Dyr häst

I lördags bar det av till Nysäter och ett dressrpass för Anna Björkman. Det krånglade lite med att få tag på lasthjälp, men tillslut kom snälla Gunilla och Linn ut och hjälpte mig. Kändes nästan lite fånigt eftersom Z då klev rakt på släpet. Men eftersom vi hade lite lastdiskussioner i somras när jag försökte lasta själv, så kändes det bra att ta det säkra före det osäkra. Problemet är inte att få henne att gå på utan att hon backar ur, så snart jag går runt för att stänga därbak.

Red inte fram så länge innan passet, eftersom hon ej är i full gång. Tanken med träningen var att komma igång lite efter vilan, efetrom jag kände att jag lagt av mig endel.
Vi travade igång på volt, red lite rakt ut, serpentinbågar, öka och minska volten och sist lite galopparbete och hon var riktigt fin! Kändes nästan lika bra som sista träningen innan vilan! En sak som bidrog var att jag blev påmind om att det ju inte är tygeln jag ska koncentrera mig på utan var hon har bogarna!
Även Anna tyckte hon såg fräsch ut så nu är de bara att rida på!
Inte blev det sämre av att jag kunde lasta Z helt själv efter träningen. Provade för första gången samma trick som jag använder på Cherry, jag tar ett lite längre grimskaft eller egentligen en gramantygel :-), runt rumpan.
Så denna dag var det en dyr häst jag körde hemåt med!


Täcke på

Tror jag ska sluta klaga på flugorna i stallet, hör och läser om alla andra stall/ridhus som är invaderade av mygg
:-O Mycket bättre med flugor i såfall! Dessutom har mina flugfångare gjort slut på en ansenlig mängd, och ingen mer flugfångare har fastnat i Zinnias pannlugg (fast luggen är nog för kort för det nu :-  ) så ingen mer skada gjord.

Mycket flängande med hästsläpet denna vecka:
måndag: till hovslagare eftersom Z dragit av sig en framsko
tisdag: hoppträning
onsdag: equipterapeft

Resultatet är att jag med en häst som hade 4 skor på fötterna kunde vara med vår första hoppträning sen i juni! Och tog alltså de första sprången på nära nog 2 månader. Det spöregnade och blåste och underlaget var hårt/slirigt men vi hoppade iallfall! Travhoppade och lite olika varianter på voltspår blev ju en perfekr 'första träning'. Z tyckte det var kul och kändes fräsch o fin, lite otrimmad, men vad kan man begära? Nej bara hem o trimma lite mera ordentligt. Det är kul för även fast hon vilat ett tag så är hon mycket starkare och bärigare i galoppen, förr orkade hon inte 'korta' sig på samma sätt som man faktiskt kan göra nu. Men så är hon ju inte 4 år, utan 6 år nu också!

Det känns skönt att ha gått igenom henne ordentligt med veterinär och equiterapeft, så att man vet att allt är ok innan man sätter igång!
Passade på att kolla tänderna i juni också, på kliniken, så det är också gjort och det var inga konstigheter. Okomplicerad mun sa veterinären.

Kan även konstatera att betet i våra hagar börjar sina, Z börjar bli riktigt ok i kroppen, så nu gäller det att fodra på med mera hö, innan hon tappar för mycket. Hon får även börja använda regntäcke. Termometern har visat på 10-12 grader de sista mornarna. Brrr!

Linda - jordgetingar 0-2, Zinnia - flugor 0-1

I min iver att jaga flugor placerade jag en flugfångare i fönstret inne hos Z. Jag hade på känn att det inte skulle vara en så bra idé i slutändan och mycket riktigt stod ett meddelande på tavlan i stallet, nästkommande dag. Z hade haft flugfångaren i pannluggen på morgonen :-)
Som en effekt av detta var halva pannluggen, hela höger öra och en bit av manen som tuggummi. Jag plockade frame n hink, hästschampo och svamp och började tvätta. Utan resultat. Pannluggen var lika klistrihg som innan! Provade då med diskmedel istället, alla vet väl att YES är bra till det mesta. Tyvärr hade vi en sämre kopia av diskmedel och även om jag först tyckte att det verkade fungera bättre än hästschampot, så kunde jag när manen torkat, konstatera att tuggummi-kletet kvarstod. Så jag tog till saxen. Det positiva är att Zinnias fina swarovskipannband syns och glittrar o glimmar så fint medans det negativa är att hästen har så kort pabblugg att hon mera liknar en munk. Ha ha. Stackars häst! Men kletet är borta iallfall.

