Tävlingsanmälan och dressyrryttartest

Nu har jag anmält mig till de andra omgångarna i div 3 dressyr!

Den andra omgången arrangeras av Föreningen Örrebro Ryttarteam den 15 maj och den tredje och sista omgången går hos föreningen Linde Ridskola den den 29 maj.

I Karlskoga Ryttarteams lag, som återigen blivit lite ändrat, rider även Ida Eriksson på Biggen och Ylva Åkerberg på Bellmondo.

Jag rider LB:0 i båda omgångarna och har även anmält till LB:0 som framridningsklass. Toppen att kunna rida samma program, för då slipper jag att ha två olika program att tänka på :-)

I framridningsklasserna till att omgångar av div 3 är bedömningen 'Dressyrryttartest', vilket ska bli spännande!

'Syftet med Dressyrryttartest är att främja god ridning i bemärkelsen ryttarens sits och inverkan på hästen. Bedömningsformen kan ses som ett steg i utbildningen mot den traditionella bedömningen som premierar främst gångarter och rörelsernas utförande. I Dressyrryttartest är inte hästens eller ponnyns kvalitet avgörande men en välskolad häst gör att ryttarens rätta inverkan blir tydlig.'

Zinnia och jag i Askersund -09

Genomkörare

Vilken genomkörare vi fick för Johan! Inget ovanligt i och för sig :-))
Vi red inomhus, trots det vackra vädret, och jag tyckte Z kändes ganska ok på framridningen. Med ok menas att hon klev på ganska bra efter att jag jagat på henne lite med skänkel och spö. Däremot går hon ju inledningsvis med huvudet rakt upp, men efter hand börjar hon söka sig ner.

Innan passet berättade jag för Johan att jag tyckte att hon var lite seg och att jag då fick lite mycket i handen. Johans analys var att jag tvärtemot vad jag gjort när jag ridit själv, ska hålla ihop henne ännu mer, så fort hon blir seg och istället mata på energi för att på så sätt få 'gummisnodds-effekt'.

Därefter följde ett rent grundridningspass igen och jag fick enbart koncentrera mig på att hålla ihop henne och snabba på bakbenen så fort de blir långsamma/sega. Så mycket som jag tar ihop henne, måste jag också driva! I höger varv förböjer jag henne fortfarande, och måste tänka på att rida med framdelen på voltspåret.

Jag kan inte påstå att det var några nya saker Johan påpekade, men det blev ändå en liten 'aha-uppplevelse' efter att jag tydligen glömt bort endel av sakerna sen föregående träningar. Det positiva var ändå att jag har ganska lätt för att rida henne på det här sättet när nån påminner mig och numera går hon faktiskt ställd åt vänster i vänster varv, det gjorde hon inte de första träningarna.
Jag kunde även använda lite av Anis pekpinnar i detta pass, framför allt gällande min sits,  och kombinera det med Johans instruktioner.

Som vanligt var häst coh ryttare mycket trötta när vi återvände till stallet. Där fick Z back-on-track paddar och nattlindor runt om. Jag lindar inte benen i vanliga fall, men efter träningspass brukar jag göra det. Z's halmbädd är även utbytt och istället står hon nu på en betydligt lägre bädd av ny och fräsch halm.
Jag gissar att hon sov gott i natt :-) 

Spinoff på höpåsar

Läste på Ankis blogg angående höpåsar, och vi är väl många som apckat otaliga kilo hö i IKEAS blåa hösäckar. Även i vårt stall (med fyra hästar) har vi uppgraderat till hösäckar i andra färger :-)))



Använder du höpåsar från IKEA?



Free polls

Spökig uteritt

Det blev en uteritt igår. Jag hade egentligen tänkt att trimma på banan igår igen, men efter en stressig dag på jobbet så kändes en uteritt betydligt mer lockande.

Skrittade iväg på Zinnia och valde vägen över åkrarna och över vägen. Precis som vanligt tvärnitade hon vid soptunnan, den har stått där varje gång vi ridit denna vägen, men den är lika otäckt fortfarande. När vi tagit oss förbi det första hindret så kommer snabbt nästa: en fladdrande pressening vid en garageöppning. Inget nytt att en hänger där, men precis lika farlig som vanligt :-)

Hon var, också precis som vanligt, stel som en stålfjäder när vi passerade husen uppe i backen. Sen valde jag en väg som vi faktiskt aldrig ridit förut, genom en hage och vidare till ett sommarstuge-område. Här fick hon verkligen saker att titta på! Mycket bråte och byggnader var det vid alla hus vi passerade. provade att trava lite, men när hon är så här spänd går det nästan inte. Gjorde istället några övergångar, för att så att säga, göra det bästa av situationen. 

Vid vägens slut passserade vi en gigantisk hästhage och plötsligt dundrar det in 3 tre hästar i full galopp! De kände naturligtvis av spänningarna som Z utstrålade. Som tur var höll sig Z på mattan trots ytterligare ett störmoment, och som om detta inte skulla vara nog, så börjar det bräka och jag förstår då att gården vi är påväg mot även har får.
Vi skyggade förbi en plåtbit som låg slängd efter vägen, innan vi tog det däkra före det osäkra och
vände hemåt igen.

