Niklasträning - sidvärtsrörelser & serie

Det var verkligen roligt att träna igen, det var ett bra tag sedan vi tränade ordentligt.

Vi började med lite gemensam framridning där vi delade av fyrkantspåret och flyttade höger resp vänster på långsidorna. Zinnia som är ganska 'otrimmad' för tillfället flyttade sig inte direkt frivilligt  för skänkeln och inte hjälpte det att ryttaren är lika otrimmad och istället drog mer i innertygeln. Det blev iallfall något bättre efter hand och nu j-a ska vi träna sidvärtsrörelser!

Nästa övning var att hoppa ett litet räcke på voltspår, en väldigt enkel, men ack så nyttig rörelse. Även här kom vårt problem i vänstervarv fram. Hon är helt enkelt fortfarande väldigt oliksidig. Niklas tyckte tillslut att vi gjorde det ganska bra, men att Zinnia måste bli 'kvickare'. Det är ju av naturen en häst med långsammare aktion, men genom att flytta henne så kommer hon bli kvickare.

Jag red inte hela passet utan avslutade efter att vi hoppa en serie med travbom, räcke 5½m oxer, 9m oxer. De två sista galoppsprången kändes kort när serien var liten, men allt eftersom sista oxern höjdes blev det ganska normalt. 
Väldigt kul att vara igång med hoppningen igen!


Hösten är på intågande!

I söndags blev det sen ridning, så sent att jag vid 21:30 fick tända belysningen på ridbanan :-O Det kändes verkligen att hösten är på väg. Det blåste dessutom full storm. Zinnia är ju en väldigt cool häst, men lite piggare häst och lite skyggande för platstolar etc blev det. Förutom att hon blir lite mindre kontaktbar så är den extra energin bara en fördel.

Efter trav på volt och många avsaktningar/igångsättningar så var hon riktigt fin. Jobbade på bra och lossnade lite till i vänstersidan. Galopperade även lite på volt, och här märks det att hon ej är helt igång, eftersom galoppen blir lite 'platt' och inte eftergiven.

På onsdag är det dags för hoppträninbg för Niklas, det blir första träningen på hela sommaren, tror jag. Jag har inte kunnat vara med pga Ålands-kryssning och Bulgarien-resan och vid ett tillfälle ställde Niklas in träningen. Nu är jag som sagt var sugen på att lägga lite mera energi på hoppningen och igår passade jag på att skutta över lite småhinder. Hoppbanan är stenhård, så det blir väldigt små hinder och ett fåtal språng när jag rider där. Hur som helst så kändes hon riktigt fin. Bra bjudning och bra energi.

Fölvisning - vildjuret!

Det var några hektiska dagar innan fölvisningen. Som tur var fick jag hjälp att bada och knoppa Caspian och Cherry. Det hade nog aldrig gått utan Linns hjälp! Tack! Som Linn sa: jag har sett fästingar som är större än Caspians knoppar. 
Ett annat  tips jag inte hade kunnat vara utan var foderkalk, babypuder och babyolja. Cherry har nog aldrig haft så vita strumpor ;-) Och den solbrända nosen dolde vi med babypudret. VILKEN SKILLNAD! Jag behövde inte längre vara rädd för att domarna skulle tycka att mamma-hästen var 'vanskött'.
Lastningen gick helt problemfritt denna gång, eller nåja, man måste vara 3 st och sambon var helt slut i kroppen efteråt och behövde stetcha, hihi. Det är inte bara att knuffa in en 2 mån fölunge!

När vi kom fram till Kumla fick vi vänta på fumktionärerna, som inte kommit än?! Det innebar också att vi inte fick tillträde till boxarna eftersom de var låste med hänglås, lite synd, eftersom min tanke var att Caspian skulle kunna vila efter transporten och innan visningen. Lite vila och kaffe och macka hann vi iallfall med innan det var dags. Och...Caspian hade vilat mer än tillräckligt skulle det visa sig.
Vi hann ganska precis 3 steg in i ridhuset innan han hoppade upp på mamma och gick på bakbenen och grymtade! Det blev inte mycket skritt och trav visat, mera galopp på stället och naffsa mamma i hasorna och sparka bakut. Domarna konstaterade snabbt att det var lika bra att släppa lös honom och låta honom rasta av sig. Men, vildjuret fortsatte busa hela visningen igenom: galopperade före mamma, bakutade, hoppade över dressyrstaketen in till domarna osv. Ja, han var i särklass den busigaste fölungarna av alla fölern vi stannade och tittade på. 
Trots buset blev det 45p och klass 1. Poängraden var 887877 - precis vad jag själv gissat på!

