Nyårsmorgonen 2010

I morse ringde klokan 07:00. Kollade på termometern och 17 minus spolierade mina planer att ta en ridtur på morgonen. Men fodra och släppa ut ska göras oavsett temperatur, så på med termobyxor och jacka och iväg till stallet.
Jag välkomnades av 4 nyvakna hästar. Först in med morgon kraft-fodret. Caspian och Zinnia får först, eftersom de får mest. Sen in med maten till Piggen och Marimba. Fyllde på vatten till allihopa, eftersom de dricker ur hink och inte har vattten ute i hagen. Sen på med täcken utetäcken ovanpå innetäckena och på med Zinnias skydd och boots fram och så in med lite hö till Z som blir lite stressad när man börjar ta ut de andra. 
Denna morgon tog jag Piggen och Marimba tillsammans+ 2 hösäckar, de äter alltid höet ute i hagen. Tur att de är så snälla, Marimba är verkligen en lätthanterlig och trevlig dam och Piggen har jag haft mina diskussioner med, så numera är även han ganska
smidig ;-) .
Tillbaks in till stallet där Caspian var på vift, som tur var stannade han kvar inne i stallet, trots att stalldörren stod öppen. 'Haspen' till boxen hade inte stängts.
På med grimma och grimskaft på rymligen och så ut i hagen med honom och Zinnia och ta med en 4-5 kg hösäck ut till hagen.
Tog ett extra varv i hagen, eftersom Z går ut med 2 benskydd och 2 boots varje dag, men kommer in med minst ett borta. Hade tur och hittade ett vitt framskydd och ett svart, intressant nog ligger de nästan alltid på samma ställe i hagen?! Längst ner... ha ha, kan undra om lillligisten har nått med hela att göra?
Tillbaks till stallet och de vanliga uppgifterna, mocka, göra kraftfoder och hö och fylla mer vatten.
Var klar och hemma igen ca 8:30.



Foderstater igen

Angående Caspian mat, så kommer jag att succesivt sluta med lucernet eftersom jag märker att sen jag ökade på lucernet  så har han visserligen lagt på sig, men jag märker också att han inte är så överdrive förtjust i lucernet (15 % råprotein).
Istället pillar han bort det och äter hellre kornkross och hippo.
Så istället kommer jag gå över på bara Hippo Breed (13 % råprotein) och Hippo Alfa (17 % råprotein). 

Även Zinnias foderstat ska ändras och jag ska även öka på havren allt mer vi kommer igång. 

Ska även sluta skriva kg i foderstaterna eftersom jag använder 1l-foderskopor och en liter kraft väger nog visserligen ca 1 kg, medans 1 liter havre eller kornkross verkligen inte gör det.

Caspian

morgon
2 kg hö
1 liter lucern -> 1 liter hippo breed
1 liter kornkross

lunch
2 kg hö

em
4 kg hö
1 liter lucern -> 0,5 l breed + 0,5 l alfa
1 liter kornkross

kväll
4 kg hö
1 l breed -> 1 l alfa
1 l kornkross

Zinnia

morgon
2 kg hö
0,5 l betfor

lunch
2 kg hö

em
3 kg hö
0,5 l havre -> 1 liter havre
0,5 kornkross + kalk

kväll
3 kg hö
0,5 l havre -> 1 l havre
0,5 kornkross + mineraler



'Hästledigt'

Igår var jag hästledig! Dvs jag hade lyxen att få mockat, höet gjort och hästen utskrittad (finns nog nget sånt ord,
men :-) ). Konstigt nog var jag ändå istallet 2 gånger :-O
Hade först morgonjouren och sedan var jag tvungen att åka ut en ny vända, eftersom Caspians mat var på upphällningen.
Är det inte konstigt att man lixom inte kan hålla sig borta?

Fick även veta att Niklas-träningen på torsdag blivit inställd eftersom det var för få som kunde vara med. Jag får helt enkelt försöka att hoppa lite själv istället!


Nyttigt med träning!

Jag latade mig och red ut en sväng på lördagen. Hade egentligen behövt trimma i ridhuset inför söndagens träning för Anna Osika, men jag kunde inte motstå en uteritt i vinterlandskapet.