På hemvägen kunde jag faktiskt trava förbi endel 'otäckheter' på en fortsatt, men faktiskt mindre spänd Z som faktiskt bjöd riktigt fint. När vi sen ridit tillbaks över vägen, var vi på 'säker mark' igen och stckars Z kunde slappna av.

Ikväll är det dressyrträning för Johan och på söndag ska Caspian ut på äventyr :-)

Vackra och spökiga Zinnia :-)



Dressyr istället för terräng

Hade gärna åkt till Trossnäs igen och hoppat lite terräng igår, men tyvärr var det redan fullt när jag sent om sider kom på att anmäla mig :-P
Istället får jag se fram emot Johan-träning på torsdag!

Igår trimmade jag på ridbanan och Z kändes faktiskt riktigt fin. Bjudningen blir bättre utomhus och dessutom hittade hon lite läskiga saker att bli rädd för (bla. en båtkärra och en katt på sorkjakt). Som vanligt red jag ren grundridning, skrittade fram nere vid sjön ochm kunde därför börja trav efter endast nått varv i skritt på banan. Hon travade på som bara den, nästan överilat, men efetr att ha fångat upp henne och gjort några övergångar gick formen från lång teleskop till längre och rundare. Värme upp genom att rida lite snettigenom med övergång på diagonalen och när hon lyssdande ok på förhållningarna övergick jag till att bara göra en tydlig halvhalt.
Efter den sedvanliga sktittpausen övergick vi sen till mer jobb och galopp. Började direkt på 4-kanten och la stora volter mitt på varje långsida, hon hade riktigt mycket energi i galoppen och jag fick tänka 'bromsa' i stort sett hela tiden. ett angenämt problem. Såfort jag får henne ordentligt mellan hand och skänkel, så kan jag dock reglera galoppen bara genom säte och vikthjälper. Filade också på hörnpasseringarna som vi faktiskt gör riktigt slarvigt!
Gick sen över till vänster varv och där tog det några varv innan jag fick henne att sluta gå utåtställd, koncentrerade mig att sitta rätt, fram med vänster höft coh bak med höger axel. Gick några varv på volten för att komma till rätta med ställningen. Här måste jag vara riktigt stadig och nogrann, för hon vill räta ut sig hela tiden.
Efter detta fungerade galoppen även bättre på rakt spår.
Avslutade sen med lite trav och provade även nån mellantrav, men här hade jag henne inte tillräckligt ihop, så det blev galoppanslag i slutet på långsidan istället.

Sammantaget är jag jättenöjd över hela ridpasset eftersom Z hade mycket energi och hon kändes verkligen lätt och bärig.

Men vet ju vad jag ser mest framemot, sån här galopp:



eller sån här :-D


Slitgöra!

Har promenerat med hästarna i två dagar.
I går gick jag med Caspian en sväng nere vid sjön. Han får stora A i uppförande, för det var inget bus, utan han följde bara med matte med spetsade öron och tyckte det var kul.
Han är otroligt orädd och fast vi passerar flera strandtomter, båtar och andra konstigheter så traskar han bara snällt på.
Efter promenaden fick både han och Zinnia beta gräs i nån halvtimme, vilket de uppskattade!

Idag tog vi tag i det stora uppdraget att tömma Caspian halmbädd. Puh vilket jobb! Vet inbte hur många skottkärror vi körde ut, men det tog över två timmar att tömma hela boxen. Jag får försöka skippa bädd, eller tömma den åtminstone 2-3ggr/år, för detta  var ingen lek!
Kalkade efteråt och körde in ny fräsch halm, diskade ur vattenhinkarna och gjorde rent saltstenshållaren. Helt nybäddat alltså :-) Caspian står nu 1m lägre än vad han gjorde igår.

Efteråt tog vi båda hästarna på promenad runt sjön och även idag fick de beta en stund.

Caspian sover troligtvis gott i sin nyhalmade box och jag lär göra likaså :-)


Morgonjour

Morgonjour i stallet och fortsatt härligt vårväder. Det är riktigt mysigt att styra bilen mot stallet på morgnarna och fodra frukost till de fyra hästarna i stallet.
Idag passade jag ävrn på att dra in lite mer sly till Caspian och Zinnias hage. Det är alltid uppskattat och hästarna börjar direkt gnaga på grenarna, trots att höet är serverat :-)

Gick sen en sväng i gahe och konstaerade att inte mycket gräs kommit upp ännu, hagen är elldelses för upptrampad. Däremot har det kommit MASSOR med gräs i alla omgränsande sommarhagar. Zinnia kommer definitivt bli tvärtjock så fort vi släpper dem i sommarhagarna!

Jag har även tänkt att ösa ut permanentbäddarna i bådas boxar. Det är ett antal kärror som måste ösas ut, men det känns som det är bra att förekomma en eventuell flugivasion.

Skrittade ut en sväng på en fortsatt seg Zinnia i går kväll. Det var en sagolik kväll, vindstilla och ljummen. Härligt!



