lugna' promenad.
Det blir skritt eller vila idag också och så står hö-körning på schemat.



Markebäckshelg

I lördags morse styrde jag kosan mot Markebäck med Zinnia inpackad i släpet. Turligt nog hade jag lyckats pricka in  morgonfodring i stallet på lördagen och insläpp på söndagen. Hade jag tagit några andra jourer så hade det blivit svårt, eftersom jag då hade befunnit mig i Askersund, men ibland ska man ha tur. Ha ha Planering är annars inte min starka sida :-)

Mina förberedelser var ganska minimala, hann tvätta något schabrak och ett par skydd. Det gick i ett hela veckan! Huvudsaken att alla grejer var med iallfall, om än inte putsade till bristningsgränsen :-)
Zinnia är förresten numera en mönsterelev både vid lastning, i transporten och ut. Hur skönt som helst!

Jag skulle rida vid 11-tiden, så jag hann precis packa in grejer och innan det var dags att göra iordning Zinnia. Dagen till ära skulle jag prova en ny sadel (Wintec Cair Isabelle Werth) och jag måste säga att jag verkligen gillar den sadeln!  Nu behövde jag helt plötsligt inte fundera på överskänkelns placering, för den låg där den skulle, per automatik. Däremot måste jag jobba på med underskänkeln, som av någon outgrundlig anledning kniper och gnager sig fast och 'tjatar' hela tiden.
Vi jobbade på med ställningen på volt och att jag måste vara noga att rama in yttersidan i höger varv så att hon inte blir förböjd och i vänster där jag själv blir för ostadig och därmed blir Zinnia oliksidig och ostadig.  
Hon är ändå hyffsat stadig men i avbrott och fattningar blir vi avslöjade :-) Som jag ser det så är det bjudningen som brister, eller rättare sagt att hon inte är ordentligt framme för skänkeln.
Efter 35 min för Anna så kändes hon ändå jättefin, även om det såklart finns massor att jobba på.

Sen tittade jag när de andra red bla. när Anki red fina Peach, Susanne på vackra Dompan och Linn och Braven. Vilken utrsålning den ponnyn har!!! 
Vi käkade också god lunch (Tack Ida & Åsa), gick tipspromenad, åkte en sväng till Askersund och kollade när Anna Björkman red Sorrento. Wow vad snygg och rörlig han var! Han har Contender som farfar, så om Caspian kan få en gnutta av den rörligheten så får man vara glad.
Anna Osika visade sjukt snygga vårkollektionen från Anky. Kolla in hennes e-butik på www.quality4horses.se
Jag blev sugen på en jacka, men mitt nya sparsamma jag, kanske önskar mig den som födelsepresent istället :-)

På kvällen åt vid god mat och snackade häst. Var jättetrött när vi la oss, men hade svårt att somna och sov dåligt men jag ramlade iallfall inte ur överslafen som saknade 'fallskydd', så det var ju bra!

Mer rapport kommer!

Susanne och Dompan (Hur läcker är inte Anky-kollektionen?)
Foto:  Linn Invarsson





Linn & Braven






Första ridturen på ridbanan

Jag är verkligen tacksam för att min hovslagare kunde komma ut så snabbt och slå på en ny sko. Det innebar att jag några timmar senare kunde sadla på vilddjuret och ge mig iväg för en ridtur. Även denna gång utan skydd, men med nykratsade hovar och vitt dressyrschabrak.

Det vita schabraket passade verkligen för när vi red årets första tur på utebanan så var det med ORDENTLIGT schvung i steget vi travade omkring.
Tror nästan att Zinnia fått en vitamininjektion eller dyligt, för hon var SÅ framåt. Jag hade nästan glömt bort att hon kan vara sån! Istället för att skapa bjudning i henne, tillbringade jag största delarna av passet med att bromsa henne. Ett angenämt 'problem', för som jag konstaterat många gånger förut, så blir allt så mycket lättare om bjudningen finns där!
Jobbade endel på volt i trav och koncentrerade mig på att båda bakbenen skulle jobba fram mot båda tyglarna, försökte också tänkta mycket på mina skänklar som tenderar att hamna för långt bak. Gjorde samma sak i båda varven och självklart är vänster svårast. Kom också på att jag gör helt olika tygeltag i resp. varv (eller kom på och kom på, har nog kommit på det tidigare, men tyvärr även glömt bort det igen:-)   ). Försökte därför vara lika nogrann i vänster varv, försökte också vara lite snabbare i min reaktion, så att det inte ska ta ett halvt varv att komma tillbaka till rätt form om hon går ur den. Red lite övergångar, som självklart fungerade mycket bättre med denna nyvunna bjudning och avslutade med lite galopp.

Så mitt bland nordsvenskar, islandshästar, unghästar & hundar på promenad och folk som var ute och sprang blev det ett mycket bra pass, även om det fanns mycket för Z att titta på. 

