Tre stjärnor

Gårdagens ridpass får 3 av 5 stjärnor. På plus sidan var att jag var ganska koncentrerad fast det var flera ekipage i ridhuset och  Z hade hyffsat bra bjudning. Det funkade ok att fortsätta med de 'verktyg' jag fått av Johan, nämligen att i vänster varv flytta undan bakdelen och bromsa på innertygel.
På minus var att jag glömde sporrar.
Hursom helst så är det kul att känna hur mycket starkare och bärigare hon har blivit, och det ska hon ju också vara eftersom unghäststadiet är förbi :-)

Promenaden till och fråm ridhuset var kall eftersom termometern letade sig ner mot minus 15 grader. Brr!

På torsdag är det hoppträning för Niklas! Kul!


Presentation av mina hästar, del 1

Först ut är El Cheerio, eller Cherry som hon kallas. Cherry är ett halvblodsto född 1999. Hon är efter Chess och undan Elektra e. Electro. 162 cm hög.
Hon visades på fölvisning med poängen 888888, 48p och BIM. Mamma Electra ue. Maraton hoppade 9-10 på sitt 4-årstest och pappa Chess har startat 150 hoppning. Chess är e.Cortez och Chess mamma Felicia är även mamma till Feliciano. Morfar Electro har gått svår hoppning med Peter Eriksson i sadeln.

Jag köpte Cherry som 4-åring på hösten 2004. Hon hade då precis blivit avand från sitt föl. När hon kom hem till mig var hon tjock och hade pannlugg ner till nosen och lång man och var ej riden på över 1 år. Innan dräktigheten hade hon gått i skogen i alla gångarter.
Vi visade henne på kvalitets som 5-åring, där hon fick helt ok resultat, trots att hon var ganska oförberedd.

Cherry har ett supertemperament, enligt mig, och är orädd och helt otittig samtidigt som hon har mycket energi och är känslig.

Vi tränade dressyr för Anna Björkman och hoppning för Niklas Jonsson och Anna Danielsson, Lotta Björe, Maria Grane. Innan en skada satte stopp för fortsatt karriär startade vi 1.10 hoppning och även nån LC/LB dressyr.
Sommaren 08 betäcktes hon istället med Cartier och fick ett hingsföl i juni -09, El Caspian. 

Cherry är sedan våren 2010 utlånad som sällskapshäst till en kompis.
Som lite kuriosa kan jag berätta att halva Cherrys släkt faktiskt finns i Karlskoga numera: Cherrys 1:a avkomma El Lakej tävlas av Emma Asp, Hennes systerson El Lotus tävlas av Rose-Marie Gustavsson. Syster El Corsica och halvsyster El Lamina finns också här.




















Pappa Chess e.Cortez u.Felicia (F2) ue. Utrillo



Filmsnutt från Johan-träningen

Har världens långsammaste uppladning just nu, så än så länge har det bara blivit en filsnutt uppladdad
från Johan-träningen.

Travar fram på Johan-träningen 

I lördags tog vi en promenix med hästarna ner till ridhuset.

Z var ganska loj, men Caspian var desto piggare och märktes att han ej kan rasta av sig ordentligt i hagen. Vi hann inte mer än in i ridhuset innan han stod på bakbenen :-) Där fick jag för att jag sagt att han är så mesig, ha ha. Sen bar det iväg i fullgalopp och Z var ju inte sen att hänga med och de vände ut och in på sig i några minuter.

I söndags tog jag en långpromenad med Z och var och skvallrade med lite hästfolk som jag ej träffat på ett tag. Trevligt!


Dressyrtävlingskoll

För första gången i år har jag kikat in i Tävlingsdatabasen för att titta på tävlingar. Spännande!
Det är såklart enhel del bitar som borde vara på plats innan tävlingstart, men jag är en sån där person som nästan måste vara anmäld till en tävling för att verkligen ta mig i kragen och rida ordentligt. Annars rider jag mest omkring och tycker att det känns ganska okej :-)

Givetvis är det dressyr jag kollar på (jag har verkligen blivit en dressyrkärring) ha ha. Skämt åsido, så får hoppningen vänta lite, känns nästan som jag glömt bort hur man gör! Men vad det lider kommer jag nog gärna vilja ut på någon hopptävling också, men det blir som sagt längre fram.

