Bloggerskan är på semster...

... och hästen på bete :-D


Gah!

Gårdagens hoppträning går väl inte till historien direkt. Vårt vanliga problem infann sig ganska omgående, när Zinnia 'dör' så fort vi kommer innanför staketet på ridbanan.
Jag har faktiskt riktigt svårt att rida henne när hon blir sådär och jag hade en ganska lång diskussion med Niklas om hur hon fungerar och hur jag ska gå till väga för att lösa problemet med tappad bjudning.

Hur som helst så fick jag stundtals till ridningen så att jag faktiskt hade ett sug i båda tyglarna och då hon bjöd på frammåt. Men detta varvades med att hon blir lång, okänslig och framtung och då blir det genast svårt att landa i rätt galopp och svänga.
Hur som helst så kan jag konstatera (som så många gånger förut) att det verkligen är ridningen som avgör hur hästen fungerar/känns. 

Jag kommer dessutom inte ens ihåg när jag tränade dressyr sist och det kan ju också ha lite med saken att göra ;-)
 
Jag har sagt det många gånger förut: jag borde hoppa oftare :-P (Och jag borde lära mig att rida).


Lång och djup form

Fortsatte min strategi, där jag har ändrat ridningen litegranna, vid gårdagens ridpass nere på ridbanan. Jag tog det säkra före det osäkra och struntade i att rida på gräsplanen eftersom det hade regnat dagen innan. Vill inte chans och rida på ett underlag som kan vara halt.

Z kändes pigg och glad och trots att underlaget var lite ojämt/tungt hade hon bra energi. Var noga med att få med ytterbogen som i höger varv seglar iväg utåt och i vänster varv är 'dåligt inramad' och det gav bra resultat! 

Började ganska direkt i trav och red lite övergångar.
Koncentrerade mig på att få henne i en lång, djup form utan att hon för den skull fick lägga sig på i handen. 
Sen gjorde jag samma sak i galoppen, lång och djup i formen för att få igång ryggen ordentligt.

Jag red ett relativt kort pass bl.a pga det djupa underlaget innan vi vände tillbaks mot stallet.
Påväg hem lät jag henne sträcka ut ordentligt på gärdet och hon bjöd på och galopperade på ordentligt utan att bli sitt 'vanliga spända jag' ute. Men så har hon ju gått den där sträckan i dryft 1 år också :-D

Så nu hoppas jag att hon känns lika pigg och fräsch inför kvällens hoppträning!


Nulägesanslys

Zinnias 'ömfothet' har som tur var försvunnit. Fortfrande kan jag känna tillstymmelse till puls i hoven, men de är ju levande djur så jag har svårt att avgöra om det är för mycket ellert inte?

Plockade iallfall ut henne till ett ridpass i söndagskväll. Jag hade innan dess snabbkikat på lite videofilmer från ett par år tillbaks när vi tränade för en annan tränare.
Trots att vi 'resultatmässigt' har gjort lite framsteg i år och faktiskt hamnat på prispallen och gjort ganska jämna och stadiga resultat, så har inte riktigt 'känslan' infunnit sig.

Jag tjatar tex ständigt om att Z är seg, och så har det ju faktiskt inte alltid varit. Därför bestämde jag mig efter att ha kollat på videofilmerna, att 'backa' lite i ridningen.

Efter ca 45 min ridning så kan jag säga att det känns som det gjorde susen! Sen får vi se om det berodde påa tt Z hade lite extra energi efter de här dagarnas vila, eller om det helt enkelt var ridsättet som förändrade känslan?

Ömfotad häst

Det blev ingen ridning igår. Lagom till att hovslagaren dundrade in så hade Z lyckats dra av sig en framsko.

Det slår liksom aldrig fel, en vecka innan skoning börjar skorna glappa och jag börjar oroa mig för tappskor och kollar fötterna nogrannt vid hagintag: Sitter skon kvar ekekr inte?

Igår hade hon som sagt var dragit av sig skon när jag hämtade henne i hagen för att hon skulle skos.
På kvällen när jag tog in henne för ridning hade hon puls och var märkbart ömfotad. Suck!




Hästig kväll

Gårdagen inleddes med en tur ner till betet. Caspian och Flurre har det fortsatt bra därnere och äter och äter :-)
Vi sprayade flugmedel, letade flughuvor och smörjde på småsår.

Sen bar det vidare av till stall nr två där jag först flyttade hästarna till ny hage och fyllde på vatten. Tyvärr växer det fortsatt dåligt och det är bara att konstatera att även om det gått ett par veckor så växer det inte så mycket att det kan kallas bete längre. Man börjar även se att endel av hästarna faller ur.

Sadlade sen Zinnia com hade bråttom iväg från stallet. Hon fick helt plötsligt, efter att ha stått själv inne i över en vecka, separationsångest över att lämna de andra hästarna?!

Vi skrittade iväg till fotbollsplanen för vad som var tänkt som ett kortare pass, men som visade sig bli ett ganska normalt ridpass. Det fanns endel att rida igenom, om jag säger så :-)
Efter mycket skritt så kände jag att även jag själv började slappna av och som vanligt gick det bättre när 'jag fick in känslan', så på slutet tyckte jag hon kändes ganska fin!

