Hovböld

Zinnia kom in och var ordentligt halt dagen före julafton, jag misstänkte direkt att det var en hovböld och nu har den äntligen spruckit upp av sig själv, i kronranden.
Egentlign ska man försöka låta hovslagaren öppna upp bölder, för det är störe riska tt det bildas en ny böld på samma ställe annars. Tyvärr är det inte alla hovslagare som vill öppna dem och nu var det dessutom jul...

Z har fått vila och istället har jag ridit Anjou. Det var ett riktigt litet krutpaket som laddat upp ordentligt efter ett par dagars vila och snöstormen utomhus gjorde sitt till. Hon lycklades ta sig lös innan jag ens kommit upp i sadeln och drog ett par rejäla repor i ridhuset, vi fångade henen snart med en hink havre. Det blev även några kast hit och dit när jag satt i sadeln, men efter en stund kunde hon slappna av någorlunda fastän vinden ven utomhus, men hon var fortfarande ganska stark i handen.

Idag var det en betydligt lugnare dam som tom gick avslappnat i galoppen, här märker man av att hon ej går fram ärligt för skänkeln, för hon bryter istället av. Det blir till att ta på sporrarna eller att ta med ett spö. Kunde även sitta ner i traven, men det gäller att sitta så still som möjligt för annars ökar hon farten. Som vanligt jobbade vi på med övergångarna och idag var hon riktigt mjuk o fin. Tror både Anjou och jag var nöjda efetr dagens pass!

Dan före dopparedagen

Har ridit både Z och Anjou ett par dagar. Med anjou gör jag mycket övergångar för att få henne att lyssna bätter på förhållningar (=broms) och skänkel (=framåt). Hon har haft ganska mycket energi, men efter en dags löshoppning och två dagars ridning var det en lugnare häst som tom kändes lite seg efter uppvärmningen. I hennes fall är det ingan nackdel eftersom hon ibland varit lite för mycket 'på g' och nätr hon är lite lugnare är det lättare att komma till ridning.

Med Zinnia tränar jag också övergångar, men här är det lite motsatt effekt jag vill ha, henne vill jag istället få att vakna till lite. De sista dagarna har hon dock hafr bra energi och bjudning och jag har kunnat träna övergångar trav-galopp-trav och fått till dem hyffsat, åtminstone i höger varv. Som ett resultat har jag fått henne mer på båda tyglarna även i vänster varv och jag märker mer och mer att det inte är hästen som är stelare i sin vänster sida utan att det är JAG som har svårare att kordinera!

Idag fick båda hästarna välförtjänt vila och jag sprang istället på stan och julhandlade!

Anjou

Vi har kommit överens om att jag ska rida Emilias och Elinors nya häst i 1-2 månader (Anjou heter hon). Funderade endel över om tiden skulle räcka till 'en häst' till och kom fram till att jag gillar hästen och att jag gärna vill hjälpa Emilia. Dessutom ska Zinnia få 4v vila i januari, så det passar ganska bra. Tänkte försöka hinna med nästa träning för Anna Emanuelsson innan jag ställer av Zinnia helt. Man kan väl säga att hon går lite på halvfart, rider ca 3-4 ggr i veckan. 
Nu har det ju dessutom varit väldigt kallt, så när det är kallare än -15 grader så blir det ingen ridning. 

I fredags blev det en tur på Anjou igen, än så länge har vi mest joggat runt och jag har bara fokuserat på att hon ska vila lite mera på steget och bli lite lugnare i aktionen. Hon blir lite ojämn på tygeln, ibland lägger hon sig på och ibland släpper hon stödet helt, dessutom tar hon inte skänkeln ordentligt. Det här beror sannolikt på att hon inte har styrkan ordentligt, ev har hon precis haft föl?
På plus-sidan är att hon är väldigt mjuk och rörlig i sidorna, det är en riktig arbetsmyra med mycket energi och som är ganska vaken.

I lördags hade jag stalljour på morgonen och gjorde klart allt pga att vi skulle på julbord. Vi (hm, Henna) åkte för att hämta hösilage, men det var 45 min kö hos bonden, så han fick ställa kvar släpet och hämta hösilaget på söndagen istället.

På söndagen stod löshoppning på schemat och det var något överladdade hästar som brallade lös i ridhuset :-)
Först ut var Anjou som först var ganska överilad och överhoppade en del, men sansade sig lite efter några språng och tog sig an uppgiften på ett bra sätt.
Vi löshoppade bara upp till ca 1.10med henne  eftersom det var första gången hon var lös i ridhuset och det finns ju lite stolpar att se upp för, och för att hon ska tycka att det är lite roligt och 'lätt'.

