Maskerad hoppning -96 i Botorp

Å påtal om nostalgi! Här kommer en länk till ett filmklipp från lokaltv-kanalen CTV, ctvplay.se

Många gamla godingar! Eller vad sägs om folkmusikanterna Kina och Vivvi på Danilo, Madde på lejonet Zeb, affärskvinnan Johanna på Gigant (?) , djävulen Helena på Sixten, Jenny på sin kamel och sist men inte minst Cissi på Romeo och jag själv på svarte Classe, utklädda till schack-pjäser.

Otroligt att hästarna hoppar överhuvudtaget ;-)

http://www.ctvplay.se/video/150/Påskhoppningar-i-Botorp--1996

Snöyra

Anjou var på hugget igår så jag fick hoppa upp en sväng. Hon verkar vara väldigt känslig för väder och vind och igår förstår jag om hon var upprörd: det snöade på snedden! Trots att termometerna bara visade på 3- så var det kallt! Det blåste och snön yrde som sagt. Skönt att stänga in sig i ett ridhus då!

Anjou var lagom framåt efter att ha skrittat några varv i ridhuset. Tycker hon blir mer & mer självbärig. Gjorde volten till ett 4-kamntspår och flyttade rumpan lite i sidleds och som vanligt blev hon bra av det jobbet. Sen luuugn trav i nersittning på volt och så småningom galoppfattningar. Det funkade bra i höger varv, men i vänster varav blev det slängtrav och avbrott. Gissar att hon kanska var trött efter ett längre trav pass?
Sen red Emilia en stund, tills det blev mer eller mindre kaos i ridhuset!
6 ekipage trängdes i det lilla ridhuset, några av hästarna hetsade upp sig ordentligt och skrämde i sin tur upp några av de andra: inga bra förutsättningar att rida! Anjou var förstås en av dem som blev uppskrämd men Emilia skötte henne jättebra.

Jag fick rida Estrello en liten stund och OJ! Vilken skillnad! Han var loss och fin efter onsdagens hoppträning (nått att tänka på för allka dressyrnissar :-)   ). Jag har ridit Estrello två gånger förut: när han precis flyttat hit och för 1½(?) år sedan på ridbanan. Och som sagt: vilken skillnad!!! Lustigt att jag tänker på dressyrtävlingar såfort jag rider på mjuka & fina hästar, ha ha.

Å så några sommriga bilder på Cherry.


VRS vann en omgång i div 2 Askersund -06?
Helena/Maja, Erika/Magia, Susanne/Robina och jag/Cherry.
 

VRS vann en omgång av div 3, Askersund -06
Jag & Cherry, Inger/Fuxi och Jenny/Quencher


Cherry i Viby.


Ingen ridning...

... har det blivit denna vecka. Men som vanligt är det stalljourer, mockning och fixa mat & fylla vatten. Har även hjälpt Emilia och Anjou från backen. Måste säga att det är lättare att sitta på ryggen än att instruera från marken! När man sitter på ryggen så sker ju endel saker med näst intill automatik och det är inte alltid så lätt att förklara hur man gör.

Har blivit tillfrågad om ytterligare ett styrelseuppdrag, smickrande, men även om jag är lockad att tacka ja, så har jag bett om lite betänketid. Bra gjort av mig, som annars har en tendens att kasta mig in i saker o ting o utan att tänka efter.

Har även så gott som bestämt mig för att lämna ut Cherry på foder...Kan bli så att det blir till nån här i Karlskoga. Håll tummarna!

Skrev jag...

...vargavinter häromdagen? För i såfall hade jag rätt! Minus 25 visade termometern på i går kväll och i morse. Brr!

Emilia och jga red ut på Anjou och Estrello runt 14-snåret. Solen sken och ca 10 minusgrader, underlaget var perfekt, inte ett dugg halt för Anjou som bara äre skodd fram. Vi travade på i friskt tempo och stackars Emilia höll på att förfrysa öronen, men hästarnma var nöjda i allfall! Anjou hade vilat 3 dagar, men ändå inget bus. Duktiga lilla häst!

