Extra dagsljus

Vad härligt, igår sken solen och fåglarna kvittrade. Den extra timmen dagsljus betyder mycket tycker jag!
Planen var att Zinnia skulle gå i ridhuset igår men det blev ändrat och i stället red jag ut en sväng. Hade insläpp igår em och innan jag var klar med det och innan jag hade sadlat så var det slut på solsken. MEN det var fortfarande ljust och jag behövde inte krångla på mig reflexväst. Underbart!

Terrängfordonet var lika skeptisk och spänd och gick och halvsmög, som vanligt när jag rider över vägen och mellan bostadshus. Herregud! Ska hon aldrig lära sig? Jag var som alltid beväpnad med spö och la faktiskt till det vid ett par tillfällen när hon stod emot. Nu får det vara slut på dumheterna och jag krävde att hon skulle gå fram fast det fanns otäcka lador som höll på att äta upp henne.

Insåg även att scenariot på påskhoppningarna i Botorp kommer bli det samma som sist: hon kommer förmodligen att vara så spänd när vi kommer in i nya ridhuset att jag knappt kommer få fram henne i trav. Dumt nog var inte 0,90 en CR, så jag kan inte göra en omstart heller
Så frågan är om jag ska åka ändå eller om jag ska stryka mig? Ja, får se hur jag gör.

Vägarna var i stort sett bara & utan snö och den spända med huvudet rakt upp förvandlades till mjuk och bra bjudning när vi vände hemmåt. Lite otäckt var det att vi trampade igenom vägen på ett par ställen, men jag höll nogrann uppsikt efter det och kunde tom ta en kort galopp.

Efteråt borstade jag av Cherry för andra dagen i rad. Hon fäller otroliga mängder och hur mycket man än får bort med ryktsten och piggborste, så finns det lika mycket kvar!


Sommartid

Härligt med en timmes extra dagsljus på kvällstid! Nu är våren VERKLIGEN på ingång.

Efter torsdagens hoppträning fick Z lite välbehövlig 'vila'. Skrittade ut i fredags och det var tydligen jättespännande för hon skrittade på som attan och gick och småsnusade, glad att slippa ridhuset kanske ;-)

Var även förbi ridhuset och kollade på träningar och lite rodeo :-)

Hade planerat ett ordentligt tag med ryktstenen för Cherrys del på lörsdagen (Z hade helledigt) men hon pga regn & blöt häst så fick jag lägga ner det projektet. 
Vi hade iallfall tur och hann iväg mellan regnskurarna och hon njöt hon i fulla drag av att komma ut. Tänk att det är ca 2 år sedan hon reds sist! Hon skrittade på ordentligt och frustade genom näsan i varannat steg och tyckte det var TOPPEN. Härliga häst!
Sen bar det iallfall iväg till ridhuset och ett 20-minuters pass på en rodeohäst som var betydligt mer beskedlig efter fredagens genomkörare. OBS! Jag är ingen kamikaze utan hoppar bara upp på hästar som inte är riktiga kamikaze-hästar :-)

I söndags var jag och tittade på dressyr nästan hela dagen och träffade en massa trevligt folk. Såg en del riktigt trevliga ritter och många Karlskoga-ekipage som kämpade på bra. Tycker fortfarande att kvaliten är väldigt varierande men var iallfall mer överens med domaren denna gång (jag har antagligen lärt mig nått).

Velade sen lite om jag skulle rida i ridhsuet eller ej, peppade efetr dressyrtävlingen, men samtidigt väldigt trött bestämde jag mig för att rida ut en sväng. Slängde iallfall på dressyrsadel (och hoppskydd, nån som har förslag på BRA praktiska dressyrskydd???) och vips hade jag ridit iväg till ridhuset iallfall. Ingen kan beskylla mig för att vara konsekvent iallfall!