Sen var det Zinnias tur och även hon 'tjoade' omkring och busade en massa. Hon är rolig för hon sparkar även med frambenen när hon busar :-)
Hon fick hoppa upp till 130-140 och hon gör det så himla lätt, i balans och till synes utan ansträngning. Kul att se! Ska åka iväg till stort ridhus och löshoppa henne när tex Eklunda (eklunda.com) har löshoppningsträning. Egentligen behöver man ju inte löshoppa 'äldre' hästar, men Zinnia är ju trots sin ålder inte riden så länge och hon tycker det är väldigt roligt!




Påtal om projekt...

...så har jag ridit Emilias nya 7-åriga sto ett par gånger.
Emilia hade oturen av att få en ganska ordentlig resa . Det är ingen busig häst, men min teori: ganska grön häst och nytt ställe (har bara bott här någon vecka) och lite överskottsenergi gjorde sitt till, och det blev en ofrivillig avsittning.
Men Emilia var tuff och vågade sig upp i sadeln igen, trots huvudvärk. STRONGT jobbat!
Senare visade det sig att hon fått en lindrigare hjärnskakning, men jag tror ändå det var bra att hon fick komma upp SNABBT i sadeln igen.

Det är iallfall en liten häst, ca 160cm, som jag verkligen gillar. Fin typ och fina grundgångarter, har endel energi, verkar arbetsvillig men är än så länge inte så stark/musklad.
Helt klart är det så att jag gillar att rida unga hästar :-)

Snölandskap

Skyndade mig till stallet igår för att hinna rida innan stallmötet.
Hade gärna ridit ut i det vackra snölandskap vi har fått! Kallt och en vit matta som täcker allt. Härligt! Tyvärr har Z bara två broddhål, förstår inte hur hovslagaren tänkte riktigt?

Det fick bli en tur i ridhuset istället, fullt utrustad med termobrallor & dressyrsadel, idag igen.
Fortsatte gårdagens arbete med att forma igenom sidorna ordentligt och nu blev hon nästan för kort i formen, och då för hög i nacken så jag försökte vra noga med att få henne att länga ut halsen så att hon arbetar genom ryggen ordentligt. På slutet fick jag en riktigt fin känsla, även i vänstervarvet, ¨då hon var jämn på båda tyglarna och hade ett bra driv från bakkärran.

Påtal om vänstervarvet så såg jag, på Cia träningen, att fler ryttare än jag själv har svårt i vänstervarv. Säkert ganska vanligt för oss högerhänta!

Efteråt fikade vi med hemmagjorda lussebullar och vaniljgjlögg, gott, och hade det trevligt. Mina gulliga stallkamrater kom även med en lite julgrupp till mig. Supersnällt, tack!

Sen ridtur

I går kväll kände jag mig ambitiös när jag hoppade upp på hästryggen vid 20:30!
Vi hade ett par goa vänner hemma på besök och som alltid när man har trevligt drar tiden iväg.
Eftersom jag varit oambitiös på måndagen och ej ridit (jo en kort tur på Emilias nya häst, men inget ridåpass för Z) så var det bara att hoppa upp på hästryggen.

Fördelen med sena pass är ett tomt ridhus. det var ett tag sedan jag red i dressyrsadeln. Tvingade mig att sitta ner, usch vad jag slarvar med det! Zinnia var lite 'slingrig', men fortsatt mjuk i sidorna. Jag har backat lite och tränar mycket övergångart trav-skritt-trav, istället för vår egentliga läxa trav-galopp-trav. Däremot ställer jag lite högre krav på formen och är även noga med att forma ordentligt. Red även lite lösgörande skänkelvikningar.

Har shoppat lite, jag är ju ganska svag för just hästsaker... men dessa var välbehövliga, har faktiskt aldrigt äget en lädergrimma :-O och den förra magplattan har jag fått lägga i garderoben, för den räcker inte runt..! Givetvis
i ljusbrunt med ljusare stickningar.!






Reflektion

Jag har kommit på att jag verkligen gillar att rida outbildade och yngre hästar! Det händer så mycket på så kort tid. Så det var riktigt roligt igår när jag fick sitta upp på en ganska orutinerad och lite busig häst.
Nästan så jag funderade på att kanske skaffa ett litet sido-projekt nån gång när nu Zinnia (5år, ha ha) blivit såpass stabil och stadig. Om inte, så har jag ju Caspian som snart fyller 1 år, på återväxt. och tro mig, tiden går snabbt!

Om man å andra sidan tänker på allt jobb jag lagt ner på Zinnia så känns de här dryga 1½ åren ganska långa. Lastning, stå uppbunden,vara ensam inne, och spola var ju tex inga självklarheter när hon kom. Hennes temperament har förstås underlättat, men en unghäst är alltid en unghäst.
I mitt fall har jag haft SÅ mycket hjälp av mina tränare (Anna och Niklas) som ju har låååång erfarenhet av att utbilda unga hästar, för det är viktigt att det blir rätt från början!