Sen åkte jag till Knutsbol-stallet och tog in alla hästar & gav em hö. Mockade, fixade mat och packade hösäckar och borstade och sadlade och skrittade iväg till ridhhuset. De 10 min det tar att skritta till ridhsuet fick räcka som uteritt för dagen. Såg fram emot ett 'varmt' eller iallfall isolerat ridhus. Helt själva var vi också. Travade igång och... Zinnia var ojämn...igen!!! Märktes inte så mycket på rakt spår, men däremot i hörnpasseringarna.

Jag blir galen!!!! När ska vi komma igång? Suck, fy!

För exakt ett år sedan var vi igång och hopptränade för fullt. Känns ganska avlägset just nu. DEPP!

http://www.youtube.com/watch?v=ti3yMu31QI4&feature=channel 

Vargavinter

Idag blev det ingen ridning, bara snöskottning! Var ute och skottade snö i 2 timmar. Vi har ju en egen väg in till huset på sisådär 50-75 meter, har faktiskt inte mätt exakt, men vid sånna här tillfällen känns det ju som flera 100 meter! Vi handskottade hela vägen och på vändplanen. Transporten får inte bli insnöad helt enkelt.
Vilken vargavinter! Minus 13 grader och flera meter höga snödrivor!

Hade taktiskt nog planerat in en vilodag för Z idag, så stallet gjorde jag på kvällskvisten. Höll på att köra fast med bilen på gårdsplanen vid stallet, som var oplogad. Undrar hur det gått om man ej haft 4-hjulsdrift?
Stackars Ulli körde av vägen uppe vid valåsen för att par dagar sedan och vi lyckades inte dra upp hennes mastodontbil.
Undrar hur man kan komma på tanken att göra en väg smalare (???) när man till på köpet har branta diken på varje sida och inga käppar som markerar vägen. Nu går det inte att få möte på Valsen-rakan så det är bara att hålla tummarna när man åker där, för att inte tala om när man har släp bakom. Ja, herregud. Tur att jag flyttade!

Red i ridhuset på fredagen. Tyckte Z var ganska matt, ingen jättebjudning, men hon travade på ganska okomplicerat och löddrade rejält i munnen. Hon är väldigt mjuk både i mun och sidor, så det är nog bara att rida farm den där bjudningen. Z är ju som bekant inget direkt ånglok utan snarare åt det flegmatiska hållet. Fast det får jag inte säga för då skäller Anna Björkman på mig, ha ha.

Om en dryg vecka hämtar jag hem Cherry-Berry och får träffa Caspianon igen! Å så är det Scandinavium och shoppinglistan är klar (inga täcken).
 

Terrängfordon eller inte?

Varannan torsdag är det Johan-träning i Knutsbol och varrannan är det Niklas-hoppning. Det innebär att man inte kan rida i ridhuset.
Bra egentligen, för jag har bestämt mig för att ge Zinnia mer varierad ridning och ta tag i det här med att hon kan bli spänd ute. Dåligt för att det denna torsdag blåste snålblåst och snön yrde, varning för snöoväder! Vi trotsade kylan och blåsten och gav oss ut på tur.

Zinnia a.k Terrängfordonet är inget terrängfordon i tättbebyggt område! Farligast är soptunnor, sandlådor (dvs lådor med sand för att snada vägen, inte sånna sandlådor som barn leker i, för de är begravda av 0,80 cm snö) och elcentraler. Men jag har kommit fram till att hon inte tar till flykten utan istället 'fryser' hon till is och blir stående. Om man manar på med skänkeln händer ingenting bortsett från att man känner sig som när man red på ridskola.  Om hon får titta en stund så kliver hon förbi det farliga, så jag antar att hon är ganska modig, trots allt.
Numera har jag spö med mig varje gång, för att slippa associationer till att vara ridskolebarn på nytt.
Däremot mötte vi gul plog, en traktor med släp och en länsbuss och det bryr hon sig inte om. Antagligen för återförsäljningstallet hon stod i var granne med en riksväg, vilket innebar att alla hagar var granne med samma riksväg.