Typ, HHB: 88 Härlig uppsyn, uttrycksfullt huvud, naturlig resning, ganska bra halsansättning, bra kors, välutvecklad av det mindre slaget.

Extremiteter 7

Skritt 8: Stor

Trav 7: Mjuk, men för dagen ngt i framvikt

Galopp 7: Energisk men för dagen ngt kort & spänd

Med dessa poäng var han delad 3:a av alla 15 visade hoppföl. Bara ett hoppföl gick vidare till fölchampionatet med 47p och detta föl vann således, det en fölunge e.De Jost Van Dyke ue.Rebel Z.
Jag är hur nöjd som helst och jag är glad att han hade så mycket energi till skillnad mot två föl där domarna sa att de ej borde ha visats. Mamma Cherry skötte sig såklart exemplariskt (fint visad av Ylva) trots att sonen var högt och lågt.












Ridning på utebanan

Det märks att Zinnia vilat ett tag igen och de första minuterna på banan så springer hon mest omkring. Jag brukar rida mycket snabba igångsättningar och avbrott i uppvärmningen för att hon ska komma igång och bli snabbare i reaktionen. Igår var hon redan ganska på (för att vara henne) och därför gick jag ganska omgående över till att flytta lite sidvärtes i skritt, absolut inga perfekta skänkelvikningar, men sidvärtesjobbet gör att hon blir mer mellan hand & skänkel samtidigt som jag kan kolla av att hon svarar för de sidförande hjälperna. Sedan trav på voltspår för att ställa igenom sidorna och för att få en stadigare form. Även väntstersidan fungerade ganska bra, öven fast jag själv inte rider lika avslappnat i detta varv. Tex är min innerskänkel väldigt mycket svagare i detta varv. Eftersom hon är under igångsättning så red jag bara ett pass på ca 20 min men som vanligt tyckte Zinnia att det var härligt att få röra på sig igen!

Efter ridningen tog jag in mor och son och ställde mamma på uppstallninhgsplatsen och ställde in sonen i boxen, själv. Cherry var totalt oberörd av att Caspian lämnades ensam i boxen (kanske tycker hon det är skönt att få vara ifred en stund :- )) och även Caspian var lugn, bara lite gnägg.
På detta sätt kunde jag avsluta trimmningen av man och hovskägg etc. Smörjde även Cherrys soleksem med receptbelagd kortisonsalva. Synd att hon ser ut som hon gör, hon som i vanliga fall har ett vackert huvud.


Tack snälla hovslagaren!

Tack hovslagare som kunde komma med så kort varsel och som står ut med Zinnias-'bänglighet'! Hon trampar runt och är otålig och verkar tycka att det är otroligt onödigt att lyfta upp fötterna så länge. Jag får skylla på att hon var otåligare än vanligt pga den sista veckans vila, men å andra sidan så är hon inte världens mest väluppfostrade på marken utan beter sig mer som en 3-4-åring där. Så det får jag helt enkelt ta tag i! Nu kan jag iallafall sätta igång att rida igen.
Blev lite extra inspirerad när jag var och tittade på Ziinnias 'kusin' (dvs en 6-åring från samma försäljningstall som Zinnia). Det är en riktigt fin typ av häst och det har hänt massor på de 2 mån hon varit hos nya ägaren. Hon ska förresten debutera på dressyrbanorna om ett par veckor. Spännande!