Träningen på öndagen sen, var SÅÅ bra! Precis vad vi behövde! Kan inte ens komma ihåg när vi tränade sist och som vanligt har jag mest ’lallat’ omkring och inte ställt tillräckligt med krav, tyckte Anna (samma kritik som jag bruka få från Niklas, ha ha, och förresten från alla tränare).

Nu däremot fick jag ställa krav så det räckte och blev över. Skänkelvikningar i trav, öppna med ORDENTLIG tvärning, galopp med 8m volter och tom lite förvänd galopp. Det roliga är att Z har absolut inte svårt för detta, utan om jag rider och ställer krav, så utför hon vad jag ber om. Härliga häst! Tex har jag problem att koordinera samsidiga hjälper och det är ju en bra början, att jag känner detta så tydligt, så nu ska jag verkligen ligga i för att bli bättre på detta.

Jag kan även berätta att jag satt ner i stort sett hela passet! Konstigt att det funkar när man har en tränare, emn att det är så jobbigt när man rider själv? Fast folket på läktaren sa att jag flåsade, ha ha.

Anna tyckte att iallfall att Z har en bra balans och att hon naturligt är väldigt mjuk och jag kan bara hålla med.

Jag fick många bra tips på små saker som verkligen underlättade, som tex att jag måste passa min höger hand i vänster varv, som ibland kommer över manken, jag ska leda ut mot låret och inte bak mot magen och ffa så ska jag sitta upp ordentligt. Väldigt nyttig som sagt!


Pudersnö

Z har gått ganska lugnt den här veckan. Vilat ett par dagar pga kyla och en utetur i torsdags, då var det verkligen perfekt ´rida uteväder´.

Bara minus 12 och pudersnö, så på med underställ o termobyxor o hästen iklädd reflexridtäcke och iväg. Travade endel och Z klev på med jättesteg, inet helt lätt att ens rida lätt när hon kliver på sådär! Sen avslutade vi med en galopp på gärdet på väg hem, det tyckte hon var skoj och frustade i varje språng, men halvägs bröt hon självmant av, ha ha. Men jag förstår, det var såklart jobbigt att galopper i knöhög snö.

Caspian fick prova frambenskydd häromdagen och det bekom honom inte alls, trots kardborre som låter lite när man sätter på/tar av. Jag kan berätta att det tog ett tag att vänja hans mamma med skydd när jag fick henne, hon tyckte tom det var obehagligt att man tog på och borstade benen.

Imorgon är det dressyrträning i Knutsbol! Wiiie!!!!! Sååååå välbehövligt! Idag borde jag därför trimma lite i ridhuset, men jag tycker det ser ut som bra uterittsväder också...så vi får se...


God Jul & hästmys

'Bara' Minus 14 på termometern idag och vilket vinterlanskap! Underbart!

Eftersom vi iår valt att inte kuska omkring och fira jul på flera ställen, så hade jag eftermiddagsfodringen. Jag har nog kanske sagt det förut, men jag gillar verkligen att bara pyssla om hästarna, mocka och strö nytt strö, fylla på vatten i vattenhinkarna och lyxa till det med ljummet vatten, fylla hösäckar och göra kraftfodret. Det ger en sorts tillfredställelse att se att ens djur har det bra och mumsar på maten när man åker därifrån.
Caspian vill förstås hellre mysa än äta mat, om han får välja :-)

Eftersom det var julafton så fick de även varsitt monster-stort äpple, morötter och lite hästgodis. Zinnia gillar inte socker,men hästgodis som ser ut som små stubbar smaksatta med 'spearmint' slinker ner. Caspian har tom lärt sig vad prasslet med hästgodispåsen betyder, haha, trots att de verkligen inte får godis ofta och det är sällan de får direkt ur handen utan jag ger dem i krubban istället.

God Jul alla hästvänner!

Diss - Karlskoga djurklinik

Tyvärr blev besöket på Karlskoga djurklinik en tråkig upplevelse. 
Inte bara för att en avlivning verkligen inte är vad man ser fram emot att vara med om, utan också pga en så trivial sak som att de hade  problem med sin kortläsare.