Travade på på de vägsträckor som tiillät och det gjorde hon med bakbenen uppe i magen och med huvudet rakt upp, ha ha. Antar att det finns lite gång att plocka fram vad tiden lider! MEN bjudningen var det inget fel på och det tycker jag är viktigast just nu, hoppas på att det spända förvinner med regelbunden uteridning!

Imorgon blir det ridhuset!


Ridning x2

Skrittade ut en tur på Zinnia och fick sällskap av Amanda och Marimba. Zinnia och Marimba skrämde upp varandra så att vi höll på att inte komma av stallplanen och vad var det som var så farligt? Jo en katt! ha ha fåniga damer!
Det blev en ny tur nere vid vattnet och härlig natur. Nästan så man blir filosof och poetisk, så vackert är det!

Hastade sen vidare och red Anjou. La upp ridpasset lite annorlunda och började skritta på en fyrkant och i varje 'hörn' flyttade jag henne. Det var en jättenyttig övning pga att hon först blir seg och stark och inte tar förhållning, och eftersom man som ryttare måste koordinera hjälperna och MÅSTE få igenom förhållningar för att det ska gå att flytta sidan/bakdelen. När förhållningarna satt och hon flyttade sig bra övergick jag till att flytta henne snett igenom i skänkelvikning i skritt. Även detta fungerade bra. Travade på fyrkantspåret och tänkte lite öppna och jobbade endel på volten där hon ffa i vänster varv skjuter ut ytterbogen på öppna delen av volten. Galoppade lite och det går bättre och bättre.
När jag ridit i 30-40 min så ville jag nästan inte kliva av utan fortsätta rida eftersom hon kändes så bra. Självklart brister det ibland pga att hon inte orkar men stundtals är både bjudning, bärighet och form bra!


Härligt!

Red Anjou och fortsatte att trimma övergångar. Hon har vilat, lasttränat och gått i skogen de senaste dagarna.
Skrittade en stund och gjorde mycket övergångar skritt/halt/skritt och fortsatte samma sen på samma sätt i trav/skritt/trav.
Nu har jag höjt kraven ett snäpp och vill ha lite bättre reaktion för skänkel och för handen. I vänstervarvet fick jag ruska tag i henne ganska ordentligt då jag tycker att hon blir alldeles för seg & okänslig i munnen. Bättre det än att sitta och seg-dra och efter ett par uppsträckningar fick jag den reaktionen vid förhållning som jag ville ha och förhållningarna börjar gå mer igenom kroppen.
Stundtals är hon riktigt fin!
Började sen i vänster galopp och även om fattningarna blev lite springiga låg hon kvar och väntade och det gick att reglera tempot ganska bra.  Däremot blir hon snabbt trött/upphetsad och i högervarvet försökte hon dra iväg lite granna.

I stall nr 2 (eller nr 1, eller vad man ska säga) fick Zinnia och jag fick sällskap med Jenny & Piggen till ridhuset. Provade att trava några varav och hon kändes helt ren, fick även hjälp av och titta hur hon rörde sig och hon travade jämt med alla fyra benen. JIPPI!
Hon travade på och ruskade på huvudet och gick och snorklade och tyckte det var härligt att röra på sig. Travade 10-15 minuter på rakt spår innan vi nöjde oss. Så skönt att kunna rida igång henne igen!

Anjou-bilder

Visst är hon fin! Foto: Linn Ingvarsson







Bilder


Piggen och Zinnia väntar på middagshö. Notera utsikten!


Zinnias välfriserade man, eller inte.


Matte ville ha en helbild från sidan, men Zinnia var nyfiken på annat....

