Foderfunderingar

Efter jobbet svängde jag förbi Granngården för att köpa foder. Det slutade med inget foder och det blev en grimma istället. Anledningen var att Krafft ökat priset på sitt foder ganska ordentligt. Jag är verkligen inte den som gör marknadsundersökningar och letar efter det billigaste priset, men nu var det en avsevärd skillnad. När personalen dessutom informerade om att 'Krafft är så stora så det gör precis som de vill och de skiter fullständigt i om du handlar foder någon annanstans', ja då kände jag att jag ska minsann göra så, dvs köpa foder någon annanstans :-)

Fick med mig en mjuk och billig cob-grimma därifrån, men när jag jämförde med Piggens cob-grimmor så såg jag att denna var väldigt liten, så även om den för tillfället passade perfekt, så kommer jag lämna tillbaks den och investera i ett exklusivare alternativ (Bucas!) som han kan ha att växa i. Jag är väldigt noga med att köpa just mjuka grimmor eftersom jag har en häst som lätt får skav (Cherry). Källqvist har gjort ett billigt och bra alternativ, en kopia som heter Protector, men jag har tyvärr inte lyckats hitta nån butik på nätet som säljer denna.



Foder blev inhandlat till slut, åkte till Häst & Foder (heter de så?) och köpte lucern och Hippo Breed till Caspian.
Sen vidare ut till stallet där Zinnia och Caspian fick gå ut en sväng i hagen medan jag mockade. Tycker faktiskt att det hittills är helt ok att mocka i halmen. Min teknik är förstås inte den bästa, men det funkar, och det ser riktigt härligt ut när man halmat nytt.

Sen ställde jag upp Caspian på gången för en borst. Det var första gången jag satte fast honom i plastkedjorna och han stod som ett ljus när jag borstade, klippte manen och klippte öronen. Ha ha, jag kan gissa att han faktiskt stått uppställd förut på Hjelmskyl eller Vindtungla? För så lätt ska det väl inte vara att lära en 1-åring att stå uppställd??

Stall-lunk & hag-otur

Stall-livet lunkar på. Mockar halmbädd, gör mat och fyller på vatten och tar hästar in och ut från hagen. Annars händer det inte så mycket.

Anledningen till att Zinnia vilat är att hon ömmar på det  gigantiska (i mina ögon) överbenet hon fått. Jag gissar att hon slagit på sig igen, och fick tipset att sätta på skydd i hagen.
Helt otroligt vilken 'otur' hon har varit drabbad av hela året! Från att ha varit helt skadefri i de 1½ åren jag hade henne i annat stall, till allt som drabbat henne här: balltramp som tog 2 mån att läka, att hon 'satt' sig i hagen och därmed belastat frambenen, till att nu slå upp ett monster mega överben som ömmar rejält. Förutom detta har hon haft säkert 3-4 tappskor.
Ju mer jag tänker på det, så börjar jag tro att jag måste göra något åt hagsituationen om jag ska kunna ha en häst att rida på. Det verkar gå alldeles för livat till!

Csapians sår verkar läka som det ska iallafall, peppar peppar. Vi har varit i ridhuset en gång till och även gått nån promenad. Det är ju viktigt att såret inte läker 'för fort'.
Han hade en grads högre feber i fredags, ca 38,8, när han kom in från hagen, så då blev det en extra tur till stallet för att ev. spruta penicillin. Veterinären lämnade kvar i förebyggande syfte. Men som tur var hade tempen gått ner till ca 38,2 och när jag kom på lördag morgon var tempen åter nere på normala 37,5.


Lite bilder på den tanige yngligen







Första ridhus besöket

I torsdags tog vi Caspian på en promenad, för andra gången i det nya stallet och för första gången ner till ridhuset och utan annan häst med. Doktorn, äuhm, veterinären hade ordinerat longering, men med en 1-åring som aldrig blivit longerad och utan inhängnad så kändes lös i ridhuset som ett bättre alternativ.

Vägen ner till ridhuset gick jättebra, men lite spännande var det allt med hästarna i hagen brevid ridhuset.
I piaff och med prov på spansk skritt och med arabnacke och svansen rakt ut passerade vi dessa brallande hästar och shettlandsponnyer, som han väl sldrig sett förut. Trots att han spände upp sig och att han blev nästan 1 dec högre, så höll han sig lugn trots allt ståhej, och så snart vi passerat hagarna var det samma lugna Caspian igen.

I ridhuset fick han springa lös, men även här var han väldigt sansad. Han är verkligen väldigt trygg i sig själv och är inte alls speciellt bekymrad över att vara utan hästkompisar.
Lika snäll var han påväg tillbaks till stallet.



 

Ingen hingst längre

Nu äger jag ingen hingst mer, Caspian är kastrerad!

