Terrängträning - Över stock och sten

I går bar det av för terrängträning och det var låååångt att åka! Vi åkte och åkte och åkte och lyckades komma fram lagom till att de övriga ekipagen hade värmt upp på hoppbanan och gick över till terrängbanan.
Snabbt på med ridbyxor och ridskor ur med hästen ur transporten, på med besnskydd, sadel, träns, brösta. Spänna sadelgjord, på med hjälm och upp i sadeln. Var lagom halvstressad när jag väl var uppe i sadeln och flängde sen runt några varv i trav och galopp medan de andra började hoppa fram på terrängbanan.

Banan är en ha stor gräsbana med 35 hinder, med de flesta hindertyper representerade,  så här fanns det verkligen utrymme för att prova på allt! Det är Mattias Gustafsson som driver www.stallnilslund.se som driver anläggningen och har träningar här varje vecka.

Z hade mycket att titta på när vi red fram, så det var ganska höga knälyft i traven och endel skyggande :-)
När vi sen fick börja hoppa fram på lite små snälla stockar etc, så var hon inte lika tittig, eller rättare sagt: hon tittade mer på de hinder vi red förbi, än de vi skulle hoppa :-)
Vi hoppade stockar, gravar, bank, rishinder, 'hus' och avslutade med vattenhinder.
Zinnia skötte sig jättebra och bortsett från några utbrytningar så flöt det på ganska bra. Piloten var inte så ringrostig ändå (trots att det är mååååånga år sedan jag hoppade terräng) och Zinnia fattade ganska snart vad hon skulle göra. 
Banken hoppade vi tex direkt i galopp och efter en utbrytning, och när vi andra gången fick komma från andra hållet så fattade hon vad det handlade om och galopperade upphopp och nerhopp utan att tveka.
Vattnet var heller inga större tveksamheter (men så har vi ju tjuvtränat ;-)  ) och här gjorde vi inga upp/nerhopp utan galopperade bara igenom. 
Mattias tyckte att hon var hinderklok och ärlig och det är ju alltid kul att höra positiva kommentarer om sin häst.

Det var riktigt kul, och bortsett från att Z var besvärad över en massa bromsar, så var vi väldigt nöjda men supertrötta när vi äntligen kom tillbaks till stallet vid 22-tiden. 
Åker GÄRNA och träbnar igen, även om just denna träningsplats var lite väl långt borta.
 


Ingen hjälp på Hööks

Häromdagen var Z och jag ute och utforskade omgivningarna och äntligen har jag hittat en bra skogsväg där man kan konditionsträna litegrann. Det behövs för Z har blivit rejält rund om magen sedan betesläppet. Skulle vilja ha henne lite smalare, men vad göra? De går på ett kraftigt bete och alla tre hästarna är runda om magen :-)
Har även som plan att försöka starta nån fälttävlan i år, få se om vi kan komma över Zinnias 'stock & sten'-skräck, ha ha.
Idag ska vi iväg på terrängträning för första gången, så den som lever får se :-)))

Igår var vi och hälsade på Caspian igen, meningen var att jag skulle 'switcha' honom och 'kolla masken', men halvvägs till Örebro kom jag på att jag ju glömt att ta med 'switch'.
Det borde vara lätt fixat, trodde vi. Först in på Hööks och efter att ha kollat alla hyllor utan resultat frågade vi tjejen i kassan om de hade preparatet. Hon slog snabbt in en förfrågan i datasystemet och konstaterade att det skulle finnas 5 förpackningar. Antingen på hyllorna eller möjligtvis kunde det finnas i den leverans som fanns ouppackad på en pall i affären, men där i var det ingen idé att titta, tyckte den ohjälpsamma expediten för att den kunde ju finnas längst ner. What??! Snacka om icke-service-minded personal!
Vi kollade själva igenom hyllorna en gång till utan resultat och fick gå därifrån. Otroligt irriterande att ej få köpa preparatet bara för att tjejen inte orkade att kolla deras nya leverans.

