Åter i Sverige

Och brrr! Vad kallt det är! Minus 2  när vi landade på Arlanda sent i tisdags kväll och minus 4 imorse och snö och snålblåst!

Vi har haft det jättebra i Prag som är en otroligt trevlig och vacker stad med mycket sevärdheter och god, billig öl. Vi har haft det jättebra och haft det lugnt och skönt, shoppat, turistat och ätit och druckit gott.

Konstigt nog är det dock alltid skönt att vara hemma :-)) Saknar hästarna och ridningen! Hann ju bara precis komma igång och rida ett par 'ordentliga' pass innan vi åkte. Zinna har bara skrittat och tagit det lugnt under vår semester, så det får bli lugnt någon vecka till, innan vi är igång ordentligt igen. Känns som om hela det här året egentligen bara handlat om att sätta igång. Jaja, nån vintervila blir det INTE iallfall och snart ska vi väl vara på 'g' för den ca 100:e gången.

Var uppe i stallet i onsdags em och hade insläpp. Det blåste snålblåst på tvären, så hästarna var mer ärn glada över att få komma in och få sitt em hö + krafft. Passade även på att mäta Caspian, som jag tyckte växt lite över gumpen. han är nu 156 cm fram oh 158 cm bak, så han har ej växt så mycket efetr betet. Däremot har han lagt på sig lite, han är fortfarande tunn och kantig, men nu får man anstränga sig för att se revbenen.

Ökade höet de får ute på morgon/lunch med nått kilo eftersom det är så kallt och blåsigt och Z står fortfarande på ganska låg ransion hö, bara 8kg, medan Caspian får 12 kg.
Båda mina hästar drack som besatt när de kom in, och drack nästan en 20 liters hink var. Det är otroligt viktigt att se till att hästarna får vatten på morgonen innan de går ut eftersom vattnet i hagen är fruset. Fördelen med vattenhink är änså att man har bra kontroll på hur mycket de dricker. Minst 40-60l/dygn bör det vara, men jag är tveksam om en häåst med vattenkopp dricker så mycket?
Man kan mäta flödet i vattenkoppen genom att fylla upp den, hänga upp en hink och trycka på flottören under 1m. Vattenkoppen ska då genererar minst 5-8l för att trycket ska vara tillräckligt.

Hade utsläpp imorse igen och trots kylan och blåst så är det ganska mysigt att åka till stallet innan jobbet och pyssla och släppa ut hästarna. Speciellt när man inte träffat dem på en vecka :-)

Zinnia på Markebäck våren -10.

Semester i Prag

Har semester från hästra och vinterrusket i Sverige. Tillbaks på tisdag kväll!

Nordsvensken

Efter ett par veckors vilande och skrittande pga lösa skor och överben var det äntligen dags att lägga på sadeln igen för ett 'riktigt' pass. Härligt!
Z aka nordsvensken fick sadeln på ryggen och så bar det iväg till ridhuset.
Nordsvensk pga ullig päls trots att hon är nästan nyklippt och så den inferniska manen som står åt alla håll, oborstad svans och vi var omatchade så det stod härliga till, hoppskydd, dressyrsadel, schabrak & skritt-täcke i olika färg etc etc etc
Men vad gjorde väl det? Huvudsaken var att det blev ridning!

Vi var alldeles själva i ridhuset inledningsvis och började med att forsa fram i spänd, överilad trav med huvudet rakt upp. Jag fick därför revidera min plan att bara rida framåt. Travade längst långsidorna och gjorde ett avbrott på mitten av långsidan, trav framåt igen och nytt avbrott innan svag skänkelvikning 'halvt igenom'. Brydde mig inte så mycket om form, utan försökte bara få samma kontakt på båda tyglarna och krävde att hon skulle vara uppmärksam och reagera snabbt på både avbrott och igångsättning. I 'sjänkelvikningen' försökte jag att tänka att flytta bålen.
Efetrsom jag inte focuserade på formen utan istället focuserade på att RIDA och inte åka runt, så dröjde det inte så länge innan allt kändes mycket bättre. Efter en skrittpaus avslutade jag sen med att trava på volten och gjorde endel övergångar, hela tiden försökte tänka på att forma bålen och att rama in yttersidan på den öppna delen.
Red hela passet i ett friskt tempo och korrigerade framåt hela tiden och det kändes verkligen inte som att sitta på en nordsvensk! Hon var istället lätt och mjuk i munnen och sög ordentligt fram emot bettet. Underbart!





KRT Ryttargala

I kväll händer det! :-)
Det är dags för den årliga RYTTARGALAN! Det blir fördrink, Peter Odmark föreläser och så klart en massa utmärkelser och priser och god mat! 


Long time no seen :-)

Skrev ett inlägg om vårt KM förra helgen, men tyvärr 'försvann' det ut i cyberspace.

Zinnia och jag var anmälda till KM utan att egentligen vara så förberedda, som man ju vill vara, så jag hade allt mina funderingar på huruvida vi skulle delta eller ej. Bestämde mig iallfall för att vara det, trots att jag inte pluggat in programmet och trots att jag faktiskt inte suttit ner på henne sedan hon sattes igång för 3-4 (?) v sen.

Var trots allt väldigt peppad när jag kom upp till stallet på lörsagen, dagen före KM. Tog in Z från hagen och ställde upp på gången för att göra iordning för rn ridtur, men upptäckte då att hon dragit av sig en framsko! Typiskt! Bara att vända och knalla ut i hagen igen, hon blir såpass öm att det inte går att rida skolös.

Var nere en sväng på söndagen och tittade när mina klubbkamrater red LB-programmen och blev naturligtvis ännu mera ridsugen :-) Linn och Braven vann hela KM-klassen överlägset och vann därmed Lm för kat D och Grattis till Anki och Peach som bärgade KM-bucklan för häst.

På måndagskvällen bar det iväg till hovslagen för att slå på ny sko och även sko runt om. Attans vad mörkt det är nu på kvällarna! Tyvärr upptäckte jag även att Z antagligen slagit på sig på det fruktade monstermega-överbenet igen, eftersom det var lite varmt. Dubbel-attans!!!
I och med detta valde jag att ställa in löshoppning på onsdagen, hoppträning för Niklas på torsdagen och även dressyrträning för Anis på söndagen. Trippel-attans!  

Enda var Caspian, han hett efterlängtade grimma kom ÄNTLIGEN, ha ha. Så nu är han en stor kille i cob-grimma istället för den lilla ponny-grimman han haft hittills.
Och i onsdags lastade vi och åkte till ridhus för att löshoppa, han åkte uppbunden för första gången, men utan mellanvägg. Givetvis är han lika cool fortfarande, skrek endel, emn stod som ett ljus hela färden. På plats var han lite spänd och ofocuserad och sprang mest och kollade på sig själv i speglarna, ha ha. Men jag är ändå jättenöjd över att han uppför sig så himla bra!

Mörkblå Bucas cob-grimma

RSS 2.0