Var helt själv i det sagolika ridhuset och Zinnia var hur fin som helst! Torsdagens hoppning måste minsann varit väldigt lösgörande! Fokuserade på galoppen och varierade tempot både på volt och på 4-kantspår och lät henne galoppera på och hon sög tag ordentligt framåt. Måste komma ihåg att hon blir väldigt bra av galopp och lägga in det tidigare i ridpassen. Tvingade mig till några varv och nån långsida i nersittning och det fungerade faktiskt det med. Övergångarna var mycket bättre nu (så snart måste vi ta tag i och trimma övergångar trav-galopp också) och vi var båda mycket nöjda när vi skrittade hemåt!


Hoppträning efter 2 mån uppehåll

Det gick över förväntan! Trodde jag skulle vara ringrostig och att hästen inte skulle orka ett helt pass, men Zinnia kämpade på!

Hon var vad jag kallade lite seg och vad Niklas kallar långsam på framridningen. Medicinen var som vanligt snabba igångsättningar/avsaktningar och så flyttade jag lite sidleds i skritt. Vi började att hoppa fram på voltspår över ett litet räcke och i VÄNSTER varv. Zinnia var stark och rak och jag försökte koncentrera mig på att rida i varje galoppsprång,  variera tempot och ibland flytta henne lite och på slutet fungerade det hyffsat. Sen gjorde vi samma sak i höger varv och där kan jag rida på ett helt annat sätt och då fungerade det bra nästan från början.

Sen red vi som en åtta: över samma lilla räcke, snett igenom oxer, på böjt spår över ett litet räcke och sedan snett igenom över ett räcke. De första varven kom vi stort på oxern och 'hann' ej med att svänga över räcket och fick lägga en volt. Niklas var på mig och tyckte att jag måste bestämma mig för att hinna och att vara snabbare i reaktionen och det hade han ju rätt i, för nästa varv hann jag minsann. Ha ha   
Vi gjorde detta 5-6 gånger och jag hade en ganska ok känsla.
Sen lade vi till kombination och räcke-oxer på böjt spår och hoppade alltihopa som en liten bana. Det fungerad hyffsat första rundan, kände ok men långsamt. Nästa runda 'väckte' jag upp Zinnia och lade upp tempot litegrann och vips hade jag hästen 'framför' mig i galoppen och fick en RIKTIGT bra känsla och bra avsprångspunkt mot i princip alla hinder.
Det finns fortfarande mycket att jobba på såklart, men jag är jättenöjd över att vi kunde skutta runt en 1-meters banan och att jag inte rostat ihop mer fast vi inte hoppat på nästan 2 månader!!

Så nu ska jag anmäla mig till påskhoppningarna i Botorp!
Med tanke på hur SPÄND hon blev där sist, så gör vi det enbart för miljöträningens skull. Jag anmäler tillen klass och är hon lika spänd då, så kanske jag låter henne gå en klass till.

Härligt med dagsljus!

Det blir ljusare och ljusare på kvällarna och jag ser VERKLIGEN fram emot sommartiden så att man 'vinner' en timmes extra dagsljus!
Red ut en sväng igår och nu är vägarna nästan helt bara. Jag får vårkänslor fastän vädret är lite mulet och har sett krokusar titta fram. Zinnia var som vanligt ganska spänd men numera har jag spöet med mig och petar på henne när hon vill frysa fast. Det blev mest skritt, men även lite trav och galopp. Bjudningen är ok, men hon springer fortfarande med huvudet rakt upp och STOOORA ögon, ha ha. Jag antar att det inte finns soptunnor, stora stenar, elkcentraler och avverkade träd i Tyskland, för allt detta är DÖÄCKLIGT, fortfarande.

I kväll är det första hoppträningen på 100 år, kan faktiskt inte komma ihåg när vi red över en bom sist? Nån gång i december måste det ha varit.

Jag har även bokat in dressyrträning för Anna B - välbehövligt!

Jag är jätteglad för att Cherry kommer få fodervärd här i Kga. TOPPEN!

Caspian kommer flytta från Flen i mitten på maj och gå på Hingstbete i Odensbacken.

Det händer allt lite & våren är på väg!