Vidare till 'Till häst', men tyvärr visade det sig att de inte sålde det överhuvudtaget, men där fick vi iallfall tips på att apoteket sålde kanske det. Så... vidare till apoteket, men inte heller där hittade vi det på hyllorna, men efter att ha frågat personalen där, som var otroligt hjälpsam kunde de snabbt trolla fram en förpackning av det efterlängtade insektsmedlet. Phew!

Framme vid Vindtungla gosade vi och myste med Caspian som blev switchad utan problem. Sen tog vi på grimman och gick på en promenad ner till ridbanan. Han var otroligt snäll som utan mankemang lämnade kompisarna i hagen och följde med utan minsta protest. Han fick stå i box inne en stund som sällskap åt en 1-årigt sto som skulle tas in och det var heller inga problem att gå in i ett nytt främmande stall. Lite stressad blev han inne i boxen, men han verkade ty sig ganska mycket till mig och höll sig på mattan. Han är hittills otroligt lätthanterlig!

Där inne kunde vi även passa på att samla upp ett träckprov som jag beställt från maskkontroll.se Sist vi var och hälsade på så hade ju räkan inte fällt av all päls och han var också ganska tanig, så även om han var avmaskad med dubbel dos Banminth innan han åkte från Hjelmskyl, så kändes det som det vore värt att kolla upp så att han ej hade mask kvar.
När vi hälsade på denna gång hade han fällt av allting och var blank ocg fin i pälsen, dock fortfarande något i tunnaste laget, men jag tyckte ändå att han växt lite och att han såg jämnare ut i kroppen. Bilder kommer!

Under tiden lite bilder på Zinnia från Markebäck i våras:















Igång igen

I tisdags var svullnaden helt borta och i onsdags tog Z och jág en skrittur nere vid sjön. Vädret var alldeles strålande och naturen underbar. Z hade inget emot att komma in från hagen efter några dagar utomhus, utan verkade nästan tycka det var skönt.
Vi hade bra driv i skritten, annars kan ju hästar som sover ute bli lite 'sega' de första dagarna, men Z knatade på bra. Vi hade även lite 'vattenträning' och provade att kliva ner i vattnet, vågorna som slog var lite läskiga, men efter lite övertalning klev hon i. Vattenträning är ett måste om det ska bli någon karriär på fälttävlandsbanorna. (Även miljöträning av stock och sten är ett måste, för det är hon fortsatt sjåpig inför :-)  )

Dressyrdomare till vår lokala dressyr med lingon-cupen den 11 juli i Knutsbol är bokad. Jag hade tur och fick napp på första försöket och det är Susanne Gustavsson som dömer. Propp finns på KRT:s hemsida.

Fick en försändelse från Hööks, som har rea, i brevlådan och blev positivt överaskad. Tränset jag beställde var jättemjukt och fint och matchade dessutom min hoppsadel perfekt, hi hi. Ska ha det som extra träns, så jag kan variera bett lite mera. Jag har ridit mestadels på två treddelade, ett med platta och ett med kula i mitten, men på detta nya satte jag på ett rakt syntetbett. 

CR tränset jag beställde.

Resumé och inställt tävlande

I fredags trimmade vi ordentligt på utebanan. Jag red bl.a igenom ena programmet och tyckte det fungerade ok. Hon var överlag lite stark och springig, men det skyller jag på det faktum att vi faktiskt inte trimmat sedan måndagens dressyrträning för Anna.
På lördagen hade vi viäl egentligen behövt ytterligare ett 'trim'pass, men för att hålla Z på bra humör och för att hon inte skulle behöva dressyra 3 dagar i rad, skrittade vi ut istället. När vi kom tillbaks knoppade jag och packade alla grejer inför söndagens tävling.