Terrängfordonet

I söndags var det klubbtävling i Knutsbol. Jag hade morgonfodring/utsläpp i stallet och hann även med att mocka & göra metan innan jag jag var på plats i ridhuset.
Många ekipage och många fina ritter och som vanligt flöt allt på hur smidigt som helst, kan bl.a bero på att vi har en så välorganiserad tävlingsledare! :-)
Åkte tillbaks till stallet när vi på utsatt tid var klara i Knutsbol. En skritt-tur i det soliga, härliga vädret stod på schemat. Zinnia fick gå utan skritttäcke och vi gav oss ut på en liten upptäcksfärd. Zinnia valde väg ner mot sjön och förbi alla vackert belägna sommarstugor. Hon som vanligtvis kan vara ganska spänd klev på som ett riktigt terrängfordon!
 
Utsikten,naturen, solen och hästen, det är verkligen harmoni för själen! Vi fortsatten efter ett upptrampat spår runt udden och ner till fotbollsplanen. Efter det fick jag den briljanta iden att 'gena' över gärdet ner mot ridhuset. Snön gick över knäna till Zinnia som tycket det var jobbigt att pulsa. Helt sonika stannade hon ett par gånger, ha ha. Sen ut på vägen och tillbaks hem till stallet.  Zinnia tycket inte 30 min promenad räckte utan försökte smita in på ett par avtagsvägar, men eftersom jag hade tänkt se på Cia träningar vid 13, så fick hon inte sin vilja igenom.

Kollade på några ekipage som tränade och hämtade mera inspiration. Nu vill jag verkligen igång med Z!


Drama-fritt

Vilken tur att jag har härliga Anjou att rida på! Red själv i ridhuset i Valåsen i fredagskväll och hon var precis lagomt framåt.
När hon precis hade flyttat till Valåsen blev hon ganska spänd när hon fick vara i ridhuset själv och utan hästsällskap men nu blir hon istället bara lite mer energisk. Denna extra energi gjorde att vi lyckades med ett par riktigt fina galoppfattningar, lugna, sansade och i form och vi klarade efterhand av några varv på volten utan att hon blev för springig och stark.
Red ett lite kortre pass eftersom man trots allt kunde se/känna att hon snabbt blev ganska matt. Hon är ju fortfarande väldigt 'svag' och det krävs fortsatt mycket grundridning.

Var på snabbvisit i Zinnias stall och hann med allt jag skulle (mocka, göra mat, fylla vatten sopa) på under 30 min. Det är så enkelt och lättskött och jag trivs så bra!
Och ännu bättre när jag fått höra axplock om alla draman som fortfarande pågår i stallet i Valåsen. Geee!

Åkte därefter förbi ridhuset och skvallrade lite, inte om nån annan, utan bara trevliga om trevliga saker :-)
Kom på när jag åkte därifrån att jag nog skrutit rejält om Zinnia, absolut inte meningen!!!
...Fasts det är såklart inte första gången en hästägare tycker sin häst är bäst i världen...och inte den sista heller. hihi


Det är allmänt känt...

....att om man försover sig så riskerar hela dagen att bli förstörd!
Å lite så var det igår, försov mig ju som sagt på morgonen.

Och hoppträningen var inställd.

Och Anjou vägrade att bli lastad.

Och Zinnia fortsatt varm i sitt framben, med broddtrampet.

Jag hade totalt missat att det inte var någon träning, så var påväg till Knutsbol när Emilia ringde & berättade att Anjou vägrade gå på transporten. Så jag vände och åkte tillbaks till Valåsen. Anjou har varit en pärla att lasta. Men denna gång vägrade damen. Jag kastade upp ett rep det första jag gjorde och det blev hon livrädd & superstressad av och reste sig & drog iväg i full fart ut på vägen till de andra hästarna i hagen. Kunde dock infångas relativ snabbt och utan synbara blessyrer.
Sen provade Ellinor en stund, och sedan jag och när jag gett upp tog Ellinor tålmodigt över igen och efter 2,5 h fick hon henne att gå in i släpet. Puh! Bra gjort!