Lös häst

I morse hade jag stallet och knatade i lugn och ro ut med hästarna på långt grimskaft. Klockan var runt 06:30 och det duggade och var molnigt, men ändå ganska fridfullt (som det oftast är, så tidigt på morgonen). Till friden avlöstes av en HUND som kom springande, lös, i full fart mot mig. Hundens husse gjorde halvhjärtade försök att kalla byrackan till sig, men byrackan struntade i dessa, glad i hågen. 
Zinnia som gått & småsovit blev LIVRÄDD och kastade sig åt sidan och galopperade iväg, jag hade ingen chans att hålla i den skenande hästen som försvann över grannens gräsmatta med snö som gick mig till låren, när jag fick pulsa efter. Hon lät sig iallfall ganska snällt infångas. Däremot svor jag själv långa ramsor inombords angående ouppfostrade hundjxxlar och hundägare som ej har koll på sin hundar.
Just denna hund har jag träffat på andra morgnar, då den både hoppat upp på benen på mig och sprungit runt hästarnas bakben, så mitt tålamod var lite rågat.
Varför tror förresten hundägare att någon annan uppskattar att deras skitiga en skitig hund skitar ner andra personer???

Jag sa ingenting och hundägaren gick skamset (hoppas jag) iväg utan att säga nåt. Tur det, för jag hade nog kunnat haspla ur mig både det ena och det andra.

Red i ridhuset igen, i måndags kväll. Satt och hoppades på en falxande presenning påvägen till ridhuset, men fick istället hjälp på traven av en cross som varvade loss någonstans bort i skogarna. Ha ha
Värmde upp med snabba avbrott trav/skritt/trav och varierade vägen: på 4-kanten, snett igenom och i serpentiner och utan så mycket krav på form. Fortsatte sen att flytta lite skänkelvikning i skritt, även här utan att bry mig om formen.
När jag sedan började ställa krav på formen så hade jag både bjudning och bra stöd i handen. Efter hon kändes så bra provade jag att sitta ner, först på volt, sen rakt ut och tänka öppna på 4-kanten och sedan tom lite skänkelvikning halvt-igenom. Pust! Men det gick!
Var väldigt nöjd över att jag lyckades sitta ner och tom utföra lite rörelser och givetvis med Zinnia som stundtals var riktigt bärig. Skrittade sen lite och eftersom hon skött sig så bra så busade vi bara i galoppen och galopperade på i fältsits och ökade och minskade tempot. Zinnia frustade och var nöjd och tyckte nog det var ganska kul!


Rida - inte åka häst

Efter det dåliga ridpasset häromdagen blev det en vilodag och sen var jag faktisktordentligt taggad inför fredagens ridpass. Zinnia blev livrädd för en presenning som flaxade i vinden när vi var påväg till ridhuset. Jättebra för då var damen lite mera 'på tårna' när vi började rida ha ha

Hon var JÄTTEFIN! BRA och ärlig bjudning, mjuk och fin i sidorna och jag hade hela hästen 'framför mig'. Tom övergångarna blev bättre, igångsättningarna faktiskt ganska bra, med bra sug framåt och efter den 30:e avsakningen trav-skritt så började även dessa funka. I galoppen kändes hon bärig och 'stark'. Vi var varma och nöjda efteråt, både häst och ryttare.
Analysen säger att så länge jag har bra bjudning fungerar det mesta :-)

I lördags var det dags för ridhus igen. Denna gång fanns ingen presenning som hjälpte till och mycket riktigt var det en lite mera framtung häst, när jag började rida. Hade bestämt mig för att INTE bli irriterad utan för att rida mig ur den 'dåliga' känslan. Red därför mycket snabba övergångar, för att få igång bakkärran, travade på volt och lite tänka 'öppna' på 4-kantspåret. Faktiskt blev det efter denna ridning MYCKET bättre! Konstigt va, att det fungerar att RIDA istället för att bli arg på hästen ;-)
Galopperade lite grann också, började på volten och såg till att galoppera fram ordentligt först i höger varv (det bra varvet). Provade att rida snett igenom och la till spö:et för ett hoppbyte, ingen större reaktion, men i hörnpasseringen bytte hon iallfall, ha ha. Fortsatte i högervarvet i galopp på volt och hon lyssnade ganska bra på förhållningar, men däremot 'tappade' jag henne lite granna när jag ville öka tempot. Gör samma fel här, som jag upptäckte häromdagen: jag håller ej emot tillräckligt på yttersidan, utan låter henne flyta iväg och bli för öppen i formen. Så när jag började tänka på det & istället minskade tempot, ja då kunde jag hålla i den där yttersidan!
Skönt att vi börjar hitta tillbaka och att hon inte tappat mer efter den långa vilan!




