Helgen som varit

I fredags kväll trängdes jag med en massa andra ekipage i ridhuset. Det var nämligen träningar där så det var fullt ös, men det är inget som stör mig speciellt mycket utan jag tycker snarare att det är kul när det är lite liv och rörelse.

Z kändes dessutom pigg och fräsch och på det hela taget blev det ett bra pass, där vi bara jobbade med grunderna.
Med oss hade vi stallkamraterna Kajsa och Flurre och när de avslutade sitt pass tidigare än oss och försvann ut från ridhuset så blev Zinnia unghäst på nytt och sprang och gnäggade och blev spänd, ha ha. Hon är ju trotsa allt 7 år (snart 8 år) så man kan ju tycka att sånt här betende borde ha upphört.
I vilket fall som helst så störde det inte ridningen, utan hon blir nästan bättre och rida när hon blir lite lagom 'på tårna'.

På lördagen passade vi på att rida ut i dagsljus, eller vi hade iallfall dagsljus i början av ritten. Vi provade en ny väg så det visade sig bli en låååång tur. Vi var ute i nästan 1h och 40 min, men det blev ändå inte ett speciellt ansträngande pass eftersom 90% av turen reds i skritt.

Efter att ha fixat allt i stallet i söndags så bar det återigen ner till ridhuset på söndagskvällen. Denna gång hade jag med mig både Caspian och Zinnia ner och det blir ju då lite logistik. De skötte sig, som vanligt, hur bra som helst, även om Zinnia inte riktigt har samma tempo som Caspian. Väl nere i ridhuset blev det fortsatt grundridning för Zinnia och lite ridning även för Caspian!


Resumé

De senaste dagarnas stallaktiviteter har varit ganska lugna (förutom sedvanlig mockning, vattenpåfyllning och höpås-påfyllning) så har jag aktiverat Z och caspian i lagom mängd.
Zinnia fick följa med på en skrittur i mörkret i spöregn och snålblåst och i går var det återigen Caspians tur att bli aktiverad.

Jag tränsade och satte på reflexer runt om, och när jag satte på ena reflexen bak kom det en lite kick, och jag insåg att han ju aldrig haft några baksydd på sig, men efter en tillsägelse brydde han sig inte mer om det.
Sen tog jag en longerlina och fäste som tyglar, jag tänkte öva in start och stoppkommando och även fortsätta invänjningen med att leda i träns.
Vi begav oss iväg i mörkret, för övrigt första gången som Caspian gått på promenad i mörker. Det tog inte lång tid innan han förstod start och stopp på kommando, helt nytt är detta naturligtvis inte för den unge mannen eftersom han dagligen leds till och från hage.
Vi fortsatte ner till ridhuset där han fick gå nått varv innan jag släppte honom, och efter lite småbrallande, vände vi tillbaks till stallet. 
På dessa promenader har vi ett ganska raskt tempo, och han visar, än så länge, på samma energi som sin mamma.

Caspian på gången efter vår promenad



Trimma på

Igår averkade vi första 'ordentliga' ridpasset efter träningen i söndags. Jag hade tänkt rida på utebanan, men lyset verkade inte fungera det, så vi fick snällt traska in i ridhuset, det var nämligen becksvart ute.

Jag fick tipset va Anna att jobba Z ordentligt i skritten, eftrsom när jag sätter henne i jobb och hon blir avspänd och länger ut halsen så försvinner faktiskt passen. Så det började jag med igår, jag tycker faktiskt att det går bättre och bättre.
För övrigt så jobbade vi annars mest på volten i trav, jag kämpade nästan enbart med ställningen, att ha henne jämn på båda tyglar, att yttersidan inte får flyta ut. Efter lite tragglande fick jag till det ganska bra och på köpet fick jag även jättefin bjudning.
Sen skrittade vi tillbaks mot stallet och jag lovar, stundtals såg jag inte handen framför mig! Pannlampan hade jag dessutom glömt kvar i stallet...