Torsdagens hoppträning

Av nån anledning får jag inte till det ordentligt på hoppträningarna. Hon hoppar absolut helt ok, men känslan är inte bra! Redan på framridningen kändes hon seg och långsam och som ett berv på osten blir jag spänd och irriterad, vilet såklart inte gör saken bättre.
Dessutom hade jag tagit ett kort hoppspö istället för dressyrspö, som jag faktiskt brukar ha även när jag hoppar. Det var inte förrän vi fick hoppa den läskiga vattenmattan som hon vaknade till litegranna :-) Vuxna hästen :-)
Det behövs verkligen något för att skrämma upp henne lite, när hon segar ihop såhär, jag är ändå övertygad om att det hänger helt och hållet ihop med hur jag rider henne, och jag oncentrerade mig därför på att inte bära omkring på henne, utan försökte rida med mjuk hand och mycket framåt. 

Niklas tyckte ändå att helheten var bättre, att hon var  bättre i balans och såg mjukare och mer ridbar ut, så det är bara att kämpa på!

Påskafton idag, och innnan vi avnjuter sedvanlig påskmiddag, så ska jag ut och fodra hästarna påskhö :-)) Ikväll blir det en ridtur ut i det vacra vädret.

Bildbomb nr 2













Fotat av Linn Ingvarsson www.dressyrmupparna.se

Bildbomb från Markebäck, dag 1

Äntligen har jag fått bilderna från Markebäck som Linn från www.dressyrmupparna.se fotat.

 



















Jättemyggor - redan ?!

Igår åkte jag upp lite senare till stallet. Eftersom termometerna visade på 17 grader (!) så tänkte jag låta mina hästar vara ute lite längre än vanligt. Normalt sett kommer de in mellan 16:30-18:00 och får sin efetrmiddagsmat. I går fick de istället äta sitt hö ute och, som jag trodde, njuta av vårvärmen.

När jag gjort alla stallsysslor åkte jag upp till hagen med bagaget fyllt med vattendunkar för att fylla vatten i hagen. Jag upptäckte då att Caspian var alldeles genomsvettig och båda hästarna var invaderade av 20-30 gigantiska myggor!  Jag skyndade mig att knäppa fast grimskaft och livräddade de stackars angripna hästarna in i stallet, påvägen dödade jag säkert 50 blodfyllda myggor.

De fick gå in i sina boxar och mumsa på eftermiddagskraften och sen letade jag fram förra årets flugmedel och gav dem en varsin rejäl dusch.
Däremot tyckerjag av erfarenhet att flugmedel funkar ganska dåligt mot just myggor och bromsar. Vad tycker ni som läser? Vilket flugmedel är det mest effektiva?

Fler bilder från terrängträningen i Trossnäs



Nerhopp


Lite tveksam på graven, när vi vände och hoppade tillbaks åt andra hållet


Härligt att galoppera på i skogen




Inga tveksamheter längre :-)

Anis-träning

Det var härligt väder när jag gjorde iordning Z inför söndagen träningspass för Anis. Solen sken och det fläktade lite lätt, det kändes hemskt synd att ta med Caspian in så tidigt på em, men eftersom han blir ensam i hagen utan några hästar i sikte, så kändes det som det enda alternativet, tyvärr.

Jag såg fram emot året första ridpass på ridbanan brevid sjön och blev därför lite besviken när träningen visade sig vara inomhus. Bortsett från halkan dagen innan så tappar Z väldigt mycket bjudning inomhus, men det visade sig bli ett härligt ridpass ändå!
Ojoj vad vi fick rida! Anis sa direkt till mig att slappna av i axlar och överskänkel och bara genom denna till synes enkla åtgärd blev det sån skillnad på Z. Inte så konstigt att hästen slappanar av när ryttaren gör det ;-)

Vi fick börja med galoppen på volten och ganska snart fortsatte vi rakt ut, med 15-meters volter på långsidorna, i bägge varven. Även i vänster varv fick jag snabbt en bra känsla, mycket hänger på att jag släpper fram den där vänster höften.
Därefter fortsatte vi med traven och svag öppna på långsidorna. Här fick jag tänka höger-vänster höger-vänster och helt enkelt åka med i travtakten. Vi fortsatte med längningar på långsidorna och diagonalen och här är det viktigt att jag inte släpper iväg henne, samt att jag verkligen flyttar fram underskänklarna. Avslutningvis gjorde vi lite längningar eller tempoväxlingar även i galoppen.
Både Z ch jag var MYCKET trötta när vi traskade tillbaks till stallet, men vilken härlig känsla: Z blir bärig och lätt i handen och suger verkligen fram till bettet vid de här passen för Anis och jag ser verkligen fram emot nästa ridpass, eftersom jag vet vad och hur jag ska jobba vidare.

Zinnia på MB våren 2010

Caspian på promenad

Ganska sent i fredagskväll gjorde jag iordning Zinnia för en skrittur nere vid sjön. Det blåste ganska ordentligt och Z tyckte det var riktift spännande, trots att detta är en utav våra 'orinarie' skritturer.