Blä!

Red i ridhuset igår och det blev inget bra pass alls! Var okoncentrerad och joggade runt lite planlöst innan jag kom på mig själv och försökte hitta fokus. Red sen lite övergångar på rakt och böjt spår. Igångsättningarna funkar hyfftas, men avsaktningarna var fortsatt DÅLIGA. Förhållningarna gick inte igenom och det det kändes inte riktigt som jag hade kontakt med munnen och hela hästen var slingrig.
Det jag har tyckt varit bra bjudning är i själva verket svag bjudning!
Tror att jag åkt runt och ridit lite för mesigt ett tag och nu när jag börjat ställa lite mera krav så kommer bristerna fram!
I går hade jag dessutom dåligt tålamod och blev arg och irriterad, inte alls bra när man sitter på hästryggen.
Suck! Får ta nya tag, en annan dag!

Pyssel

Skritturer ute på en ny runda, som Carro visade oss, har det blivit både måndag och tisdags.

I måndags var det livat värre vid em-insläppet, de andra hästarna hade hunnit in men Cherry och Zinnia var kvar i hagen när jag kom. Mockade och fixade klart innan jag gick och hämtade de två änglarna. Ja, de stod visserligen lugnt och fint MEN Cherry var genomsvettig och hade ett sår på skenan ena bak och Zinnias täcke var trasigt. Detta sammantaget vittnade om tuffa tag i hagen. Gissar på att Zinnia får 'spele't när de andra hästarna går in och hon blir kvar i hagen. Ve & fasa, ha ha.

Skrittade som sagt var ut och fick sällskap av Marimba och Carro som visade oss en ny, lagom lång skrittrunda med en liten bit att pulsa i snön. Zinnia var supertrött och hamnade 20 meter efter Marimba: ytterligare ett tecken på att det brallats REJÄLT i hagen.
Tog ut Cherry på gången och gjorde rent såret som ej var så djupt. Passade på att ta ett varv med ryktstenen också vilket var välbehövligt och primadonnan njöt.

Ungefär samma procedur upprepade jag på tisdagen, samma skritt-tur ut men nu på en betydligt piggare Zinnia och sedan gjorde jag klart allt i stallet (behövde bara mocka en box, eftersom den snälla hustomten mockat, TACK!) innan Cherry-sårtvätt och så ryktstenen igen. Skulle utan problem kunna sticka en tröja av allt hästhår. JÄKLAR vad hon fäller!!! Och pälsen efter 4 mån lösdrift är, tja i hästväg :-)

De tre musketörerna

Hästarna är som de tre musketörerna i hagen :-) Zinnia är obestridig ledare och Piggen hunsar lite med Cherry, men de är som ler & långhalm.

Efter dressyrtävlingen i lördags var jag fortsatt inspirerad och det blev ridhuset för Zinnia även på söndagen. Vädret var fint, strålande sol och några plusgrader. Skrittade iväg till ridhuset och var även dena dag helt själv. Nästan så man saknar sällskap :-O ha ha
Försöker även dressera Zinnia så att hon kan stå (helt) still när jag sopar efter oss. Det går sådär! Var ändå mycket nöjd med henne eftersom hon skötte sig strålande trots att hon fick komma in helt själv i stallet. Fast hon är 6 år i år och  mognat MYCKET sedan jag hämtade henne som gänglig 4-åring för 1 ½ år sedan, så kan hon fortfarande bli lite 'okontaktbar' när hon blir ensam inne. Nu stog hon så snällt och tuggade på sin hötapp.