Zinnia påklädd för ett ridpass




Ullaredshopping


Under semestern svängde vi förbi Ullared och då gjorde jag dessa fynd:

Mer schabrak :-) Schabraket är mer lime än vad bilden visar (Detta köpte jag faktiskt till en kompis :-D)


Svart Pessoaschabrak





Fleecetäcke. Många billiga fleecetäcken har riktigt dålig passform, men detta är det andra jag köpt på Ullared och de har riktigt bra passform!


Flughuva



Ridstrumpor och vita tunna tävlingshandskar



Grimskaft och Zinnias favoritgodis (Hon äter inte socker, som hon tycker är jätteäckligt :-)))  )


Fölgrimma. Är den inte heeeelt underbar! Även den var en liten present till en kompis :-)


Statistik

Såg att statistiken på bloggen skjutit ordentligt i höjden i gårkväll!
Undrade först vad som hänt men när jag sedan gick in på dressyrmupparna.se så fick jag förklaringen :-D

Linn red ju Zinnia i söndags och var inte helt nöjd, men när man stod brevid och även nu när man tittar på bilderna så tycker jag det ser riktigt bra ut, för att vara första gången hon rider henne :-D

Dessutom är nog Zinnia en lite annan typ av häst än vad Linn är van med.
















Mina schabrak

Som ni jag redan skrivit i bloggen så har jag lite nojja på schabrak.
När jag kommer in i en ridsportbutik så hamnar jag nästan per automatik vid hyllan av schabrak nästan direkt.

Under årens lopp har jag faktiskt blivit duktigare och shoppar inte lika många schabrak längre, men då gäller det att jag verkligen stålsätter mig, ha ha.
Efter att ha kollat igenom mina skåp så inser jag ju att jag faktiskt inte borde behöva köpa några nya på ett bra tag
:-D :-D




Hästar på rymmen!

När vi var nere och kollade till Caspian och Flurre på betet för några dagar sedan hittade vi glasbitar i hagen :-O

Vi hittade dessa vid hästarnas favoritställe under ett par granar längst upp i hagen. Under granarnas täta kronor söker de skydd både för insekter och sol. 
Precis utanför hagen står en gammal lada och det visade sig att det är ett gammalt fönster i denna lada som som har gått sönder och ramlat in i hagen. Detta har hänt för säkert 20-30 år sedan och allt efter att hästarna har trampat runt så har de rört upp gamla glasskärvor som legat begravda långt ner i jorden.

Vi plockade upp alla små glasskärvor vi kunde se och sedan stängslade vi av en bit av hagen, där vi misstänkte att det kunde krypa upp mera skärvor.

Caspian den ligisten, var väldigt intresserad av vad vi höll på med och så fort avspärrningen var klar, kröp han helt enkelt under tråden och in i avspärrningen! Vi sänka tråden ett par hack och tänkte att nu kan han minsann inte krypa under längre, och glada i hågen for vi hemåt.

Jag hade knappt hunnit landa hemma innan min pappa ringer ioch upprört berättar att hästarna är på rymmen och galopperar omkring på grannens åker!
Det visade sig att återigen Caspian gått igenom avspärrningen, antagligen fastnat och dragit rakt ut från hagen.

Pappa fick instruktioner om att först laga hagen, sedan fånga Flurre med hjälp av en mathink och grimskaft och stoppa tillbaks honom i hagen. Terorin var att Caspian då antagligen snällt följer med sin äldre kumpan.

Jag kastade mig i bilen, men eftersom jag har 30-40 min bilresa ut till betet, så hade min pappa lyckats fånga de båda rymmarna och stoppat in dem i tryggt förvar i hagen, lagom tillls jag var framme. Phew!

Hästarna hade vid infångandet lugnat ner sig och stod lugnt och betade i gräskanten utanför hagen, så det var ganska odramatiskt att få tag på dem.
Som tur var hade ingen av hästarna minsta skavank efter sin lilla utflykt, men däremot var det väldigt trötta när jag hittade dem i hagen :-D


Resume

Efter hoppträningen har Z gått i skogen och haft en vilodag.

I söndags var det dags för ett pass på ridbanan igen. Extra spännande var att Linn skulle prova henne. Det är alltid kul att se när någon annan rider efterrsom det inte är varje dag man ser sin häst från sidan :-)

Linn fick kämpa ganska ordentligt med henne, men så blev det också STOR skillnad från att hon började rida tills hon slutade. Det var lite som ett skepp att baxa runt, tyckte Linn och jag kan förstå vad hon menade.
Eftersom hon inte gått på banan på några dagar så var det ju inte en direkt genomriden häst hon fick sitta upp på.

Jag hoppade också upp en stund i slutet och då tyckte jag faktiskt att hon kändes riktigt fin. Mjuk och stadig och med bra bjudning.


Hoppträningen i torsdags

För omväxlingskull var jag på plats i god tid och kunde göra iordning utan stress och hann bära fram hinder innan de flesta andra var på plats.