Uppfostring kommer även lill-herren i sällskapet att behöva. Igår tex försökte jag frisera man och hovskägg på mammma-hästen, i hagen. Absolut inte det ultimata, men eftersom han inte är van att stå själv i boxen, så fanns inte så många alternativ.
Bortsett från sparkrisken när mamma viftra efter flugor så var det svårare att undvika Caspians tänder. Han är nämligen otroligt 'nafsig' just nu. Jag är noga att säga till att det ej accepteras och han får otaliga 'dassar' på nosen varje dag, men det hjälper sådär. Antar att det är tänderna som kliar.
Efter att ha kapat av Cherrys man 1 dm (att trimma till den kunde jag glömma) och efter att ha klippt exakt 2 hovskägg och runt  1½ hov så gav jag upp och bestämde mig för att skura strumpor och svans på henne istället. Lill-ligisten fick vara lös och det funkade såpass bra att hela Cherry blev skurad!

Träning inför fölvisning

Igår hade vi bestämt oss för att träna lite inför fölvisningen. Trots åskknallar och regnskurar åkte vi upp till stallet och tränsade mor och sonen fick sin grimma på. Han är riktigt duktig nu, både när man sätter på och tar av grimman. Det går bra att 'leda' i grimskaft också, och det funkade helt ok att skritta och även att ställa upp honom. MEN vad svårt att få honom och trava! Några trav steg och sen brallar han iväg i galopp & då får man passa sig för rumpan! När jag sedan släppte Cherry för lösgaloppen så drog hon iväg i 100 knyck och Caspian låg som ett streck efter med svansen rakt ut. Suck. 
Hästarna som var kvar i hagen, dvs Zinnia och Oliver blev dessutom helt galna när vi tog ut Cherry och Caspian.
Stackarna som försökte rida på ridbanan brevid flydde iväg.
Zinnia var högt och lågt och lyckades både dra av sig en baksko och gå omkull på kuppen. Suck igen. Hagen blir som såpa när det har regnat. Det finns inga gräsrötter utan är bara lera med lite grästuvor här och var.
Snabbt in i boxen med mor & son för att ta hand om de galna djuren i hagen. Zinnia verkar som tur är ha klarat sig oskadd, och avrastningen skötte hon ju mer än väl själv igår.

Välkommen hem matte!

Nu är jag tillbaks i verkligheten efter 5 veckors semester. Den sista vecka tillbringade vi på Golden Beech i Bulgarien. 30 grader i luften och 26 grader i vattnet. Underbart! Det var verkligen välbehövligt efter 'sommaren som regnade bort'.

Vi var hemma lördag morgon, vid 05.15 och hade då bara sovit någon timme så vi sov till lördag efetrmiddag. På kvällen åkte jag ner och hälsade på prinsen som kom galopperande när jag ropade på honom och tyckte det var lika mysigt som vanligt att bli kliad på. Han tycker fortfarande att jag tillhör hans flock, för om jag går för långt bort i hagen så gnäggar han. Tyckte han hade växt en del på en vecka bara. Bakdelen är helt klart ett par centimeter högre än manken och han har tappat ölpälsen runt ögon & öron och bak på låren.

Cherrys Darth Vader-huva satt fortfarande på plats, rapporter gjorde gällande att hon bara tappat den vid ett enda tillfälle under veckan. Till min glädje så har de hemska sårskorporna läkt nästan helt! Men tyvärr så är ju hela nosen och halva ansiktet gris-skärt. Tråkigt, med tanke på fölvisningen om en vecka,
Hon är är även i tunnaste laget, trots att jag tillskottsfodrat med lucern och kraftfoder hela tiden. Det blir till att öka givan ytterligare.

Vi hämtade hem Cherry och Caspian från sommarbetet i går. Inte helt utan ansträngning. Caspian var inte ett dugg intresserad av att gå in i släpet, trots att husse mer eller mindre försökte lyfta in honom. Morsan klev på, men när hon upptäckte att sonen ej följde tätt efter, så gick hon ut igen. Så där höll vi på en dryg timme, innan husse lyckades knuffa in Caspian före mamma. Så till slut stog den trötte sonen inne i släpet, men vid det här laget så undrade Cherry om HON verkligen var tvungen att gå på? Till slut var båda inne i allafall och de stod som ljus hela vägen hem till Valåsen. Eftersom Sverige drabbats av en tillfällig värmebölja körde vi med övre luckan helt nedfälld, med en så cool mamma så bekrymrade inte det sonen det minsta.

Skrittade ut en tur med Zinnia på söndagen (på lördagen gick vi en långpromenad) och hon var nästan lite seg. Typiskt henne efter en veckas vila!

RSS 2.0