Red lite på serpentinbågar och på volt i trav och jag måste säga att hon är oförskämt fin. Lätt i handen och med bra bjudning. Red lite övergångar (som däremot inte är bra) och flyttade lite skänkelvikning. Försökte även tänka på hur jag red och vilken känsla jag hade i höger varv innan jag bytte till vänster varv. Fungerade hyffsat stundtals men kom på mig själv att 'stressa' på lite och samtidigt släppa iväg henne för mycket bl.a i skritten. Måste som sagt var skärpa mig med min oliksidighet!  Travade som avslutning lite på 4-kantspåret och tänkte lite öppna. Har nu ökat till 20 min ridning i ridhuset/pass och det är hög tid att lägga in lite galopp. I april blir det Markebäck och 2-dagars dressyrpass och då gäller det att vi (jag) måste fått upp flåset!

Red Anjou en stund innan också. Hon hade bara skrittat ett par veckor eftersom hon lyckats få ett ganska fult sticksår (?) med glipa på ena bakkotan. Som tur är blir hon väl omskött och såret läker bra. Lite spring i benen hade damen, men det tycker jag man får acceptera med en sån energisk typ av häst. Hon gjorde några 'rusch:er' men när man fått hejd på dem, så travade hon snällt på. Kul att rida henne igen och kul att Emilia och hon verkar komma bättre och bättre överens!

Å så lite repris-videoklipp, Zinnia i oct -09 (hit ska vi hitta tillbaks) resp Zinnia som 4-åring, drygt ett år tidigare. Hihi, lite har det allt hänt! :-)

http://www.youtube.com/watch?v=VB_5Za0iDDk

http://www.youtube.com/watch?v=xYyma-CpJeQ&feature=channel

Fina ritter

I fredags var det vilodag men åkte till ridhuset och kollade på dressyrträning och stötte på hela Åtorps-gänget. Lika pratsamma och galna som vanligt!

I morse var det dags för ihopsläpp av hästar och vi människor var nog mer taggade än hästarns om skulle släppas ihop. Började med Zinnia och Cherry som inte ens gick fram & nosade på varandra. Tuggade på varsin hötapp innan de bestämde sig för att äta ur samma hög. Inte blev det mer action när vi släppte in Piggen, som tog den tredje höhögen. Skönt att det gick så lugnt tillväga, men efter 1 ½ vecka i hagarna brevid varandra så tyckte de väl att de kände varandra redan :-)

Åkte sen iväg till Botorp och kollade på dressyrtävling och träffade trevligt folk. Några trevliga ritter var det också och en och annan fin häst, men även några mindre fina ritter (och hästar) ha ha. Lätt som en plätt att vara staketryttare! Trodde jag äntligen åtminstone någorlunda började förstå mig på dressyrbedömning och poäng, men hade rejält fel om vissa ritter. Hur som helst så är det inspirerande!  Så vad passade bättre än ett dressyrpass på Zinnia lite senare på em!

Lyckades bättre den här gången och prickade in ett helt tomt ridhus. Fantastiskt! Zinnia hade bra bjudning och kändes väldigt mjuk och fin. Skrittade igång och därefter trav på volt och 4-kant med lite ställning i nacken. Det kändes som om hästen nog skulle kunna tänkas vara tävlingsklar inom några veckor, men ryttaren, pust och stånk! OCH jag måste verkligen koncentrera mig på det där vänstervarvet som är MYCKET sämre för RYTTAREN. Men det känns hur kul som helst att ÄNTLIGEN vara igång igen!


Inte som jag tänkt mig...

Morgon fodring igår och sedan insläpp på eftermiddagen. Plockade in Z och Piggen och gick för att hämta Cherry som inte var ensam kvar eftersom Marimba stod i hagen brevid, dessvärre måste hon ha känt sig ensam, för när jag kom upp på krönet av backen mot hagen kom hon dundrande i full galopp! Jäkla häst som dragit ut IGEN! TUR`att vi släpper ihop dem imorgon!!!
Så som extrapunkt på schemat blev det att laga hagtråden. Suck.