Världens kortaste ridtur

Zinnia har fått skritta och vila efter två dagar med intensiv träning. Hon har bara varit igång 6 veckor, så jag räknar det fortfarande som att hon är under igångsättning. Dessutom har jag vårstädat både bilar och hem, så vilan var till även för mig :-)

I går skulla jag iallfall rida igen i det vackra vårvädret.
Skruvade ur alla brodd i förrgår, så jag slarvade och satte inte på några skydd och kratsade inte heller hovarna. 
Bara sadel och träns och sen upp och iväg. Men vänta! Zinnia snubblade till direkt och när jag lyssnade på hovtrampen så lät det annorlunda på höger fram. Mycket riktigt så kunde jag se att en framsko fattades. Suck! Jag ska from nu ALDRIG mer strunta i att kratsa hovarna, för varje gång jag gör det (ca 3 ggr/år) så har hon lyckats dra av en sko.
Tur i oturen kunde min hovslagare komma och slå på den redan idag. Toppen eftersom vi ju måste trimma lite inför Markebäck i helgen!


Sisådär hoppträning

Igår var det träning för Niklas igen. Tyckte Z kändes ganska ok på framridningen (ha ha, som vanligt) lite mer framåt men ändå inte helt ’på hjälperna’.
Bakbenen blir lite långsamma och då blir munnen seg, så en bit in i passet jagade Niklas på oss och jag fick väcka up Z ganska brutalt. Det fick ganska bra effekt, för jag fick en mer uppmärksam häst som var mer ’framför’ mig. Däremot var min timing inte bra, så även om vi hoppade runt banan utan några större konstigheter, så var inte min känsla speciellt bra. Jag ska inte överanalysera, för det är trots allt bara andra träningen sen i dec och såklart är jag ringrostig även i hoppningen. Det postiva var ändå att Z var mycket mera på ’g’ och kanske var det det som gjorde det svårare för mig? Ja, jag måste nog helt enkelt hoppa lite mera regelbundet.

Efteråt gick vi tillbaks till stallet, bar för mig som eär dålig på att stretcha mig själv efter ridning. Zinnia fick ett fleecetäcke och nattlindor. Jag brukar faktiskt väldigt sällan linda henne och hon har otroligt fina torra ben, men efter två dagars träning tyckte jag det kunde vara befogat!

Måste också berätta om en annan incident.
Ibland är man (jag) klantigare och vimsigare än vanligt! Anki följde med som sällskap till Eklunda och Anna-träningen. Jag hade dåligt med bensin i bilen, men tänkte att jag skulle stanna och tanka på hemvägen. Men vi satt och babblade på, så jag glömde helt bort att tanka.... tills jag hade gjort klart allt i stallet och var på väg hem med tomt släp och bilen började hoppa och bluddra som en känguru! Då fattade jag ju direkt vad som var fel, ha ha. Bara att ringa sambon som var sådär lagomt road av att ge sig ut på kvällskvisten och rädda sin nödställda flickvän. Thi hi. Jag försvarar mig med att sist jag fick bensinstopp var sisådär 20 år sedan.


Ringrostig ryttare

Red Z häromdagen i ridhuset och tyckte som vanligt att hon kändes hyffsat ok även om inte den där vänstersidan fungerade lite. Upptäckte att jag lallade om kring mest, utan att ställa ordentliga krav och utan att verkligen RIDA! Väckarklockan var när Anki kom med lite tips & råd: då insåg jag direkt hur mesigt jag ridit omkring under de (6v?) jag ridit igång henne.
Vad märkligt hur snabbt man lägger sig till med olater och hur snabbt man glömmer bort?! Iallfall blev detta ett av de bästa passen på länge. Trots att Anki gick efter 5 min, kunde jag själv plocka upp tråden och Z var tom svettig när vi var klara.

Igår var det dags för ett pass för Anna Björkman på Eklunda. Mycket välbehövligt! Anna tyckte jag var ringrostig och att jag msåte sluta rida som om jag rider en unghäst, och ställa mera krav och inte vara så långsam själv. Z var seeeeg i början och sprang och tittade på de fina & färgglada påskrisen man ställt ut i alla hörn i ridhuset. Jag tror att jag håller i och rider för mycket med handen i dessa läggen, för efter halva passet så är ju inte hästen alls seg längre??
Vi red en del övergångar skritt-trav och även trav-galopp och jag fick bakläxa på båda. Jag fick också vara noga med ställningen och inte låta henne bli för rak. Vi jobbade mycket på volt i trav och galopp innan vi red
lite svaga öppnor, nån mellantrav och några uppridningar & jäklar vad svajjigt det blev efter halten! Så halterna/avbrotten måste vi träna mer på, de är långt ifrån bra. (Men den ringsrostiga ryttaren började åtminstone komma ihåg hur det BORDE vara.) Även mellantraven ska vi träna mera på, bra att göra utomhus.

