Lyxhelg i Göteborg

I fredags styrde vi kosan mot Göteborg. Vi mellanlandade hos en släkting i Sollebrunn ganska sent på fredagskvällen och på lördag fm bar det vidare mot Göteborg och Hilton Riverton.

På rummet på 7:e våningen, med utsikt över älven, stod en flaska skumpa och väntade :-)





Den hällde vi i oss innan vi tog satte på oss morgonrockar och begav oss ner till relaxen där vi låg i bubbelpoolen nån timme. Sen tillbaks upp på rummet för att klä om till 3-rättermiddag i skybaren eller sky-restaurangen ska man kanske säga :-)
Mätta o belåtna (maten var sagolik) bäddade vi ner oss på hotellrummet igen och givetvis kollade vi på lite hästhoppning :-))



På söndagen var det dags för 'the real thing': Skandinavium och hästmässan. Jag tyckte det var ganska urplockat och letade lite efter ridbyxor. MH´s visade sig tyvärr vara fel modell för mig, då jag vill ha lågt skurna.

Annars tittade vi en del på transport, fastnade lite för Thule Royal som dessutom hade ett ganska bra mässeerbjudande. Ja, vi få se :-)



Annars shoppade jag lite smågrejor bara: vit fleecetröja (jättepraktiskt att ha i stallet, ha ha), grimskaft x 2, strumpor och blå fleece lindor.
Sammanfattningsvis var året helg i Göteborg toppen!


Skandinavium

När ni läser detta är vi redan nere i Göteborg och Skandinavium!

På shoppingönskelistan står mest dyra grejer :-)))

Är faktiskt sugen på ny transport, men får väl se om jag kan övertala sambon först ;-)  Min nuvarande har jag haft sen -95, så den har ju några år på nacken... skulle vilja ha en med sadelkammare och boggie. Men vi får se!

Skulle även behöva ridstövlar, men det är jag av någon anledning inte så sugen på att köpa (?), tycker det går ganska bra med chaps!

Ridbyxor behöver jag också. Fick precis pensionera ett par av mina Pikeur Kiara, så nu är inte urvalet så stort precis. Är sugen på att par jeansfärgade. MH har ett par snygga tex.

Bling-bling pannband står också med på önskelistan, men jag har ju redan ett och 700 spänn för ett pannband är ju bra galet?!

Jag kommer SÄKERT komma hem med minst ett schabrak, det är nästan oundvikligt, trots att det ligger ett antal oanvända på hyllan :-O

Hagskydd/Boots måste jag nog också investera i eftersom det saknas i princip nått varje dag.

Till slut kommer nog lite 'billigare' grejer i form av grimskaft (äger faktiskt bara 3 st, varav ett JÄTTELÅNGT och ett i kedja) och förståss de obligatoriska strumporna.

Finns det nån broms?

Gårdagens hoppträning innehöll både plus och minus.
Vi fick börja med att hoppa fram på ett litet räcke med travbom i höger varv. Efter att ha hoppat några språng var det uppenbart att förhållningarna inte gick igenom och jag red därför rakt fram och bromsade mot sargen, inte så mycket reaktion men iallfall stopp.
Andra gången jag gör detta nockar Z huvudet i sargen! Ingen hård smäll och inget högt tempo utan mer segt och absolut inget som störde henne det minsta, ha ha. Egentligen precis som hennes personlighet!

Vi fortsatte sen och hoppade serpentinbåge över 3 hinder placerade på medellinjen. Även här var det ganska dåligt med bromsen och Niklas tyckte (som vanligt) att hon blir för 'jämtjock' i tempot och att det ser alldeles för svårt ut. Problemet är bara att när jag ska försöka skapa det där 'trycket' i henne så blir hon istället lång och det blir för mycket hand-ridning.