Har även tagit en dust med ett jordgetingbo och det blev seger till jordgetingarna med 0-2. Försökte få Z att kliva över det otäcka diket igen, denna gång ner mot ridhuset/ridbanan och även denna gång fick jag samma, helt okaraktäristiska (hur stavas det??) reaktion som tidigare. Hästen VÄGRAR att kliva över, slår med svansen och ruskar med huvudet och visst det är endel mygg, men det ska väl hästar tåla? När jag kickar till med skänkeln, kastar hon sig runt och tenderar till att resa sig, så jag får snurra henne runt. Tillslut blir jag arg och klipper till med spöet och då får jag kasta mig framåt och hålla ena armen runt halsen, för då ställer hon sig verkligen upp! Då hoppar jag av och försöker leda henne över, hoppar själv över, men hon fortsätter att vägra.

Jag får själv hoppa tillbaks över till hästen när hon kastar sig iväg bakåt och väl över på samma sida, där vi började så känner jag inom 2 sek två skarpa sting och det börjar bränna och pulsera i vänster arm och höger vad.
Getingar!!!
Sprang med Z ut på vägen igen och även om vi aldrig kom över diket, så är jag glad att jag äntligen får en förklaring till varför hon betett sig så konstigt! Stackars Z insåg tidigare än sin matte att det fanns ett jordgeteingbo precis vid övergången. Kanske har hon själv också bglivit stungen!

 

I lördags var jag och trevligt sällskap och tittade på kvalitet/fölvisning. Grattis till Cecilia på Vindtungla som visade sina två 4-åringar, hennes Carlzon L Carson Ask (e.Carnute) – Contender blev bästa hopphäst och fick hoppdiplom. Men så finns det också att brås på i stamtavlan. Såg också två jättefina Cartier-föl som blev delade 1:or av hoppfölen

Fluginvasion

Vi har fått en fluginvasion i stallet :-O
Jag undrar om de har lagt ägg i nån av boxarna? Var med om det förra året när jag hade en permanentbädd i halm till Cherry och Caspian. Caspian var väl 2 veckor gammal, och bädden likaså, när jag kom upp till stallet och upptäckte en miljard flugor i olika stadier som kröp/flög omkring längs väggarna i boxen. Verkligen äckligt! Sanerade med flugspray och slog väl ihjäl sisådär 500 st, men när jag kom upp ett par timmar senare var det lika fullt med flugor igen. Jag fick ösa ut hela bädden och kalka ordentligt innan jag öste in ny torv. 
Åkte förbi 'nya' hästaffären och köpte flugfångare som jag hängde upp här och där i stallet. Hängde en i Zinnias fönster, men jag misstänker att den inte får vara ifred. Grimmor och grimskaft som hänger utanför hennes box ligger nämligen ALLTID på golvet när man kommer på morgnarna :-)
Köpte även salt/mineralsten och hästgodis, de hade inga snygga schabrak i bra priser, så det blev inget annat roligt ;-)

Har ridit på gärdet ett par dagar, i förrgår galopperade/travade vi runte ett par varv i full storm, men när regnet kom då vände vi hemåt. I går skrittade vi ut runt sjön, och på hemvägen bestämde jag mig för att vi skulle ta oss ann det otäcka diket. I dressyrsadel och med fel bett. Men det var bara att ta mantag och mana på damen så skuttade hon, efteråt gjorde hon en tjuv-rusch och försökte dra iväg på vår vanliga galoppsträcka, ha ha. Härliga häst!

Proteinunderskott

Det har varit varmt och kvavt de senaste dagarna även om inte solen direkt visat sig.
Hästarna uppe i stallet är supertrötta när jag tagit in den vid 18-19-snåret. Jag tycker oftast att det är BRA när hästarna får gå ute länge och ser inte riktigt vitsen med att de ska tillbringa långa timmar inne i en box. MEN, nu undrar jag om inte Zinnia hade behövt sova någon timme inne innan ridpasset :-) Än så länge har hon ju varit pigg och glad när jag ridit, så vi får se...
Zinnia och Piggen går dessutom sen några veckor på en relativt ny vall och de är TJOCKA SOM TUNNOR! I och för sig betydligt bättre än endel spjälstaket som man ser i hagarna. Det verkar tyvärr finnas väldigt många oerfarna och okunniga hästägare som inte i tid ser till att tillskottsfodra när betet blir nerbetat eller tappar i protein.