Inte blev ridningen vad jag tänkt mig heller. Jag tänkte att eftersom Niklas-träningen var inställd v.10 (det är väl vecka 10?) så skulle det vara fritt fram att rida i ridhuset. På med dressyrsadel och skydd och så knatade jag iväg. Väl framme vid ridhuset var det fullt av transporter utanför (!?). Jag måste alltså vara helt i osynk med dessa hoppträningar. Undrar om jag har plats kvar? Hoppade upp och skrittade upp till vägen och vände. Zinnia tyckte iallfall att detta var mycket mer spännande än att rida i ridhus, så hon skrittade på som bara den och fick ju röra på sig lite iallfall.
 

Kloka häst!

Igår blev det litet av ett äventyr när jag och Zinnia skrittade ut. Det blåste halv storm och de höll på att lossa timmer mittemot stallet men det bekommer inte mitt terrängfordon som skrittade iväg som aldrig förr.
Tänkte ta stigen nere vid sjön och hoppades på att den skulle vara upptrampad och att det skulle gå att ta sig ner dit. Vid bommen var det nämligen en GIGANTISK upplpogad snödriva med packad snö. Inte idealet att försöka kliva över med en häst.
Fortsatte istället ner till 'kröken' för att se om det gick att ta sig ner den vägen och där såg det betydligt bättre ut, bara en snödriva i knöhöjd att kliva över. Stigen var upptrampad men i vart 5-6 steg trampade Zinnia igenom snön. Terränfordon som hon är (ibland) klev hon på i stora kliv med spetsade öron och stora ögon.  Satt och njöt av ridturen och av en häst som verkade tycka att detta äventyr var mycket spännande :-)
Ungefär halvägs började jag fundera på att vända och insåg att det inte skulle bli så lätt eftersom snön ytanför den upptrampade stigen räckte till magen på Zinnia. Gjorde några halvhjärtade försök att försöka vända men Zinnia var inte pigg på iden. Vi klev vidare upp emot bommen och JÄTTE snödrivan Allan.
Vad göra? Såg en liten öppning brevid bommen på ca 1 ½  meter, så jag hoppade av min ädla springare, knäppte upp tygeln på ena sidan och klev för med snö upp över knäna och utan problem pulsade Zinnia igenom en inte fullt så stor driva och ut på vägen. Kloka härliga häst, som sedan tålmodigt väntade på att matte skulle kravla sig upp i hoppsadeln igen.

Kort ridpass

Cherry mår hur bra som helst efter galoppturen in i stallet häromdagen.
Däremot har hon päls som en björn så jag tog mig i kragen och bortstade av henne lite snabbt igår. Blev väl något bättre resultat, men det skulle behövas många timmar till! Funderar på att klippa henne, men dessvärre är klippmaskinen INTE Cherrys bästa vän. Måste ge lugnande men eftersom hon ska vaccineras i april, så kanske jag passar på att göra det då.

Zinnia är blank och fin i pälsen (klippt en gång) trots att hon inte är ordentligt bortstad på lääänge. Tror fodret gör mer än en rykt? Iallfall är det skönt att intala sig det ;-) Kan bli så att jag tar ett varv med klippern på henne också när vi kommit igång mer.

Hade insläppet igår så jag tog in alla hästar och fick hjälp av snälla Sofie för att slippa lämna Cherry själv. (I helgen släpper vi in Cherry till Piggen & Zinnia, så då är man av med det problemet.) Fick påhäslning i stallet, trevligt!

