Rally-Kalle

Här kommer äntligen en film på Caspian, 5v gammal, som leker Rally-Kalle i hagen. Mycket spring i benen, kan man säga!

Jag var ute och red i skogen med Zinnia häromdan och vilket terrängfordon hon var! Trots regnet, gav jag mig av genom skogen vid golfbanan. Vi red där mycket innan golfklubben byggde 9-hålsbanan, men nu har stigen nästan försvunnit. Genomblöt blev jag ganska snabbt eftersom så mycket grenar växt ut och på ett ställe hade ett stort träd fallit över stigen. Jag blev faktiskt förvånad över hur bra Zinnia klev på genom den stundtals snåriga terrängen. Några stopp blev det på vägen, dvs hästen fryser till is och man får känslan av att vara ridskoleryttare på nytt, eftersom inget händer, oavsett hur mkt man bankar i sidorna (får ta med ett spö nästa gång). Men får hon titta en stund på monstren i form av postlådor, soptunnor, spånskjul etc, så kliver hon på till slut. Vi red hela vägen till Dammängen och beundrade den vackra utsikten över stan. På hemvägen kunde jag stundtals rulla på i en inte allt för spänd galopp. Mitt terräng-projekt med Zinnia börjar arta sig! (Dvs att hon ska slappna av vid ridning utomhus.)  

Jag har fixat en flughuva till Cherry som gör att hon numera ser mer ut som Darth Vader än en häst. Anledningen är att hennes stora vita bläs och rosa nos gör att hon bränner sig i solen. Jag har försökt hålla efter med solskuddsfaktor 50, för barn, men det har ändå blivit rejäla solexem. Jag har även smörjt med kortison, men efter lite eftertanke klippte jag sönder en flughuva och sydde på en 'nos-lapp' på en annan flughuva. Om hon inte kliar av den och om Caspian inte biter sönder den, så kanske detta är receptet till en eksemfri-nos. 

  

Vacker bild...

Idag ska jag bjuda på en vacker bild av Zinnia.


Foto: duktiga fotografen Linn Ingvarsson.

Slappa semesterdagar

Hade morgonfodringen imorse och därefter blev det en tur til sommarbetet. Det är svårt att hålla sig borta därifrån, minsann :-).
I väntan på regnet passade jag på att flytta Cherry och Caspian till en lite mindre hage med en skogsdunge i. Eftersom jag var själv fick Caspian springa lös. Han är verkligen en morsgris! Han gick klistrade efter mamsen de dryga 50 metrarna på grusvägen, väl inne i hagen blev det däremot fullt ös. Full galopp och han fick tom med sig morsan på en runda. Hans nya trick är annars att hoppa rakt upp i luften, från stillastående och kuta rygg. Oftast inga bakuter, men han visade att han kunde i boxen, som 2v fölis och kickade käre sambon på 188cm, i bröstet.

Kloka hästmamman gick sedan ett varv runt hagen för att kolla staketet och gick sedan och ställde sig i dungen som skyddade bra mot ösregnet.

Mellanlandade på Degernäs golfbana där sambon fick ta emot pris för 'Längsta drive' i dagens golftävling. han muttrade över att priset 'bara' var ett presentkort på 200kr. Då fick jag påminna om jätteintäckterna i ridsporten, eller vad sägs om när jag vann en (gratis) isskrapa (från OK?) i juli?
Slappade och struntade faktiskt i dagens ridpass, syller på regnet och det lockade inte att rida i det lilla dammiga ridhuset.


Inga stenbumlingar i Tyskland

Vet ej varför mitt förra inlägg ej blev publicerat och och sedan hamnade som utkast, så det blir två inlägg på dagens datum.