Åkte upp till stallet i god tid innan veterinärens ankomst och öste ur den gamla bädden i hans box, kalkade och rullade in 3 torvbalar och rikligt med halm ovanpå. Hann precis ta in lilleman och lägga fram handukar och ställa fram ett bord innan veterinären anlände på utsatt tid.

Allt gick bra och Caspian var så drogade att han höll på att fara omkull under tiden veterinären kastrerade.
Några ordentliga slag i huvudet och knän i magen, förhindrade det. Ja, vem vill slå sin egna häst? Inte jag iallfall! Istället blev jag förpassad till att hålla i huvudet på den trötta killen. Bra det, för från den vinkeln kunde jag inte se så mycket annat än blodiga plasthandskar och de långa tänger som användes. 
Min medhjälpare fick agera hantlangare och bistå med de instrument som skulle användas.
Jag var väldigt glad över att Caspian var så lättdrogad, tror inte han gjorde minsta ryck.

När allt var klart förkunnade den mycket bestämda verinären att nu ville hon ha kaffe! Som tur var kunde vår snälla stallägare ställa upp och kokade snabbt en kanna kaffe. Efter fikapausen kollade veterinären till såret och hästen en sista gång och jag fick förhållningsregler och faktura skrevs. Vid det här laget stod Caspian redan och pillade i sig av halmen i hans nyströade box och jag tempade honom för att ha kolla på normal-tempen.
Åkte hem en stund och när jag sedan åkte tillbaks ut till stallet (för tredje gången denna dag) serverade jag em maten som han åt med god aptit.

Förhållningsreglerna är som följer:
Onsdag em/kväll inne. Mat först efter 2h efter ingreppet.
Torsdag några timmar i liten hage
Fredag hage hela dagen, han ska longeras i alla gångarter, feber runt 39 grader kan uppstå
Lördag om feber stigit, ska han sprutas med penicillin

Därefter ute i hagen som vanligt, promenera/longera för förhindra svullnad och att såret läker för snabbt.
Vid regn ska han gärna ha ett för stort täcke, för att förhindra att smutsigt regnvatten rinner ner i såret
För övrigt ska såret vara helt läkt om 14 dagar oh jag ska inte röra det över huvudtaget, bara lyfta svansen och kolla. Skönt det, för jag är verkligen ingen vän av att peta i och göra rent sår utan lejer gärna bort dessa moment till mindre blödiga personer.

Imorse när jag anlände till stallet hade Caspian ätit upp all mat från kvällen innan och druckit upp nästan en hink med vatten. La in morgonmaten som han tuggade i sig med god aptit innan jag ledde ut de andra hästarna och tempade honom. Marimba fick stå kvar inne som sällskapsdam och vid lunch sticker jag ut och släpper ute dem i hagen.



Kastrering, neräkning

Igår var återigen en härlig och klar höstdag. Började dagen med att morgonfodra och släppa ut hästarna i stallet. Jag har valt att ta alla mornar i 2 veckor framåt, pga Caspian. Inte för att det, så här i efterhand, visar sig behövas, men samtidigt får man repektera att det är en 1-års hingst och att det är mitt ansvar att hantera honom.

På em blev det en ny tur ut till stallet där jag som vanligt mockade, gjorde mat och fyllde på vatten innan jag gjorde Zinnia iordning för en ridtur ute. Skrittade bort till fotbollsplanen där vi trimmade lite. Det är verkligen nyttigt att rida utan staket/väggar. Detta pass var jag mest noga med att försöka ha lika mycket häst på båda tyglarna. Red lite på volt, lite öppna runt 4-kantspåret, lite skänkelvikning och sedan avslutade jag med galopp på volt. Hon var faktiskt riktigt fin, mjuk och med bra bjudning. Det är verkjligen en häst som ej ska gå före mycket i ridhus utan som man behöver hålla på lite bra humör och rida mycket ute med.

Efter ridningen fick Caspian en omgång med borstarna igen. Han njuter verkligen då, ha ha.
I dag är det dags för kastrering, stackaren har ingen aning om vad som väntar!

Bomträning

I fredags släpade jag fram lite bommar i ridhuset. Det var längesen jag red över bommar, men nu ska det bli ändring minsann! Zinnia blev tom lite taggad, ha ha. La två bommar på ena långsidan och koncentrerade mig på att galoppsprången skulle vara jämna och hästen skulle vara rak. Fick en ganska bra känsla!