Klockan ringde vid 6:15 på söndags morgonen, jag packade med extra tävlingskläder eftersom det enligt väderprognosen utlovades regn, kopplade på släpet och for iväg till stallet. Fodrade och packade in allt i bilen: hö, sadel, hjälp, träns, handskar, spö, schabrak etc, tog sen ut Z på gången och borstade av henne. Bortsade svansen, tog hovarna och hängde fram tävlingstäcket.
När jag bortsade bakbenen upptäckte jag lite svaga blodspår på höger bakben, ungefär vid kotan och när jag kände över benet upptäckte jag värme och en svullnad längs skenan! Eftersom det var såpass svullet valde jag att ringa och stryka mig från tävlingen, vad jag kan se så är hon inte halt, men uppenbarligen har hon slagit på sig och att åka och rida två klasser kändes inte som ett alternativt. Trist eftersom allt var packat, förberett och klart, men det blir ju fler tävlingar.
Drog ur alla knoppar och släppte iställlet ut Z och hennes kumpaner i hagen.

Åkte upp senare på kvällen för att kolla om svullnaden lagt sig efetr hagvistelse, men skenan var lika svullen som innan, så det får bli ett par dagras skritt/hagvistelse för damen.

Lugnt på hästfronton

Igår släppte vi ihop hästarna och öppnade upp mellan hagarna så att de nu har tillgång till både en stor gräshage med knähögt gräs och en skogsdel där de kan få både skydd från regn och sol. Ihopsläppet blev odramatiskt förutom lite skrik. Detta är ju hästar som stått i samma stall och i hagarna brevid varandra i flera månader och då ska det nog mycket till för att det ska bli bråk.
Min erfarenhet säger att det är väldigt ovanligt att hästar inte fungerar ihop och de flesta hästar trivs nog allra bäst med sällskap. Sen kan man göra ganksa mycket för att undvika bråk tex genom att låta nya hästar gå i en angränsande hage någon vecka innan ihopsläpp, att inte lägga foderhögar för nära etc.

Gick sedan en promenad med Z eftersom jag gärna vill att hon rör på sig dagen efter träning. Omgivningarna är ju ganska kuperade, som sagt, så det blev nästan lite klättring. Vi utforskade lite nya stigar och omgivningen är ju absolut underbar, med vattnet och allt och kvällen var ljum. Härligt!

I helgen ska hela stallet skuras och sen kommer vi att låta hästarna gå ute dygnet runt. Skönt både för hästar och hästägare, tror jag! Jag har inga planer på att låta Z vila i sommar utan kommer rida som vanligt med kanske något undantag om vi åker bort någonstans.


Fina hästen

I går lastade jag in och åkte själv med Z till hoppträningen i Valåsen. Det är en skön känsla att ej behöva vara beroende av medhjälpare när det gäller lastning!
Det var lite stressigt eftersom jag tränar i första gruppen, men med hästen på grönbete så hör det till ovanligheterna att hon rullat sig, och därmed kunde jag hämta in en ren häst från hagen. Det hör till saken att det är väldigt lite insikter i hagen, antagligen pga att det nere mot sjön blåser lagomt mycket.

Vi började med att travhoppa ett räcke med travbom och därefter travhoppning i på ett räcke, 7 galoppsprång och en oxer. 4-5 gången vi skulle komma på oxern blev det misskommunikation och jag var påväg från hindret medans hästen var påväg mot hindret, det innebar att jag i ett svagt ögonblick trodde att vi skulle hoppa hinderstödet :-O istället blev det Zinnia som bestämde och det blev ett språng över oxern med ett knixigt språng som följd och efterskommande brall och
jag var nära att bita i sanden pga 'brallen' som kom efteråt, men som tur var lyckades jag sitta kvar, ha ha.

Sen hoppade vi en trixig serpentinbåge på tre hinder som stod riktigt tight, inte bara Z och jag fick problem utan vi var flera ekipage som helt enkelt inte hann med att svänga. Efter några försök satt Niklas upp på Z och trimmade till henne lite, så efter det var hon bättre framme för skänkeln och därmed dyker hon inte direktefter hindren och vi kunde trixa oss runt.
Hela passet tänkte jag på att rida med mjuk hand och rida för skänkeln och inte för handen och vips hade jag både bjudning och en häst som var mer 'ihop'. Niklas påminde mig även om att inte 'trycka iväg' henne över hindren och när jag slutade göra det blev sprången rundare och hon blev inte så stark i landningen.
Vi avslutade med lite 'banhoppning' och då hade jag en riktigt bra känsla och Z kändes väldigt pigg, fräsch och reglerbar.