Gick sen iväg till ridhuset ganska sent. Mitt nya 'bra jag' ska gå till ridhsuet istället för att rida för att få lite motion. Var trött och funderade nästan på att vända och låta det bli en kort skrittur istället. Tog mig i kragen när jag såg att det lyste och att flera var där och red och gick in och red.
Red 15 min, som jag tycker blir ganska lagomt under igångsättning om man räknar till skritt dit & hem. Började jobba i skritten och försökte ha henne framme för skänkeln, jag får en bra känsla men problemet är att hon har väldigt lätt för att bli pass-artad i skritten. Å andra sidan tycker jag att hon snabbt blir bra i traven om jag rider på detta sätt? Det sägs ju att skritten är den gångart som är lättast att 'förstöra', så det tål väl att tänka på.
Hon kländes fortsatt fräsch och jag kunde inte känna någon ojämnhet. BRA!


Latmasken

Igår kröp latmasken fram! Efter diverse ärenden i Örebro blev det bara en snabb tur till stallet för att fixa det jag inte hunnit på morgonkvisten. Jag var nämligen helt slut och skocknade någon timme i soffan istället. När jag var yngre så hade jag förmodligen tvingat ut mig till stallet och rida hur trött och omotiverad jag än var, bara för att!
Nu har jag blivit äldre och klokare och insett att hästarna inte dör av en dags inaktivitet (ska ju ändå inte rida OS) och att resultatet av en omotiverad ryttare sällan blir bra ändå. Däremot ska jag föfsöka rida div 3 dressyr och inte minst vara igång så vi åtmninstone kan skutta lite på Niklas-träningen om två veckor.

Fick en rapport om att Cherry dragit igenom trådarna igår när hon blev lämnad själv i hagen. Hon kom i full fart ner för den branta backen med oskodda och obroddade bakskor.
1) Hon borde inte galoppera över huvudtaget
2) Varför är inte folk nogrannare med att INTE lämna andras hästar själva längre än absolut nödvändigt??? Suck!

Soligt och härligt väder idag igen. HÄRLIGT! Planerar för ett kort pass i ridhuset idag igen.

Kalla mornar och soliga dagar...

...har det varit här nu! Termometern har viasat på mellan minus 15 och ner emot minus 20 när jag givit mig av på mornarna till stallet för att släppa ut hästarna. Zinnia har ändå fått tunnare utetäcke på sig eftersom det framemot lunchtid blivit strålande sol.
Vi skrittade ut en sväng i går i det härliga vädret. Zinnia hade tur och blev matad med en näve havre som var menad till råddjuren. En snäll farbror som åkte förbi oss på en  4-hjuling med höbalar och havre var snäll nog att stanna helt, när Zinnia, med uppsprärrade ögon bestämde sig för en helomvändning när detta vidunder dök upp. Och efter havre-mutan var 4-hjulingen inte ett dugg farlig längre :-)
Det var ingen avslappnad promenad direkt, men härligt att rida ute.

Sambon var kvar i stallet och hackade lös spån, jag visste inte tat spån kan frysa nästan lika illa som torv :-(
Påtal om spån, så har jag inte riktigt vant mig vid att mocka med detta material. Svårt att hålla det fräscht tycker jag och det suger ju inte upp lika bra som torv. Cherry verkade inte ha nått emot det iallfall, för hon låg och trynade i sin nyspånade box när jag kom i morse.
Den bra vanan gjorde att det nu är mockat, vatten påfyllt och em-maten fixad, så det återstår bara att packa hösäckar och fixa kvällsmaten innan ridningen ikväll. Cherry skulle behöva en ordentlig borstning också, vilken päls hon har!

 

Nej, nu är det dax...

...att sparka igång djuret igen!

Skrittade ut en tur i torsdags och kunde konstatera att Zinnia kändes fräsch och framåt och provade på några steg i trav utan att känna någon ojämnhet.
I fredags gjorde jag iordning och red iväg till ridhuset, trodde det skulle vara dressyrträning, men det var visst hoppning. Två tjejer som hade ställt fram lite hinder.
Inte mig emot och Zinnia spetsade öronen när vi kom närmre hindren, men det blev bara 15 min ridning och definitivt ingen hoppning. Kunde fortfarande iallafall inte känna någon ojämnhet och det lilla jag red så kändes hon jättefin!