Nästa varv lade jag istället upp tempot, vilket ju gör det hela lite lättare och vi kunde då landa i rätt galopp iallfall ibland. Det gäller att hitta någon medelväg mellan hur mycket jag kan trycka på utan att hon blir mer framtung.
Påtal om det så sa sambon att hon ser ut som en dressyrhäst, ha ha, det innebär att hon nog måste bantas lite grann för jag tror inte det var den fina formen han syftade på  :-)

Slutligen hoppade vi några varv på en liten bana med lite längre anridningar och något relaterat avstånd. Flytet blev då mycket bättre och hon var hyfsat rak framför hindren och beviset på det var att hon nu landade i rätt galopp. La nån volt här och där eftersom förhållningarna lämnar endel övrigt att önska, men bortsett från det var jag ganska nöjd. Hon är okomplicerad och hoppar riktigt bra och ställer upp även om piloten gör nått fel här och där, bla. bromsade jag henne in i en oxer så att hon höll på att katapulta av mig ur sadeln när hon tryckte av. I det språnget var det inte tal om kontakt med sadeln, kan jag säga, ha ha.

Sammanfattningsvis är det kul att vi kan hoppa runt en liten bana helt godkänt trots att vi verkligen inte hoppat regelbundet på mycket länge. kanske att man skulle våga sig att titta lite på tävlingsäsongen ändå ;-)
Och nu ska jag se till att hoppa själv, lite regelbundet!

Påtal om hoppning så bär det  em bär det av till Göteborg där vi kommer spendera helgen och givetvis då Skandinavium!




KALLT!

I söndags hade vi medlemsmöte och provade ut de nya klubbjackorna och diskuterade lite lag. Div 3 lag på ponny och häst är klart, ev blir det även lag i div 2½ hoppning. Kul! Jag kommer rida i div 3 laget i dressyr tillsammans med Ida Eriksson och Linn Ingvarsson, som reserver finns Jossan, Märi och Kajsa.
Hörde att div 3 i år går enbart i LC, vilket ju är lite tråkigt... men men

Igår blev det en tur till ridhuset och det var SVINKALLT! Av någon anledning fick jag för mig att -12 inte är så kallt och klädde mig lite för dåligt. Skönt iaf att ridhuset är isolerat, för där fryser man ju inte.

Z var riktigt trevlig vid vårt första ridhusbesök på 2v :-)
Antagligen för att hon var uppklädd i nytt vitt schabrak (som jag tappade på golvet inför en Johan-träning och fick svarta fläckar på, därav vardags-användning) och i de nya ludd-skydden.
Det blev bara skritt och trav jobb men hon blev ganska fin och tuggade vitt skum som yrde kring benen.

Red mest på volt och lite rakt ut och snett igenom och ville bara att hon skulle korta upp sig i formen, inte hänga i handen och vara jämn på båda tyglarna. Hon är ju visserligen väldigt taktmässig, men blir istället lite långsam, så därför var jag noga med att hon skulle ha ett driv i steget och flytta sig för skänkeln.

När jag kom hem och tittade på termometern visade den -17. Brr!!!

Ikväll är det hoppträning igen!

Det var svårt att få fota Z med båda öronen framåt :-)










Terrängfordon

Har varit ute och skrittat och promenerat Z för hand i 4 dagar, så i går var det dags för en lite mera fartfylld tur :-)
Skyndade att slänga på alla grejer, för att hinna ut innan det mörknade. Har ni märkt hur mycket ljusare det faktiskt är på dagarna? Härligt att det går åt rätt håll!

Det fick bli hoppsadeln eftersom hon börjar få lite skav. Dumt nog sparade jag inget hår vid sadelstaden när jag klippte,
av hrm... kosmetiska skäl :-) , råkade klippa lite till och lite till och tillslut var det lika bra att ta bort alltihopa.
Hopptränset och reflex-skritttäcket åkte på och sen bar det iväg. Red den vanliga vägen ner mot ridhhuset, men valde sen vägen över fälten och över vägen.
Här är hon riktigt fjantig så jag fick använda spöet några gånger när det tog tvärstopp. Sen pulsade vi genom snö på den oplogade vägen bakom husen, och det tycker hon är riktigt kul. Hade gärna tagit nån galopp där, men det hade redan börjat skymma vid det laget, och så spänd som hon är när jag rider denna väg (satt ju löst 'sist') så fick det bli skritt.