Kortläsaren fick ej kontakt med banken och det gick därför ej att betala.
Jag förstod ganska omgående och pga felmeddelandet deras kortläsare genererade, att det ej var vårt kort som var fel, utan att deras kortläsare helt enkelt ej hade kontakt mot banken.
Tjejerna i kassan förstod nog däremot inte att det var kortläsaren och de visste absolut inte hur de skulle hantera situationen.  
Tillslut ringde de vår bank och lämnade över telefonen till Henna, de måste ha trott att det ej fanns täckning på kortet?

Själv satt jag och grät med kattburen brevid mig, en snäll kund i butiken kom fram och gav mig pappersservetter. (Snällt!)

När jag hade samlat mig, diskussionen om kort och betalning blev liksom distarherande, sprang jag ut till bilen för att hämta mitt kort, som mycket riktigt inte fungerade det heller.
Vi föreslog att vi kunde få faktura eller få komma tillbaks senare och betala, men 'nej' tyvärr så kunde de inte göra. De beklagade, men tyvärr fanns inget de kunde göra.
De tyckte istället att vi skulle åka hem med katten och komma tillbaks senare!?. Som om det inte var nog jobbigt att vara där NU! 
Då fick jag nog!!! Det var lixom fel tillfälle att tjaffsa om betalning, herregud! Jag var där för att avliva en katt, en familjemedlem, ett djur som betydde nått för oss.
Det var dessutom inget fel på våra kort. Deras kortläsare hade problem, istället blev vi behandlade som att vi var oseriösa och inte skulle betala.
Jag STRUNTAR högaktningsfullt i att andra djurägare inte kommer tillbaks eller inte betalar sina fakturor. Vad har det att göra med oss?

Som flerårigkund till veterinärerna i stan (och för den delen en bunt andra veterinärer), har det när det gäller hästar ALDRIG varit några som helst problem med att få en faktura!
Detta innbär alltså att smådjursägare tydligen är sämre betalare än vad hästägare är.

Jag blev faktiskt så arg, ledsen och upprörd att jag var påväg därifrån efter att jag skällt ut flicksnärtan i receptionen.
Men så bad jag att få prata med veterinären istället.
Samma sak där, han beklagade visserligen, men sa att de tyvärr ej accepterar faktura på smådjurskliniken.
Alltså inte samma sak som med häst.
När jag upprört och gråtande undrade om jag skulle ta katten och åka hem(??!) så fick jag lämna kvar körkortet och komma tillbaks senare och betala.

Alltihopa lämnar, som ni förstår, en bitter eftersmak. Den sista halvtimmen med vår katt Tösa, gick åt till ett mycket onödigt tjaffs om pengar och betalning

I mitt stilla sinne undrar jag varför man inte driver in pengar av de kunder som ej betalar? Det gör ju 'alla' andra företag och att andra djurägare är dåliga betalare ska väl inte drabba mig? I synnerhet inte när det är kinikens kortsystem som ej fungerar?

Tillslut kunde vi iallfall lösa det hela, MEN jag måste säga att detta lämnar en bitter eftersmak.

(Kan även tillägga att när Henna några timmar senmare åkte tillbaks för att betala och hämta mitt kort, ja då satt där en skylt angående att man måste betala kontant...) 



R.I.P Tösa

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/2198254/cheran?claim=gtwuaanyjm4">Följ min blogg med bloglovin</a>

Onsdagen den 22 december fick vår äldsta hon katt Tösa somna in. Ett jobbigt beslut att ta, men så är livet när man har valt att ha djur. Det är att ta sitt ansvar som djurägare att även fatta de svåra besulten.


Blodvite

Följ min blogg med bloglovin
Igår när jag kom till stallet uppräckte jag att Z hade fått ett broddtramp på ett bakben! Av allt blod att dömma så såg det ganska hemskt ut, dessutom på det vita bakbenet. Men efter att ha haft häst i så många år, så är jag ganska garvad. Ställde ut damen på stallgången och plockade fram sårprodukter (har en uppsjö)...