Westernridning

Jag kände mig lite som en cowboy, när jag bestämde mig för att det var dags för ungen herr Caspian att få följa med och prova på livet som handhäst.
Vägarna runt stallet är inte speciellt trafikerade och de få bilar som man, i undantagsfall möter, visar alltid (!)m hänsyn, så det kändes som sagt som att det var dags att prova.

Jag hade lite huvudbryderi angående om Caspian skulle gå i grimma eller träns, han har ju visserligen haft träns ett par gånger, men jag har då haft grimman utanpå, så han är inte van vid att bli ledd i bett.
Jag bestämde mig ändå för att låta honom ha träns och delta och istället för att jag skulle trassla in mig i en lång longerlina så valde jag ett extralångt 'western-grimskaft'.

Jag lyckades få både Zinnia och Caspian att stå still medans jag klättrade upp på Zinnia och sen bar det iväg! Zinnia är ju trygg i de flesta situationer och Caspian följde snällt med, han är ju dessutom ganska van att traska i Zinnias fotspår, så detta var ingen direkt världsrevolution för nån av hästarna.

Vi tog vägen ner mot ridhuset och sedan vidare ner runt sjön, sen passade vi även på att trava ett varv runt fotbollsplanen, bara för att testa om det gick och det gjorde det.
Sen fick Caspian en välbehövlig avborstning och han såg faktiskt lite trött ut när han fick komma in i boxen och mumsa på eftermiddagshöet. Orken tar snabbt slut när man bara är 2½ år!

Äntligen träning

Jag kollade bloggen och kan konstatera att jag inte tränat dressyr sedan i slutet av juni :-O Inte undra på att det verkligen kändes som vi behövde hjälp :-D

I söndags bar det iallfall iväg till Nysäter och träning för Anna B. Vi kom dit i god tid och kunde titta en stund på ryttaren som red innan. Det är ju ännu längre sedan jag tränade för Anna, men jag kände väl igen övningarna.

Zinnia var som vanligt ganska lång och rak när jag började rida fram, jag struntade i formen och koncentrerade mig istället på att rida fram i ett friskt tempo.
Passet var Anna var som vanligt bra, vi jobbade med grunden och enkla saker som att jag måste rida på den linjen jag tänkte eftersom Z blir svajjig när jag får driva på. Jag måste också vara betydligt mer nogrann och verkligen ställa igenom den där vänsteridan som jag ortfarande har så mycket svårare för.

Efter hand fick jag till min kordionation mycket bättre och då fick jag helt plötsligt ett bra stöd i båda tyglarna och driv i bakkärran även i vänster varv och Zinnia kändes finare än på länge!
Så jag kan återigen konstatera att det mest är jag som tappat på de här månaderna :-)

Zinnia fick sen beröm av Anna både för sina tre gångarter, takten, sin fina sida och sitt bra psyke och jag kan ju såklart inte annat än hålla med, för efter detta pass så är hon dyr igen :-))


Ridhus-time

Även om jag hellre rider ute så är det förstås praktiskt att ha ridhuset till hands, speciellet när det är för mörkt.
Igår var det härligt höstkrispigt och vinstilla när vi skrittade ner till ridhuset och himlen var alldeles rosa. Underbart vackert!

Jag inledde med att jobba fram helt kravlöst i trav och sedan även galopp och Zinnia drog gladerligen iväg med huvudet rakt upp och bekbenen flera mil efteråt, MEN när jag sedan började jobba skritten så var hon faktiskt mer 'ihop'. Det känns verkligen att hon inte är ordentligt genomriden eftersom hon gärna blir lite stretig och rak. Efterhand när jag övergick till trav hade hon iallfall ett bra driv i bakbenen och hon var rundare i formen även om jag skulle önska ännu mera rundning.
Jag koncentrerade mig mest på galoppen och varvade galopp på volt med att galoppera på frammåt i full fart på långsidorna (tur att vi var själva i ridhuset :-P ).
När vi avslutade så var Zinnia betydligt rappare i de där, vanligtvis ganska långsamma bekbenen och hon var mer 'mellan hjälperna' även om formen blir lite för hög.  