Karlskoga ridklubb har en lokal dressyr den 5 mars där det kanske kan vara aktuellt att rida en LB:2 annars blir det nog
Gyttorps ridklubb den 12 mars, de har LC-klasser och där har vi fått våra (enda) placeringar :-) .

Ser att det verkar finnas massor av lokala dressyrtävlingar att åka på. Bara att träna på alltså :-)

Johan-träning

Träningen igår var precis lika bra som jag hoppas att det skulle bli. Har ju varit väldigt träningsugen och Johan är verkligen inspirerande!
Vi halkade iväg i mörkret (iofs fullmåne) till ridhuset utan att halka lika mycket som vanligt pga att jag har skaffat ett par halkskydd!
Z kändes ganska ok under värmningen, värmde ej så länge eftersom hon i princip är framskrittad (7-10 min) när vi kommer till ridhuset. Red med sporrar, vilket jag oftast bara gör för tränare, eftersom min skänkel är lite ostadig och jag lätt 'hackar' med sporren.
Försökte att från början vara noga med att hon skulle gå fram ordentligt och försökte återigen att ej bry mig så mycket om formen (avbrott kraftigt öt osv). Det gör i sin tur att formen så småninom kommer av sig själv.

Vi fick sedan börja på volt i trav med lite övergångar till skritt. Sen bakdelsvändning (har vi nog aldrig gjort :-) ) och byte till vår akilleshäl: vänster varv och trav och övergångar till skritt.
Så småningom minskade vi till 10 m volt och jag fick flytta bakdelen utanför och bromsa upp med innertygel, det gjorde underverk! Hästen blev plötsligt mer stadig på båda tyglarna.
Fick göra galoppfattningar från skritt, vilket vi heller inte gjort speciellt ofta, men som faktiskt funkade ok.
Sen galopp på volt där vi återigen la fokus mest på vänstersidan, även här fick jag minska volten och flytta ut rumpan.
Här har Z ganska jobbigt och jag fick understödja ganska mycket, men när jag gjorde det blev det faktiskt riktigt bra!
Sen avslutade vi med lite 4-kantspår och skänkelvikning snett igenom.

Z blev trött ganska snabbt och även jag var lite mör, men faktiskt behövde jag inte rida så att jag blev blå :-).
Johan gillade iallfalla Z (det verkar alla dressyrtränare göra ;-) och tyckte att hon rörde sig  lätt + att hon hade bra psyke.
Det är ju alltid kul när ens bästaste häst får beröm :-)

Har filmat lite så kanske laddar upp en liten filmsnutt!

Träningsuppladdning

Laddar inför Johan-träningen ikväll, ska bli kul och välbehövligt! Vi har mer eller mindre 'vilat' oss i form pga isgatan, igår tog vi bara en kort skrittur ut. Dessutom har Z fått ett  broddtramp på samma bekben som förra gången, en lite större rispa denna gång, men hon ömmar inte och det är ej svullet.
Dags för skydd runt om ute??

Lät Z mer eller mindre bestämma vart vi skulle gå, så det blev lite pulsa i snö i stället. Hon gör mycket hellre det än tar vägen ner till ridhuset, ha ha. Mig passade det också bra, eftersom jag tycker det är lite otäckt att sitta på när det är så halt.
Det var fullmåne, minus 6 och nästan magiskt att skritta omkring i skogen. Härligt!

Tillbaks i stallet friserade jag lite och putsade sadel, träns och chaps inför träningen. Borstade svans, man och lindade upp lindor. Skönt att ha allt i ordning och smörjning av träns var välbehövligt, tror aldrig jag gjort det :-O ,köpte det på Skandinavium förra året.

Såhär såg vi ut i Askersund förra året.