Tvättade först rent med ljummet vatten och en handuk och sen tvättade jag själva såret, med bomull och ljummet vatten:



Såret är en ca 3-4 cm lång rispa som sitter ungefär en decimter ovanför det vita, på framsidan. Inget allvarligt alltså.
Lite retsamt var det dock att detta hände samma dag som hon för första gången gick ut utan boots i hagen.
Hur som helst, så hade ju inte boots eller ens skydd hjälpt i detta fall, etersom rispan sitter så högt upp.
Får fundera på hur jag ska göra med bootsen... på eller ej. En anledning till att INTE ha dem, är att minst en saknas varje dag. Samma sak med skydd, har tappat en uppsättning som tyvärr måste töa fram, ha ha.

Kyla

Det är inte klokt vad kallt det har varit ett par dagar! I tisdags kväll stid termomtern på minus 25 och i onsdags morse minus 20. Torsdag minus 23.  Ingen ridning mao. Jag drog förra året gränsen vid minus 17, inte så mycket för hästarnas skull, utan för min egen del. Hästarna klarar kylan betydligt bättre än vad vi mäsnniskor gör. De är utformade på ett helt annat sätt än vi människor.
Därför vet man att det är en frusen hästägare när man ser hästar med 4-5 st täcken, eller hästar som har dubbla täcken i april osv

I mitt nuvarande stall går hästarna ute heldag oavsett temperatur,tom vid 25 minus! Däremot försöker vi ta ut senare och in tidigare ocm det dessutom blåser ordentligt.
Caspian går fortfarande helt otäckad och fast han inte är i närheten av förra årets lösdriftspäls, så visar han inte tillstymmelse till att frysa.
Zinnia går med två täcken, ett tunnare utetäcke (200g?) som hon även har kvar inne och innan utgång får hon ytterligare ett 300-370g på sig. Mest av bekvämlighets skäl: Det är enklare att lägga på ytterligare ett täcke på morgonen, än att först ta av ett innetäcke och sen lägga på ute täcke.

Är inte heller speciellt förtjust i termotäcken eller fleecetäcken, speciellt inte att ha ute i hagen, då jag upplever att hästarna får bogskav och att dessa täcken inte andas. Speciellt fleecetäcken har en tendens att hamna jättelångt bak istället och hänger och slänger som kjolar.
Bogskydd tycker jag enbart är ett substitut för dåligt anpassade täcken. Om man istället invetserar i riktigt bra utetäcken (Bucas och HW tex), som andas och är rätt sydda och med 'glatt' insida, så slipper man bogskav.

(Jag kanske skulle säga annorlunda om nån av mina hästar var täckesmarodör, men så länge ingen av dem är det, så lönar det att köpa i välgjorda täcken med passform som man kan ha i många, många år.)

Jag får väl även erkänna att jag även har lite 'dille' på utetäcken och här är två 'nya' för iår:

Blått hw Amigo





Grått hw Amigo




Johan-träningen inställd

NEJ!!! Hade verkligen sett fram emot att träna eftersom det var längesen och jag känner att jag skulle behöva hjälp.

Fåt trösta mig med att shoppa istället :-) Vi var på Degerfors värme och foder häromdagen och de har verkligen mycket snyggt! De säljer Schockemöhles collektion och jag måste säga att det finns mycket 'vill ha' saker :-)

Eller vad sägs om:

Fleecetröja & dunjacka



schabrak



täcke



Det här schabraket fick följa med hem:



Stallmöte

I söndags hade vi stallmöte och tidsoptimist som jag är så hade jag tänkt att göra klart allt och rida innan mötet. Hann med att rida och ta in hästar, men inget mer. Caspian fick vara kvar ute när jag hämtade in Z för att göra iordning. Det funkar numera riktigt bra. Ger Z eftermiddagsmaten när jag gör iordning, så då blir hon inte alltför uppstressad och Caspian skriker lite och drar nån repa i hagen, innan han står längst ner i hagen och skriker lite.