Eftersom underlaget var så fint, så passade vi även på att trava lite. Och j-ar vad hon travar när hon är lite spänd, det är svårt att ens försöka rida lätt! Det hänns som sjumila steg och benen uppe i hakan ungefär :-)) Vi vände och tavade samma sträcka tillbaks och sen bar det av med lite galopp uppför grustaget :-)) Så var det med den skritturen, men det skadade verkligen inte att galoppera och trava lite, det var inget ansträngande pass och Z var riktigt med på noterna och låg faktiskt tom på lite!

I lördags blev det en oplanerad vilodag för Z och Caspi fick istället lite omvårdnad. Jag ställde upp honom på gången och använde ryktstenen. Han har väldigt kort och fin päls, trots att han gått helt otäckad, men nu på vårkanten så fäller han ändå endel. Han verkligen njuter av att man borstar och håller på med honom.
Sen satte jag på tränset, eftersom han provsmakar på det mesta, så är det inga som helst problem att få honom att ta bettet. Jag har bytt till ett 3-delat äppelbett, som säkert känns lite merqa följsamt än det raka äppelbettet som suttit på de 2-3 ggr han haft bett i munnen tidigare.

Sen satte jag på grimman och kedjan i grimman, innan promenaden ner till ridhuset påbörjades. Han tyckte som vanligt att det  var lite spännande att gå iväg själv, med matte. Några stopp och lite gnäggande brukar det bli, men han är otroligt lätt att övertyga och få att följa med. Han gjorde sen nån tjuvrusning i trav, men även här är han lätt att få stopp på och som 'straff' fick han backa/gå fram så många steg som jag bestämde.

Eftersom det precis körde ut från garaget mittemot ridhuset, så genade vi lite ner mot ridhuset och där var ett ytte-pytte dike. Döäckligt tyckte Caspi först, ha ha. Jag klev över och stod och väntade lite innan han tog ett jättesprång över.
Sen fick han bralla lös i ridhuset, vilket alltiod är superskoj, han genar alltid in mot mitten där jag står och lägger gärna påen bakut när jag viftar bort honom.
Dessvärre var det nyvattnat och lite halt, som tur är är han väldigt uppmärksam på det och saktar ner farten när han märker att underlaget släpper. Klok kille!

Jag provade även att löslongera litegranna, vilket kan vara bra inför den riktiga lpongeringen, som jag tänkt börja med snart. Det funkade faktiskt ganska bra och han sprang stundtals i en cikel runt mig i trav. Helt plöstsligt släpper unedrlaget igen och han halkar omkull på sidan! Som tuir var skedde detta helt odramatiskt och Caspi passde helt enkelt på att rulla sig. ha ha

Vi promenerades en tillbaks upp till stallet och självklart hoppade vi över mini-diket även på hemvägen, det är ju bara att passa på att göra all miljöträning man bara kan!

I sönddags var det då dags för träning för Anna Anhiem 'Anis'. Jag ska rapportera mera ingående om det, men jag kan iallfall skvallra om att både Z och jag fick en riktig genomkörare och känslan var super!

Caspian på promenad med träns för första gången.






Tävlingsutstyrsel





Träns: Kings + swarowski
Sadel: Isabell Werth
Schabrak: Eskadron med klubbtryck (Karlskoga ryttarteam.se)
Hjälm: Charles Owen
Kavaj: Pikeur Skarlett
Ridbyxor: Pikeur Kiara
Ridstövlar: Hoppstövlar med snörning
Sporrar: Jaktsporrar


I Gyttorp såg tävlingsutrustningen lite annorlunda ut:

Träns lånat (Vid urlastningen fastnade tyglarna och Z slet söner hela tränset :-O Som tur var kunde min snälla klubbkamrat Märi  hjälpa till och lånade ut sitt träns till oss. )
Kavaj: Jackson med blingad krage
Jodhpurs: Mountainhorse
Chaps: ?
Sporrar: Dressyrsporrar  

LB:0 Gyttorp 2011-04-09

Här kommer äntligen filmen från årets debut på dressyrbanorna :-)

LB:0 Gyttorp 2011-04-09

Procenten blev 58,44 % och det är framförallt den traven med förlängd steglängd x2 och galoppen med förlängd steglängd x 2 som gett avdrag i form av 5:or, samt ett alldeles för tidigt avbrott till trav efter galopplängningen i högervarv (slarv!). I övrigt har vi fått mestadels 6:or. 7:or blev det för en travvolt, en fattning, galoppvolt och den sista uppridningen.

Gångarterna (frihet och regelbundenhet): 6/12

Framåtbjudning (vilja att röra sig framåt, elasticitet, mjukhet i ryggen och bakbensengagemang) 5/10

Lösgjordhet (eftergift på tygeln, formen, acceperande av bettet, harmoni, läytthet och mjukhet vid rörelsernas utförande, uppmärksamhet, fortroende och lydnad) 6/12

Ryttarens sists och hållning - korrektheten och finheten i samt effekten av hjälperna 6/18

Korrektheten i uppvisningen (hörnpasseringar, ridningen mellan rörelserna, programlinjernas följande) 6/12

Domaren, Agneta Nylanders kommentar var: 'Ofta ojämn i bjudning och därmed ostadig i form. Slarviga hörnpasseringar!'