Igår var jag ute och busred i skogen på Zinnia. Hon har ju hela tiden varit väldigt spänd ute och därför har bjudningen ute saknats. Igår red jag en längre runda och travade & galopperade på ganska ordentligt. På hemvägen fick jag riktigt bra bjudning och de hemska stenbumlingarna, för att inte tala om rotvältar, ville inte äta upp henne riktigt lika mycket längre, ha ha. Som sagt var det finns nog inga stenbumlingar i Tyskland, för ibland skulle man kunna tro att ögonen skulle trilla ur skallen på henne, när hon får syn på dem. Något skutt halvägs ner i diket och någon tvärnit, från galopp, blev det och när jag försökte fatta första galoppen blev det bara Solvalla-trav, men stundtals fick jag riktigt bra bjudning. Nackdelen är att grusvägarna häromkring ofta är riktigt hårda, men igår blev det en riktig rally-kalle-runda :-)

Caspian är nu anmäld till fölvisning den 15 augusti. Ska bli riktigt spännande att se hur det går. Med lite otur fäller han väl fölpälsen då & ser ut som en riktig skabbräv. Tycker annars att han har ganska fin resning och fatiskt lite 'goddag', bra liggande bog och sluttande kors. Skritten ser fin och vägvinnande ut medans trav och  galopp varierar lite. Som nyfödd hade han riktigt höga framknän i galopp och jag tyckte mig se en skymt av detta på sommarbetet. Hur det än går så är han min lille prins!

Hämtade ut 'Broms-Broms' som jag skickat efter och min egen häxbryggd med insektsmedel är nästan klar klar (vatten, rosmarin, vitlök, tee-tree-olja och citronella). Väntar bara på att hälsokosten ska få hem citronellan och sen behöver det bara bli en riktigt solig dag så ska jag prova och se om detta kan hålla bromsen borta!

Efter senaste ...

Efter senaste dygnets regnoväder var det skönt när det äntligen klarnade upp på morgonen idag. Först fodrade jag morgon i Valåsen och sen bar det av till sommarbetet och så tillbaks till Valåsen för att släppa ut hästarna.
Jag är nog lite överbeskyddande när det gäller mina hästar och oroade mig för hur Cherry och framförallt Caspian klarade sig. Såklart så mådde de hur bra som helst när jag kollade till dem på förmiddagen. Charmprinsen gnäggade såklart när matte dök upp, han vet mycket väl att det vankas en massa kliande. 

På kvällen åkte jag upp för att rida Zinnia. Hon såg ut som en lerhög, hela hon, så det tog en liten stund innan det gick att lägga på sadel.
Jag red en massa snabba igångsättningar skritt-trav för att få bättre energi och för att få henne 'på' hjälperna. Flyttade lite, ej perfekta skänkelvikningar utan bara för att checka av de sidförande hjälperna.
Lite trav på volten för att böja och ställa lite i sidorna och slutligen gick vi in på hoppbanan och galopperade över några små hinder.
Fattade galopp, galopperade över ett hinder, halt och så galopp över nästa hinder. Detta galoppjobb fungerade jättebra och hon galopperade i bra balans, med bra bjudning och utan att bli framtung. Dessutom fungerar dessa avbrott/igångsättningar på samma sätt som de inledande skritt-travövergångarna, jag får mer energi att rida på.

Efter ridpasset släppte vi ihop Zinnia med new forest ponnyn Burmas Malinhead 'Malin', som står på Valåsen för att bli vidareutbildas och tävlas (hon startar bl.a New Forest SM tillsammans med Linn till helgen). Efter att ha gått i hagarna brevid varandra i någon månad så pep de inte ens när de hälsade på varandra. Som tur var visade Zinnia att hon var boss och valde höhög först.
 

Bromsar!

Var nere och kollade till hästarna på betet idag. Förutom insektsmedel så smörjer jag Cherrys nos med vattenfast solskyddsfaktor (30 typ) för barn. Kan säga att hennes vita nos blir ganska ordentligt rosa annars! Caspian är inte helt förtjust i att få nosen smörjd.
Renons var det insektsmedel jag hade och det fungerade knappt alls. Trots att att vi sprejade så att hästarna var fuktiga i pälsen så satte sig stora otäcka bromar direkt! Jag tror jag dödade minst 30 stycken på den lilla stunden jag var där och jag fick minst 10 stick. Stackars hästar! Måste säga att vi är väldigt förskonade mot bromsar uppe i Valåsen.
Tror jag ska prova att koka eget insektsmedel med vitlök, rosmarin, citronella och vinäger. Någon som provat? Läste på nätet och hittade även ett medel som heter Bromsbroms som ska vara bra.