Laddad Zinnia

Vi fortsätter att trimma på Zinnia och jag, så det har blivit ett par pass ytterligare på gräset vid fotbollsplanen.

I måndagskväll hade det börjat skymma redan när vi inledde passet och det susade och blåste endel i träden.
Z som vanligtvis är ganska oberörd av blåsten, drog in rumpan och skyggade och låg på och var allmänt på tårna.
Inte blev hon mindre laddad av att vi gjorde en massa övergångar på voltspåret, trav-skritt-trav och sedan även fattningar från skritt. I högervarv drog hon först iväg med världens älgkliv i trav istället för att fatta galopp :-)))
Hon var allmänt lite för hög i nacken och låg på lite för mycket i handen, men å andra sidan var det kul att hon var så 'på' :-)

På lördag är det ÄNTLIGEN dags för dressyrträning igen!

Kedjereaktion

Jag använder oftast kedjegrimskaft och kedjan över nosen när jag tar in/ut Caspian från hagen.
Det beror inte på att han är så väldigt bångstyrig utan anledningen är att jag alltid tar både han och Zinnia samtidigt. På morgonen har jag dessutom en ikeasäck med hö med samtidigt och det gör det betydligt enklare att hantera en lite 'bänglig' unghäst på detta sätt.

Häromdagen hämtade jag som vanligt bägge hästarna i hagen. Påvägen börjar Caspian att snappa åt sig en mumfull gräs här och där. Han gjorde detta såpass snabbt att han aldrig stannade till och jag lät honom därför hållas.
När vi var påväg nerför backen och hade väl sisådär 30 m kvar gör han samma sak igen, med påföljd att han samtidigt trampar till på grimskaftet och kedjan snäpper av! Helt obekymrad fortsätter han sin promenad, före mig och Zinnia och traskar in i stallet och in i sin box och börjar knapra på sin eftermiddagskraft, ha ha.
Jag kan ju tillägga att kraftfodret är väldigt viktigt för unge herrn :-D

Det var givetvis DUMT att tillåta honom att äta under promenaden när jag dessutom hade jag en häst till i släptåg och det visade sig också genom att jag inte var snabb nog att hindra feltrampet på kedjan.

Hur som helst så gick allt bra även om jag måste införskaffa en ny kedja!

Maskkontroll

Så var det dags för den årliga maskkontrollen, lite i senaste laget visserligen men bättre sent än aldrig!
Jag använder www.maskkontroll.se efter tips från en annan bloggerska och jag måste säga att det är hur smidigt som helst!
Dessutom är det lite billigare än tex 'kolla masken', ni vet paketet som man kan köpa i ridsportsbutiker och på apotek.

Denna gång valde jag, förutom den ordinarie analysen av små blodmaskar att även göra odling för att kontrollera förekomst av den stora blodmasken. Svar inväntas inom ett par veckor.





Tävlingsugen

Lagom till att säsongen är i sin slutfas så har jag blivit tävlingsugen igen! Typiskt mig, såklart, men hur mycket jag än har velat 'satsa' på ridningen nu på höstkanten, så har jag varit tvungen att prioritera andra saker.
Tråkigt men nödvändigt!

Efter att ha tittat till vårat KM i söndags, så känner jag iallfall att det nu börjat suga i tävlingstarmen igen, så jag får väl se om det kommer hinnas med någon start innan året är slut.
Jag har kollat tävlingsdatabasen och det finns faktiskt några tävlingar kvar innan året är slut :-) Men först behöver jag såklart träna lite! 

Fullt stall!

Trots att jag inte har annonserat efter inackorderingar har folk hört av sig och vill flytta in i MITT stall.
Det är jättekul och det roligaste är att det är så BRA människor som kommer flytta med mig!