Mina kommenatrer är: 5:an på framåtbjudningen måste såklart åtgärdas till nästa gång vi rider program, hon blir alldeles för ostadig i formen och ibland öppen/hög.
De slarviga hörnpasseringarna ska jag också försöka rätta till och överlag forma bättre i vänster sida, MEN det är ändå mycket stor skillnad på hur jag kommer åt henne i detta varvet jämfört med tidigare, så det är bara att jobba på, jag vet att vi är på rätt väg.
Min sits! Jag lyckades få till 7:or på sitsen på nån tävling förra året och det ska jag bannemig ordna till nästa tävling! Man ser verkligen att mitt mellangärde är svagt och varför i herrans namn sitter jag med skänkeln bakom sadelgjorden???

En lite rolig grej, är att jag ridit de flesta starterna för just Agneta Nylander, och jag har förbättrat mig tidigare så, varför inte igen?



Årets första terränghoppning och...avramling...!!

I går bar det iväg till Trossnäs utanför Lillerud i Karlstad och årets första terrängträning! Det var alltså andra gången i Zinnias 7-åriga liv som hon fick prova på terränghinder. Och det var så kul!

Vädret var perfekt och Trossnäs bana är underbar, den ligger i ett grustag där det växt upp en granskog med otaliga naturliga stigar och där finns alla terränghinder man kan tänka sig: stockar, stenar, smala hinder, kombinationer, vatten, nerhopp/upphopp och gravar och vi provade på det mesta.

Z var till en början lite reserverad och lite spänd men hoppade allt vi styrde på, om än med lite inramning från piloten. Men efter några språng började hon förstå vad det handlade om och bjöd fint mot hindret, det var bara att hålla om och  och åka med, hon frustade och tyckte det var jättekul! Hon blev tom så laddad att hon studsade på stället och hade lite svårt att stå stilla när de andra hästarna gav sig iväg, ha ha.

Första språnget över en lite stock


Efter att ha stannat och tittat en gång hoppade hon med spetsade öron :-)

Efter några språng hade hon som sagt var fått upp ångan och vi fick instruktion av tränaren att gasa på ordentligt efter nästa hinder, en stock, så att hon fick sträcka ut ordentligt.
Sagt och gjort, jag manade även på med spöet eftersom hon gärna springer och kniper lite och blir lite tittig. Vi vände och galopperade tillbaks över samma hinder och ökade galoppen rejält efter hindret, tanken är att hästen efter språnget snabbt ska tillbaks till fälttävlanstempo, ca 490/min.
Precis när jag börjar sakta ner, får Z syn på vattenhindret och en målad mur och kastar sig åt sidan. Hästen försvinner under mig och jag seglar mindre graciöst rakt ner i backen! Både Z och jag blev nog lika förvånade!

Som tur var var Z lättfångad och jag klarade mig undan med bara ett par blåmärken och vi kunde fortsätta till nästa hinder.

Det var en riktig kick, måste jag säga och lätt på topp 3 roligaste saker man kan göra med sin häst! (Jag hade även en snäll kamerakvinna på plats , så fler bilder kommer!)

Terrängträning

Det börjar bli dags att ge sig ut i terrängen för att hoppa lite terränghinder! Jag väntar just nu besked på om Trossnäs (Karlstad) ska ha terrängträning i kväll. I såfall bär det iväg för att hoppa de första sprången ute. Härligt!

Jag har startat lite fälttävlan under alla år jag haft häst. På Classic (f.87 Kaliber-Nepal) gjorde jag några starter upp till lätt fälttävlan, tyvärr var hans stora dilemma vattenhinder och vi gjorde ganska många starter där ritten tog slut just vid vattenhinder. Även med Cherry startade jag terräng, men vi hann bara till debutantklass. Cherry däemot var alltid helt orädd för vatten.

Zinnia har varit ute i terrängen bara en gång, men som sagt mer ska det bli!

Zinnia första gången i terrängen 2010 

Kommentarer

Nu har ni kommenterat ganska duktigt (även om de flesta fortsätter att vara anonyma :-))  ), men jag ska iallfall ta och lägga ut filmen. Pga mycket lååångsamt internet så kan det ta ett tag, men håll ut! Film kommer :-)

Jag har även en massa foton från Markebäck, som ska läggas ut. den som väntar på något gott...

Annars har det varit lugnt på hästfronten. I måndags hade jag ridhjälp och eftersom jag hade gjort stallet på morgonen, så fick jag kvällen över till annat än hästar och i tisdags fick Z en vilodag. Idag blir det nog iallfall en tur ut i skogen.
Har även anmält mig till träning för Anis på söndag, ska bli så kul!