I lördags tog vi hästarna med på en liten promenad längs sjön. Premiärtur för Caspian som än så länge bara gått till och från hagen. Zinnia är en bra häst att ha med, för det är inte så mycket som får henne att lyfta på ögonbrynen. Denna tur var det ävn ett ganska vilsamt empo, så jag tror nästan hon gick och sov. Ha ha
Caspian knatade snällt på bakom sin matte och inte ens en upphängd fladdrande presenning fick honom att titta till.
Efteråt blev det en omgång med pigg bortse, hård borste, mjuk borste och pälsglans i manen. Välbehövligt kan man säga! Han njöt i fulla drag och brydde sig inte ens om höet som fanns serverat. Jag får borsta över hela kroppen, öron, ansikte, magen och mellan bakbenen utan reaktion. Cool häst! Men måste öva mera på det där med att lyfta benen, speciellt bakbenen!

Har även varit och hämtat en rundbal med halm, få se om hästarna förstår att det INTE är mat, utan att de ska stå och ligga på det :-)


Höst-ridning

I morse vaknade jag, innan klockan ringde, av att regnet vräkte ner! Bara att masa sig upp ändå och 6:15 bar det iväg mot stallet. Jag hann få ut 3 av 4 hästar innan regnet hunnit ikapp och sköljde över Knutsbol (och mig :- ) ). Caspian tyckte det var lite äckligt att kliva ut genom dörren eftersom det låg en stor vattenpöl utanför, men efter lite övertalning följde han med. Han verklar ha ärvt Cherrys stabila psyke, för han är verkligen helt okomplicerad.

Har ridit i det klara höstvädret i två dagar. Första passet red jag öppnor och volter för att verkligen koncentrera mig på den svåra vänstersidan. Z har varit lite springig och blir då nästan lite stark, inget konstigt med det, efter en veckas skritt/vila. Även andra passet blev på ridbanan, föredrar att vara ute så länge det går och ridbanan är fin, även om det blåser ordentligt. Lite skutt och 'tittighet' står jag ut med, för jag får då också en härlig framåtbjudning. Denna dag red jag mycket serpentiner och '8:or' vilket visar sig vara väldigt bra för mig, för då får jag verkligen träna min oliksidighet. På slutet gick Z med en härlig rund form och skummade ordentligt i munnen. Underbart! 

På tisdag ska Caspian kastreras :-O Jag hoppas att jag slipper titta!

El Caspian

I söndags bar det av för att hämta Caspian från hingsbetet på Vintungla.
Han skötte sig verkligen exemplariskt och gick på släpet (som vi återigen hade strippat på all inredning, bom, mellanvägg etc.) inom 2 min. Sen rumsterade han om litegranna den första kilomtern, men sen stod han snällt som ett ljus. Min medhjälpare, Kajsa, fick tom kolla så att han verkligen var kvar i transporten :-)
Han var lika lugn när vi lastade ur och inne i stallet gick han in i sin box och åt, han är otroligt lugn och okomplicerad! Mattes stjärna helt enkelt :-))

Tyvärr gick inte ihopsläppet med stallets ende valack riktigt lika bra. Piggen började vakta på stona i hagen brevid och gjorde utfall och stressade upp sig och började springa okontrollerat fram och tillbaks i hagen coh stissade upp sig själv mer och mer. Caspian gick helt enkelt längst ner i hagen, så långt bort från den 'galna' hästen, som möjligt. Det slutade med att vi fick ta in dem.
Så nu har stackars Caspian inget sällskap, utan går i hagen brevid Zinnia och Piggen. Han är väldigt lugn och betar, men det är verkligen hjärskärande att lämna en 1-åring helt själv i en hage! Har vänt ut och in på mig själv för att försöka komma på en lösning. Är nästan beredd på att släppa in Z till honom...
Har bokat veterinär, så på tisdag ska han kastreras iallfall.

Z är nyskodd och jag har promenerat med henne, överbenet känns inte varmt längre heller, så íkväll blir d ridning igen!

Tappsko, definitivt.

Efter 5 min i liten hage hade Z lyckats dra av sig den lösa skon. Otroligt!
Skulle ut och ge henne och Piggen lunch-hö och tyckte synd om dem som fått stå inne till lunchtid. Kom på den smarta idén att jag kju kunde låna den lilla hagen vid stallet en stund. Sagt och gjort, hästarna fick byta plats och jag stannade kvar och passade på att avnjuta lunch i stallet.

Rätt var det är, tittar jag och upptäcker att framskon är borta! Som tur var hade inte hovväggen gått sönder nämvärt och hon ömmade inte allt för mycket när hon gick så då släppte jag ut dem i den vanliga stora hegen istället.

Ikväll ska jag därför lasta och åka till hovslagare, igen. Tycker jag är där titt som tätt :-)

Tappsko...nästan

Igår skrittade vi ut en sväng i sällskap med Jenny och Piggen. Det blev den vanliga rundan längs sjön.
När vi kom tillbaks upptäckte jag att en bit av hovväggen lossnat och att två söm stack rakt ut på utsidan av ena framskon. Imorse fick därför Z och hennes kumpan Piggen stanna inne. 
Jag vågar inte riskera att hon drar av sig skon och därmed halva hovväggen, dessutom är blir hon så rejält sulöm när hon dra av sig skor, så denna gången tar jag det söäkra före det osäkra och låter henne stå inne och försöker fåtag på hovslagare så fort det bara går.