För att undvika nån längre träcka på stora vägen i mörkret, så genade vi ner över gården vid Biobränsle-butiken. Där höll de på att lossa av en stor långtradare och körde omkring med en truck. men mitt terränfordon tycker uppenbarligen inte att detta är inärheten av lika otäckt som exempelvis soptunnor och garage, ha ha, så hon klev lugnt, men ganska storögt på.
Sen var det vägen ner mot ridhuset och upp mot stallet kvar. Travade på nästan hela vägen och efter alla 'äventyr' hade jag ett jämt stöd på båda tyglarna och en lätt kontakt i handen.
Riktigt behaglig temperatur var det också att rida i, ca 10 minus bara :-) 

Vackra hästen



Månskenstur

Tog en skrittur ut i månskenet på Z. Det var härligt avslappnande att sitta på hästryggen efter drygt en veckas vila.
Z fick välja väg och givetvis vände hon höger uppe vid vägen, på så sätt är hon säker påa tt slippa ridhuset, ha ha.

Det lustiga sedan var att hon sedan valde höger igen, vilket innebär ut på en asfalterad större väg. Jag har gått samma runda med henne ett par gånger, som variation, och jag måste säga att att jag känner mig något bekvämare att gå brevid när bilar dundrar förbi.
Denna fullmåne kväll var det dock inte så många bilar ute och de som körde förbi var snälla nog att sakta ner. Z tog trafiken med ro och skrittade på i bra tempo, lite otäckt var det när det dundrade förbi en timmerbil, men även detta fordon visade hänsyn och saktade ner. Skönt med förstående trafikanter!

Shopping som sagt :-)

Z kommer in med mindre antal skydd och boots än vad hon hade på sig när hon går ut vilket innebär att jag blivit av med sisådär 5 stycken benskydd och 5-6 boots.
Ska förresten bli riktigt intressant och se hur dessa ser ut när de töar fram nån gång i vår :-) 
Därför har jag 'offrat' mina dressyrskydd till hagskydd och var då givetvis tvungen att köpa nya :-)))



Passade även på att köpa nya stigläder:




Varför ska man alltid...

...tro det värsta? När veterinären kom upp för att kolla till Caspian så gick han redan MYCKET bättre. Han var fortfarande rejält halt, men nu rörde han sig betydligt mer obehindrat. Inget benbrott med andra ord. 
Jag fick Finadyne utskrivet ifall svullnaden skulle bli större och han skulle visa mer smärta/ömhet.
Jag släppte tom ut honom och Z i en mindre hage. 

Var uppe idag på kvällen och tog in alla hästarna och jag tyckte Caspian gick lite bättre i skritt, så det går åt rätt håll! Så skönt!

 

Alltid är det nått!

Sitter just nu och väntar på att veterinären ska komma. Hittade Caspian på 3 ben i boxen i morse. Han har troligtvis fastnat i boxdörren, hur han nu lyckats med det??!
Hinken med vatten som hänger precis brevid var omkullvält, boxdörren satt ej i skenorna och repor på insidan av boxen vittnar om vad som har hänt.
Han har inga sår men rejätl ont och vill helst ej flytta sig.

Håll tummarna för att det inte är allvarligt! (Worst case scenario är att något är av :-O)


Alla hjärtans dag...

... i stallet såklart :-)

Fick förresten en liten överaskning när jag körde in mot stallet. I hagen såg jag dubbelt så många hästar som det borde vara! Dvs istället för 2 hästar så sprang det omkring 4 hästar i Piggens och Marimbas hage. Caspian och Zinnia hade gått igenom tråden och sprungit in i de andra hästarnas hage!
Som tur var var de inte alltför uppspelta och röjde inte alltför mycket innan vi hann springa in och hämta grimskaft och fånga rymlingarna.
Problemet blir nu istället hur vi ska lyckas laga hagarna, det är ju inte alltför lätt att slå ner nya stolp i 30 cm snö och tjäle :-)

Hade lite överskottenergi och tog därför med unge herrn på en promenad. Han har verkligen vant sig vid rutinerna i stallet, dvs insläpp och kraftfoder + hö vid 16-18.
För det första blir han förbannad om inte kraftfodret ligger i krubban när han kommer in i boxen och för det andra så förstod han inte alls vitsen med att bli utsläpad i minus 15 grader innan han fått äta upp sitt hö :-))) Han sniglade sig ut ur stallet och tyckte det var mycket konstigt när matte släpade med honom ner i hagen igen, för att inventera staket-skadorna.
När vi väl var ute på vägen igen och fortsatte ner mot ridhuset så spetsade han öronen igen och skrittade på i snabb takt.
Han skötte sig perfek hela promenade på ca 20-30 min trots passerade bilar och att vi gick vägen förbi ridhuset där han aldrig varit förut. Cool kille!
Han hkänns mer och mer lik sin mamma som har mycket energi men som samtidigt är väldigt känslig. Kul!