Härligt vårväder

I söndags slängde jag på sacdel och träns och så gav vi oss, Zinnia och jag alltså, ut på en härlig skrittur i vårvädret. Det var ca 15 grader varmt ute och nästintill vindstilla.
Det var underbart att kunna rida ute i bara fleecetröja. Ja, skrittur och skrittur förresten, det blev en kort travrunda och faktiskt en busgalopp i grustaget. Jag lunde inte låta bli helt enkelt :-)

Efteråt bjöds det på kaffe och bulle inne hos stallägaren och så hade vi stallmöte. Vi pratade bla. om sommarhagar! Det ni! I slutet på maj planerar vi att släppa hästarna på sommarbete.

Årets tävlingsdebut avklarad!

Det blev 58,44% i LB:0 i Gyttorp igår. Trots låg procent  var vi 9:a av 18 ekipage. Vi hade egentligen bara en miss i programet, när jag gjorde ett avbrott från galopp alldeles för tidigt. Det som sedan drog ner procenten var mellangångarterna där vi fick 5:or, på övriga programpunkter red vi ihop 6:or och 7:or. Inte så mycket att säga om, eftersom hon inte är riktigt 'färdig' i längningarna.

I laget gjorde Märi en strålande insats genom att bli placerad i LC:2, äve Ida visade framfötterna i sin framridningsklass
, bed. dressyrryttartestet där hon red ihop 68%. I LB:0 blev bedömningen betyligt hårdare och bara 55%.
Nu är det bara att ta nya tag inför nästa tävling och träna mer!

Nån som vill se filmklipp från ritten, förresten? I såfall får ni kommetera så jag vet vilka det är som läser bloggen :-))

Det blir inte alltid...

...som man tänkt sig!

Igår åkte jag glad i hågen till stallet för att göra mig och Zinnia klara inför kvällens hoppträning. Mockade, tog in Caspian och Zinnia, gav dem em-kraften och tog så småningom ut Z på gången och borstade av henne. Putsade skor + chaps och skulle precis sadla, innan jag tog hovarna, bara för att upptäcka att hon dragit av sig en baksko! Va' f*n!!! Inte igen!!!

Eftersom Z alltid blir ömfotad vid tappskor så hade jag inga större förhoppningar om att vi skulle kunna träna, men eftersom vi istort sett var klara redan, så slängde jag iallafall på sadeln och skrittade ner til ridhuset för att känna efter hur hon kändes.
Vi gick över gärdet ner, där underlaget var mjuk och åtminstone i skritt kunde jag inte känna nån orenhet. Sen behövdes behövdes tyvärr bara en långsida i trav, innan jag kunde konstatera att jovisst var hon oren. Tillbaks till stallet med hästen som istället fick gå in i boxen och mumsa på em-höet.

Som tur är, har jag världens bästa hovslagare som lovat ta emot mig för att slå på en ny sko, så åtminstone är tävlingstarten på lördag räddad. Även om uppladdningen därinför inte är den ultimata...


Tuffa ridkläder

Mouintainhorse har kommit med en ny snygg 'wicked' kollektion. Det är lite tuffare tryck, Ed Hardy-inspirerat tryck. Riktigt snyggt! Nu köper jag sällan ridtröjor/t-shirts utan använder 'avlagda' kläder i stallet, men dessa skulle jag absolut kunna tänka mig att klicka hem!

T-shirt 299:-                                                                   Wicked jogger 499:-





Vårkänslor

Fåglarna kvittrade och solen sken när jag sadlade ut Zinnia, detta trots att klockan hunnit bli runt 19.
Jag borde egentligen ha ridit i ridhuset, men efter rapport om att det dammade endel där, så valde jag att rida ut i det härliga vårvädret istället.
Skrittade ut en runda, och det var alldelses mjukt och fint i backen och Z klev på med spetsade öron. Sen svängde vi ner mot fotbollsplanen för att kolla underlagte där och det var alldeles fritt från snö, och inte hårt längre, så där trimmade vi litegranna.

Jag fick riktiga vårkänslor av att sitta ute och rida på kvällskvisten i tunn jacka, utan att frysa ihjäl och i dagsljus. Underbart!
Skrittade ganska länge och flyttade henne lite sidvärts och gjorde några halter och ville då ha henne rak och utan att bli för lång. Övergick sen till trav och gjorde samma sak där innan jag red lite programlinjer i trav.
Hon var riktigt mjuk och fin i sidorna och i hörnpasseringarna försökte jag runda till henne ytterligare. Dessutom hade hon jättebra bjudning och var lätt i handen. Härligt! Efteråt var vi båda nöjda över ett så härligt ridpass där vi dessutom slapp ridhusväggarna :-)

Däremot, har jag fortfarande inte ridit igenom LB:0 programet inför söndagen, och det känns lite sådär! Men det är inte så mycket att göra åt, då vi fått lite ändringar i laguppställningen inför div 3 dressyren. 

I första omgången rider jag och Ida Eriksson LB:0 och Märi Boman på Zomic LC:2. För Ida är det debut på tävlingbanan med sin 6-åring och både Märi och jag gör årsdebut, så det kan gå precis hur som helst :-) Startlistorna ligger utlagda och jag startar inte förrän 14:15. Skönt!