När jag styrde kosan tillbaks till Knustbol igen (x3 denna dag) så inser jag när jag kommer fram att ridhuset är becksvart & inga släp i sikte = ingen hoppträning! Bra för att jag slapp betala och dåligt för att jag engagerat Ellinor & Emilia i onödan. Suck!

Åkte och tog hand om Zinnia som var märkbart mer varm över kronrand & kota, gissningsvis pga onsdagens skrittpass med inslag av trav. Ringde ATG idag och rådgjorde med veterinär, som ej tyckte det var någon fara på taket så länge det ej finns svullnad och hon ej har feber och att värme tyder på läkning. Bara att inse att detta tar tid! Bara och fortsätta skritta mao!

Jaja, inte glatt & lyriskt inlägg denna gång. men det kanske också skönt, som omväxling ;-)

Bucas

Försov mig imorse och istället för att vakna klockan 06:00 och åka till stallet för att fodra och släppa ut hästar, blev jag väckt av sambon klockan 07:45. Gahhh! Hela dan blir förstörd om man stressar så jag bestämde mig för att inte stressa utan att skynda mig istället , ha ha.
Morgonfodringen i nya underbara stallet ska ske mellan 06-09, så för hästarnas del var det ju ingen panik iallafall! (Om jag hade stått kvar i Valåsen så hade hästarna dött av att bli utsläppta och få maten så sent och minst en hästägare hade blivit vansinnig.)

Ett annat dilemma är att jag börjat se antydningar till bogskav på Zinnia, antagligen beroende på termotäcket som hon har på sig inne nu. Så frågan är fortsätta med termotäcket och chansa på att det inte blir bogskav eller att helt enkelt låta henne stå med utetäcket dygnet runt? Utetäcket är hw eller bucas och det blir garanterat inga skav.
På sikt får jag kanske köpa ett innetäcke som ej genererar bogskav, men eftersom jag redan investerat i två utetäcken
denna vinter, så vill jag inte köpa ännu mer täcken just nu.

Skrittade ut en tur på Zinnia igår och hon var seg! Åkte sen till Valåsen och red Anjou, som också var seg! Fick ändra på ridningen och istället rida för att väcka upp henne. Folk tycker kanske att jag flängrider, men det finns ett syfte med att trava på i friskt tempo, göra snabba avbrott och snabba igångsättningar och lägga på spö så fort inget händer när jag lägger till skänkeln. Efter 10-15 min trampade Anjou på bra och var ganska lydig för avbrotten och jag kunde återgå till lite mer 'normal' ridning. Galopp på volt fungerade efter detta nästan lika bra i vänster varv.

Upplägget nu är att jag rider en liten stund innan Emilia tar över och så försöker jag hjälpa henne lite på traven.

Idag ska hon få vara med på Niklas-hoppning igen och det blir bra att få jobba på galoppen utan stolpar och med större utrymme!

Mina 'ny'inköpta täcken, lila Bucas Freedom


ch blått Bucas Smartex


Mera Anjou

Anjou var riktigt fin igår! Trots två dagar i skogen och en vilodag så var hon redan från början avspänd. Tror att lilla hästen har bott in sig lite och känner sig mer trygg med sina nya matte och sina nya ryttare!
Detta hindrar inte att hon gör sina små 'ryck' och kniper in rumpan och sticker iväg framåt, MEN huvudsaken är att det går att hantera, dvs att man får stopp på henne och att hon snabbt lugnar ner sig.

Det är framför allt ljud hon reagerar på så kanske att man skulle prova med huva och lite bomull i öronen den dag det är dags för henne att debutera på hoppbanan? På träning och till vardags tycker jag däremot att det är ganska bra att det händer lite saker för att vänja henne.