Jag läste på MYCKET om foder inför Cherrys betäckning och jag tror inte riktigt på 'att min häst går inte att få fin i hullet' eftersom den 'alltid har sett ut så och 'alltid tappar i hull' på hösten.
Det är inte heller ovanligt att dessa hästar har en stor höbuk, men att man ändå ser revbenen och att hästen helt saknar överlinje. Intressant då är att veta att de första tecknen på proteinbrist är just detta. I nämd ordning tappar en sån häst musklerna på rumpa, hals och manke. Hätägaren verkar då tycka att hästen är 'fet' för att den har en stor buk...
För mig är detta snarare ett tydligt tecken på att man inte ger rätt mängd protein/energi.

Nej, om man märker att hästen faller ur, så gäller det att SNABBT se till att tillskottsfodra. Jag tycker speciellt att Lucern är superbra för detta ändamål eftersom man inte behöver ha så lång 'inkörningsperiod' utan man kan ganska snabbt fodra upp till ett par-tre kg. Även eller soja och Kraft 125 är proteinrika foder.


Havrepappa

Havrepappan skriver ett ironiskt inlägg om musik på dressyrtävlingar, läs mera här.
Jag känner igen det där fenomenet och jag kommer speciellt ihåg otaliga dressyrtävlingar där man just envisades med att spela samma (?) skiva med pan-flöjt vid VARJE dressyrtävling. Hihi. Skönt att slippa det faktisk!

Annars är jag i osynk (igen) och trodde av någon anledning att det var hoppträning idag. Fel visade det sig, men bra eftersom jag då hinner trimma lite till innan det är dax. Red på fotbollsbanan igår, var egentligen urtrött när jag kom upp till stallet, men konstigt nog mådde jag bättre efter alla stallbestyr och ridningen. Ridning rensar huvudet!
Z var pigg och fräsch och hade ordentligt med driv i steget, hon är alltid piggare på 'nya ställen' och fotbollsplanen var just ny för oss. Red lite övergångar, mest på 4-kants spår, ställde igenom ordentligt i sidorna och koncentrerade mig på att ha lika mycket i båda tyglarna och att hon var rak mellan hjälperna. Bra att rida så här, utan sarg och staket!
Som vanligt var hon fin och mjuk, den här hästen är verkligen aldrig stel! (Dvs om jag rider som man ska...)

Yngling på vift

Vi har ridit på det stora gärdet i ett par dagar. Härligt att slippa ridbana/ridhus ett tag till. Har fortsatt att jobba på i skritten och sedan travat/galopperat i utkanten av gärdet. Z får riktigt fin bjudning av detta och blir tom lite stark (för att vara henne :-) ). PÅ tisdag har vi tänkt att vara med på Niklas-träning, så imorgon vill det till att jag trimmar lite. Dock får det bli ett kortare hopp-pass eftersom vi är under igångsättning.

Var och hälsade på El Caspiano idag igen. Den här gången tog vi ut honom och en kompis och släppte dem på utebanan, de blev inte speciellt uppjagade av detta utan jag fick driva på dem lite, för att få se lite gångarter.
Efter ett tag kom de på att det iallfall var riktigt kul att galoppera omkring, så det slutade med full galopp och mot utsläppet och OUPS! Caspian missbedömde avståndet och hann ej bromsa! Vips så hade han hoppat/trasslat sig igenom utsläppet och var på vift! Snabb insats av Chrster som bor på Vindtungla, gjorde att han var infångad och ordningen var återställd ganska snabbt.
Lite gångarter hann vi iallfall se :-)
Hovslagaren har varit där och tillskottsfodret i kombination med regn och bättre bete gör att alla ynglingarna lagt på sig litegrann. Nu vänttar vi bara på kastration så ska lille Caspiano få flytta hem till Knutsbol. Liten och liten, är kanske inte rätt ord, för nu är han ca 151 cm hög.
Vi hälsade även på ett fint Cartier-föl, fött veckan innan midsommar, och det är knappt man kan tro att Caspian varit så liten?!

