'Proteinutslag är en myt'

Intressant blogg/info på Hippson om proteinutslag.

Fortfarande hör jag då och då kommentarer från hästägare som inte vill ge sin häst för mycket kraftfoder pga att de är rädda för proteinöverskott, eller av rädsla för att de ska bli för pigga.

1. Hur mycket protein man kan ge bestäms till att börja med av hur mycket protein som finns i grovfodret (hö/hösilage). Dvs om grovfodret innehåller mycket protein kan man inte ge lika mycket protein i form av kraftfoder som när grovfodret innehåller mindre protein.

2. Protein/energivärden varierar från år till år och från skörd till skörd, vilket innebär att man måste reglera mängden foder och vilken typ av kraftfoder man tillskottsfodrar med, från år till år.
Man kan alltså inte slentrianmässigt ge sin häst 10kg hö bara för att den 'alltid' fått det.
Det gäller att fodra även med ögat: Är hästen för tjock eller för tunn så får man justera foderstaten.

3. Vilken typ av kraftfoder man ska ge beror alltså på vilket behov hästen i fråga har för behov.
Förenklat: En häst som är för pigg eller inte rids så mycket behöver inte ha så mycket energirikt kraftfoder (tex havre), däremot kan den mycket väl äta proteinrikt foder (tex soja, lucern, korn, hippo alfa etc) om den behöver lägga på sig.

4. Vilken fabrikant som står på förpackningen är ointressant, hippo vs krafft, utan det är vad fodret innehåller som är intressant. Om jag tex fodrar med Hippo Alfa som innehåller mer protein än tex lucern, så kan jag ge en mindre mängd Hippo Alfa än om jag ger lucern.


Länk till Kraffts foderskola



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0