Vi kommer att bli ett härligt gäng och jag gissar att det blir mycket fika :-)

Nu ska jag bara ta mig i kragen och beställa hem foder och strö och fix andra stallredskap som kommer behövas, tex skottkärror, grepar, krattor, sopar etc tec

Stallet på 200kvm framifrån


Invändigt


Sadelkamare och fikarum


Zinnia-ridning och Caspian del 3

Igår 'red' jag på båda två :-D

Först passade jag på att ta en tur med Z på fotbollsplanen. Hon var pigg och framåt och efter ett tag, när jag fick igenom ställningen lite bättre sidorna, så kändes det som hon faktiskt inte tappat så mycket ridmässigt trots betesvila och den sporadiska ridningen de sista veckorna (det är mest matte som har tappat).

Däremot har hon tappat musker: överlinjen är tunn och ryggen omusklad och hon har istället fått en rejäl kulmage, så nu är det minskad högiva som gäller. 
Hon har dessutom blivit rejält långhårig! Jag ska ta fram saxen och klippa bara jag får lite tid över! 

Därefter var det Caspians tur. Jag parkerade honom på gången och hämtade pallen och denna gång gjorde jag detta från 'rätt sida' dvs, höger.
Samma procedur som tidigare:  först lutade jag mig över och klappade honom på motsatt sida, därefter tog jag lite sats och hoppade upp och hängde mig över honom och efter en stunds klappande drog jag över benet över ryggen och satte mig framåtlutad upp, jag väntade ytterligaren en liten stund innan jag reste upp överlivet och satt upp helt och hållet.  
Total tid: 3 min :-D

Efteråt fick han mycket beröm och en ordentlig avborstning!

Stilstudie

Nina hästar går i en ganska stor hage ner mot sjön, med en härlig utsikt.
Som tur är så kan vi oftast mötas halvägs när det är dags för intag :-)

Caspian är först framme, han är verkligen social och älskar alla människor <3








Jag gjorde det!

I måndags kväll fick Caspians hovar en omgång med raspen, han har slitit dem ganska ojämt så det var välbehövligt.
Som tur var hade jag en hovslagaraspirant som tog det 'värsta' efter hemkomsten från betet. Vi övade även på att stretcha benet och hoven framåt, och denna gång fungerade det utan några som helst protester.

I går, efter sedvanlig mockning, vattenpåfyllning och foder-iordningställande bestämde jag mig för att prova att hänga på Caspian igen.
Jag började, som förra gången, att ställa upp honom på gången och sen ställde jag pallen på sidan och hängde mig över och klappade honom på andra sidan. Han ville väldigt gärna backa nått steg, för att komma åt matte lite bättre, vilket resulterade att jag fick hoppa ner från pallen och flytta fram honom. Vi upprepade denna procedur några gånger, tills han kunde stå stilla.
Då hoppade jag upp och hängde ordentligt över ryggen, samma sak hände här, han tog ett steg tillbaks och svängde undan rumpan så jag blev tvungen att hoppa ner.

Han var fortfarande inte ett dugg bekymrade över att jag hängde på honom. Vid nästa försök stod han helt still när jag hoppade upp och njöt istället i fulla drag av att jag kliade honom på halsen och myrsloksläppen kom fram :-)
Då lade jag helt sonika vänsterrbent över ryggen och gled upp och satte mig framåtlutad och fortsatte klia honom.

Vad tror ni hände? Ingenting! Caspian fortsatte bara att njuta av att bli kliad. Han är verkligen så himla cool!

Det var en otroligt häftig känsla att sitta där på ryggen för första gången och det bubblade i hela magen av glädje!

Coolingen himself.