Anna tyckte det blev mycket bättre, ganska snart, bara jag gör rätt och det kan jag hålla med om, hihi. Som vanligt berömde hon Z enhel del och det är ju också kul! (När jag precis köpt henne som ranglig 4-åring, var jag inte alls speciellt säker på att det var ett bra val, hihi.)
Sammantaget tycket jag vi fick till det riktigt ok mot slutet och jag kan förhoppningsvis hålla i detta tills nästa träning,
två dagar på Markebäck den 17-18/4. Wiiie!

Har även ridit ooch visat den fina Anjou för spekulanter sön-tisdag. Två av tre var intresserade av köp och hon kommer komma till ett riktigt bra ställe. Emilia och Ellinor gör rätt som säljer henne, man ska måste känna att det är rätt häst och att man har kul ihop!
Lite vemodigt är det ändå, eftersom jag verkligen gillar lilla hästen!


Påskhoppningar

Efter endel funderingar valde jag att ta med Zinnia till Botorp och göra en start på påskhoppningarna. Bära eller brista :-)
Det var strålande solsken när vi åkte iväg och eftersom jag skulle starta 0.90 avd B och de hade lagt en 0.80 klass först, så behövde vi inte gå upp i ottan heller.
Lastningen fungerade bra och vi var på plats i Botorp i lagom tid och jag hann se några ekipage och kolla banan innan vi lastade ur. Skrittade fram en stund innan vi gick upp till framridningen i plåtridhuset och vi fick komma in direkt. Därinne var det kaos! Hästar högt & lågt! Jag brukar kunna koppla bort röriga framhoppningar, men denna gång drogs jag med och stressade runt lika mycket själv, kändes det som åtmintone. Zinnia 'smög' omkring litegrann och gick inte fram ordentligt för skänkeln, men tyvärr hann jag inte göra så mkt åt det pga tidsbrist.
 När avd A och deras prisutdelning var klar ropade man upp i högtalarna att unghästryttarna fick gå banan, jag valde snabbt bort detta alternativ och koncentrerade mig på framridningen istället. 6 ekipage fick vara därinne samtidigt & då blir det inte så mycket tid till framridning. Hann med två språng över lilla krysset, ett språng på räcket & ett på oxern innan jag fick trava ner till banan. Bråttom, bråttom! Skulle kolla banan ordentligt när ekipaget före mig var inne på banan, var tanken. Men då visar det sig att detta ekipage inte finns på plats! Typiskt, minst sagt.
Hinner iallfall samla mig och har hyffsad kol på bansträckningen när jag rider in och jag märkte direkt att Zinnia inte var lika spänd som förra året. Jag hade tänkt vara artig & hälsa på domaren. men efter att ha fått startsignal ganska snabbt (tror jag det, med 160 starter under dagen) så använde jag tiden till att visa några hinder för Z istället.
Visst var hon lite spänd, men jag kunde fatta galopp och galoppera runt hela banan utan tveksamheter och felfritt. Hon landar i rätt galopp och är inte det minsta tveksam på hinder och vägarna blev helt ok Härliga häst!
Jag tror faktiskt att hon kände igen sig från förra gången och att hon mognat. Visst kunde jag ha haft bättre galopp i henne och ridit hinder för hinder istället för 'hela banan' på en gång, men med tanke på förberedelserna så är jag JÄTTENÖJD. Och ffa allt att jag slapp rida runt i bästa travar-trav på en okontaktbar häst!


Hästbyte

I går gjorde Anki och jag ett hästbyte, jag red lilla Verona och Anki fick rida Zinnia. Det är kul att se sin häst från sidan eftersom man (jag) gör det så sällan. Anki red henne jättefint, väldigt rund och med bra energi. Kul att se!
Verona skötte sig också bra och verkar nöjd över att få gå på unghästsätt med i stort sett bara focus på framåtbjudning. De som red samtidigt var kanske inte lika nöjda när vi for omkring, hihi.

Kunde också konstatera att Z är på gränsen för rund, fortfarande! Det sitter i sen jag ställde in en hösligebal till Zinnia, Cherry & Caspian i höstas. Ett kärt problem nu när flera hästar visar tecken på proteinbrist med insjunken manke, tunn rygg och hals, omusklad rumpa och stor mage. Z är faktiskt riktigt fin i pälsen också, kort & blank och inga skav.
Läste föresten en blogg angående B-vitamin och pälsfällning där bloggförfattaren menade att man bör se till att hästen får en välbalanserad foderstat i god tid innan pälsfällning och att det är lite sent att slänga på B-vitamin när hästen redan börjat fälla. Det ligger nog mycket i det!
Cherry däremot behöver lite mer protein, så jag var på grodden och köpte lucern igår. Skulle velat ha sojagranulat, men det fanns inte. Förra gången jag var där skulle jag ha en ryksten, men det fanns inte.

RSS 2.0