En annan lustig sak: trots mer än 2 mån vila så är hon hur fin som helst i kroppen, rund rumpa och fin nacke, faktum är att hon står på lite bantning (bara 8 kg hö) då hon är snäppet för rund.

Cherry-Berry har fått byta box och fick ta Zinnias box istället. Hon är ju en ganska känslig dam när det kommer till andra hästar & mycket riktigt så har hon stressat upp sig när hon fått två okända hästar brevid sig och varit svettig när jag kommit upp på morgonen.

Cherry är hemma!

Igår bar det av till Hjelmskyl (www.hjelmskyl.se) utanför Flen för att hämta hem Cherry. Resan tar 5h T&R ,men väglaget var ok och Cherry stod som vanligt snällt hela vägen.
Jag hade förväntat mig att hämta hem en lånhårig och ruffsig häst, efter 4 mån lösdrift, men de hade tagit in henne och trimmat man och svans. Det gör sån skillnad! Plötsligt såg man att det fanns en fin häst under all päls!

När vi kom hem klev hon rakt in i nya stallet och gick fram och nosade på alla hästar, lite olikt henne som brukar vara lite avvaktande mot nya hästar (Zinnia känner hon ju sen förut). Sen gick hon in i boxen och åt hö. Lika okomplicerat var det i morse. Hon gick ett halv varv runt sin hage och ställde sig sen och åt. Hon är verkligen så okomplcerad och trevlig att hantera! 

Primadonnan Zinnia var däremot inte alls så glad över all uppmärksamhet som Cherry fick, ha ha.

Hälsade såklart även på Caspian igår. De skiljdes åt i helgen och Caspian och 4-5st 1-årshingstar gick i en egen mindre lösdrift brevid hingsthagen där det går 1 tom 3-årshingstar. Inom ett par dagar släpps även Caspian och hans gäng in till de äldre hingstarna. Så nu kan man väl säga att Caspian börjar på högstadiet :-)
Han var gosig och kelig som vanligt, men en 1-åring är ingen vacker syn! Har bnestämt mig för att sälja honom, men fårstår inte riktigt hur det ska gå till som han ser ut nu, hihi. Men den fula ankungen ska såklart bli en svan :-) 

När vi skulle åka hem sent på kvällen, med tomt släp, så höll vi på att inte ta oss uppför backen vid stallet! En ganska brant backe, men vi var kaxiga och sa att 'vi har ju 4-hjulsdrift!' Men tji fick vi, för bilf*n stod bara och spann på ett par av hjulen. Med vår lågväxel borde alla hjul driva lika mycket. Vi kom fram till att 4-hjulsdriften troligtvis är trasig!
Gah! Tillslut, efter att ha kopplat av och lyckats vända släpet för hand och lyckats undvika att det rullade på bilen eller välta när det 'stegrade' sig så kom vi iallfall upp för backen. Undrar bara vad det kostar att laga 4-hjulsdrift. hm


 

Skandinavium

Årets Skandinavium-helg är avklarad. Trevligt som vanligt med fiiint hotell, bra mat, bra shopping, inte så mycket trängsel (?) och såklart fina hästar och ritter.
Zoer hade en fin häst e.Farmer i 1.45 och även Chicago Z var fin i 1.45.
Många fina i WC med, såklart.

Shoppade lite lagom och hade säkert kunnat shoppa mer om jag hade orkat att 'dammsuga' alla försäljningställen lite bättre (Sambon tyckte antagligen att jag kollade överallt).
Resan hem var inte kul dock: det spö-snöade (!) Hur kan det komma mer snö nu?! Trodde efter helgens plusgrader, att det nu skulle vara töväder tom april!

Men nej, minus 12 på termometern när jag vaknade kl 06:00 i morse och for till stallet för utsläpp och fodring av hästar.
Min bra trend håller i sig: mockade och gjorde även maten.
När jag kom hem fick jag jag en glad överaskning! Vår snälla plagare hade plogat även vår väg! Super!


Planen var att hämta Cherry i måndags, men pga snöovädret ställde vi in och åker senare i veckan/helgen istället.

RSS 2.0