Nästa veckla hämtar jag antagligen hem Caspian! Längtar!

Jobbiga beslut

I lördags tänkte jag ta med Z upp till valsåen och hoppa några språng. Tänkte att det är ju smidigt, lattlastad häst och vacker väder.
1 h senare hade jag fortfarande ej kommit iväg!
Z gick in i transporten sisådär 50ggr, men efter en munfull hö, så backade hon ur igen och så där höll vi på. När jag satte för mycket tryck opå henne, så fick hon nog och reste sig och/eller kastade sig iväg, vilket resulterade i händerna fulla med vattenblåsor och en lösspringande häst. Ett tag blev jag orolig att hon faktiskt skulle ge sig ut på storra vägen, men hon höll sig på gärdena och travade omkring med svävsteg och höga knälyft med linor högt och lågt omkring sig. Efter en stund var hästen infångad och proceduren började om. In och ut ur transporten. Som tur är är jag utrustad med en stor portion envishet och tänkte att 'jag ger mig aldrig'. Och vips efter en timme kunde kunde jag stänga luckan och rulla iväg.

Tittade på Linns nya vackra, jättestora häst med jättegångarter och sen bar det iväg till Valsverket för lite jobb. 
Idag skulle jag egentligen ha varit med på hoppträning i Valåsen, men Z har slagit på sig på ett överben på ett framben efter den vilda framfarten i lördags, så jag tar det säkra före det osäkra och skrittar några dagar.

Igår, en tur till ATG med Cherry, som efter 2 års vila och 4 mån igångsättning i skritt/trav visar smärta. Blev inte så överaskad när veterinären gav mig två alternativ att välja på: avelsto eller vandra till de gröna ängarna.  

Ryttar-trimmning

Hade först tänkt att rida ut, men ändrade mig till att rida på ridbanan och så slutade det med att vi red på fotbollsplanen istället :-) ha ha Huvudsaken att hästen får motion antar jag.
Fortsatte trimma. Eftersom jag har såååå svårt att rida i vänster varv har jag gett mig sjutton på att det måste förbättras och det finns inget annat sätt än att tvinga sig själv. Formen måste också bli stadigare och så ska jag fila på avbrotten som blir lite 'tomma' och inte igenom kroppen.

Red på stora volter och försökte ha lika mycket i båda tyglarna, frambenen mellan bogen och gjorde övergångar trav-skritt, skritt-halt osv. Hon är ju riktigt fin i höger varv och i detta varv kunde jag sedan påp sluttampen sitta ner helt ok. I vänter varv fick jag inte till det riktigt i nersittning i traven, men väl i skritt och vid lättridning. Det artar sig!
Tror även att jag ska prova sätta på en huva när jag rider där, för hon var ganska besvärad av insekter och skakade en massa på huvudet och blev riktigt irriterad och tom studslig i halterna.

Var även i Knutsbol och tittade på tröningarna för Johan, såg några ekipage på blandad nivå och det är både intressant och lärorikt. På lördag ska jag åka och kolla in en FIN 5-åring som är på 'prov'. Spännande!

Brr!

Idag tänkte jag nästan leta fram både mössa och vantar! Termometern stod på noll grader när jag klev upp och jag fick skrapa en isig framsruta innnan det bar iväg till stallet och morgonfodring. Herregud, var tog sommaren vägen? Som tur är ser det ut att bli en riktigt solig och klar dag.

Zinnia får gå med täcke nu när dagarna blivit lite kyligare. Däremot fodrar vi fortfarande med väldigt lite hö eftersom det fortfarande finns gott om gräs i hagarna och hon ser faktiskt riktigt ok ut i kroppen.
Hon har gått ganska lugnt efter Anna-träningen med mest skritt ut i skogen, men häromdagen trimmade vi lite på fotbollsplanen. Hon var RIKTIGT 'på' för att vara henne, fotbollsplanen är fortfarande ett ganska spännande ställa att rida på, tycker hon. Dessutom fick hon lämna sin kumpan Marimba och vara helt själv :-O vilket givetvis gjorde henne extra på tårna. Att det sedan kom ett ponnyekipage dundrande i full galopp spädde bara på det hela. Men jag är glad att hon också kan vara 'för' pigg :-)

Väntar på att få ta hem Caspian, men datum för kastrering är inte bestämt än. Hoppas på att det blir nu i september iallfall!

Lille Caspian sommaren -09

RSS 2.0