Så avslutningsvis måste jag alltså 'bara' se till att rida med skänkel, ej hand och att se till att hon är ordentlig genomriden innan hopp-passen ;-)
Såg förresten när Niklas satt upp, att hon ser RIKTIGT rejäl (läs grov) ut. Skulle vilja ha henne smalare, men vad gör man när de går på bete???


MVG igen!

Denna gång var det Anna som gav oss ett MVG (Ni kommer ihåg att jag själv gav Z ett MVG efter förra lördagens dressyrträning för andra Anna), men denna gång var det tränarens utlåtande. Anna borde för övrigt ha ett eget MVG för hon är otroligt inspirerande att rida för och mycket duktig på att utbilda hästar (och ryttare ;-) !

Hon tyckte iallfall att det var vårt bästa pass hittills och Zinnia var återigen jättefin! Tänk vad bra det går när någon talar om för en hur man ska göra ;-)
Jag hade jättebra bjudning från början utan att hon blev lång i formen och då är det så mycket lättare att komma till riktig ridning och att INTE rida med handen.
Jag har efter en liten analys kommit fram till att det kan vara så att jag bromsar henne och rider för mycket med handen de gånger jag tycker att hon saknar bjudning och är seeeg. Hon har nämligen en mycket fin och känslig mun (Ironiskt med tanke på att hon e.Zackarias e.Zeus och just Zeus är lite känd för att lämna lite dåliga munnar, i Sverige har vi tex haft båda godkända hingstarna Swift och Beach Boy som haft det ryktet och även de är e.Zeus). Hur som helst så är min tanke då att det blir lite 'handbromsen' i och därav det jag uppfattar som dålig bjudning.

Vi red ganska mycket 'grundridning' varvat med övergångar, lite öppnor, lite skänkelvikningar, lite mellantrav.
Tom övergångarna satt där de skulle och formen var mycket stadigare. Jag hade den där känslan av häst framför mig och nu har jag äntligen börjat komma åt vänstervarvet. Fick även en massa bra tips om hur jag skulle rida skritt-delen i programmen, så nu är det bara att ladda inför söndagens tävling!

Kort filmsnutt från träningen där vi avslutar med att trava av på volt.


Maratonpass

Stackars Zinnia fick sig ett riktigt maratonpass i ridhuset i lördags. Det regnade småspik och blåste storm, så då är en 10-minuters promenad till ridhuset ett bra alternativ. Hade tänkt rida igenom vissa programdelar, men dels kan jag inget av programmen än och dels var det mycket annat som behövde ridas igenom först.
Försökte istället rida igenom samma 'saker' som på träningen för Anna O. Det är ju ffa formen vi måste få ordning på! Dvs formen i alla övergångar och så den där svåra vänster sidan.
Red skänkelvikningar i skritt och trav och övergångar på voltspår. Jobbade ganska mycket i galopp sen, både på volt & 4-kantspår.
Z hade bra bjudning, men blev lite lång i formen och jag kunde inte sitta ner på ett bra sätt, utan satt lixom 'över' hästen (det ska man ju, förvisso men). Efter en timmes ridning (!!!) satt jag bättre och hade tom häst framför mig i vänster varv! Tror faktiskt vi är påväg att få till den där vänster sidan. Förra söndagens dressyrprotokoll är ett litet bevis på det, då det är det FÖRSTA protokoll vi fått, där Z ej är högerställd i vänster galopp :-O :-)))

På söndagen hade vi stallmöte och innan det hann jag med en skritt-tur längs sjön och sedan 'rejsade' vi i grusgropen igen.
Idag laddar vi för dressyrträning i Nysäter!