Caspian aug -09

Linn och Braven rider SM

Fick just rapport efter att duktiga Linn Ingvarsson och hennes D-ponny Brave Heart ridit sin första start i dressyr SM, för ponny ,på 61,759 %. Bra gjort!
'Braven' var lite het och de hade lite småmissar, men detta resultat är verkligen inte fy skam i konkurensen av Sveriges bästa ekipag!

Nästa start gör de runt 15-tiden imorgon.

Live-resultat finns här.

Far och flyg :-)

I går var det nära att jag fick bita i gräset, bokstavligt!

Skrittade ner mot ridbanan och valde vägen över ett stort gärde (vi har tillåtelse att rida i utkanten av detta). För att ta sig till ridbana/ridhus måste man ta sig över ett ytte-pytte dike, visserligen med vatten i, men ändå. Styrde Z mot detta och hon blev livrädd och skuttade undan. Kickade till med skänkeln och vände för att styra mot diket igen. Innan jag hann tänka klart tanken kastar hon sig iväg, handlöst, rakt iväg över gärdet!
Fick stopp på henne efter en stund och jag kan lova att känslan var att jag satt på en explosiv bomb :-) Hon gjorde nått mer krumpsprång och drog även iväg ytterligare en repa, men även denna gång fick jag stopp på henne. Phew! Vet ej riktigt vad som hände, men kanske fick hon frihetskänslor eller så blev hon rädd för nått jag inte uppfattade. Hon har ju faktiskt inte gått ordentligt på flera veckor. Hur som helst, så skippade vi diket denna gång, hade tom funderingar på att hoppa av denna plötsliga-rodeo häst, men det gjorde jag iallfall inte. Lite dressyr-kärring har man blivit, men inte helt och hållet ;-)

Red sen ett kort pass i ridhuset. Skritt och trav på 4-kanten och var noga med formen. Var extra nogrann med att jag skulle hitta rätt känsla även i vänster varv. Jag är som bekant otroligt oliksidig och rider helt olika i varven, och nu ska jag komma till rätta med det!


Äntligen ridning

Det spöregnade när jag åkte till stallet igår kväll. Termometerna visade på 18 plus grader, så då gör det ju inte så mycket! Fick lägga på sadeln på blöt häst, men vad gjorde det när man äntligen fick nytta av sadeln! Satte på dressyrtränset och skrittade ner mot ridhuset.
Travade på volt för att känna efter om jag kunde känna någon ojämnhet oich det kunde jag inte! Skönt, så nu kör vi!

Red i ca 15 min, 4-kantspår och mycket skritt. Försökte få henne att slappna av i skritten för att undvika att hon passar. Det gäller att rida henen rund och låg och att inte driva med underskänkeln, resultatet blir en vääääldigt låååångsam skritt, men bättre det än passgång antar jag! Hon har inga tendenser till pass åpå lång tygel, så jag hoppas verkligen att det ska gå att åtgärda. Har ju heller inte lagt ner speciellt med energi på just det här med skritten, men nu när hon är under igångsättning så passar det ju bra att ta tag i!

Granngården hade rea upptäckte jag när jag svängde förbi där. Stod länge och höll i ett...schabrak! Ha ha, jag är verkligen svag för just schabrak. Men la faktiskt tillbaks det och köpte ett HW Amigo tunt transport täcke iställe. Köpte också en ny grimma (grå/blå) för ett tag sedan. Källqvist har gjort en kopia av Bucas mjuka grimmor, så den var jag tvungen att prova. Den kostade dessutom halva priset av vad en Bucas-grimma kostar. 


Hw Amigo skrim cooler


Källqvist grimma

Resume av hästveckan

Denna veckan...

...sa jag hej då till mina tillfälliga extragäster i Knutsbolstallet och önskar dem lycka till i sitt nya stall.

...hade vi styrelsemöte, trevligt som vanligt med mycket skvaller och hästsnack, men såklart även matnyttigheter i klubben.
Vi ska försöka ordna en dressyrclinic!
Tanken är att ta hit en riktig 'höjdare', jag vill inte avslöja för mycket, men namn som Peter Markne och Patrik Kittel dök upp :-O :-) 

...var jag och hälsade på och kollade in Ankis nya häst. Fin häst som säkert kommer bli RIKTIGT maffig!