Lugn helg

Pga kyla och lite andra orsaker så har Z fått en liten microvila och bara gått i hagen och skrotat. Termometern har letat sig nedanför 20-strecket och i har fått flera decimeter snö. Vintern är inte slut! Om man ska se positivt på det, som jag väljer att göra, så innebär det att det återigen blir ljusare ute och framför allt slipper man isgatan!

Har även passat på att shoppa lite mer hästgrejor :-)


Mera Caspi

Igår tog vi fram tumstocken och mätte unge herr Caspi. Efter att ha stått stilla under några månader, så har han nu växt några centimeter ytterligare.
Jag har hittills varit glad för alla centimetrar han plussar på, men igår började jag fundera på om den dagen ska komma när jag inte vill att han ska växa mer ;-)
Än så länge är allt inoom kontroll iallfall:

Nyfödd: under metern (?), gick under magen på mamma



3 mån 126 fram & 128 bak

14 oct 4 mån 133 cm fram & 135 cm bak

4½ mån 135 cm fram & 137 cm bak

17 januari 7 mån 139 cm fram & 146 cm bak

13 maj 11 mån ca 148 cm fram & högre bak

17 juli 13mån 152 cm fram & 153 bak.

15 sep 15 mån 156 cm fram & 157 cm bak

10 feb 20 mån 160 cm fram & 162,5 cm bak






Presentation av El Caspian

Caspian är min nyblivna 2-åring. Mamma heter El Cheerio och pappa heter Cartier.
Han har en guldkantad stamtavla där man på pappans sida hittar Contender, Capitol och Landgraf och på mammas sida finns Cor de la Bryere genom Chess och Cortez och Voltaire-blodet via Electro. 
Caspian föddes sommaren -09, läs mer här!

Caspian i hagen -09





4 veckor gammal åkte mor och son på sommarbete hos min pappa.




När Caspian fyllde 2 månader var det dags för fölvisning och vi visade honom  på Örsta Kulle i Kumla.
Trots att han levde rövare och knappt visade någon trav så belönades han med poängraden 887877 och klass 1. Som Linn sa när hon hjälpte till och knoppade manen inför visningen: 'Jag har sett fästingar som är större än de här knopparna!' Och det har hon nog rätt i! 






Caspian 3 mån gammal, foto Linn Ingvarsson www.dressyrmupparna.blogg.se
 
 
Busar med bollen, foto Linn Ingvarsson www.dressyrmupparna.blogg.se
 





I november 2010 flyttade Caspian och Cherry till Hjelmskyl där de gick på lösdrift tillsammans med
ca 20 andra stom med föl. I mars avandes alla fölungar och ca 9 månader gammal flyttade Caspian in till
hingstflocken där han gick med hingstar upp till 3 år.



I maj var det dags för flytt igen, denna gång till hingsbetet på Vindtungla,
där han tillbringade sommaren tillsammans med 7 st andra 1-årshingstar.



Efter sommarbetet flyttade Caspian hem till Karlskoga igen och står tillsammans
med min 7-åring i ett jättemysigt stall med totalt 4 boxplatser.
Under hösten har vi lastat och åkt till ridhus och löshoppat ett par gånger.

Caspian är väldigt enkel att ha att göra med och han älskar alla människor.
De senaste månaderna har vi varit ute och promenerat endel, både i sällskap
med andra hästar ensamma och han är supercool men har samtidigt lite 'spring' i benen.
Men det får man ju ha som nybliven 2-åring :-)

Caspian i ridhuset 2011


Under sensommar/hösten ska han ridas in och så småningom sedan förberedas inför 3-årstestet 2012.