Jag red mest övergångar i trav/skritt/trav och på volt och ställde igenom henne ganska ordentligt i sidorna. Hon blev riktigt fin i detta jobbet i höger varv. I vänster varv var hon lite mer stum i munnen men efter samma jobb här så lossnade hon något. Galoppen var mjuk och utan att rusa iväg och därför kunde jag galoppera ett par varv på volt utan avbrott, även i detta jobbet var högersidan klar bäst, ganska mycket beroende på mig som ryttare som har mycket lättare i höger varv. Anjou har annars ganska liksidig och mjuk i båda sidorna.
Hur som helst kunde vi göra ett bra jobb med galopparbete trots att det var 3-4 ekipage till i ridhuset. Inte illa!

Emilia har börjat rida henne lite mera och hon gör ett jättebra jobb. Anjou är verkligen som klippt och skuren storleksmässigt för henne! En riktigt fin juniorhäst!


Nu är vi på G!

Det har varit tunnt med blogginlägg senaste tiden av lite olika anledningar, men nu är jag på g igen :-)
Nån som också är på g är Zinnia, har skrittat henne i 4 dagar. Broddtrampet läker fint och hon är inte ett öm längre, däremot lite svag värme över såret och upp mot kotan. Dessutom kom hon in i fredags med ett bakben svullet över skenan, det fanns ett ytte-pytte litet sår, så jag antar att hon sparkat på sig. Men även denna svullnad har nästan gått ner helt nu.
 
I söndags tog vi en härlig promenad i det vackra vädret (Minusgrader och strålande solsken), jag och sambon tog med Zinnia i grimskaft och utforskade lite 'nya' vägar. Härligt! Och igår bylsaade jag på mig termobyxor och varm jacka och trotsade utetemperaturen på minus 13 och skrittade (nästan) samma väg uppsuttet. Zinnia var lite spänd och skrittade på väääldigt sakta :-) Vid ett par tillfällen tvärstannade hon och jag kunde höra hennes hjärta slå snabbt, vid dessa tillfällen blir hon väldigt opåverkbar och står helt stilla som en staty. Väljer oftast att inte bråka så mycket med henne utan jag sitter lugnt i sadeln och väntar ut henne och klappar lite och inom några sekunder är vi på väg igen.
Kanske hörde hon eller kände lukten av något vilt?

Anjou fortsätter att gå bra och har lugnat ner sig betydligt. Hon lyssnar mycket bättre på förhållningar och det börjar bli dags att ställa lite högre krav på att hon ska gå fram bättre för skänkeln. Fortsätter jobba lite mera med galoppen på volt och med avsbrott såfort hon lägger sig på. I helgen fick hon gå ut i skogen både lördag och söndag. Emilia har börjat rida henne mera och det funkar superbra!

Anjou hoppträning




Foto: Emilia Olsson

Hoppträning med Anjou

I torsdags fick Anjou vara med på Niklas-träning och hon skötte sig jättebra! Lite otäckt var det med öppna sarg-dörrar och ljudet från läktaren, men efter 20 min så hade hon slappnat av helt och brydde sig inte längre. Inte ens i galoppen stissade hon upp sig utan galoppperade på lugnt och avspänt. Red fram i trav och gjorde övergångar till nästan skritt och även om halvhalterna inte riktigt igenom kroppen så var jag väldigt nöjd över att hon var så avspänd.

Det blev mest travhoppning med hjälpbom och redan från första språnget så bjöd Anjou riktigt fint mot alla hinder. Inte tillstymmelse till tvekan här inte. Hon blev inte heller stark i landningen utan jag fick snarare mana på henne lite.
Tyvärr fick jag nån form av vätskebrist på slutet och fick även synrubbningar så de sista rundorna såg jag bara 'halva' hinder, men vi tog oss runt ändå, ha ha.

Zinnia blev förresten friserad i helgen. Tror jag klippte bort en decimeter man!

Det är även bestämt att Cherry får flytta hem till Karlskoga i slutet av februari!

RSS 2.0