Mycket häst!

Idag har det varit mycket häst: först till ridhuset och hoppade, sedan hämtade jag och Kajsa hösilage och sedan kollade jag på träning för Cia. Så jag har bokstavligen kört omkring med hästsläpet hela dagen eftersom jag var alldeles för lat för att koppla av det mellan varven, ha ha.

Eftersom jag fick skippa hoppträningen i torsdags för Niklas lastade vi och åkte och hoppade lite idag istället. Jag älskar verkligen ridhuset i Knutsbol: stort, ljust och det är härligt att få lite ytor att rida på!

Red fram en stund utan att brys mig så mycklet om formen utan var istället noga med att hon ej skulle göra sig för lång och framförallt att hon skulle gå fram för skänkeln. Glömde sporrarna och det var nyttigt att hoppa utan, rider iofs ej med sporrar till vardags, men brukar sätta på dem när jag tränar. Provade några hoppbyten, som Niklas lärde oss på förra träningen och Zinnia har verkligen lätt för att byta, dessutom gör hon dem så lätt o mjukt att det nästan ej känns när man sitter på.

Vi (hm, jag satt till häst om diregierade min snälla och hjälpsamma sambo + den extra hjälpen vi fick, jättetack!) byggde fram en studs och en linje med bom, 4-5 galoppsprång, tysk oxer och 4-5 galoppsprång bom. En nyttig övning som vi trimmat både för Anna Edlund och Niklas.
Det svåraste är faktiskt att galoppera in och komma rätt över bommen :-O. Hoppade 5-6 språng i resp. varv och fick till det ganska bra: jag kunde sitta och vänta och få in 5 ganska jämna raka språng och när vi hade höjt litegranna (började på ca 70 cm och avslutade på 1,10) hoppade hon mig ur sadeln (!), ska också villigt erkänna att min balans ej är den bästa. Inte så konstigt att det blir ett sånt språng eftersom oxern var parallell och anridningen blir ganska 'samlad'.

Hoppade studsen några gånger och där fick hon istället länga lite i språnget.
Äntligen börjar jag känna att vi är lite på 'g' även med hoppningen. Det har ju varit MYCKET fokus på markarbete/dressyr hittills.
Jag kommer nog försöka tävla lite både och till våren, kanske tom komma ut på någon fälttävlan! 


Modig häst

Jag löshoppade Zinnia för ett par veckor sedan i ridhuset. Har löshoppat henne ett par gånger tidigare utomhus och även någon gång i ridhuset, men aldrig på några höjder.
Vid detta tillfälle var jag lite halvstressad eftersom jag ej bokat och när som helst kunde det komma in någon.
Hittade inte heller några linor att sätta upp och det saknades hinderstöd utan byggde bara ett räcke med en markbom om ett litet inhopp.

Började lågt för att se om damen ifråga hade lust att hoppa överhuvudtaget eller om hon helt enkelt skulle springa förbi eller inte i närheten av hindren. Jag hade INTE behövt oroa mig för j-ar vad hon tyckte det var kul! Jag smackade bara igång henne med hjälp av långpisken och sedan skötte hon allt själv.
Riktigt kul att se!
Ingen tvekan där inte och oavsett hur hur hon kom in på inhoppet så rättade hon sig och kom rätt och hoppade bra på  räcket. Höjde upp till 120 och nått språng på 130 och hon fortsatte att hoppa med samma mod och vilja.
Inte jättehögt för att vara löshoppning, men med tanke på ridhuset storlek och att hon hoppade utan inramade hinder så var matte såklart imponerad!
Har ju tidigare skrivit att hon kanske är en dressyrhäst, men nu vete katten ;-)

Tillbaks i matchen igen

Efter min mors bortgång har det varit några tuffa veckor (och är fortfarande) så bl.a bloggen har blivit lidande. Mitt i alltihopa är jag glad att jag har stallet och hästarna. Det gör att man kan tänka på annat och 'koppla av' trots allt.

Efter ett antal inställda träningar var det i helgen dags att träna för Anna Emanuelsson. Jag tränade mycket för henne på mitt första halvblod Classic (Kaliber-Nepal) och även Cherry har varit med på några träningar. Men nu var det lääääääängesen!
Så längesen att jag missade att Christinehamns ridklubb bytt anläggning till och med, och vilken ny fin anläggning! Ridhuset var enormt!!!
Efter diverse missöden där jag hade svårt att komma ihåg både tid och plats så blev det träning i allafall
och Zinnia var superfin!

Vi hoppade flera serier och här kommer lite filmer:

http://www.youtube.com/watch?v=ZMxPYrd4K34&feature=channel

http://www.youtube.com/watch?v=9f2SoEgFYx4&feature=channel

http://www.youtube.com/watch?v=AS-iwyNWQEw&feature=channel


RSS 2.0