Ikväll är det hoppträning för Niklas, så det blir ju inte så mycket dressyrförberedelser då precis, men kul ska det bli!


Fler videoklipp från Markebäck

Här kommer ytterligare ett videklipp från Markebäck, dag 1 där vi gör lite travövergångar.



Markebäck Ridpass nr 2

När det var dags för min och Zinnias tur att rida på söndagen, började vi direkt med galoppen, som Anis tyckte var lite bättre än dagen innan. Vi fortsatte med voltarbetet och jag fick återigen fokusera på min sits och verkligen se till att sitta ner på inner sittben. Det här får jag jättemycket hjälp utav och när jag fick fram inner höft så fungerar vänstergaloppen så mycket bättre, även på fyrkantspåret, när vi sen gick rakt ut.

Efetr detta fick vi rida öppna på medellinjen, just för att komma bort ifrån väggen, som det ju är lätt att 'hänga upp' sig på. Även detta var en mycket bra övning för min del, lite vingligt i början, men bättre efter hand. Eftersom öppnan är en samlande rörelse fick jag tänka lite 'längning' på långsidorna, för att bibehålla energin. Z var nog lite segare i kroppen dag 2 och svarade inte riktigt lika bra framåt. Men hon är en kämpe och jobbade på bra ändå.

Sammanfattningsvis har jag en massa nya intryck att ta med hem och bra 'verktyg' att jobba vidare på och jag ser fram emot nästa ridpass!

Power-walk på hemmaplan

I måndags kväll tog jag med Zinnia ut på en 30 min power-walk, bokstavligt talat. Vi tog en 'ny' väg, där vi inte brukar gå och detta var uppenbarligen mycket spännande och hon klev på som aldrig förr :-))

Vackra Winnia (ak Zinnia) på promenad






Det var skönt att vara tillbaks med hästarna på hemmaplan och återgå till de vanliga rutinerna! Jag fick verkligen en välbehövlig energi-boost av Markebäckshelgen!

Har kollat igenom LB:0 inför helgen och oj vilket 'snabbt program'. Inga transportsträckor där inte. 15 m volter i galopp och längningar, men det ska väl gå och det är verkligen dags för årsdebuten. En fördel med att rida LB är att man inte behöver starta så tidigt, utan kan göra iordning i lugn och ro på lördagen utan att behöva gå upp i ottan.

Första passet

Zinnia kändes ganska pigg och taggad inför första passet. Hon verkar tycka att det är lite extra kul att komma bort till nya ridhus, för då får hon alltid lite extra bjudning, vilket jag tacksamt tar emot.
Vi började att arbeta på voltspår i trav och Anis (Anna Aneheim) ville få henne mjuk och följsam och jag fick ställa omväxlande innåt och utåt. Hon var också på och korrigerade min sits: tillbaks med höger axel och fram med vänster höft, fram med underskänklarna och sänk vänster hand.

Sen fortsatte vi rakt ut med lite ställning i nacken/nosen med ett avbott per långsida. Här fick jag sitta emot med höften i avbrottet och vid igångsättningen kicka till lite med underskänklarna för att få sug i bettet.
Därefter övergick vid till galopp på mittvolten och här försann hela ytterbogen :-O Anis korrigerade detta snabbt genom att be mig att se vägen och att sitta på inner sittben och efter några varv kunde vi svänga som vanligt! Vi gjorde även några övergångar och i fattningarna fick jag sen understödja med lite ytterskänkel i fattningarna vilket gav jättebra resultat.
Jag fick även bra hjälp i väntsergaloppen när vi red rakt ut och sen snett igenom: I hörnen fick jag instruktion att krama med vänster tygeln och kicka till med väntser skänkel för att sedan, snett igenom enbart använda vänster hjälperna.

Jag gillar verkligen Anis som tränare eftersom ridningen blir väldigt mjuk och följsam och det resulterade i att Z fick bra bjudning och sög mot bettet och att hon var väldigt lätt i handen och bar sig själv.

Efter att sista ryttaren ridit bjöds det på god tacotårta och rött vin och till dessert citron- och marängpaj, jordgubbspaj och blåbärskakor. Som ni förstår var det inte bara hästarna som sov gott den natten :-)

Zinnia på Markebäck dag 1


Inför Markebäck: promenera, packa, smörja, lasta och stängsla hagar

På fredagskvällen tog jag med mig Zinnia på en 30 min powerwalk där vi går en trdjedel av sträckan på asfalt. Z är helt trafiksäker, men för säkerhetskull utrustar jag henne med kedja när jag är ute och går. Det kändes lagom med en strittur eftersom hon ju ska gå två träningspass på Markebäck, lördag och söndag. Efter promenaden kollade jag igenom all utrustning och gjorde iordning det foder som skulle med inför helgen, sen hem och packa mina egna saker. För engångs skull var jag ute i ganska god tid och det blev inte jättesent innan jag kunde göra kvällen.

På lördagsmorgonen packade jag in mina egna pinaler i bilen och körde mot stallet för att fodra frukost och släppa ut hästarna.