Red i ridhuset och var återigen helt själv, skönt! Fortsatte med samma grundridning, först lite trav på 4-kanten och några snabba avbrott, vilket oftast gör att jag får bra bjudning. Red sen min 'favvo'-övning = skänkelvikning halvt igenom. Travade sen och tvingade mig att sitta ner och jäklar vad jag skumpar! Jag lixom lättar i sadeln! Får ta tag i och sitta ner åtminstone ett halvt pass om det ska finnas tillstymmelsen till chans att jag ska klara av den där Johan-träningen! Måste även ta tag i avbrotten, har ju i princip bara 'ridit' frammåt de senaste veckorna och det känns nu, att förhållningarna är alldeles för sega och att avbrotten blir 'platta', dvs hon sätter ej under sig, utan lixom bara stannar.
Galopperade även några varv på volten i bägge varv.

Lösgalopp

I lördags for vi iväg för att hämta julgran och passade då på att ta med extra granris för att lägga ut i hagarna. Gott för hästarna att äta och lite tidsfördriv. Sen tog vi med Z och Caspian på en promenad ner till ridhuset, där de fick lösgaloppera.
Caspian gick först hela vägen ner och han skritta nu i bra tempo och tyckte det var ganska spännande, det var ju ett tag esn han var på promenad! Lite bus i benen fanns det allt och när vi väl släppte dem lösa så bar det iväg :-) Iallfall Caspian hade spring i benen och han fick med Z på några ruscher. Hon la allt på några bakuter och sparkar även med fram, men aldrig när Caspian var i närheten, hon är verkligen klok! De tyckte nog att det var skönt att springa med fast mark under hovarna. Jag kan säga att det är lite skillnad på galoppen: Z i stora runda balanserade galoppsprång och Caspian galopperar som en dragster med kortare och snabbare språng.


Tusse och moster Zinnia slappar i hagen sommaren -09.



Winnia

Nu gjorde hon verkligen skäl för namnet :-) Oj vad mjuk och fin hon var i torsdags!
Termometern visade på nollgrader när jag for iväg till stallet, men pga stormen kändes det som om det var minus 10 grader minst!
Red ytterligare ett joggingpass, på ca 20-25 min med bara skritt och trav, och jag hade verkligen en bra känsla, ni vet den där då man känner att hästen kommer upp och växer framför sadeln.
Hon hade bra bjudning och var mjuk och rörlig i sidorna. Vi var helt själva i ridhuset också och jag tror jag rider bäst då, när jag helt och hållet kan koncentrera mig mig själv, hästen och ridningen.

Även vänster varv var bra, men för att få till det, så får jag verkligen tänka på hur jag rider i höger varv och hålla i minnet de sakerna jag gör reflexmässigt i detta varvet, sår jag sen komma ihåg att överföra till det andra varvet.
Gissa om jag är oliksidig, ha ha.
Avslutade med några varv på volten i nersittning i båda varv och ja, form och bjudning var lika bra då, men oj vad jag studsade!
Skumpade som aldrig förr och fick tom håll efter ett tag :-O Då är det ALDELES för länge sen man satt ner!!!

Linslusen

Det är inte lätt att vara ensam och fota 1-åring...



...som är mer intresserad av vad matte har för sig...



...än att posera på bild :-)




Galopp i snön

Häromdagen hittade jag Caspian och Zinnia inne i Piggens hage :-O
Tur i oturen så hade de gått igenom tråden mellan hagarna samtidigt som jag var påväg för att ta in hästarna och ge em-mat.
Trodde först jag såg fel när jag såg en mörk skugga längre ner i hagen, men när jag tittade igen så såg jag att det var Caspian som kom travande. Hann precis få ut Piggen ur hagen och stänga tråden bakom oss innan Caspian hann fram till Marimba som står i en angränsande sjukhage. Phew! Jag kan garantera att det hade blivit ordentligt röjj om Piggen varit lös i samma hage. Stoppade i Piggen i boxen innan jag gick upp för att hämta de andra.
Som tur var så höll sig allihopa relativt lugna, Caspian tyckte det var ganska spännande att hälsa på Marimba medan Zinnia var mer intresserad av att undersöka badkaret i hagen.
Fick tag i Caspian och stoppade in även honom i boxen innan det var Zinnia och Marimbas tur. Ville ej lämna Marimba kvar själv i hagen, eftersom hon har haft lite rodeo de sista veckorna vid insläpp. Inte så konstigt med överskottsenergi eftersom hon stått länge i sjukhage. Som tur var så var Zinnia lugn som en filbunke även om Marimba var på tårna och alla hästarna kunder återbördas till sina boxar och den väntade maten.