Blixthalka och storm, men härligt ridpass

Ojoj vilket busväder det var igår: Isgata hela vägen till ridhuset och så mörkt, kallt och halvstorm. Ibland är man lite galen som ändå ger sig ut och rider :-)
Det var iallfall sandat, så Z hade inga problem att ta sig fram, värre var det för min det. Jag höll mig i Zinnias täcke och tack vare det slapp jag stå på näsan, men det var nära ;-)

Z var JÄTTEFIN! Wiie! Jag var själv i ridhuset och ordentligt ridsugen efter att hästhjälpen tog hand om henne i lördags och vila i söndags.
Var nogrann redan från början och hade egentligen inga andra krav än att hon skulle svara på hjälperna. Givertvis fick det resultat! Det är ju detta som har saknats, märker jag, för det var nog ingen tillfällighet att hon då plötsligt blev jämnare och stadigare än nånsin även i vänstervarv.
Galopperade även på ordentligt i galoppen, vilket jag också slarvat med, har suttit och dressyrridit tror jag ;-)
Red även mycket snett igenom, vilket hjälper mig att rida mer lika i de båda varven.

På torsdag ska vi vara med för första gången för Johan Ekenberg. Galet dyrt, men ska bli så spännande!


Stallpyssel

Häromdagen blev det en skritt-tur ut (Det blev en kort tur eftersom Z halkade och vi fick vända hemmåt trots 4 brodd    :-O) 

Har även pysslat rent allmänt i stallet. Sambon fick laga lite grepar som gjort sitt och även hänga upp ytterligare vattenhinkar i mina hästars boxar. Mina hästar får ha två vattenhinkar så att jag ej behöver vara beroende av att andra personer ska fylla (eller inte fylla) på vattnet.

I söndags var det årsmöte för Karlskoga Ryttarteam i Österviks byalagstuga i Knutsbol. Det var många som kom och vi lottade ut ett täcke, 2 schabrak, ett par lindor och ett par strumpor. Kul! (Även om inte JAG vann nått ;-)  )
Klubbens ekonomi är god och roliga aktiviteter står på agendan inför 2011.

Kommer ävrn vara lite hästskötare till Cherry under några veckor.

Cherry sommaren -09.



Vill-ha-lista

Laddar inför shopping med lite 'vill-ha-grejer':

Jag älskar bling, dessa pannband kommer från Hööks. Är silver eller guld snyggast? Eller är de 'för mycket'?




Snygga dressyrskydd med fårskinn (Hööks):



Termoridstövlar:






Årsmöte 2010

Imorgon, sön den 16 dec kl 16:00 är det dags för Karlskoga ryttarteams årsmöte.
Då lottar vi ut schabrak, lindor och strumpor från Schockemöhles kollektion!

VÄLKOMNA gamla som nya medlemmar!





Vänsterproblem

Häromdagen hade jag hästkompis med till stallet. Red ganska oengagerat till att börja med, att rida och prata samtidigt är inte min starka sida :-)

Försökte rida lite förvända (svaga) öppnor i trav och sedan galopp. Galoppen i höger varv flyter på bra, men vänster var katastrof! Ända tills jag satte mig på en volt och RED, dvs slutade att känga mig fast i tygel och använde sits och skänkel istället.  Fick faktiskt ett par steg då jag fick rätt känsla.

Allt blir mycket bättre när
- jag rätar upp mig & sitter på rumpan
- slutar hänga i tygeln
- rider med sits och skänkel

Efter senaste dressyrträningen har det blivit värre och värre och jag hoppas verkligen inte att det är nått fel på henne! Suck!
Förhoppningsvis är det träning för Johan på torsdag, så så kan han titta och bedömma.

Handsktjuv!

Caspian stjäl en handske som blivit kvarglömd i ridhuset :-)


I love my saddle

Det stämmer verkligen! Efter att i alla år ha hattat omkring i hoppsadel och tillslut en väldigt medioker syntetsadel, så köpte jag istället en Wintec Isabelle Werth.
Hade ridit i en likadan sadel tidigare, fast på en annan häst, och hade nu tur att kunna låna och prova en på Z.

Den är också en syntetsadel, men skillnaden är milsvidd, minst sagt. Helt plötsligt förbättrade jag min sits och skänkelläge. 
Trivs verkligen med denna sadel, ja om jag ska vara ärlig så trivs jag nog bättre i denna, än i min hoppsadel :-) 
Dessutom tycker jag det är en mycket prisvärd sadel.
Min sadel köpte jag begagnad i sommras och efter lite justerande med olika järn (man kan lätt byta dem själv) och med fårpadd under, så ligger den riktigt ok på Z.