...har jag varit och lämnat sto på seminstation. Hon ska betäckas med Warsteiner, så nu håller vi tummarna för att det tar sig.

...och såklart har jag varit ute och skríttat Z, både upsuttet och vid hand. (Det gäller att hålla igång dö-köttet.)


Kiropraktor/Equipterapeft/Akupunktur/massage m.m m.m

Kärt barn har många namn och det finns en uppsjö av människor som med varierande kunskap och erfarenhet som på olika sätt behandlar hästar. Jag har provat flera och är numera alltid noga med att inte anlita 'vem som helst' utan det får bli någon som jag själv har fötroende för och som jag vet att andra kunniga personer anlitat och som de har förtroende för. 

I onsdags lastade jag Z och åkte iväg för att låta en kiropraktor kolla igenom henne. Hon blev igenomklämd och igenomkänd och visst hittade han lite problem i bakkärran. Så hon fick lite akupunktur och så provar vi att sätta på ringskor på bakfötterna för att underlätta lite för henne.

Intressant att veterinär hittade ömhet i frambenen och kiropraktor hittade ömhet i bakkärran! Jag tror att det ena är eymptom och det andra orsaken, men det känns skönt att upptäcka promlem snabbt och så länge de är små och enkla att åtgärda!

Jag är också supernöjd med min nygamla hovslagare som verkligen vet vad han gör. Även blan hovslagare kan jag konstera att det finns MYCKET varierad kvalitet och ibland inser jag att man fakiskt får vad man betalar för!

Det är verkligen viktigt att ha en bra veterinär en bra hovslagare och en bra kiropraktor/equipterpeft !!!

Z ska nu skrittas i ngra dagar ytterligare och sedan ska jag rida igång henne. Wieee!




Promenera mera

Nu har jag promenerat Z vid hand i 3 dagar. Fördelen är att man själv får lite motion på kuppen. Dock vill matte promenera i en raskare takt än vad hästen vill :-) Jag har löst detta genom att ha ett dressyr-spö med mig när vi promenerar och om Z vill 'smyga' förbi otäckheter eller när hon segnar till och vill lunka sakta sakta, ja då är jag där o påminner, med en snärt med pisken, att det minsann är matte som reglerar tempot. 
Stackars Z tycker nog det är minst lika tråkigt som sin matte att bara promenera och så värst många olika vägar finns det inte heller att välja på när man bara ska skritta 20-30 min.
Men snart snart planerar jag att vara uppe i sadeln igen. Tjo!

Flugtäcket

För någon vecka sedan, eller precis när sommarens hetta byttes mot regsnrusk, fick jag äntligen tag på ett flugtäcke. Onödigt dyrt var det, men vad gör man inte för sina djur när flygmarödörer har invaderat Sverige? Dessutom letade jag i hästaffärer i tre 'städer' innan jag hittade ett i rätt storlek.

...och för en dryg vecka sedan provade vi det på Cherry:

Vad har matte i påsen måntro? Godis?


..förvandlingen påbörjas...



hagkompisen Cinderella undrar vad som är på g? 



...många spännen som ska knäppas, men snart är allt på plats...




...men är det en ALIEN i hagen????


...muoha ha ha...stackars Cherry-Alien fick stå ut med att bli utskrattad,
men nu slipper hon förhoppningsvis alla hemska bromsar :-)



Hovböld trots allt?

Efter en kort semester på Västkusten (vi valde att komma hem lite tidigare pga ösregnet) så kan jag konstatera att Z inte är helt bra i vänster fram. Jag ser ingen hälta i skritt, men i trav är hon liite oren, så det får bli skritt de närmsta dagarna. Lutar åt att det trots allt kan vara en liten hövböld?
Det börjar bli minst sagt frustrerande att inte få komma igång!

Efter det ihärdiga regnandet ser man en del hästar med regntäcken på i hagarna. Jag hoppas då att ägarna investerat i tunna,tunna sommar-regntäcken och inte sätter på vanliga regntäcken när termometern visar 15 - 18 PLUS grader?! Ja, var och en blir salig på sin tro, men jag är rätt säker på att om man själv kan gå i t-shirt, ja då behöver knappast hästar ha täcken ;-)

RSS 2.0