Vi hade planerat att åka vid 11 och även denna morgon hade jag gott om tid på mig. Packade och smörjde det sista och och mockade och fixade iordning maten till Zinnia och Caspian, så att allt skulle vara klart inför söndagens hemkomst.
Henna kom ut och hjälpte mig att lasta Z, som gick på transporten direkt, däremot bac kade hon ut lika snabbt igen, 2 ggr. Vi korrigerade det genom att hålla kvar repet bakom rumpan när hon väl var inne för tredje gången och när hon kände att det tog emot, stod hon snällt kvar och mumsade på sitt hö.

Sen var det dags att släppa ut 2-årige Caspian, som skulle få gå i ny hage brevid de andra hästarna.  Han och Z har stått i hagen vid stallet, pga is i de andra hagerna, men nu kunde jag inte låta honom gå där själv. Tog en lite spänd Caspian i grimskaftet och knatade ner till den 'nya' hagen, bara för att upptäcka att det var isgata hela vägen ner till insläppet och eftersom det dessutom sluttar, så kunde min oskodde yngling inte ens ta sig ner till!
Jag fick därför ta till reservplanen och släppa ner Caspian i en av de plana, oanvända sommarhagarna vilket innebar att vi fick fixa lite nya insläpp och även flytta de andra hästarna, så man måste gå via deras hage för att komma till ingången i sommarhagen.

Lillette som jag skulle slå följe med fick åka i förväg, men 30 min efter utsatt tid rullade även jag och transporten med Zinnia i, ner mot Markebäck och Askersund. Väl framme lastade vi snabbt ur hästarna och gjorde dem hemmastadda i sina nya boxar innan vi smet in för att se Anki och Peach träna.
Vid 17.30 var det min och Zinnias tur att träna och vid det här laget var jag rejält peppad och ridsugen, efter att ha sett flera fina ekipage! 

Äntligen på väg till Markebäck!

När ni läser detta håller jag på att packa som bäst och är snart påväg till... Markebäck. Wii! Jag rider mitt första pass i helgen kl 17.30, men det är minst lika roligt att kolla när klubbkamraterna tränar, så det gäller att vara på plats i god tid!



Det är tredje året i rad Karlskoga Ryttarteam anordnar en 2-dagars träningshelg på Markebäck i Askersund och jag ser verkligen fram emot det. I år är det Anna Aneheim som är tränare och det ska bli riktigt skoj att rida för henne, en mycket duktig tjej som själv är mycket framgångsrik på dressyrbanorna.

Efter att ha kollat in några bloggar så inser jag att det kommer finnas en massa välmatchade ekipage därnere :-) Som en ev mina kloka hästvänninor en gång sa: 'När jag var liten så lekte jag med Barbie, men nu leker jag med hästar'
Det ligger enhel del i det!

Har även märkt att dressyrmänniskor nog är snäppet värre än hoppfolk? Eller har jag fel?

Hoppas kunna bjuda på endel fina bilder från helgen eftersom jag vet att vet att några duktiga tjejer med kamera kommer att finnas på plats :-)

Linn Ingvarsson på Brave Heart var ett välmatchat ekipage förra året (www.dressyrmupparna.se)


Susanne Ryden och Dompan var läckra i orange outfit.
  

Trimma

Det blev en sväng ner till ridhuset igår kväll. Eftersom jag hade laddat och peppat inför fortsatt sol och vackert vårväder, så började det snöa lagom till jag styrde ut mot stallet. Ha ha

Började värma i skritt med att försöka få lite snabbare svar på hjälperna, flyttade sen lite sidvärts varvat med korta streckor i trav. Fortsatte sen med lite trav och snett igenom för att se så att bogarna var på plats, på medelinjen gjorde jag avbrott till skritt där hon inte fick göra sig lång som hon gärna gör.
Detta är bra 'övningar' för mig att rida och det gör nästan alltid att hon känns bra när jag efter en skrittpaus börjar rida igen. Hon var ganska pigg och framåt och ganska igop i kroppen.
Försökte även tänka på att lägga ner henen i en rundare form, efttersom hon annars har så lätt att bli hög i formen. Sen fortsatte sedvanligt arbete med ren grundridning på volt, jobbade på att få formen stadig och att i höger varv rida henne rakare eftersom bogen pekar ut och i vänster varv att böja bålen ordentligt. Gjorde lite övergångar som var sisådär.

Avslutade med galopp på volt och den var tuggummi höger varv och hon var helt förböjd, försökte då galoppera på och balansera upp lite mer på bakdelen genom att sitta mer upprätt i sadeln.
Efter att jag minskat volten några varv, kändes det liiite bättre, men jag får verkligen vara med och hålla om för kung och fosterland med skänklarna.

I vänster varv var hon istället mjuk och bärig. Även här blir hon lite förböjd och jag får lite glapp kontakt med inner tygel, men känslan var mycket bätttre! Det känns verkligen som om det är min timing/känsla som ska bli bättre, bara att rida på alltså!

I kväll (eller imorgon bitti) ska jag börja packa för Markebäck. Det ska verkligen bli kul!

RSS 2.0