Vad har ni som läser för sadlar?

(Min sadel är svart o har lite längre kåpor.)






Inställd träning - igen

För tredje gången i rad är hoppträningen för Niklas inställd och för andra gången i rad var dressyrträningen för Johan inställd. Suck, när man precis börjar komma igång!
Antar att alla andra tycker det är för mörkt, för kallt och för halt att rida, även tränarna själva? ;-)

Har varit nere till ridhuset med båda hästarna som tyckte det var skönt att vara lösa med fast underlag under hovarna. Caspian gick i täten hela vägen ner til ridhuset och med spetsade öron. Visade tom lite temperament när vi kom in i ridhuset och vattenkranen stod och droppade; Han blev stel som en pinne och minst 1 dec högre. Ha ha kul att se att det finns lite nerv. Efter detta var han ganska uppspelt och passade på att veva lite med frambenen :-O

Filmade sen snutt, bla hittade Caspian en handske på sargkanten som han drog iväg med, ha ha. Nån som vill se?

Caspian-rapport

Jag har ju faktiskt en 2-åringt numera :-)
På Nyårsafton fyller alla hästar år, så min 'lilla' född 18 juni -09 är alltså 2 år, trots att han egentligen bra är
18 månader.

Passade på att mäta honom och han är ca 158 cm både bak och fram och han har lagt på sig lite mera och är faktiskt ganska jämn och fin i kroppen.

Provade för första gången någonsin att tränsa honom, tog ett träns med ett rakt äppelbett på och knäppte loss bettet på ena sidan innan jag satte på det över grimman.
Det var inga problem, när tränset var på och bettet hängde löst så passade han på att tugga lite på det och då var det enkelt att få det in i munnen och spänna fast det.
Han 'javvlade' och undrade säkert vad han fått in i munnen, ha ha. Så ledde jag in honom i boxen och tränsade av. Han är verkligen enkel att ha att göra med! 

Tyvärr blev bilden suddig, men här är lill-prinsen iallfall.


Dags för lite röstning

Använder ni brodd och snösulor?



Free online poll

Ofokuserad

Torsdagens ridpass lär inte gå till världshistorien. Jag red alldeles för länge (1h i ridhuset!) och både jag och Z var alldeles för ofokuserade. Istället för att rida, blev jag irriterad och frustrerad. Vissa saker var ändå bra, så det är bara att ta nya tag :-)

Några bilder på Z klar för ridpass


med vårt snygga nyinköpta schabrak


Inte de bästa bilderna, men när man är själv och har en halvkass kamera,
så blir det som det blir :-)


Vinterbonad

Efter hovslagens besök fick Z, förutom de orinarie 4x elitbrodd, även snösulor. Av någon outgrundlig anledning har jag aldrig haft snösulor, inte på någon häst :-O
Min hovslagare sa bara: varför har ingen i Karlskoga snösulor? Ha ha, ja det kan man ju undra?

Snösula


Med extra vinterbonad hoppsadel gav vi oss ut för att testa dojjorna. En massiv upplogad snöhög forcerades ganska enkelt av mitt terrängfordon.
Vi fortsatte stigen runt udden, nere vid sjön och pulsade i snön, gav fria tyglar i den lilla backen och efter några solvalla travsteg blev det faktiskt även några galoppsprång. 


Min vinterbonade hoppsadel


Sen trav förbi ridhuset och vägen upp och över vägen. Sen red vi över vägen och travade på den lilla oplogade vägen bakom alla hus. Här är hon fortfarande spänd som en stålfjäder men jag ville ändå prova lite galopp i de branta backarna. Första backen gick ganska bra, efter den obligatoriska solvalla-traven, huvudet rakt upp och spända passage-artade steg, så blev det galopp.
Däremot i den andra backen, wow, det var sååå nära att jag ramlade av! Helt plötsligt mitt i ett galoppsprång kastar hon sig rakt åt sida. Jösses!  När jag fick ordning på grejerna igen, så stod vi  1½ m högre upp på en snötäckt berghäll! Lite otäckt var det innan vi hittade en framkomlig väg och kunde ta oss ner på vägen igen. Man vet ju lixom inte hur det ser ut under all snö och vilka stenbumlingar tex som döljer sig.

