Grimträning

Äntligen har jag hittat en grimma som passar Caspian. Granngården hade helt bedårande fölgrimmor i läder. Storleken var mini-föl och föl. Det får bli den i storleken föl, men jag behöver göra fler hål i den. Efter att ha tränat med dem andra, jättestora grimman ett par dagar  så fungerar det nu nästan smärtfritt att sätta på och ta av den nya lilla grimman. Caspian har upptäckt att matte ju egentligen är en ganska rolig figur, som är bra på att klia på ställen man ej når.

Igår kördes några hyresgäster i stallet, in nytt hö, direkt från gärdet. Bonden passade på att backa in hökärran i Cherrys hage och sopa av resterna. Perfekt tyckte Cherry, som inte lämnade högen och ännu mer perfekt tyckte Caspian som lade sig i hö-högen och sov, ha ha.

Skulle ha longerat Zinnia i går, men det blev pyssel istället. Men i kväll får det bli av istället. Jag är ridsugen nu!






El Caspian

Nu är namnet klart, El Caspian får det bli!
Igår när jag åkte upp på lunchen och skulle ta in dem, upptäckte jag att  lillen blivit trampad. Klantmorsan hade klivit på honom och han hade fått ett 3 cm långt skrapsår som blödde, precis på kronranden. Så det blev sårvård under tvång, inte helt lätt, kan jag säga. Som tur är så är han helt ohalt och har heller inte svullnat upp. Tvång var det också när jagh skulle sätta på grimman för första gången, bara för att upptäcka att den var alldeles för stor och kasade ner på halsen.
Så nu måste jag få tag på en mindre grimma, men får fortsätta öva med den jag har, tills jag fått tag på en passande.

Var och tittade på lite hoppträning igår också och hämtade lite inspiration. Det är dags att sätta igång Zinnia efter helgen, då har hon vilat i 3v.

Fler bilder på underverket.





Det är en Prins!

Lillen har redan hunnit bli en vecka gammal - vad tiden går! Härligt sommarväder har vi och Cherry och 'Tjabo' njuter i hagen. Eller ja, hagvistelse betyder mer aktivitet än vad Cherry varit van med det senaste året. Det tar på krafterna att vaka och ta hand om sin prins, speciellt när hon vägrar släppa iväg honom mer än 3 m från sin sida! Än så länge går de ute ca 5h per dag och båda är ganska trötta när de får komma in igen. Det blir mer och mer 'ös' i busen för varje dag som går, än så länge inga bakuter, men däremot full galopp igenom hagen.
De första två gångerna ute, så gick han igenom el-tråden, vi hade missat att föl-säkra hagen ordentligt och hade bara två trådar mellan hagarna och dåligt med el. Vi satte därför upp en tredje tråd även mellan hagarna och fixade till så elen fungerar bra och efter att ha nosat på tråden så har Grodan hittills hållit sig inne.

Ett annat litet bekymmer var att Cherry, de första dagarna, ej låtit mig fånga henne i hagen, utan istället vallat iväg trollungen. Jag löste detta genom att fösa in dem i ridhuset och där lät hon sig istället fångas. Men de senaste dagarna har mamma häst låtit mig fånga henne utamn problem, även i hagen.
Näst på tur står att sätta på grimma och börja leda till/från hagen.

Vi funderar och funderar på vilket namn det ska bli, det måste ju passa en liten prins! Jag har tänkt sätta 'El' (efter El Cheerio) och så ska namnet börja på C (efter pappa Cartier). Har några namn på 'g', men inget som är spikat än.

Får jag presentera....

....Lill-prinsen eller mattes lilla groda! :-)


Nyfödd


På rangliga ben för första gången


1 dygn 'gammal' ute i hagen.

Välkommen till världen!

Den 18 juni klockan 21 födde Cherry en brun hingstunge med bred vit bläs och fyra vita strumpor. Allt var över på 20 minuter och inom ett par timmar stod han på egna ben och diade och hade bajsat. Mor och son mår bra och  Cherry är jätteduktig som mamma och övervakar allt han gör.

Bilder kommer!


Tjocksmockan


Förvärkar

I natt var det lite mer action på Cherry-cam, hon sparkade & lyfte på bakbenen och vispade ordentligt med svansen.
Vid ett tillfälle lade hon sig ner och krystade ganska ordentligt och jag hann tänka att 'nu är det dags' & slängde på mig mysbyxor & hårsnodd & var beredd på att springa ut i stallet. Men det visade sig bara vara ordentliga förverkar.
Ja, det är inte lätt att veta när man är nybörjare på hästförlossningar :-)
I morse hade hon en stor vaxpropp på ena spenen, så i natt kanske?

Zinnia fick nya skor igår, vilket var skönt eftersom tårna var RIKTIGT långa och fula och det klinkade & klonkade om de lösa skorna. Nu har hon istället 'special'-skor som ska underlätta överrullningen & göra så att hon sliter mera i tån av sig själv. Som tur är har hon ju haft en veckas rid-ledigt.