Uteridning

 Har ridit ut i ett par dagar efetrsom jag inte riktigt hittat motivationen till att sitta och trimma i ridhus eller på ridbana. Vädret har dessutom varit underbart och då får man passa på att njuta ute i naturen istället :-)
Zinnia är även den typ av häst som behöver komma ut och göra lite annat. Vi har ridit nere vid sjön och övat på att vada i vattnet. Zinnia tyckte det var väldigt märkligt inledningvis, det här med att GÅ I VATTEN, men efter att ha fått prova på det vid några tillfällen så har det visat sig vara ganska ok, ha ha. Skönt med tanke på kommande fälttävlandskarriär ;-)
Vi 'racar' och busrider även lite i den lilla grusgrop som finns här, för annars har jag faktiskt inte hittat så himla många bra galoppsträckor häromkring, men de måste ju finnas efetrsom alla säger att ridvägarna är så fantastiska??!
Annars är det väldigt kuperat häromkring, vilket ju är bra!

Igår utforskade vi lite nya vägar som tyvärr visade sig vara bäst lämpade i skritt, men jakten på galoppvägarna fortsätter.
Vi höll dock på att ej komma av gårdsplanen när hon kastade sig iväg in på stallägarens gräsmatta :-O Förstod ej vad hon blev rädd för, men jag tror det var ett par fönsterrutor som stod uppställda längs 'garageväggen'. Sen var hon extremt misstänksam mot de nya skyltarna om öppet café i Knutsbol, ha ha. Mne får hon bara lite tid på sig att titta så kan vi sen smyga förbi. Lustiga häst!

Har även anmält till Sikfors den 20 juni och ska rida två klasser där LC:1 och LB:1. Så nu ska jag lära mig dessa program på en vecka. Chansen för felridning är ganska stor...!


MVG och placering!

Zinnia ficka absolut MVG i allt på och inför lördagens träning för Anna O! Hon var hyffsat lugn och faktiskt riktift hanterbar när jag tog in henne själv i stallet på fm. Dessutom hade hon fin bjudning och jobbade på jättebra på träningen. Vi red inomhus och jag hade förväntat mig ett varmt kvalmigt ridhus och matt betes-stinn häst, men kunde istället glädjas åt svalt ridhus och en häst med fin bjudning.
Fick jättemycket bra hjälp av Anna och med risk för att bli tjatig så var Z jättfin :-) Hade hela hästen framför mig både i galopp och trav och det är ju en HÄRLIG känsla. Även övergångarna fungerade bra, såklart! Det fanns ju bjudning ;-)

På söndagen bar det av till Gyttorp. Toppenväder och bra startid vid 10:50, kan det bli bättre?
När vi kom fram upptäckte jag att jag glömt att ta med sporrarna :-O Som tur var kunde jag låna ett par av Märi som startade en stund före mig. Phew!

Z var ganska fin på framridningen, traven var faktiskt helt ok, vi gjorde några riktigt bra övergångar (för att vara vi). Galoppen var ok, men lite tjafsigare.
Inne i ridhuset blev Z lite spänd och jag blev lite paralyserad och kunde ha ridit lite mer och ffa kortat tyglarna :-O
Vi hade inga direkta missar och även om känslan med att ha hästen framför mig uteblev, så var jag ganska nöjd när jag red ut. Blev ännu mera nöjd när jag fick protokollet och procenten 64,29! Tangerat rekord :-)

Vi lade oss som sista placerad på en delad 5:e plats och det höll i sig klassen ut. Riktigt lustigt, med tanke på att scenariot var detsamma förra året på SAMMA tävlingsplats. Även efter den ritten låg vi på den sista placeringen, en 9:e plats och även då höll det i sig.
Ännu mera lustigt blev det när jag kom hem o kollade resultatet från förra året: 64, 29% och samma domare!

Domaren (Agneta Nylander) var pirisutdelare och kom ihåg oss från förra året och tyckte det hade hänt mycket och Zinnia blivit mer ridbar :-) Kul för annars kunde man ju med tanke på procenten trott att inget hänt, hihi.