Ridsugen

Inför första passet i ridhus efter Johan-träningen var jag riktigt ridsugen. För att variera mig, något som jag varit lite dålig med på slutet, så slängde jag på hoppsadeln. Bäst att passa på, med tanke på att det är hoppträning på torsdag igen! Det var ett riktigt busväder när vi gav oss ner till ridhuset, regnblandat och slaskigt. Började i skritt med att flytta in framdelen innanför spåret och sedan travade vi lite 4-kantspår och snett igenom. Jag fick även denna gång vara på henne ganska ordentligt då jag inte tycker hon svarar snabbt ordentligt för skänkeln. Det passade bra eftersom vi var själva i ridhuset. Red lite på volten i trav och galopp och stämde av formen genom att flytta bakdelen när hon blev ostadig och hon var mycket mjukare än vanligt även i vänster sida. Däremot var det SVÅRT att sitta ner i hoppsadeln! Kändes som jag hade skänklarna uppe vid hakan :-) Hade även en tanke om att rida lite över bommar, men eftersom vi vid detta laget fått sällskap och tiden runnit iväg lite, så avslutade jag istället med att galoppera 4-kanten och varannan långsida några meter innanför spåret. Det funkade helt ok! Varierade även tempot endel i galoppen, både på volt och rakt ut, eftersom jag tycker att hon lätt 'fastnar' i ett väldigt lågt tempo. Gjorde några övergångar och även det fungerade helt ok när ho var ordentligt ställd. När vi kom tillbaks till stallet låg Caspian och snusade i sin box och Z fick natttäcket på sig och mumsade i sig resterna av sitt eftermiddags-hö innan jag satte på kvällsbelysningen och sa hejdå. Våra hästar får kvällsmaten mellan 21-22 och efter detta släcks stallet ner helt.

Vilde Bill ak Arab Allan

Jag har under de senaste veckorna tagit med Caspian på promenad ner till ridhuset, eftersom rörelsefriheten är lite begränsad i hagarna. När det är isigt är det inte lätt för en stackars 2-åring att få sitt rörelsebehöv tillgodosett. Det ska väl även erkännas att Z inte är världens mest ystra lektant heller :-)

Vi har varierat med att jag gått själv med Caspian och att Henna har följt med med Z och Caspian har faktiskt varit ganska vild :-)
Eller vad sägs om passage/piaff med svansen så högt att han böjer den BAKÅT mot ryggen (ha ha), jämfota sidohopp när vi mött gående, sparka med frambenen och sist men inte minst så hann vi engång inte mer än in i ridhuset innan han stod på bakbenen och viftade.
Min lilla tafatta och mesiga fölunge har förvandlats till en yngling som nästan kryper ur skinnet.

 Igår var det dags för en ny promenad och denna gång skötte han sig JÄTTEBRA! Matte var från början mer bestämd (inspirerad av Eamion Hickey-kliniken) och det funkar superbra med grimma och kedja. Trots att det var rejält halt på sina ställen, vi fick gå sakta sakta och Caspian var så försiktiog och lyhörd.
Vi mötte hundar och andra hästar och var ute på gärdet i blåsten (för att undvika de allra halaste partierna). Nere i ridhuset gick vi 1½ varv innan jag släppte honom lös, så att han inte ska lära sig att det är fullt ös så fort han kommer in där.
Men när jag väl släppte då blev det 'rejs' och Caspian gjorde skäl för namnet Rally-kalle, när han väl busat av sig det värsta springet så kommer han tillbaks till mig och går efter mig, så lite ledare är jag allt :-)

Tog sedan ytterligare en promenad med Z och Caspia fick stå själv kvar i stallet och mumsa på sin em-mat.

Caspian på sommarbetet -09 busar med kamerakgvinnan och får plötsliga frihetskänslor



Schockemöhle sport och fortsatt schabraknojja

Eftersom jag intalade mig själv att mörkblå schabrak är så otroligt användbara så har jag shoppat ytterligare ett schabrak från Schockemöhles collektion. Denna gång blev det ett mörkblått tjockt och luftigt allroundschabrak till hoppsadeln.

Upptäckte även, när jag skulle plocka fram ett nytt schabrak till dressyrsadeln, att de flesta av mina dressyrschabrak är vita, och eftersom det är en sån opraktisk färg att rida omkring i till vardags, så måste behöver jag nog faktiskt köpa lite nya! Ha ha Bra argument va!