Jag tyckte framridningen var ganska ok. Jag får lixom ta det stegvis: först ska hon bjuda fram och använda bakbenen och kroppen, sen kan jag få igenom förhållningar och till sist kan vi svänga.
Mitt problem är att jag försöker lite för mycket och gör alla sakerna på en gång. Det resulterade i en häst som blir lite framtung och landar i fel galopp.
MEN stundtals fick vi till det riktigt bra, dvs Z galopperade i bra balans och då känns hoppningen väldigt enkel:-D

Så summa summarum kan jag väl säga 50% var riktigt bra och 50% var inte fullt så bra.








 

Mycket bättre ridning

Igår bytte jag taktik när det blev dags att rida: På med dressyrsadeln och så gick vi ner till ridbanan istället.

Z var mycket bättre redan från början, ridhuspasset hade kanske gett resultat trots allt? Nu bjöd hon bättre frammåt och var jämnare på båda tyglarna redan från början.

Jag fick vara noga med att rama in henne och inte glömma yttersidan, för då åket bogen gärna ut. Även detta ridpass inledde jag med mycket skritt, varvade med att böja och ställa igenom på volten och flytta snett igenom. Efter detta jobb fortsatte vi i trav på 4-kanyten med mycket övergångar och halvhalter. Jag är faktiskt riktigt slarvig med halvhalter! Skärpning!

Eftersom hon kändes såpass mjuk och fin så avslutade jag efter bara 15-30 min ridning ( plus ca 15 min skritt tor) och skrittade hemmåt, vi tog vägen vid stranden och där hade ridskolan byggt upp lite småhinder som vi travade över. Z förstod nog inte att det var hinder, för de var så små att hon inte ens skuttade över utan tog bara ett längre travsteg, ha ha.

Ikväll blir det iallfall hoppning på riktigt :-)


Stallplats

Igår var jag och tittade på nya stallplatser :-O Inte för att jag har planerat att flytta hästarna, men möjligheten infann sig.
Så, nu tål det att tänkas på... flytta eller inte.... Ja, vi får helt enkelt se!

Sörgårdens ridhus i Knutsbol

Ridhuset

Igår var första gången på en vecka somZ skulle trimmas. Eftersom det spöregnade och åskade när jag åkte till stallet så bestämde jag mig, hör och häpna, för att rida i ridhuset. Kan inte ens minnas när vi var där sist :-D

Z var lång och engagerad när vi skrittade fram. Jag började därför med skritt ocg gjorde övergångar och flyttade henne, frsökte även vara noga med att hon skulle svara fram för skänkeln. Jag fick vara ganska hård mot henne för att få bra effekt.
Efter ca 20 min skritt fortsatte jag sen i galopp. Även här var hon initialt ganska oengaerad men efter några varv i ganska friskt tempo och bara en lätt kontakt med handen så fick jag bättre bjudning. Fortsatte sen med att bara rulla på i galopp runt 4-kanten och med lite volter efter långsidorna. Det behövde en ordentlig genomkörare innan jag kunde börja reglera tempot eftersom hon i början försökte göra sig alldeles för lång och rak.

Avslutade med att trava 4-kanten och göra lite övergångar innan vi nöjde oss för dagen. Kom på mig själv med att bli lite frustrerad över att hon kändes såpass oriden efter 'bara' någon veckas vila, det var lite olikt henne faktiskt.

Det är ju lätt att genast börja analysera varför, men det är ju ganska logiskt att tro att det beror på vilan. Jag vet ju sen tidigare att ridhuset inte hjälper henne att få bjudning och så red jag dessutom i hoppsadeln...  


Tillbaks i sadeln igen!

Efter en veckas riduppehåll (och semester på Västkusten) var det dags att sadla på det vackra stoet igen :-D
Jag har fått hjälp och Zinnia har gått i skogen några dagar och även fått några dagars vila.

Lite mysigt var det när hon gnäggade och kom gående mot insläppet direkt när jag ropade på henne, men det kan lika gärna bero på att gräset är uppätet i hagen och att hon var hungrig :-)

Jag borstade och sadlade och gjorde iordning för en skrittur ut, under tiden fick Z mumsa på lite hö.
Sen bar det iväg, eller rättare sagt, sen skrittade vi iväg. Trots att Z har vilat några dagar så samlar hon inte på sig någon överskottsenergi utan är lika cool som vanligt :-)
På hemvägen shoppade vi över ett litet dike och då blev det faktiskt lite fart och Z fortsatte i galopp över gärdet. Gulligt!

Väl tillbaks i stallet fick hon sin kvällskraft och ytterligare en giva hö. Eftersom gräset i hagen i stort sett är slut, så fick hon stå inne över natten för att hinna äta.

På tisdag och onsdag ska vi trimma lite för på torsdag är det dags för hoppträning och efter förra träningen är jag riktigt peppad!


Hästsemester

Nu har jag semester från hästarna i några dagar och ska bara sola och bada och njuta! Hörs!

RSS 2.0