Jag har ju varit mer om både kotledsinflammationer och knäinflammationer och hovbölder i kubik och kan inte nog understryka hur viktigt det är att ha BRA hovslagare. Speciellt Cherrys hovar verkar vara en utmaning?! Vet inte hur många olika hovslagare som skott henne & ändå har hon efter ett par veckor varit alldeles för lång i tån, eller det året när jag bytte hovslagare  och hon helt plötsligt fick minst 7 hovbölder. Nej en bra hovslagare är A &O!

Cherry-cam

I fredags kväll hade Cherrys mjölk ändrat färg till vattnig 'lättmjölk'! Det blev till att snabbt hämta husvagnen och installera sig uppe i Valåsen. Vi ställde larmet på 30 min hela natten, men fick inte bevittna något mer spännande än lite svansvispande.

Det har även visat sig att det är svårt att kombinera Cherry-cam (övervakningskameran) med vanlig tv. Första kvällen lyckades Henna få till jättebra tv-bild, men igengäld störningar på Cherry-cam. Natt nr 2 ingen tv-signal och ganska dålig bild på Cherry-cam, natt nr 3 fortfarande ingen tv-signal men en väldigt bra bild på Cherry-cam. Som tur är har vi dvd och ganska mycket filmer att välja bland.ZZZZzzzzzzz

Häst-spa!

Igår lyxade jag till det med storrengöring för Cherry. För ovanlighetens skull så verkade hon faktiskt njuta av att bli schamponerad & kliade tom tillbaks när jag skrubbade manen. Det var en välbehövlig storrengöring och hon blänkte så fint i solen efteråt.

Zinnia har helt plötsligt förälskat sig i den nya fjordingen i hagen brevid och blev tom istadig när jag skulle ta in damerna. Lustigt! Hittills har ju Cherry varit hennes bästis nr 1, men ser tom hon ut att ligga i lä!

Vi har även testkört övervakningskameran och konstaterat att vi kommer få en bra överblick över hela boxen, i färg tom. Kameran har även nattseende. Verkligen super! Så på midsommarafton blir det sill och nubbe i en husvagn utanför stallet, haha. Skämt å sido så satt det en vit droppe mjölk på ena spenen imorse, men eftersom vädret blivit dåligt misstänke jag ändå att det tar några dagar till, innan det är dags att vaka.


Tjocksmockan 

Stallkatter & mammahäst

Zinnia kommer att få en välförtjänt vila under ca 2 veckor, hon är ju bara riden i drygt 1 år och det har hänt MASSOR på den tiden. Det passar dessutom bra eftersom Cherry snart ska föla.

Igår fick mamma-häst en välbehövlig rykt, Cherry som i vanliga fall är så där lagom förtjust i mys och gos, stod med något dimmigt i blicken och njöt i fulla drag av uppmärksamheten. När matte borstade på de allra bästa ställena så kliade hon tillbaka. Hon är verkligen stor nu! Det gäller att ta ut svängen ordentligt genom boxdörren för att magen ej ska ta emot.

För ett par veckor sedan anlände Simon och Svante till stallet. Vår gamla stallkatt Sigrid förlorade sin vännina och vi beslutade att det var bäst för henne att få nytt sällskap så fort som möjligt. Simon och Svante är nu stallets kelgrisar och har ett eget kattparadis med klösställning och kattleksaker.

Det är inte helt lätt att fånga busarna på bild..

svanstipp

Mys-Simon



Svante som gärna skulle få flytta hem till Hyttfallsvägen



Fölförberedelser

Förutom tävlingen i helgen så har vi hunnit med att hämta halm, en rundbal på 350kg. (Bävar bara för att mocka i eländet..!) Jag har även öst ut bädden i Cherrys box och högtryckstvättat och skrubbat den ordentligt. Föl föds utan antikroppar, så desto renare miljö desto bättre.
Mammas mage är riktigt stor nu, juvren fylls på succesivt, hon gnuggar svansen och i morse ratade hon kraftfodret för första gången. Hon är på dygn 322 nu, så nu är det ingen prematur-fölis om den behagar komma tidigare än beräknat.

Den här veckan ska jag fixa till övervakningskamera så att vi slipper störa i onödan utan istället kabn vi slå ett öga på monitorn var 30 min. Tur att man har snäll sambo som kan hjälpa till att vaka när det blir dags. Har även fått tips på att mjölka ur råmjölk och mata fölis med innan den rest sig, så nappflaska ska införskaffas. En lista på telnr till jourhavande veterinär och Klyx ska jag också skaffa, utifall att.


Zinnia och jag poserar i Askersund.