Aha-upplevelser

I går var det dags för vårt andra träningstillfälle för Johan. Denna gång var jag lite stressad och fick lite snålt om tid att rida fram (framskrittad blir hon ju alltid ordentligt eftersom vi har ca 7 min skrittväg till ridhuset).

Vi började passet på volt och jag fick direkt i vårt svåra vänstervarv och började flytta undan bakdelen på öppna delen. Eller rättare sagt jag försökte flytta bakdelen för det kändes som jag hade 100 kg i handen och hon gjorde sig lång och tog ej skänkeln. Själv kände jag att jag blev mer och mer irriterad, för hon kändes verkligen sju resor värre än vanligt! 

Men efter hand som jag själv slappnade av och slutade irritera mig så insåg jag att Z slappnade av i ungefär samma takt som jag slappnade av, dvs spänningen satt kanske mer hos mig, än hos hästen ;-)

Jag fick ändå slita ganska ordentligt i detta varv och jag hade nog aldrig kämpat på och tagit igenom det på ett sånt sätt utan en tränare i mitten! Men som Johan sa, det är hästen som ska ge efter för ryttaren och inte tvärtom (som jag nog gjort mig skyldig till ganska ofta :-) )

Vi fortsatte med samma jobb i bägge varven och i både trav och galopp. Jag ska tänka bromsa-ställa-flytta för att renodla hjälperna för det konflikten av förhållande och framåtdrivande hjälp som Z har svårt för.
(Kom förresten att tänka på att Anki & Sjef pratar mycket om hur viktigt det är att bara ge en hjälp i taget.)

Extra tydligt blev den här konflikten när vi fick prova på framdelsvändning för första gången. Istället för att göra som jag gjorde på förra träningen när bakdelsvändning stod på schemat och göra det som en liten volt tillbaks, så försökte jag nu göra en framdelsvändning direkt. Och det var då det blev 'Error' för Z för första gången sen jag fick henne. Hon blev superspänd och stod bara still och var nästan påväg bakåt i sina försök att lista ut vad som förväntades av henne. Stackarn!

Johan lade sen in övergångar skritt-trav, trav-skritt och trav-galopp, galopp-trav och givetvis funkade även dessa i bägge varven eftersom vi fått igenom sidorna så bra. Ett fel som jag gjort på slutet, som jag kom på, är att jag försökt fånga upp henne i själva övergången istället för att göra det precis efter.

Vid det här laget var hon RIKTIGT fin och vi fick våga oss ut på 4-kanten nått varv och nån skänkelvikning snett igenom innan passet var slut. Det är en riktigt häftig känsla att få när hästen är lätt i munnen och man har uppförsbacke och ett bra driv i bakkärran utan att behöva driva själv!
Även Johan var mycket nöjd efteråt, men det har han ju å andra sidan ganska bra betalt för att vara ;-)


Snart kanske vi är i 'tävlingsform' igen ;-)
Z och jag i ÖTR våren 2010.







Hektisk dag

Onsdagen var en minst sagt hektisk dag, då det gick i ett från sex på morgonen till 21 på kvällen, phew!
Började med att fodra och släppa ut Cinderella och Cherry sedan vidare till jobbet.

Hann bara hem och snabbt byta om innan det bar iväg till ordinarie stall för att insläpp + fodring där. Skyndade mig att sadla och göra iordning Z för att hinna rida ut en tur innan mörkret föll.
Eftersom jag hade lite begränsad tid och ridhuset ej var ledigt skrittade vi ut en tur. Det var fortfarande isgata och trots att det är sandat så tycker jag det är läskigt. På de ställen jag kunde, valde jag att låta Z pulsa i snö istället.
Efter ca 20-25 min var vi tillbaks i stallet och jag hann, förutom ordinarie mockning, höpckning, vattenfyllning och matlagning, även att frisera hovskägg, kronrand och lite strån runt huvudet på Z. När det vankas dressyrträning nästkommande dag, så gäller det att se proper ut :-). (Däremot fick den alldeles för långa manen vara, och jag hann inte ej med sko-o-chaps-puts).
Hade sedan ca 5 min innan det var dags för årets första styrelsemöte med Karlskoga Ryttarteams nya styrelse. Och fast jag var trött när jag äntligen kom hem vid 21, så kunde jag konstaera att vi haft ett toppenbra möte och att det som vanligt är en massa skojjiga grejer på gång. Eller vad sägs om träningsdressyr i feb, pubafton och träningsläger på Markebäck. Kolla www.ryttarteam.se för mer info! 