Pga hagincidenten har Caspian och Zinnia fått gå i hagen brevid stallet de senaste hagarna och igår när jag skulle rida, så insåg jag att jag skulle få lämna Caspian själv, antingen i stallet eller i hagen. Han har stått själv ute i hage förut, men då i en angränsande hage till de andra hästarna. I nuvarande hage har han ingen chans att se de andra, så jag valde att ställa in honom och chansa på att han skulle hålla sig lugn själv i stallet. Hörde att han gnäggade lite när vi red iväg, men hoppades att han skulle lugna ner sig, precis som han gjort ute i hagen.

Red samma sväng med Zinnia som senast, över vägen. Hade en tanke på att galoppera i snön på den oplogade vägen bakom och bakom biobränslebutiken. Men som jag sagt tidigare så är detta fortfarande en 'ny' väg för damen som var spänd som en stålfjäder och tom stannade och backade när vi skulle gå över vägen. Hon tycker verkligen att det är läskigt, ha ha. Travade iallfall och det slutade med en tvärvänding upp på en berghäll, gissa om jag satt löst!
Vände och red tillbaks samma väg. Istället genade vi över gärdet vid ridhset och hoppade över det fruktade diket, där jag fick jordgetingsticken i somras. Denna gång tvekade hon inte alls, utan hoppade direkt över det lilla diket.
(Klok häst va? Som vägrar att gå över pga jordgetingar på sommaren, men som ej tvekar alls på vintern :-) )
Se galopperade vi hela vägen upp till hembygdsgården. Härligt!

När vi kom tillbaks var Caspian hyffsat lugn också, och det är skönt att veta att man kan lämna honom själv inne om det krisar.

Zinnia smaskar morgönhö.





Shopping

God Jul Linda :-)

Har shoppat lite ridkläder och ett efterlängtat reflextäcke.

Jacka Eurostar. Varm och tjock och verkade vara av bra kvalitet. Kul också
med lite färg så nu måste jag nog även införskaffa ett rött schabrak.





Fleecefodrat reflextäcke. Tycker det är smidigare med denna modell som man knäpper framför sadeln än med ländtäcken.


Ridstrumpor. Alla de jag har är för korta, ha ha, tror de krymper. Så  jag behöver ett helt nytt sortiment.


Ridrapport

Sen sist har jag trotsat kylan och var ute och red i minus 14 grader. Det blev svängen över ängarna och över vägen, bakom biobränslebutiken och ner över vägen och förbi ridskolan och ridhuset ioch tillbaks till stallet. En sväng på ca 20 min lite beroende på tempo.
Z tycker det är ganska läskigt med 'nya' vägar och blir spänd och tom stannar och blåser upp sig och tittar på soptunnor och garage osv. Däremot är hon inte så svår att övertyga att gå framåt och det händer inte så mycket trots spändheten.

Ny väg för henne är en väg där vi inte ridit 10-20 ggr :-) Travade en del eftersom underlaget nu är perfekt för det och hon hade jättefin bjudning och travade på ordentligt och man märker hur skönt hon tycker det är att få röra på sig.

Måndag blev det ridhuset och ca 15-20 min jogging. Passade först omkring endel i skritt innan jag övergav det projektet för stunden. Var lite ofokuserad själv och kände mig lite svag efter att ha ätit lite för lite till lunch och sen glömde jag visst att stoppa i mig nått mer innan stallet, insläpp, mockning, göra mat och ridning. När vi väl kom igång kändes det ändå ganska ok, travade på 4-kant och volt utan andra krav än att hon skulle trav på och vara lika på båda tyglarna. Tyvärr blir hon lite ojämn i formen och tappar i avbrotten, men som sagt, inget jag tar så allvarligt på än.