Ner kom vi iallfall och fortsatte turen. Forcerade ytterligare en snödriva innan vi tog oss över vägen och kunde trava i friskt tempo. Sen även en galopp hemåt, vägarna är verkligen perfekta att rida på nu!

 

Vardagsfin

Taggad efter måndagens hästledighet (nåja, jag fodrade morgonen & fixade maten + mockade och tog en andra runda till stallet med halmbalen, men ändå ;-)  ) bar det av till ridhuset.

Z har förresten fått ett lite mindre busch-aktigt utseende eftersom jag envisas med att kamma över all man till rätt sida, före, efter och under ridpassen och jag har snabb-hackat i alla långa hår under ganaschen och faktisk friserat hovskägg + kronrand och så gör ju schockemöle-schabraket sitt till förstås. Lite halm i svansen spelar ingen större roll såhär en vardag :-)
Iallfall, skrittade ner till ridhuset och upptäckte påvägn ner att matten nog inte var riktigt lika vardagsfin: Hade letat fram ett par glömda ridbyxor och för ovanlighets skull matchade jag schabraket, men dessvärre har jag nog ökat ett par kilo sen ridbyxorna sist användes. Inte alls bra och faktiskt ganska obekvämt! Ska fundera på viktminskning alt att slänga slänga tillaks de där byxorna till samma hörn de hittades från!

Ridningen var dessbättre mycket trevlig! Började i skritt och red svaga öppnor längst långsidan och travade sen fram på 4-kanten innan jag trimmade lite extra i det besvärliga vänster varvet. Det är (som vanligt) mest jag som behöver koordinera mig, men jag jag lyckades få henne lite kortare och lite mera 'framme' i vänster varv och utan alltför mycket pass.
Som avslutning red jag förvänd öppna längst 4-kanten och sedan ett varv på volten på varje kortsida, där jag lade in en ordentlig halvhalt. Efter några varv gick förhållningarna igenom riktigt bra och även öppnorna flöt på bra. Fick sån där härlig känsla i traven, även i vänster varv, där jag verkligen har Z framför mig, så då avslutade vi och skrittade hemåt.

Halmhämtning

Mitt favorit stö är egentligen torv, många klagar på att det dammar och ser 'skitigt ut', men det är det strömedel som har avsevärt bäst uppsugningsförmåga.
I nuvarande stallet brukar vi normalt sett använda spån men under hösten har det varit lite brist och vi har fått köpa vårt eget strö.
Efter Caspian kastrering har jag fortsatt använda halm (!!).
Trodde nog aldrig att jag skulle säga det, men jag tycker faktiskt att det funkar bra och dessutom är det billigt.

I söndags var vi iväg och hämtade ytterligare en 250-300 kilos bal!

Ridrapport

I onsdags blev det ridhuset för första gången efter träningen, försökte rida på samma sätt som då. Först lite skänkelvikningar i skritt och därefter svag öppna längst långsidorna i trav och nersittning. Skumpade som aldrig förr, men bestämde mig för att bita ihop och efter ett tag kändes det lite bättre. Sen galopp längst 4-kantspåret och med en volt på varje kortsida och långsida. När jag väl började rida så känner jag att vi är på rätt väg, även om det är MYCKET kvar i ffa vänster varv. Höger känns som alltid mycket bättre, om jag ska klaga på nått så, kändes hon lite matt. Allt som allt, blev det lite mer galoppjobb än vad jag kanske tänkt.

I torsdags red vi ut, en härlig skrittur runt sjön, det var ett atg sen vi tog den rundan och Z tyckte det var härligt trots att hon fick pulsa i snö, vi fick forcera några riktigt stora högar. Rundan var ganska upptrampad och det fanns scoterspår, så det var ganska lagom träning. Det är nog bra att vara lite försiktig och vänja in hästar med att pulsa i djupsnö..
Lite nyårssmällare hörde vi också, men det var inget Zinnia reagerade på.

I lördags blev det återigen en skrittur på kvällskvisten. Även denna gång valde jag och Zinnia, hon svängde själv av
vägen och klev genom en uppplogad snödriva, vägen nere vid sjön. Det var stjärnklart och faktiskt inte speciellt kallt!

 

RSS 2.0