Sista omgången av div 3 dressyr

Lördagkvällen tillbringade jag i stallet med att fixa och feja inför söndagens dressyrstart. Det är otroligt vilken tid det tar att göra allt som ska göras innan tävling! Putsa, knoppa, borsta, packa (och såklart rida, mocka och göra mat, som vanligt). Jag tyckte dessutom att jag hade gott om tid eftersom jag var gräsänkling och eftersom jag var i stallet tidigt. Ändå hann klockan bli 21:30 innan jag kliv innanför dörren hemma. (Ja, jag erkänner att endel av tiden gick åt till att mysa med de goa kattungepojkarna Svante och Simon och givetvis blev det även en del hästsnack.)

På söndagmorgonen ringde väckarklockan vid 6:30 och det bar upp till stallet för att fodra hästar, bortsa av häst och lasta.
Lasta ja, det brukar vara gjort på några minuter med hjälp av linor, men denna morgon ville Zinnia annorlunda. När vi äntligen fick in henne i släpet hände något och hon fick verkligen panik och kastade sig ut ur släpet, med buller och bång och grimskaftet släpandes mellan frambenen, genom stallet och ut på baksidan och rätt ut på gödselstacken! Den var nästan bottenlös och hon trampade ner till magen i dynga. Så mycket för den välputsade hästen! Men som min kloka pojkvän sa, huvudsaken att hon ej blivit skadad. Efter denna incident gick hon mot alla odds på släpet nästan omgående och det bar iväg.

På framridningen kändes det som om jag äntligen, i allafall stundtals fick till ridningen även i vänster varv, just liksidigheten har jag försökt jobba mest med, sedan senaste träningspasset för Anna. Även galoppen var fin, bärig, stadig och luftig, inte som dagen innan när jag fick lite för mycket i handen. Jag koncentrerade mig mest på att försöka ha henne i en rundare/lägre form eftersom hon på tävlingen i Valåsen blev väl hög i nacken.

Programmet flöt på utan större missar, lite trassel i h. galoppfattning och ganska rejält mot handen i avbrottet från v. galopp, men annars kändes hon mjuk och följsam. Jag var som vanligt ganska nöjd när jag red ut.

Tyvärr var domaren av avikande mening och det blev bara 155p och 55,35 %. Om man ska säga något positivt så var det ett jämt protokoll bara 5:or och 6:or och en 7:a (fri skritt).

Övriga lagmedlemmar red fina ritter, Amanda Engström på 'nya' fullblodet red ett i mitt trycke jämt program, men fick väldigt snålt betalt och bara 56%, mycket avdrag pga att den stundtals slänger ut tungan.
Charlotte på rutinerade Bellmondo fick däremot betydligt bättre utdelning, 71%! (Tyvärr var resultatredovisningen dålig: ingen resultattavla och en högtalaranläggning som strejkade.) Men jag tror räckte hela vägen till seger! MYCKET trevligt ridet på mycket trevlig häst!

Filmer:

Zinnia i Gyttorp 64,29%

Zinnia i Valåsen 60%

Zinnia i Askersund 55,35 % 
(Jag måste verkligen sträcka på mig och VAR har jag skänkeln??!)


Dressyra igen

I söndags var det tävlingar på hemmaplan. Detta var vår första start med dressyrstaket runt hela banan och som tur var hann vi träna med dressyrstaket innan det var 'skarpt' läge. Zinnia tittade inte speciellt på det, men däremot blir det mycket mera häst att parera för att undvika att hästbenen trasslar in sig :-) När man rider med sarg så blir det ett naturligt stöd.
Iallafall så skötte hon sig bra som vanligt! Jättefin och mjuk på framridningen och inne på banan jobbade hon på bra. Hon blir stundtals lite hög och ostadig i formen och vi hade några missar, resultatet blev trots detta 60%.
Missarna kom i trav med förlängd steglängs, där vi fick galoppinslag och innan fattningen till vänster, råkade jag lägga till ytterskänkel lite för mycket och Zinnia missförstod och fattade höger galopp. Båda dessa moment fick vi 4:or på och det drar så klart ner. Vi fick även vår andra 8:a (!) denna gången på den fria skritten.
Sen tror jag domaren missade lite med, eftersom vi fick en 3:a på fattningen till höger?! Kommentaren var 'tveksam galopp visad mellan M & B'. På videon ser man att jag visserligen fattar sent, precis innan B, men man ser inget annat konstigt som berättigar en 3:a? Dvs sämre poäng än vad missarna genererade? Jaja, dressyr är och förblir en bedömningsport och ger man sig in i leken får man leken tåla...
Nu laddar vi om inför sista omgången av div.3 som går av stapeln i Askersund, på söndag.

Cherrys fölis kommer nog komma lite tidigare än den 20 juni som är beräknat. Hon är på 318 dygn nu och bäckenbanden är släppta och det finns genomskinlig 'mjölk' sedan ett par veckor.
Sen har stackaren fått en hovböld som hovslagaren som tur var kunde åtgärda idag och som om det ej vore nog har hon fått soleksem på hela nosen, så vet har skrivit ut kortison att smörja med.
Inte lätt att vara högdräktig hästmamma!

RSS 2.0