Red Zinnia på kvällen runt 20:00. Det är först då temperaturen är behaglig. Jag red på banan och jag måste säga att det märks att hon vilat ett tag. Dessutom har hon gått ute på nätterna ett tag, så energi är en bristvara för tillfället. behöver nog  fodra på med lite mera havre om vi ska orka med en träning för Niklas nästa vecka.
I slutet av passet var det inte längre 20m häst framför och bakom sadeln och faktist klev hon på ganska bra.
 

Sommarbete

Jag har bestämt mig för att köra iväg Cherry och Caspian på bete, hemma hos min pappa, utanför Degerfors. och vilket bete! Mer än 1 ha ängsmark med knöhögt gräs och mycket klöver. Mina farhagor om att få visa upp en tunn Cherry på fölmönstring den 15 augusti minskade avsevärt. 'Stackars'  Zinnia får ej följa med men tror att jag måste försöka få tag i ett annat sto med hingstföl, så att både mor och son får sällskap. Annonsera på Blocket kanske? Det känns nästan löjligt att släppa dem ensamma på detta bete.





Ett tag sedan sist!

Jag hann inte mer än gå på semester så förbyttes det vackra sommarvädret med 25 grader plus till en och en halv veckas spöregn. Typisk! Men ändå skönt att vara ledig.

Vi stack iväg på en Ålandskryss med ett par kompisar och hade det väldigt trevligt, annars har jag mest röjt här hemma och i trädgården.
Cherry och Cspian har fått gå upp i sommarhagen, men tyvärr han den bli rejält nerbetad och jag får tillskottsfodra med mycket hö och kraftfoder. Fördelen är iallfall att de har skydd mot sol och regn.
Vi försökte släppa in Zinnia till dem men  trots att damerna gått med varandra i över ett års tid, och varit som ler och långhalm, så var det annat med en fölunge med i leken. Cherry lät inte Zinnia komma i närheten av sin unge och det slutade med full galopp fram och tillbaks ihagen. Cherry hann få en en spark på insidan av hasen innan vi till slut fick sära på dem med långpisk. Riktigt otäckt faktskt. Alla tre var genomsvettiga efteråt och stackars Caspian var så trött att han skakade i benen. Efter denna mardröm svampade jag med kallt vatten och de fick de vila ut i sina boxar.
Cherrys sår läkte fint och hon visade ingen direkt hälta. Tur också att allt gick bra med den lille!

Jag har börjat sätta igång Zinnia och jag tror hon trivs bra med lite jobb!


Stallet x 4

Det har blivit minst 4 rundor till stallet varje dag sedan Caspian föddes! För att kolla så att allt är bra, klia lite och så klart fodra och ta in och ut. I går var första dagen mor och son gick ut heldag (och första gången räkan fick regn på sig) annars har jag släppt ut på morgonen och låtit dem gå in mitt på dagen när det är som varmast & sedan släppt ut igen på kvällen.
Gissa om det värmde i hjärtat igår när jag kom upp till stallet och Caspian kom gnäggande emot mig i galopp. Han hade legat utslagen och sovit och jag var den första han fick syn på när han reste sig, kändes nästan som om han förväxlade mig med morsan, men oavsett orsak så var det otroligt gulligt iallafall!
Vi har börjat 'leda' honom ut till hagen nu, första gången så blev han lite rädd för grimskaftet, när jag sedan knäppte loss grimskaftet så fick vi oss ett gott skratt. Han kom då fram och bet tag i grimskaftet det och sprang sedan iväg med det hängande i munnen.  

Jag har longerat Zinnia i ett par dagar och hon sköter sig jättebra, bara ett par brallar, men det är tillåtet efter 3v vila! Hon verkar tycka att det är skönt att få jobba lite igen så ikväll slänger jag nog på sadeln och rider några varv.

RSS 2.0