Det blev en galopp i varje varv också, den första för att hon ej gick fram ordentligt i höger varv och när hon föll i galopp fick hon fortsätta galoppera eftersom hon inte gick fram ordentligt i den gångarten heller. Det hjälpte och hon var bättre i traven efter det. Peppar paeppar har jag fortsatt att få till vänstervarvet! Lösningen :Jag rider inte och tjuvhåller i vänstertygel längre.

Har nu bokat in mig på en träning för Johan den 23/12! Ska bli så spännande plus att det var 100 år sedan vi tränade för nån!


När det otänkbara händer

Så otroligt hemskt!!! Ofattbart verkligen! Tänker på alla de som blivit av med sin vän!

Tidningen Ridsport

Jag tror att det var många hästägare här i Karlskoga som fik sin en riktig tankeställare och som kanske stannade upp och uppskattade sina hästar en aning mer än vanligt. Åtminstone gjorde jag det!


Ridhuset

Passade på att rida i ridhuset igår. Jenny och Piggen följde med oss och det är alltid trevligt att ha sällskap!
Hela Knutsbol såg verkligen sagolikt ut och det var som att rida i ett Narnia-landskap :-)

Nere i ridhuset började vi sen med lite skritt och som vanligt får jag tänka på att försöka göra halsen lång och få henne att skritta på utan att passa, det är riktigt svårt!
Flyttade henne i skritten, mest för att få med båda sidorna och för att det är en bra 'övning' för mig. Travade sen på långsidorna och forsatte flytta halvt igenom i skritt och så slutligen några varv på volterna i trav. Förvånansvärt nog var hon faktiskt bättre i vänster än höger (!)
Hon var ganska pigg och det var ganska lätt att få henne att bli lite 'kortare' i kroppen. Red ca 15-20 minuter vilket kändes ganska lagomt efter hennes lilla minivila.

Caspian





Lite bilder på min ögonsten :-)

Brodd del 1 och del 2

Innan snöovädret och vår Prag-resa broddade jag Zinnia med bara 2 brodd i varje sko, tillräckligt för att ta sig till och från hagen, men långtifrån tillräckligt för en ridtur.

I förrgår var det dags att bita i det sura äpplet och skruva i resten av brodden.
Phew!!! Det tog sin lilla tid att ens få i brodden i framskorna! Zinnia stod visserligen hur snällt som helst, men för att hinna rida i en gnutta dagsljus så halkade vi iväg med bara 2 brodd bak. Jösses! Innan vi ens kom uppför backen från stallet så hade Zinnia högklackad och styltor.
Hon tyckte ändå det var kul att komma ut och frustade och skrittade på som aldrig förr. Hon är rolig, för även om hon i mångt och mycket är en lite flegmatisk häst, så gillar hon verkligen att röra på sig och trivs allra bäst när hon får arbeta.

I går var det dags för brodd del 2 och efter lite pustande och stånkande sitter alla broddar på plats. Zinnia får gå med boots och skydd ute ett tag, hon är ganska klumpig och trampar sig trots att det inte är så mycket röj i hagen.
Red en tur upp till ridskolan och travade även litegrann och det tyckte hon var kul! Riktigt mycket bjudning utan att hon låg på i handen alls.
Härliga häst som är så snäll, fast hon inte blivit riden på ett par veckor.


Slarvmajja

Eftersom Zinnia ej reds ordentligt under vår semester i Prag och det sen blev vargavinter har jag faktiskt slarvat och ej ridit :-O
Har inte speciellt dåligt samvete över det, som jag skrivit flera gånger tidigare så har hela året egentligen bara bestått av att försöka komma igång ordentligt. Så när vindarna vinit och termometern pekar ner mot minus 20 grader, så har det faktiskt bara varit mysigt att skippa ridning och istället bara fixat och ordnat i stallet.
Zinnia har satt en rejäl päls trots att hon går täckad, antagligen för att hon står på ganska låg ranson hö, ca 8kg + all halm som hon trycker i sog förstås.
Caspian går utan täcke oavsett väder. Än så länge har han inte visat tillstymmelse till att frysa, trots att han päls är ganska kort (iallfall om man jämför med hur han såg ut på lösdriften förra året.) En förutsättning för att de ska klara sig utan täcke är bra och mycket grovfoder.


Caspian på lösdrift vintern -09



RSS 2.0