Kupévärmare ocn mössa

Brr! Inte nog med att hösten kom jättefort, nu mörknar det tidigt på kvällarna och för andra gången var bilrutorna isiga när jag skulle åjka till stallet för att morgonfodra. Dags för kupévärmare och mössa med andra ord :-)

Eftersom vi har fullt upp inför vår flytt till Gottebol har Z fått extra vilodagar, men ett par pass på ridbanan har jag hunnit med. Igår hade jag tänkt mig ner dit också, men efter allt regn var den full av vattenpölar, så vi trimmade lite på grusvägen istället.
Z var inledningsvis spänd och gjorde sig lång och rak och var allmänt ouppmärksam och passade på att spänna upp sig och titta på allt och ingenting. Jag fick vara ganska bestämd för att få henne att lyssna på mig. Efter hand blev det bättre och det funkade faktiskt ganska ok att göra halter, övergångar, flytta och lite öppna. Det blev 90% skritt, men även lite trav eftersom vägen var ganska ok.
Som avslutning travade vi rakan hem mot stallet och då var det riktigt fint driv i henne. Det känns dock, mest för min egen del att det var läääääänge sedan vi red för tränare!

Höststorm!

Först trodde jag att det var någon som red i ridhuset när Z och jag skrittade ner för ett ridpass. Men såklart att det inte var det, vem (förutom jag och Z) skulle ge sig ut i mörkret och stormen, hihi. 

Det blåste verkligen så att jag ibland trodde att både jag och häst skulle lyfta, men Zinnia var cool som vanligt :-)
Nere i ridhuset blev det ett kortare pass med mest skritt och galopp. 
Z var inledningsvis rak, lång och stel i sidorna och jag fick anstränga mig lite för att rida 'rätt', sitta upp ordentligt, inte låta henne hänga i handen och bli framtung och samtidigt som jag vill att hon ska gå fram för skänkeln måste hon även lyssna på förhållning och jag får inte bli hård i handen.
Givetvis var det så att det var JAG som var mer ringrostig än hästen, för när jag gjorde rätt, så var den stela hästen som bortblåst, såklart.
Skippade traven helt och joggade igång i fräsch galopp längs fyrkanten och det tyckte Z tydligen var kul, för hon blev nästan lite på tårna efteråt. 

En av mina absoluta favoritbilder på Zinnia. Fotograf Dressyrmupps-Linn :-)



 

Hänga och klänga

Provade att hänga lite försiktigt på Caspian igår, först borstade jag lite och jäklar var skitig han är! Måste nog ta tag i det här med att vänja-2½-åring-som-aldrig-blivit-spolad-med-slang att bli just spolad med slang :-D

Jag stod iallfall på en pall och la mig försiktigt över ryggen och klappade honom på andra sidan och som allt annat så tyckte han inte detta var speciellet märkvärdigt. Särskilt inte som han fick en godis av medhjälparen.

Caspian i hagen -09.


Löshoppning 111002

Helgen bjöd på en skrittur ut, lite ridning i ridhus med Zinnia (som faktiskt var riktigt fin i sin bjudning) och så höjdpunkten: söndagens löshoppning.

Det är tur att jag har snälla hästar! Jag trixade mig nämligen halvägs ner till ridhuset med båda hästarna, långpisk, foderhink, platsband och en foderhink :-)) Men det gick! Sen fick jag som tur var hjälp av medhjälpare. Tack Kajsa!

Båda hästarna var lite mera sansade denna gång. Zinnia var jag halvt hysterisk förra gången vi löshoppade, efetrsom hon fick lämna Caspian ute i box i stallet och vara helt själv inne i ridhuset. Man kan ju tycka att för en 7-åring så skulle detta inte vara några problem, men vi var faktiskt stundtals rädda för att hon skulle hoppa sargen :-O

Denna gång fick hon vara med när vi byggde 'banan' och när det var dags att trava igång, så hade hon lugnat ner sig. Hon fick först trava ett par varv i höger varv med bommarna nere och sedan bytte jag till vänster varv = löshoppningsvarvet! Bommarna låg fortfrande nere, men hon visste direket vad det var frågan om och fattade galopp och 'hoppade' bommarna. Roliga häst!

Caspian var inte heller sen att förstå vad det var frågan om. Han travade direkt iväg över bommarna :-D

Filmer:


RSS 2.0