Mycket vill ha mera!

Igår kväll begav vi oss ner till ridhuset i blåst, mörker och isgata. Som tur är var det sandat och både Z och jag var broddade och kunde därmed gå relativt halkfritt. Som en extra säkerhet går jag och håller i Z:as täcke, hon är verkligen supercool och trygg!

Nere i ridhuset stod en studsserie uppställd, så vi började med att skygga för detta vidunder. I skritt gick det ok men i trav bar det iväg ordentligt med nosen som högsta punkt. Ha ha. Hopphäst?!  Hon var ganska valpig i början av passet och jag fick vara på henne en del med både sporren och spö.

Jag rider normalt sett inte med sporrar 'till vardags' eftersom jag tycker att jag hackar lite för mycket med skänkeln. Men jag upptäckte efter Johan-passet, att jag med hjälp av dem (såklart) fick betydligt mer att säga till om och har därför valt att använda dem en period.

Efterhand fick jag lite bättre stöd i handen och lite mer reaktion för hjälperna, även om jag tyckte att hon nog blev lite framtung. Travade endel på volt och tvingade mig att sitta ner, pust vad det är jobbigt!!! Men när vi väl fattade galopp så hade det faktiskt gett resultat.

Började i höger varv, som i och för sig alltid är bra, eller iallafall bättre. Först gick hon inte fram ordentligt för skänkeln, men efter några långsidor framåt, kunde vi återgå till voltarbetet.
Minskade även volten och det gjorde hon bra. Skrittade några varv innan jag fattade vänster galopp (från skritt!). Faktisk en ganska ok fattning.

I vänster varv tänker jag lite tvärtom, och istället för att rida överilat framåt är jag noga med att försöka räta upp mig och sitta på rumpan, bromsa på inner och flytta ut bakdelen. Minskade volten även i detta varav och red några varv på 8-10meters volt och här spårade hon jättebra och satte under inner bak ordentligt. Fortsatte även nått varv rakt ut och även det fungerade bättre än förväntat. Detta är nog det bästa hon gått i vänster varv i galopp på länge! 

Försökte mig även på lite trav runt 4-kantspåret under nersittning ,efter ytterligare en skrittpaus, och försökte bibehålla samma känsla av uppförsbacke och att ha hästen framför. Tyvärr lyckades det inte lika bra i traven som i galoppen och efter några varv saktade jag av och nöjde mig med att galoppen iallfall är på helt rätt väg.
Jag har, ibland när jag rider, svårt att sluta och vill gärna mala på och få ALLT att funka bra. Känner ni som läser igen er?
Igår blev det iallfall ett lagomt långt svettigt pass utan en alltför trött häst och traven får vi helt enkelt jobba vidare på en annan dag!

Z blev även belönad med sitt favoritgodis när vi kommit tillbaks till stallet. Socker spottar hon ut, men dessa går ner :-)



Hoppträningsrapport

Hoppade för Niklas i torsdags och det var riktigt kul efter ett så långt uppehåll! Z kändes fin redan på framridningen, lite piggare än vanligt och mjuk i sidorna.
Det var med 2 st nyblivna 4-åringar och det tillsammans med en massa folk som byggde hinder gjorde att det blev lite rörigt. Iallfall så tyckte Niklas att Z skötte sig bra för att inte ha hoppat på så länge. Han tyckte jag att jag behövde få henne lite mera på bakdelen, men att det är viktigt att hon FÖRST svarar för hjälperna och att jag antagligen behöver påminna henne om det varje ridpass. Ha ha, helt rätt!

Övningarna var bra anpassade som lite igångsättning; först 3 upphöjda bommar med ca 12 meter emellan och 3, förhoppningsvis kämna, galoppsprång. Därefter hoppade vi lite låga hinder, max 80 cm, där det var mycket snirklar och svängar. Ska verkligen anstränga mig och försöka boka ridhuset och hoppa 1ggr/v!


RSS 2.0