 




Flodhästar

Igår var det en flodhäst jag släpade in från hagen! Trött och stinn ville damen inte lämna gräset i hagen :-) Min förhoppning om energi på söndagens tävling i Gyttorp blir nog inte annat än just en förhoppning! Får hoppas att de har kvar den läskiga högtalaranläggningen, så kanske det ger lite hjälp på traven ;-)

I morse hann jag knappt koppla bort grimskaften innan Z och hennes kumpan Piggen drogg i väg i full galopp ner till gräshagen, tur att de rör lite på sig iallfall! I kväll ska jag skritta ut och imorgon är det dressyrträning.

Ändrade planer

Igår var jag precis påväg till stallet när jag lyssnade av mina mobilmeddelanden. Där var ett meddelande från Helena som undrade vart jag var och om jag tänkte dyka upp på hoppträningen i Valåsen.
What??! Jag hade noga antecknat i min kalender att träningen var på torsdag och därför bara skummat igenom sms:et Helena skickade ut med ändrat datum.
Jag skulle ha ridit 17:30 och klockan var 18:20! Gahha! Men ibland har man tur! Transporten var redan kopplad på andra bilen, jag hade pengar i plånboken och jag fick lasthjälp av snälla Kajsa.

Hittade hästarna i hagen till knäna i gräs och släpade med mig en motvillig seg Zinnia som gått två halvdagar i gräshage.
Slängde in alla grejer i transporten och utan att ha bortsat hästen bar det iväg. Var på plats precis så att jag hann med att rida i grupp nr två som ska börja runt 19:00.
Zinnia var segt och kändes trött men efter lite hjälp av Niklas så fick jag stundtals hyffsad snurr på henne. Jag måste ta tag i detta att hon ej går undan för skänklarna! När hon är såhär 'seg' så ger jag lixom upp efter en stund och låter henne gå där i ett lite halvsegt, jämntjockt tempo. Jag måste bli mer konsekvent!

Vi hoppade en linje med 3 hinder med 17 meter emellan och red då på 5 galoppsprång. Jag tyckte jag fick igenom vänstervarvet ganska bra! Sen red vi lite linjer på voltspår snett igenom liten oxer, hinder på voltspår och snett igenom liten oxer. Vi höjde lite på slutet och red variationer av detta. Zinnia var helt klart trött, men Niklas tycket inte betesgång var någon orsak till att acceptera att hästen ej svarar för skänkel, och det har han ju rätt i!!!
Fick mycket bra hjälp och sammantaget är jag nöjd med träningen, det kändes ganska lätt fast det återigen blivit ett långt uppehåll i hopptränandet!


Hästweekend

Det blev mycket häst i helgen!
Följde med Anki och Ida och tittade på PRE-hästar i lördags. Jag vet inte så mycket om rasen, inbiten halvblodsfantast som man är, men det var ganska häftiga hästar, mycket man, mycket knän, känsliga men supersnälla. Jag tyckte det var jättevårt att bedömma gångarter eftersom de har ett annat rörelsemönster än halvblod. Läckra var de iallfall!

Åkte sen ut och red Zinnia på en ute tur. Vi utforskade området lite och hittade lite nya vägar. Skulle vilja hitta riktigt bra galoppvägar så att hon kan få sträcka ut ordentligt! Hon fortsätter att vara spänd på nya vägar ute, men på hemvägen blir hon fin och spänner av lite mera.

Hade stallet på söndagmorgon och skyndade sen iväg till Botorp för att kolla lite på dressyr, det var speciellt ett ekipage jag ville se, och de hade UTVECKLATS MASSOR!!! Kul!

Hästtrippen fortsatte till Vindtungla för att hälsa på Caspian. Han är verkligen jätte sällskaplig och kommer fram direkt i hagen och vill bli kliad! Några av hans 7 hästkompisar var betydligt mer reserverade. Caspian ville dock hälsa på alla 2-bentingar som kom in i hagen, ha ha. Även på de som var där för att hälsa på andra 1-åringar.
Han är lite tun och har ej fällt av riktikt all päls än, så jag passade på att borsta lite på honom. Tror det var första gången med piggborste, men det tyckte han var SKÖNT!










RSS 2.0